bo Choroba Aujeszkyego jest całkowicie niegroźna dla ludzi
a wcale nie jest oczywiste w jakiej temperaturze wirus ginie, i ile czasu go trzeba gotować w tej temperaturze żeby zginął, czy wystarczy 10 minut czy 30 minut, czy 40 stopni czy 100 stopni (rożnie jest napisane na rożnych stronach)
Wiadomo, ze mróz wytrzymuje spokojnie ponad dwa tygodnie, wiec mrożenie nic nie daje.
Jak zostanie stwierdzone że świnia jest chora, to z tego co czytam tu i tam, świnkę się zabija,
żeby nie zaraziła następnych, bo one od tego umierają - i w ogolę nie jest dobrze jak się zarażają, bo to się w Unii bardzo nie podoba
A potem się sprzedaje do sklepów w Polsce, bo to jest zupełnie bezpieczne mięso dla ludzi
ale za granicę do krajów Unii nie można sprzedawać.
http://www.vetopedia.pl/article296-1-Ch ... kyego.htmlChoroba Aujekszyego nazywana jest również wścieklizną rzekomą. Jest to zakaźna choroba wirusowa zwierząt gospodarskich i domowych.
Wścieklizna rzekoma została zdiagnozowana i opisana w 1902 roku prze węgierskiego lekarza weterynarii Aladara Aujeszky. Od jego nazwiska pochodzi obecnie oficjalna nazwa choroby. Powodowana jest przez wirus SHV-1 (Herpesvirus suis typ 1). Wirus ten nie jest wytrzymały na działania termiczne, takie jak gotowanie. Patogen ulega szybkiemu unieszkodliwieniu podczas obróbki cieplnej w temperaturze 100 C. Gotowanie przez 30-40 min również go dezaktywuje. Niższe temperatury nie wpływają na aktywność wirusa, zimą wykazuje zdolność do zakażenia nawet do 40 dni.
nawet u świń bezobjawowych mogą koncentrować się wirusy Herpesvirus suis. Mięso wieprzowe podawać wyłącznie przebadane, najlepiej również po 30 minutowym gotowaniu.
ciekawy artykuł z 2008 r (tylko 8 lat temu)
http://www.vetpol.org.pl/www_old/ZW2008/2008_12_01.pdfBardzo różnie przedstawia się sytuacja
w poszczególnych powiatach. Są takie,
w których odsetek stad zakażonych wiru-
sem choroby Aujeszkyego sięga 20%. Po-
dobnie kształtuje się sytuacja epizootyczna
w omawianym zakresie na poziomie gmin
oraz wiosek. Są takie, gdzie odsetek stad
zakażonych przekracza 30%
itd itd
Obecnie na terenie kraju prowadzi się program zwalczania choroby Aujeszkiego u świń. Podstawą prawną dla programu jest Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 stycznia 2015 r. w sprawie wprowadzenia programu zwalczania i monitorowania choroby Aujeszkyego u świń (Dz. U. z 9.02.2015 , poz. 189). Program ma zakończyć się w 2017 r.
taki jest plan