SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 06, 2016 12:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:
wistra pisze:Poleccie mi prosze jakas karme z ryzem. Kot zle reaguje na kompletny brak zboz (zdrowy). Wlascicielka mowi o greenwoods, ale tam chyba jest sam ryz...

A, i nie rybna. Tu widzialam ze marinesse polecacie, ale ryba odpada

Royal Canin Sensitivity Control. Ryż + kaczka. U mnie są trzy wrażliwe kocie brzuchy i tylko to mogą jeść wszystkie bez problemów gastrycznych. Plus, że bez problemu możesz nabyć opakowanie 400g u weta na próbę, a potem zamawiać sporo taniej w necie (ja swego czasu kupowałam na zooarcie, ale podrożał skubany i padło na dwupaki w zooplusie).

W Royalu jest chyba jeszcze mniej miejsca niż greenwoods. Ja bym brała Greenwoods, też są małe paczki, różne smaki i wpada taniej. Zobaczcie na skład. W Royalu ryż jest na pierwszym miejscu :( To praktycznie ryż z dodatkami! Moim zdaniem Greenwoods wypada niexle w porównaniu do royala, to też karma dla wrażliwców. Wzięłam kiedyś na próbę jedną paczuszkę z indykiem. Obdzieliłam nią 3 koty, mojego niejadka i 2 koty mamy. Zajadały się ze smakiem, nawet moja!

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Sob sie 06, 2016 13:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina pisze:
Dark Angel pisze:
wistra pisze:Poleccie mi prosze jakas karme z ryzem. Kot zle reaguje na kompletny brak zboz (zdrowy). Wlascicielka mowi o greenwoods, ale tam chyba jest sam ryz...

A, i nie rybna. Tu widzialam ze marinesse polecacie, ale ryba odpada

Royal Canin Sensitivity Control. Ryż + kaczka. U mnie są trzy wrażliwe kocie brzuchy i tylko to mogą jeść wszystkie bez problemów gastrycznych. Plus, że bez problemu możesz nabyć opakowanie 400g u weta na próbę, a potem zamawiać sporo taniej w necie (ja swego czasu kupowałam na zooarcie, ale podrożał skubany i padło na dwupaki w zooplusie).

W Royalu jest chyba jeszcze mniej miejsca niż greenwoods. Ja bym brała Greenwoods, też są małe paczki, różne smaki i wpada taniej. Zobaczcie na skład. W Royalu ryż jest na pierwszym miejscu :( To praktycznie ryż z dodatkami! Moim zdaniem Greenwoods wypada niexle w porównaniu do royala, to też karma dla wrażliwców. Wzięłam kiedyś na próbę jedną paczuszkę z indykiem. Obdzieliłam nią 3 koty, mojego niejadka i 2 koty mamy. Zajadały się ze smakiem, nawet moja!

Polinka ja tez nie przepadam za RC, ale teraz np 1 moj kociaczek jest na gastro, ktore ma gorszy sklad od karmy polecanej przez Dark Angel, poniewaz zawiera kukurydzę. I przy zagazowanych jelitkach i biegunce w ciągu 4 dni karma + lek zdziałały cuda. Karmy RC weterynaryjne choc mają mniej miesa sa naprawde bardzo pomocne przy wielu schorzeniach.

Ponadto w polecanym przez Ciebie Greenwoods jest gluten kukurydziany, to najwieksze swinstwo jakie moze byc, gorsze od samej kukurydzy. Zajrzałam w skład, poniewaz zainteresowałaś mnie tą karma, sama zastanawiałam się czy nie kupić jak skonczy mi sie RC gastro.
A w polecanym przez DA RC nie ma glutenu kukurydzianego. Składniki dla kotów z problemami bardzo dobre. Fakt mało mieska. Ale to mozna uzupełnic mięskiem surowym. Wydaje mi się, ze w przypadku kotów z problemami nie mozna sie sugerowac sama iloscią mięsa w karmie, to akurat można najłatwiej uzupełnić. Nawet ktoś kto się nie bardzo zna na karmieniu kotów powinien sobie z tym poradzić.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Sob sie 06, 2016 18:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Podczytuję intensywnie wątki jedzeniowe i wdrażam się. Mam dwa kociaki 3-4 miesięczne i około roczną znajdę (Tosia jest świeżo po zabiegu sterylizacji). Staram się ułożyć zbilansowane menu dla moich niewychodzących sierściuchów.

W naszym stacjonarnym zoosklepie kupiłam:
1. Tacki Animonda vom feinsten kitten różne smaki (kilka tacek dla dorosłych)
2. Chrupki Orijen cat&kitten
3. Chrupki Acana grasslands
4. Piersi kurczaka z wolnego wybiegu-drobno krojone zamrozilam. Wyjmuję porcję, krótko obgotowuję i dostają z tackami animondy.

Z chrupek na razie jedzą orijen. Smakuje. Jak zjedzą otworzę chrupki acana.

To na razie jednak menu uzupełniające. Potrzebujemy jeszcze jedzonko dobre- chrupki i mokre. Czytam wątek i notuję.
Planuję wypróbować chrupki i mokre Feringa i Purizon. Zastanawiam się dlaczego chrupek Purizon nie ma na liście. Wszystkich kilkuset stron nie dam rady przeczytać. Ale dużo już przeczytałam i natknęłam się na wzmiankę że Purizon porównywalny do Orijon. Sama nie wiem. Może gdzieś jest tylko nie znalazłam czy ona dobra, czy średnia, a może uzupełniająca?

Z dobrych chrupek i mokrych planuję zakup Feringa. Chciałam też wypróbować Purizon. Czy ktoś zorientowany mógłby pomóc?

Potem będę zgłębiać sprawę surowego mięsa. Wiem że kurczak i wołowe. Kurczak już zamrożony. Teraz wołowe muszę kupić i zamrozić. Czy ryby też można drobno pokrojone mrozić? A potem porcję obgotować i podawać?
Co z podrobów najlepsze dla kociaków? Wątek mięsny już znalazłam. Jak tylko skończę temat chrupek i mokrych będę się wdrażać w mięsny.

I jeszcze pytanie. Czy do takiego menu: dobre i uzupełniające chrupki i tacki; do tego podgotowane: kurczak, wołowe, ryby, podroby- suplementy Fellini czy Easy Barfi i jeszcze osobno tauryna też potrzebne?

ulayetta

Od: Czw lip 14, 2016 21:19

Post » Sob sie 06, 2016 19:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Piersi z kurczaka są za chude.
Już lepsze najtańsze korpusy albo skrzydełka czy udka ze skórą.
Wołowina poprzerastana tłuszczykiem gulaszowa.

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Sob sie 06, 2016 19:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Czyli kurczak cały lub w kawałkach, żeby było tłuściutko- rozumiem. Dziękuję. :)

ulayetta

Post » Sob sie 06, 2016 19:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Purizon jest równie dobry jak Orijen - jest nawet bardziej smakowity, dobra jest też GranataPet sucha i Feringa jako uzupełnienie np, :)
z mokrych: CatzFineFood, GranataPet, Feringa - to takie trzy najlepsze :)
jeśli chodzi o mięso - doskonale zęby czyszczą indycze żołądki, dobre są serduszka drobiowe i od święta wątróbka
ser_Kociątko

Post » Sob sie 06, 2016 19:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ryby tylko gotowane, to ważne. Z surowych bezpiecznie można podać dorsza i łososia. Moim kotom smakuje krótko gotowany mintaj.

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Sob sie 06, 2016 22:34 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Wybrałam.
Menu podstawowe:
- chrupki Feringa dla kociąt drób
- tacki Miamor Milde Mahlzeit kurczak z pstrągiem
- Feringa karma mokra dla kociąt kurczak i cielęcina
Menu uzupełniające:
- chrupki Purizon Kitten kurczak i ryba
- Applaws cat pâte łosoś mokra karma

Do tego podgotowane: kurczak, gulasz wołowy, ryba. O podrobach muszę poczytać.
Powiedzcie prosze dobry zestaw? Kupić do tego suplement, czy nie trzeba? To moje pierwsze kroki w lepszym żywieniu moich sierściuchów.

ulayetta

Post » Sob sie 06, 2016 22:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Wspaniały wątek. I ta tabelka w pierwszym poście niesamowita pomoc.

ulayetta

Post » Sob sie 06, 2016 22:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Sob sie 06, 2016 22:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Purizona nie ma w pierwszym poście, ponieważ jet to stosunkowo nowa karma, a nikt tego spisu dawno nie aktualizował. :?
edit: ulayetta - nie obgotowuj mięsa, podawaj kotom surowe.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Sob sie 06, 2016 23:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A po surowym nie będą miały biegunki. Nie lepiej krótko ale jednak pod gotować?

Może napisać do osoby która może to zrobić, żeby zaktualizowala listę. Dużo dobrego czytam o Purizon a tu na liście nie ma i nie wiedziałam o co chodzi. No i pytanie Purizon jako uzupełniająca?

ulayetta

Post » Sob sie 06, 2016 23:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

jako podstawowa feringa uzupełniajaco ;)
ser_Kociątko

Post » Nie sie 07, 2016 0:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

ser_Kociątko pisze:jako podstawowa feringa uzupełniajaco ;)

Tzn? Przepraszam ale nie bardzo zrozumiałam. :roll:

ulayetta

Post » Nie sie 07, 2016 2:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Skąd pomysł, że po surowym mięsie kot dostanie biegunki? Czy w naturze kot złapie mysz a potem idzie ją obgotować. :?: . Już maleńkim kociakom podaje się surowe siekane mięso. Suchy Purizon jest lepszy od od Feringi, ma w składzie więcej mięsa

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

[poprzednia][następna]