SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 10, 2016 18:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

W applawsie mokrym nie ma witamin, tauryny, ani tłuszczu.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro sie 10, 2016 18:55 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

To dobrze, że im nie zaszkodzi. Jutro czekam na kuriera z dostawą mojego pierwszego zamówienia i nie mogę się doczekać. :)

ulayetta

Od: Czw lip 14, 2016 21:19

Post » Czw sie 11, 2016 9:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Moniaaaa pisze:Wlasnie o tej puszce pisałam i jej składzie. Nie miałam na mysli kiepskiego składu, jako całości, chodziło mi jedynie o zawartość krolika w puszce, jest daleko za wieprzowina... PoN ma 95% mięsa krolika http://hubuform.pl/power-of-nature-natu ... -dla-kotow. Szukam takiej karmy z samym królikiem. Zamówiłam na próbę 2 puszki Terra Faelis, zobaczymy, moze podejdzie francuskiemu podniebieniu Tysona.

Taka z samym królikiem to http://karmytrovet.pl/karma/unique-prot ... likiem-142 ale to karma weterynaryjna dla zwierząt z uczuleniami oraz, jak znam Trovet, będzie dość droga (choć jak to z jedzeniem dla zwierząt, tu będzie drożej, a tam taniej).

wistra pisze:W applawsie mokrym nie ma witamin, tauryny, ani tłuszczu.

W Cosmie też. Obie to filetówki, bardziej nadają się jako przysmak niż jako stały element diety.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw sie 11, 2016 9:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:
wistra pisze:W applawsie mokrym nie ma witamin, tauryny, ani tłuszczu.

W Cosmie też. Obie to filetówki, bardziej nadają się jako przysmak niż jako stały element diety.

Cosma tunczyk w galeretce to normalna kompletna karma.

Tuńczyk (karma kompletna): tuńczyk (48,0%), tłuszcz drobiowy (2,0%), ryż (1,0%), trójfosforan wapnia (0,4%), chlorek potasu (0,28%), siarczan wapnia (0,15%), woda przegotowana (46,8%).
Składniki dodatkowe: witamina A (9000 j.m./kg), witamina D3 (335 j.m./kg), witamina E (49 mg/kg), tauryna (985 mg/kg). Dodatek technologiczny: guma kasja (4900 mg)
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Czw sie 11, 2016 9:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A jaka tam kompletna. W połowie woda, a w połowie ładny, obrany tuńczyk.

Dark Angel

Post » Czw sie 11, 2016 9:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:A jaka tam kompletna. W połowie woda, a w połowie ładny, obrany tuńczyk.

Kompletna ma witaminy i tauryne, tłuszcz -- normalna karma bytowa. A wode filetowki, w sosie i inne bytowki w galarecie tez mają. Z czegos trzeba zrobic te galaretke przeciez.

Nie chcesz, nie kupuj. Nie musisz.

Sa koty, ktore galaretke uwielbiają. Dla kotow, ktore malo pija to idealna kama. Kot mojej kumpeli sie tym zażera, a ona szczesliwa, ze kot je i pije jednoczesnie.
A od dostarczania wiekszej ilosci miesa - ma bezzbozowke wysokomiesna.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

FarciKot

Post » Czw sie 11, 2016 9:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Cosma i inne filetowki nie maja tluszczu. Jezeli kupujemy takie "kompletne" nalezy je dotluszczac min maslem, smalcem gesim itp
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw sie 11, 2016 11:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:
Moniaaaa pisze:Wlasnie o tej puszce pisałam i jej składzie. Nie miałam na mysli kiepskiego składu, jako całości, chodziło mi jedynie o zawartość krolika w puszce, jest daleko za wieprzowina... PoN ma 95% mięsa krolika http://hubuform.pl/power-of-nature-natu ... -dla-kotow. Szukam takiej karmy z samym królikiem. Zamówiłam na próbę 2 puszki Terra Faelis, zobaczymy, moze podejdzie francuskiemu podniebieniu Tysona.

Taka z samym królikiem to http://karmytrovet.pl/karma/unique-prot ... likiem-142 ale to karma weterynaryjna dla zwierząt z uczuleniami oraz, jak znam Trovet, będzie dość droga (choć jak to z jedzeniem dla zwierząt, tu będzie drożej, a tam taniej).

To jest karma uzupełniająca...

Zobaczymy, jak przyjmie sie Terra Faelis. Od biedy zostanie Miamor pasztet
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Czw sie 11, 2016 13:23 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

FarciKot pisze:
Dark Angel pisze:A jaka tam kompletna. W połowie woda, a w połowie ładny, obrany tuńczyk.

Kompletna ma witaminy i tauryne, tłuszcz -- normalna karma bytowa. A wode filetowki, w sosie i inne bytowki w galarecie tez mają. Z czegos trzeba zrobic te galaretke przeciez.

Sa koty, ktore galaretke uwielbiają. Dla kotow, ktore malo pija to idealna kama. Kot mojej kumpeli sie tym zażera, a ona szczesliwa, ze kot je i pije jednoczesnie.

To, że mięso będzie szło skąd indziej, to nie jest sęk tego nieporozumienia. Nie kwestionuję tego, że w Cosmie jest mięso - bo jest. Kwestionuję nazywanie jej karma kompletną. Cosma nie jest karma kompletną. A jeśli nie wiesz, jaka jest różnica między karma kompletną a filetówką, to poczytaj: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=506

Moniaaaa, wiem, że uzupełniająca. Ale chyba nie karmisz Tysona tylko puszkami? To nie jest karma stricte lecznicza (nie ma żadnych specjalnych dodatków, służy jedynie do diety eliminacyjnej przy zwierzętach z uczuleniami, bo jest monobiałkowa). Myślę, że obok dobrej suchej karmy (i może z suplementacją, jeśli czegoś by brakowało) mogłabyś ją podawać - oczywiście przydałaby się w tym zakresie konsultacja u weterynarza, ale patrząc na skład nie widzę przeszkód.

Dark Angel

Post » Czw sie 11, 2016 14:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ulayetta pisze:To dobrze, że im nie zaszkodzi. Jutro czekam na kuriera z dostawą mojego pierwszego zamówienia i nie mogę się doczekać. :)

Koniecznie daj znać czy zasmakowało!

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Czw sie 11, 2016 14:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:
FarciKot pisze:

To, że mięso będzie szło skąd indziej, to nie jest sęk tego nieporozumienia. Nie kwestionuję tego, że w Cosmie jest mięso - bo jest. Kwestionuję nazywanie jej karma kompletną. Cosma nie jest karma kompletną. A jeśli nie wiesz, jaka jest różnica między karma kompletną a filetówką, to poczytaj: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=506

Wiem, co to karma kompletna, a co to karma filetowa. Owszem Cosma w wiekszosci ma karmy - uzupelnjace filetowe. Ale akurat ta jedna -- ten tunczyk to normalna karma bytowa -- kompletna.
Puszka 85 gram to akurat jeden pelnowartosciowy posilek kota.
To Ty naczytałaś sie, ze Cosma to filetowki uzupelniajace -- i jedziesz sztampa nie sprawdzajac skladu konkretnej karmy.

Obojetnie ile karma ma miesa, jesli ma tluszcz, witaminy i mikroelementy to karma kompletna -- bytowa.
Jedni w karma kompletnych dodaja zboża jesli nie ma 100% miesa. Cosma dodała zamiast zboz wode i zrobila z tego galeretke.
To ja juz wole Cosme niz inna karme nazywana kompletna ze zbozami.
Moze Ty nie znasz roznicy miedzy karma kompletna, a uzupelnijąca ? Ja naprawde znam i nie musisz mnie pouczac i odsylac do tekstu, ktorego nie zrozumialas.
Wbiłas sobie do głowy -- ze Cosma to tylko filetowki uzupelnijące i chocby teraz Cosma wyprodukowała nie wiem ile karm kompletnych to dla Ciebie zawsze bedzie uzupelnijąca -- bo wykułas na pamiec tekst z netu ?

Wiesz, nie wiem ile masz lat, jak długo masz koty, ale to, ze jestes dłuzej ode mnie na forum naprawde nie znaczy, ze ja sie na zywieniu kotów i karmach nie znam.
Staz na forum naprawde o niczym nie swiadczy. I nie radze, przyswajac wiedzy z netu na pamiec -- oraz radze ja weryfikowac -- nie wierzyc slepo wszystkiemu co przeczytasz, poniewaz gamoni, ktorzy uwazają sie za takich co wszystkie rozumy pozjadali i radza w necie tez wielu.

Uwazasz, ze to karma uzupelniająca -- nie kupuj. Ja bede kupowac, poniewaz uwazam, ze to dobra karma kompletna :D

FarciKot

Post » Czw sie 11, 2016 15:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Cosma nawet kompletna ma za malo tluszczu. Dalej zatem nie jest kompletna.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw sie 11, 2016 15:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Wszystko ładnie, pięknie, ale co zrobić jak kot nie chce jeść żadnej z karm wymienionych jako pełnowartościowe? Je wyłącznie karmy filetowe i to też nie wszystkie? Ja dodaję taurynę do karmy uzupełniającej i podaję witaminy, bo innego wyjścia nie widzę.

Jeden z moich kotów lubi barfa i je go chętnie, a drugi jest bardzo wybredny i grymaśny jeżeli chodzi o jedzenie karmy mokrej i surowego mięsa. Żaden z moich dwóch kotów nie lubi mięsa gotowanego, ani rosołku.

Nie dajmy się zwariować. Niech koty jedzą co lubią, a my zadbajmy o suplementację. Oczywiście mam wyłącznie na myśli dobre karmy uzupełniające z dużą ilością mięsa.

Miłka_L

Od: Wto cze 02, 2015 17:50

Post » Czw sie 11, 2016 16:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Moja jedna tez je tylko filetowki. Do tego dostaje smalec gesi i maslo na zmiane. Nie ma przebacz.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger

wistra

Post » Czw sie 11, 2016 16:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

O smalec gęsi, dobrze wiedzieć. Dodam go do karmy mokrej. Tylko w jakiej ilości?

Miłka_L

Od: Wto cze 02, 2015 17:50

[poprzednia][następna]