Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw sie 25, 2016 8:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A co to za lek na poprawę pracy kłębuszków? Znasz nazwę?

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw sie 25, 2016 8:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yagutka pisze:Pierwsza strona tego wątku - wszystkie badania itp. są opisane.

Zanim umiescilam pytanie, zapoznalam sie z pierwsza strona watku aleeeee nie znalazlam tam odpowiedzi... Bo o moczu jest tylko info ze badania zwykle robia z paskow ale nie doczytalam sie niczego na temat innej metody niz tzw. pasek :/
A czy jonogram robi sie calosciowo czy tylko wybrane elementy? Bo czytajac tu posty najczesciej pojawia sie wapn i fosfor...

menelik7

Od: Pt lip 29, 2016 9:45

Post » Czw sie 25, 2016 8:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

menelik7 pisze:
Yagutka pisze:Pierwsza strona tego wątku - wszystkie badania itp. są opisane.

Zanim umiescilam pytanie, zapoznalam sie z pierwsza strona watku aleeeee nie znalazlam tam odpowiedzi... Bo o moczu jest tylko info ze badania zwykle robia z paskow ale nie doczytalam sie niczego na temat innej metody niz tzw. pasek :/
A czy jonogram robi sie calosciowo czy tylko wybrane elementy? Bo czytajac tu posty najczesciej pojawia sie wapn i fosfor...

Co do jonogramu, dużo zalezy od tego, z jakim laboratorium współpracuje weterynarz po prostu i jakie badania oferuje. Na pierwszej stronie masz wymienione to, co w takim jonogramie być powinno. Ja np. Maćkowi regularnie robiłam "profil diagnostyczny" stąd: http://www.labwet.pl/1003/profile-badan-laboratoryjnych
Co do moczu, to też zależy, co jest u danego weta dostępne.

Yagutka

Post » Czw sie 25, 2016 9:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Rozumiem, że kroplówki są bardzo ważne. Napiszcie mi tylko, bo tego nie rozumiem, czy robi się jakieś przerwy w tych kroplówkach, czy też podaje się je codziennie cały czas.

agis1

Od: Pt kwi 08, 2016 16:48

Post » Czw sie 25, 2016 9:25 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pestka.as, kreatyniny się nie wypłukuje, to ruchomy parametr, zmienia się, pokazuje raczej w jakim stopniu nerki radzą sobie z filtracją.
-------
Menelik7, badanie moczu nie paskiem a REFRAKTOMETREM
http://www.refraktometr.eu/rur5-atc-ref ... h-zwierzat
------
Agis, zadzwoń do mnie- zanim się wszystkiego doczytasz, jestem tu od 2 lat, kocurek miał żyć wg wet. kilka miesięcy a mija 2 lata, cokolwiek może podpowiem....? ale kroplówkuję go jeszcze, przyzwyczaił się, grzecznie siedzi 5/7 minut

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Czw sie 25, 2016 9:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:REFRAKTOMETREM

Taaak! To jest to :) wielkie dzieki dziewczyny.

menelik7

Od: Pt lip 29, 2016 9:45

Post » Czw sie 25, 2016 13:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Niestety Maciek odszedł za tęczowy most.
Przegrałam wojnę z pnn.
Już nie cierpi...

agutkam

Od: Pt sie 19, 2016 16:39

Post » Czw sie 25, 2016 13:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Współczuję :(
Żegnaj, Maćku [*]
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw sie 25, 2016 13:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yagutka pisze:A co to za lek na poprawę pracy kłębuszków? Znasz nazwę?

będę wiedziała po 16 to od razu napiszę.
Pedro dostanie dwa leki dodatkowe Direnol i coś jeszcze

wiem wiem że sie nie wypłukuje Kreatynina tylko mocznik ale nie wiedziałam jak to napisać. Jeszcze się gubię w tej całej terminologii sorry

będę też miała namiar do kociego nefrologa we wrocku to też tu wrzucę

Pestka_as

Od: Nie sie 21, 2016 9:56

Post » Czw sie 25, 2016 13:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

agutkam bardzo mi przykro

Czarnuszek6 - to dziwne bo nerki Pedra patrząc na mocz są szczelne i ładnie ten mocz zagęszczają i filtrują a kreatynina rośnie :(

Pestka_as

Post » Czw sie 25, 2016 14:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Maciusiu [*]
Przykro mi :(

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw sie 25, 2016 14:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Generalnie to jakiś takich specjalnych i sprawdzonych nie ma. Najprawdopodobniej chodzi o lek obniżający ciśnienie krwi, jego obniżenie niesie pewną ulgę kłębuszkom.

taizu

Post » Czw sie 25, 2016 14:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Maciek [*]

taizu pisze:

Generalnie to jakiś takich specjalnych i sprawdzonych nie ma. Najprawdopodobniej chodzi o lek obniżający ciśnienie krwi, jego obniżenie niesie pewną ulgę kłębuszkom.

No wiem ;) Dlatego właśnie z ciekawości się pytam, żeby się dowiedzieć co to za cudo ;)

Yagutka

Post » Czw sie 25, 2016 14:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pestka_as pisze:w usg jedna nerka prawidłowa druga obrzęknięta. Poza tym wyglądają dobrze (... )dotykowo nerka bolesna (...) badanie moczu: (..) ciężar jest niski.

Jak ciężar moczu jest niski, to znaczy, że nerki jednak słabo zagęszczają. Ile to u Was znaczy: niski?
Opis nerki sugeruje, że w niej lub przy wyjściu z niej jest jakiś zator. Podwyższenie poziomu mocznika/kreatyniny może mieć charakter zatorowy także, jak kłębuszki są zalane moczem, który nie może spłynąć, to gorzej pracują, a u was, jak rozumiem, normalnie pracuje jedna tylko.
Kreatynina nie zatruwa kota, jest jak termometr, pokazuje ogólny stan zwierza.

taizu

Post » Czw sie 25, 2016 14:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Będę miała jutro dokładny wypis z wszystkimi parametrami.
A taki zator się jakoś udrażnia? To jest piasek np?
Czyli to może sugerować jednak stan zap? Choć kot nie powinien nic mieć bo większość życia na urinary
Ten lek obniża ciśnienie wiec pewnie jest to coś co znacie.

Pestka_as

[poprzednia][następna]