Dom kotów specjalnej troski.Żniwa grzybicy, chore koty :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sie 03, 2016 19:25 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy, Basia szuka domku.

yolaantaa pisze:Czy Jacperek będzie tam miał towarzystwo??...Skarb kochany na pewno tęskni za Anią i towarzystwem w jakim przebywał :(

Nie, jest sam.

Baltimoore pisze:Suuuper Aniu że Jacperkowi trafił się świetny domek :ok: :ok: :ok: Życzę Ci żebyś dostawała najlepsze wieści od niego :201461
I przekazywała je nam :D
Wiem że na razie serce Cię boli.

Nie przestanie boleć Agnieszka........................żyć mi się bez niego odechciewa, ale nic to. :cry:

Są już wyniki Kasi kamykow i sa to szczawiany wapnia.
Oxalaty tworzą się w środowisku kwaśnym. Do ich powstawania przyczynia się też nadmiar białka i witaminy D w pokarmie.
Nie ma możliwości rozpuszczenia tych kamieni przy pomocy diety. Jedynym sposobem jest chirurgiczne usunięcie kamieni.
Kamienie szczawianowe nie są rozpuszczane przez karmę. Dlatego rodzajów tego typu karm jest mało na rynku. Niemniej jednak kot z kryształami powinien dostawać specjalną karmę, która będzie zapobiegać mnożeniu się tych kamieni. Małe kamienie czy piasek kot może naturalnie wydalić. Należy zrobić kotu badanie usg i jeśli okaże się, że ma on duże kamienie trzeba je usunąć chirurgicznie.

Karmy Oxalate:

Trovet RID - zapobiega rozwojowi kamicy szczawianowej w drogach moczowych
Royal Canin VD Urinary S/O - rozpuszcza kryształy struvitowe i zapobiega powstawaniu kamienie szczawianowych
Purina Vet NF Renal Function Formula dla kotów - Karma zapewnia utrzymanie pH moczu w granicach 6,7-7,1 zmniejszając ryzyko wystąpienia kwasicy i kamicy moczowej (szczawiany wapnia)
Eukanuba VD Oxalate Urinary Formula -Postępowanie dietetyczne w celu zahamowania tworzenia się kamieni zbudowanych z kryształów szczawianów wapnia.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

Post » Czw sie 04, 2016 18:17 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy, Basia szuka domku.

Zacytuję z wątku maluszków viewtopic.php?f=1&t=175855&p=11561577#p11561577
ale naprawdę chce mi się wyć.

Anna61 pisze:
annakk pisze:Kurcze, szczepionki na Trichophyton sa chyba bardzo drogie, a przydaloby sie zaszczepic te nieobslugiwalne, bo z ich leczniem bedzie tragedia...

Na ten rodzaj grzyba podobno nie ma szczepionki co usłyszałam od wetki.
Jeśli Aniu chodzi Ci o te 6 dzikusków viewtopic.php?f=1&t=174905 to nawet nie chce myśleć, co może być gdyby jednak i one się zaraziły. Dzisiaj chciałam tylko podnieść tą Plamkę z wyżej podanego linku, to z miejsca mnie pazurami przeryła tak oto

Obrazek

i chyba każdy rozumie o czym mowa. :(

A nie nie, to nie koniec złych wiadomości, bo dosyć że moja sunia ma grzyba

Obrazek Obrazek Obrazek

to i malutka Basia ze wspólnego wątku viewtopic.php?f=1&t=172120&start=1350#p11558071

Obrazek Obrazek

i żeby było jeszcze śmieszniej (bynajmniej nie dla mnie) to i kto ma grzybeczka, chyba nietrudno będzie zgadnąć?

Obrazek

Jak myślicie, śmiać się czy płakać?
Ostatnio edytowano Czw sie 04, 2016 19:19 przez Anna61, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)

Anna61

Post » Czw sie 04, 2016 18:26 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

Aniu,
o mój Boze...
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Czw sie 04, 2016 19:11 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

O kurczę!... Bardzo niedobrze to już wygląda, a jeszcze gorzej się "zapowiada".. Aniu! :strach:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pt sie 05, 2016 10:22 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

Niedobre te wiadomości :(

Baltimoore

Od: Sob sty 03, 2015 18:44

Post » Pt sie 05, 2016 10:39 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

wklejam tu także
Anna61 pisze:i żeby było jeszcze śmieszniej (bynajmniej nie dla mnie) to i kto ma grzybeczka, chyba nietrudno będzie zgadnąć?

Obrazek

Smaruj natychmiast zmianę kremem przeciwgrzybiczym UNDOFEN dostępnym w aptece,bez recepty za ok.16zł. Może być też każda inna maść z substancją czynną TERBINAFINĄ.
Też mam grzybicę Microsporum Canis u kotów i sama się zaraziłam,bo to zoonoza. Już po 3 dniach stosowania zmiana na moim ręku wydaje się cofać. Trzeba stosować jeszcze tydzień od ustąpienia objawów.
Do mycia rąk kup u weterynarza MANUSAN. Ma właściwości m.in.grzybobójcze.

Do odkażenia pomieszczeń zastosuj świecę Clinafarm,ok.100zł w tym koszty przesyłki,do kupienia przez internet. Poniżej wklejam opis działania (z pomieszczeń trzeba na kilka godz.przenieść zwierzęta). To ważne,bo żadne z dostępnym ogólnie preparatów dezynfekujących nie działa na grzyby. A ich zarodniki fruwają wszędzie i będą zakażać kolejne zwierzęta.

Clinarafm Smoke
Świeca dymna do zwalczania grzybów chorobotwórczych w pomieszczeniach dla zwierząt

Enilkonazol (imazalil) jest syntetyczną pochodną imidazolu o silnych i szerokich właściwościach przeciwgrzybiczych oraz wysokiej aktywności wobec większości powszechnie występujących dermatofitów, drożdży i innych grzybów. Mechanizm działania enilkonazolu polega na hamowaniu syntezy ergosterolu, który warunkuje przepuszczalność błon komórkowych grzybów.

Jedna świeca wystarcza do odymienia zamkniętego pomieszczeniao kubaturze 50 m3

WSKAZANIA
:: odkażanie pomieszczeń dla zwierząt: wylęgarnie drobiu, kurniki, fermy królików, obory, stajnie, psiarnie, pomieszczenia dla kotów, pomieszczenia dla zwierząt laboratoryjnych
:: odkażanie innych pomieszczeń: kontenery, ciężarówki, ładownie statków służące do przewozu zwierząt
:: dezynfekcja: zakażonej ściółki, narzędzi, uprzęży i innych materiałów
:: profilaktyka aspergilozy w wylęgarniach drobiu

DAWKOWANIE I STOSOWANIE
Świecę można zastosować w pomieszczeniach i miejscach, które mogą zostać szczelnie zamknięte oraz wszędzie tam, gdzie przeprowadzenie oprysku jest wykluczone ze względów praktycznych. Dym powinien pozostać w pomieszczeniu możliwe jak najdłużej (najlepiej przez kilka godzin).
Po zdjęciu plastikowego wieczka należy ustawić świecę na niepalnym podłożu (np. cegle) i zapalić knot; w ciągu 20-40 sekund po zapaleniu świeca wytworzy biały dym wystarczający do odkażenia 50 m3, w pomieszczeniach silnie wentylowanych należy rozważyć zwiększenie dawki. Po zakończeniu odkażania pomieszczenia należy dokładnie wywietrzyć
Jeżeli zastosowanie preparatu Clinafarm Smoke nie jest możliwe z przyczyn praktycznych, należy przeprowadzić odkażenie pomieszczeń produktem Clinafarm Spray przez ich opryskanie lub zamgławianie

Zaleca się kontynuować zabiegi odkażania przez co najmniej 4 tygodnie,każdorazowo przed rozpoczęciem lęgu oraz po wybraniu piskląt.

SKŁAD: 1 świeca zawiera: enilkonazol 5g

Koty powinny dostawać coś doustnie. Moje brały TERBISIL wg dawki weterynaryjnej,dla dorosłych kotów jest też coś silniejszego. Niestety kilka miało jako skutek uboczny biegunkę i wymioty w trakcie terapii. Wg dermatolog Karaś-Tęcza (ma dobre opinie na miau,ponoć najlepsza w Wwie) szczepionka Biocan nie działa ani leczniczo,ani profilaktycznie. Nam wręcz zabroniła stosowania.
Dodatkowo zwierzęta trzeba wykąpać kilkakrotnie w Cieczy kalifornijskiej tj.roztwór siarki odpowiednio przygotowany. Z dzikami to niemożliwe,ale psa i łagodne koty można.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Pt sie 05, 2016 15:39 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

KociaMama44 pisze:O kurczę!... Bardzo niedobrze to już wygląda, a jeszcze gorzej się "zapowiada".. Aniu! :strach:

Co ma być to będzie, załamać się byłoby najprościej.
Najgorzej, że trzeba myć podłogi z octem co robię raz dziennie, piorę kocyki i dolewam octu, przecieram wodą z octem.
Virkonu niestety nie mam ale doradzono mi w lecznicy właśnie ocet.
Ręka prawa boli bo łokieć do operacji a myć trzeba, kręgosłup do operacji a schylać się trzeba, trzeba, trzeba, trzeba, nieważne, że ze łzami w oczach.
Ale czy wiedząc, że może być taka sytuacja skazałabym te maleństwa na dt gdzie była pp czy może też na schronisko?
Nie, widać taki już mój los, bo te zwierzątka nie są niczemu winne, że są chore i ja mam przez nie potwornie dużo pracy i zmartwień.

Koty są leczone, ja wczoraj też byłam u lekarza i dzisiaj wykupiłam leki dla siebie, miedzy innymi na grzybicę i 190 złotych poszło....+ maść Fungidermin 30zł.
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Sob sie 06, 2016 18:36 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

Masakra :(

Trzymam kciuki, żeby udało się to opanować.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Nie sie 07, 2016 20:05 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

mb pisze:Masakra :(

Trzymam kciuki, żeby udało się to opanować.

Masakra to może być jak te dzikusy by się zaraziły. :strach:

U malutkiej trikolorki paskudztwo nie odpuszcza :(

Obrazek Obrazek Obrazek

Troszkę zdjęć :201461

Kaśka
Obrazek

Dzidek
Obrazek

Obrazek

Plamka i Dzidek
Obrazek

Panna szczocha (dzisiaj musiałam całe swoje spanie prać)
Obrazek

z Dzidkiem
Obrazek

Malusia
Obrazek

Kola
Obrazek
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Nie sie 07, 2016 20:31 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

Anna61 pisze:
Obrazek

Kiedy ona tutaj taka niewinna. Jakby te oczęta mówiły: "Ja? Chyba żartujesz! Ja bym ci nigdy w życiu na pościel nie nasiusiała! Nigdy!" :wink:
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Nie sie 07, 2016 21:26 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

:201461 :201461 :201461 :201461 :201461

Baltimoore

Od: Sob sty 03, 2015 18:44

Post » Wto sie 09, 2016 9:34 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

KociaMama44 pisze:Kiedy ona tutaj taka niewinna. Jakby te oczęta mówiły: "Ja? Chyba żartujesz! Ja bym ci nigdy w życiu na pościel nie nasiusiała! Nigdy!" :wink:

Znowu mi w koszyk dla kotów naszczała.
Wczoraj wypuściłam ją na dwór a dzisiaj coś jakby ruję dostawała.
Na sterylizację może dopiero iść po 22 sierpnia bo wetka na urlopie, bu.

Dzisiaj dopiero zobaczyłam, że Molisia ma też grzybicę, na nosie, nad oczami i uszach.
W lecznicy zamówiony virkon i może dzisiaj już będzie bo ocet schodził butelkami(3 już).

Baltimoore pisze: :201461 :201461 :201461 :201461 :201461

Niestety nie mogę ich głaskać Agnieszka, bo zarazy nie chcę przenosić. :(

Najgorzej z maluszkami, tam sprzątania od groma, żwirek wszędzie za klatką, mycie, czyszczenie itd.
Ciekają jak szalone w klatce gdy bawię się z nimi piórkami na patyku, ale one mają już tam zbyt mało miejsca. :(
Obrazek Obrazek

Anna61

Post » Wto sie 09, 2016 18:47 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

Za wszystko :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Śro sie 10, 2016 0:05 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

KociaMama44 pisze:
Anna61 pisze:
Obrazek

Kiedy ona tutaj taka niewinna. Jakby te oczęta mówiły: "Ja? Chyba żartujesz! Ja bym ci nigdy w życiu na pościel nie nasiusiała! Nigdy!" :wink:

Widać,ze próbuje coś Pańci wyjaśnić. Zapewne chce się nieco wybielić ;)

Atta

Od: Śro lip 09, 2014 17:41

Post » Śro sie 10, 2016 0:08 Re: Nasza kocia rodzinka. Tymczasy (21) żniwa grzybicy :(((

Anna61 pisze:Troszkę zdjęć :201461
Kaśka
Obrazek

Dzidek
Obrazek

Obrazek

Plamka i Dzidek
Obrazek

Oo i moi ulubieni z ulubionych :1luvu: Z Dzidka to tu sama rozkosz wypływa :mrgreen:

Atta

Od: Śro lip 09, 2014 17:41

[poprzednia][następna]