Pamiętajmy, że sam Biały Jeleń nie ma napisane, że to mydło szare:
http://www.bialyjelen.pl/mydoa-twarde/h ... -150g.htmlSzare mydło jest do kupienia w małych sklepach w małych mieścinach.
Patelnie aluminiowe powlekane ceramiką są lekkie i ciężko na nich coś przypalić, bo się wolniej nagrzewają. Jednak kiedy zedrze się powłokę ceramiczną, to jedzenie ma styczność z aluminium, które jest szalenie niezdrowe. Dlatego patelnie ceramiczne trzeba delikatnie myć, nie można gorącej patelni wsadzać pod zimną wodę (bo pęknie ceramika) itp.
Podobno granitowe są najlepsze.
Ja mam aluminiowe z powłoką ceramiczną i sobie chwalę, jedną firmy Pensofal a jedną firmy Lagostina (w wersji Made in France(?), bo jest też wersja Made in China - z jedną warstwą mniej, a przez to tańsza).
Saponiny są trujące, dlatego wcale nie wiem, czy używanie mydlnicy miałoby być lepsze od używania chemikaliów... Nie mam zdania, zwracam jedynie uwagę na toksyczność saponin

Abstrachując od tego, czym piorę, uwielbiam raz na jakiś czas wlać do pustego bębna Remikol i odkamienić wszystko, włącznie z jak sądzę rurami (mocno kwaśny środek, nie rozpuszczający cyny - wynalazek, aż szkoda, że nie da się kupować przez internet). Pralka błyszczy się jak perełka, potem tylko z uszczelek usuwam ręcznikiem papierowym elementy stałe i gotowe