Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sie 05, 2016 10:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

annaabella pisze:Witam
Potrzebny jest namiar na dobrego weta w Łodzi - problemy urologiczne.
Mój 3 letni kocur nagle się zatkał. Było to tydzień temu. Był cewnikowany, dostał antybiotyki i był płukany kroplówkami. Obecnie dostaje jeszcze antybiotyk.
Wet wyłącznie na podstawie morfologii bez dodatkowych badań stwierdził PNN i prawdopodobne uszkodzenie wątroby. Po czym w trzecim dniu ze względu na koszty stwierdzono, że kot nie rokuje i padła propozycja eutanazji. :cry: Fakt że biochemia fajnie nie wyglądała - kreatynina 6,8 - mocznik 113.
W czwartym dniu morfologia wróciła w granice normy.(kreatynina 1,4 mocznik 41)
Jestem w szoku, a kot w leczeniu . Bardzo potrzebuje namiary na dobrego i prozwierzęcego weta. Chciałabmy go skonsultować i dalej leczyć u kogoś kto najpierw porządnie zdiagnozuje i będzie mu zależeć na zwierzaku zanim wyskoczy z eutanazja. :?
Z góry dziękuję za pomoc.

Ja z moja nerkową chodzę do dr Charmasa http://www.benevet.pl/
Kindziusia [*]22.08.16 na zawsze w moim serduchu
Obrazek

ewciakowa

Od: Śro gru 16, 2015 19:28

Post » Pt sie 05, 2016 10:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nasza kotka zdiagnozowana byla w grudniu , teraz znow sie pogorszyły wyniki krea skoczyla do 5 a mocznik 220 fosfor dopiero teraz ruszyl i jest 8 z hakiem zamowilam renagel , walczymy :!: ciezko bo kotka jest wychodzaca na dzialke i trzeba ja łapać, a nie ma możliwości ja trzymać w zamknięciu.Mam nadzieje ze to nie jest juz ostatnia prosta.

w jedym z postów ktoś pisał ze renagel wyłapuje z kota a nie z jedzenia , czytam ulotke na necie i tam jest napisane, że wychwytuje z pokarmu fosforany nie z organizmu. :?: :?: :?:
Kindziusia [*]22.08.16 na zawsze w moim serduchu
Obrazek

ewciakowa

Od: Śro gru 16, 2015 19:28

Post » Pt sie 05, 2016 15:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

z pokarmu w kocie ,w czasie jedzenia.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt sie 05, 2016 21:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Oczywiście, że z pokarmu

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Nie sie 07, 2016 8:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie, jest wątek "Oggi" gdzie jest info dla nas ale zamknięty... Czarnuszek jest, czuje się względnie dobrze, dostał jakiś czas temu drugi steryd na dziąsła, wczoraj nawet zabawił sie sam piłeczką (!) ale nasze "sprawy stoją w zawieszeniu". Przed nami ewent, w poniedziałek badania, MORFOLOGIA była 5 tygodni temu już na granicy normy, w perspektywie EPO lub Aranesp. Na wątku "Oggi" jest info że Aranesp zdecydowanie lepszy i mniej zabiegów. Czy jeśli lekarz bardziej zaleca EPO to zgodzić się czy usilnie prosić o Aranesp jednak, mimo że mówi że ma z EPO dobre doświadczenia i efekty a Aranespu jeszcze nie stosował ? 1 zastrzyk a 3 w tygodniu + monitorowanie to technicznie też wielka różnica na korzyść Aranespu. B proszę o odp.
viewtopic.php?f=36&t=164710&p=10765582&hilit
----------
ateno-olimpio, dzięki. A czy gdzieś jeszcze można kupić igły Terumo Neolus ?
Ostatnio edytowano Pon sie 08, 2016 11:25 przez Czarnuszek6, łącznie edytowano 1 raz

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Nie sie 07, 2016 19:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszku ja leczyłam swojego nerkowego kota u dra Jonkisza z Wrocławia i on zalecał Aranesp. U nas sprawdził się już po dwóch dawkach, ale wraz z Aranespem trzeba suplementować żelazo.

Pozdrawiam

atena-olimpia

Od: Śro sty 18, 2012 18:04

Post » Pon sie 08, 2016 21:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tutaj są, ale nie wiadomo czy laik może kupić. Może zadzwoń.

http://megavet.eu/produkty/1806-terumo- ... cyjne.html

Mi się wydaje, że moje wetki takich używają. Zapytam w środę jak będę. Potrzebujesz 0,7 czy 0,8?

atena-olimpia

Od: Śro sty 18, 2012 18:04

Post » Czw sie 11, 2016 7:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy podanie epo przy narastającej anemii może pogłębić niewydolność nerek? Bo takie coś dziś przeczytałam.

Erin

Post » Czw sie 11, 2016 11:54 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak przypuszczam, mozliwe sa rozne komplikacje po EPO, dlatego podaje sie je dopiero jak sie musi. Ale prawdopodobienstwo dalszego uposledzenia pracy nerek po EEPO jest nieduze, a skutki poglebiajacej sie anemii bylyby pewne i gorsze :(
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw sie 11, 2016 12:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Właśnie to samo pomyślałam. Które epo jest najlepsze?
Chodzi o kotkę znajomej, która ma dość silnä anemię, ale znajoma boi się, że epo może spowodować wstrząs.

Erin

Post » Czw sie 11, 2016 18:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Hej!

Bardzo proszę o pomoc. Moja kotka ma ok. 14,5 roku i okazało się, że ma bardzo dużą niewydolność nerek. Niedawno wyszła jej kreatynina 9,6 mg/dl, teraz jest jeszcze więcej, mocznik 350 mg/dl. Codziennie dostaje kroplówkę i jakieś zastrzyki. Do tego ma stan zapalny w pyszczku. Cieknie jej z niego krew i ślina. Od 2 dni nie chce już jeść i prawie się nie rusza. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy weterynarz mimo dobrych chęci jest w stanie pomóc takiemu kotu, dlatego chciałam zapytać, czy ktoś może jeszcze coś poradzić, czy da się jeszcze coś zrobić, bo dziś dowiedziałam się, że już nie ma szans.

monika.93

Od: Czw sie 11, 2016 18:41

Post » Czw sie 11, 2016 20:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To kiepskie wyniki, baedzo mi przykro. Czasami mozna jednak jeszcze zawrócic kota z drogi, nawet przy takich wynikach, ale zeby cos poradzic trzeba by miec wszystkie wyniki i pelen opis sytuacji. I nie ukrywam, wspolpraca dobrego weta tez by sie przydala
Poczytaj pierwsze posty z tego watku, co trzeba wiedziec mniej wiecej.
Najwazniejsze jest obnizenie poziomu fosforu, o ile jest za duzy i jesli mozna kroplowki. Jesli jest taka mozliwosc, ze to niewydolnosc ostra, to szanse sa wieksze, zwlaszcza jesli sie pozna przyczyne i szybko zlikwiduje ja
Znasz poziom fosforu?

taizu

Post » Pt sie 12, 2016 7:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Niestety nie znam... Dziś będziemy pytać jeszcze jednego weterynarza. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

monika.93

Od: Czw sie 11, 2016 18:41

Post » Pt sie 12, 2016 8:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zapytam jeszcze raz: które epo jest najlepsze?

Erin

Post » Pt sie 12, 2016 13:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin pisze:Zapytam jeszcze raz: które epo jest najlepsze?

Aranesp

taizu

[poprzednia][następna]