Kot chudnie :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto wrz 13, 2016 22:29 Re: Kot chudnie :(

Nie pamiętam czy piszesz gdzieś jak karmisz ale nie zaszkodzi mokre jedzenie delikatnie podlane wodą skoro kot odwodniony.
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

Post » Wto wrz 13, 2016 22:58 Re: Kot chudnie :(

Ile, jakiegoś żwirku w danym czasie zużywa twój kot ? Mojej znajomej 2 ko ty zużywają duży worek benka na 12 tyg a moim starcza na 5 max 6, więc albo jej wyjątkowo mało piją albo te moje leją jak z cebra ale są praktycznie tylko na mokrej i surowym. I kotce podlewam do karmy bo samej wody się nigdy nie napije.

Martinnn

Od: Czw sty 01, 2015 22:16

Post » Śro wrz 14, 2016 10:39 Re: Kot chudnie :(

jak wspominałem, ten kot chętnie pije wodę, często widzę jak siorbie coś ze zlewu albo z misek, swego czasu nawet wydawało mi się że pije za dużo.
za mokrymi karmami moje koty nie przepadają, ale raz dziennie kot zasiada do mokrego (ryba z puszki, dość mokra) albo kawałek surowego indyka więc jakąś tam wodę przy okazji przyjmie... a na podstawie zużycia żwirku to nic nie ocenię, bo mam 4 koty i to zupełnie nieobiektywne "pomiary" ;)

no nic, od wczoraj dostaje wodę strzykawką, nie protestuje ;)

aha jeszcze dopytam, czy karma którą kot je (w przeważającej większości sucha TOTW zielona) może jakoś negatywnie wpływać na nerki ?
około rok temu zaczął ją jeść (po zmianie).
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Od: Czw cze 27, 2013 11:52

Post » Śro wrz 14, 2016 11:19 Re: Kot chudnie :(

Sucha karma ogólnie nie jest dobra dla nerek, bo zabiera wodę z organizmu, zagęszcza kota i utrudnia filtrację.
Czy koty mają do niej stały dostęp? Jeśli tak, to warto stopniowo odzwyczajać. Najpierw zabierać ją na pół dnia, potem na jeszcze dłużej, niech jedzą mokre.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

[poprzednia]