Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 30, 2016 11:14 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Zazwyczaj pralka zmywarka i inne sprzęty domowe padają po wygaśnięciu gwarancji! :ryk:

Przepis na zupę wkleję pozniej :mrgreen:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Sob lip 30, 2016 11:29 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Witaj Gosiu :)
To Twoje koty wszystkie miały ucztę! :)

Sprzęt ma krótki żywot, ale wiesz czemu czy nie? Jest coś takiego jak planowe postarzanie produktu. Kiedyś produkty robiło się, żeby służyły na lata, aż się rynek nasycił. Każdy miał np. tv i te telewizory działały i spadła sprzedaż nowych telewizorów (to dotyczy każdego produktu, tv to tylko przykład). Zaczęto rozmyślać co zrobić, żeby skłonić ludzi do kupna kolejnych produktów, ludzie już mieli po dwa trzy tv i wiadomo, że nie kupią kolejnego. Wymyślono, że problem w tym iż rzeczy się nie psują i gdyby się psuły to ludzie musieliby wymieniać stare na nowe. To, że gwarancja jest na 24 miesiące zazwyczaj, a produkt psuje się jak na złość w 25 miesiącu nie jest przypadkiem. Teraz produkty są tak produkowane, żeby siłą rzeczy się psuć. Mało tego, zazwyczaj naprawa się "nie opłaca" co jest bzdurą, ale taka myśl jest promowana. Wiedząc o tym naprawiłam i laptop i pralkę kiedy wszyscy mówili, że się nie opłaca trzeba kupić nowe. Za zaprawę laptopa wartego 2400 zapłaciłam chyba 200 zł i jest jak nowy, a za pralkę zapłaciłam 300 zł podczas kiedy nowa tej klasy kosztuje 1400 - śmiga teraz jak nowa. Nawet facet od pralki mówił co się zepsuło i że to się zawsze psuje po czasie. Także da się naprawić.
TV mam nadal stary kineskopowy LG. Podczas kiedy ludzie już od 10 lat wymieniają tv na płaskie. Mi zawsze było szkoda pieniędzy na tv, bo nie chciałam mieć byle mieć tylko taki za 5 koła :ryk: A 5 tys na tv nie miałam, bo wolałam inwestować w aparat to zostal mi ten tv. Czasami się zastanawiam co ludzie sobie myślą jak wchodzą do mojego salonu - pewnie, że fajna bieda :ryk: - ale za chwilę uważam, że telewizory wrócą do łask, bo to będą telewizory retro. I tak to nazywam - mam telewizor retro. Ale po co o nim mówię - ano po to, że ten tv ma pewnie 20 lat i nigdy się nie zepsuł. Obraz ma przepiękny, kolory i wszystko doskonałe. Jakże bym miała go wymienić? Dlaczego? Dlatego, że się zestarzał? Myślę, że ten tv się nie zepsuje jeszcze przez kolejne 20 lat, a jeżeli zdarzy mu się zachorować to pójdzie do naprawy.
Jeszcze 15 lat temu oglądałam tv na telewizorze - nie zgadniecie! - małym, czarno-białym w drewnianej obudowie pewnie z lat 60tych. Miałam tam chyba kilka kanałów, antena nie działała dobrze, ale obejrzałam na nim wszystkie odcinki ulubionych seriali Jezioro Marzeń i Kochane kłopoty. Oglądanie tych współczesnych filmów na tak historycznym tv to było wręcz artystyczne przeżycie. Potem dostałam mały tv kolorowy i tamten poszedł w odstawkę. Ostatnio chciałam go sprowadzić do mnie tu do Bytomia - zostałam poinformowana, że mama go wyrzuciła :placz: Pocisnęła mi bajeczkę, że był zepsuty, co było nie prawdą :(
Także nie kupuję nowego tv, na starym mam kablówkę i wszystko chodzi git. Do oglądania tvp i tak większy telewizor nie jest potrzebny. Czasem tylko żałuję, że nie oglądam filmów na wielkim ekranie, ale to mała cena, bo i tak aż tyle tych filmów bym nie oglądała na dużym ekranie, bo zazwyczaj oglądam na monitorze a ten mam w cenie ogromnego tv.
Także to smutne, że teraz wszystkie rzeczy, które kupujemy to buble z góry skazane na zepsucie :( Bo te rzeczy potem zaśmiecają planetę i to jest najgorsza cena konsumpcjonizmu i tego nie zrozumie nikt, kto tego nie zobaczy na własne oczy. A można to zobaczyć w filmie dokumentalnym:
https://www.youtube.com/watch?v=rw5Hp7DSqyA
Warto też zobaczyć film o naszych ukochanych smartfonach:
https://www.youtube.com/watch?v=C0Z2DO_JZZY

Mam nadzieję, że się nie pogniewasz za ten długi tekst na tematy poboczne :) Dla mnie są to bardzo ciekawe sprawy :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Sob lip 30, 2016 11:56 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Nie sugerujcie sie proszkami Knorr

Obrazek
Obrazek

Jest to bardzo aromatyczna zupa
Polecam
Obrazek

Moli25

Post » Sob lip 30, 2016 12:03 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Hmm czasem robiłam podobną jak mi się za dużo koncentratu dodało, ale to nie bardzo były moje smaki :D Ale ile tutaj koncentratu? W przepisie pisze, ale nie ma napisane łyżka czy łyżeczka :ryk:
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Sob lip 30, 2016 14:58 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

A po jedzeniu małe co nie co by sie przydało :piwa: :piwa: :piwa: :piwa:
Cześć Gosia :piwa: :piwa: :piwa:
Obrazek

agusialublin

Od: Nie lip 29, 2012 20:27

Post » Sob lip 30, 2016 17:56 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Martus dziekuje za przepis, po niedzieli ugotuje. Ja lubie aromatyczne zupy.
Zlazilismy sie po sklepach i nic nie kupilismy tzn ani kosiarki ani podkaszarki. Te niby dobre to byly spalinowe i drogie a ha chcialam elektryczne bo lzejsze i poreczniejsze. Bylismy w Ikea i tu kupilismy troszeczke rzeczy do domu miedzy inymi chodniczek do kuchni, garnek, tluczek do miesa i komplet sztucow bo mielismy na dzialce kazady inny. W Ikea zjedlismy obiad bo po tych zakupach zglodnielismy.
Siedze na dziakce i podziwiam jak zakwitla budleja, popadal rzesisty deszcz i jest czym oddychac.
Jutro idziemy z mezem do jego cioci do Domu Opieki.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob lip 30, 2016 19:11 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Wypoczywaj Gosiu.
Jak koteczki -przyszły ucztować?

Bunio& Daga

Od: Pt wrz 19, 2014 11:37

Post » Sob lip 30, 2016 19:16 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Bunio& Daga pisze:Wypoczywaj Gosiu.
Jak koteczki -przyszły ucztować?

Wypoczywam, podtrulam mrowki bo znowu laza.
Kotki tylko dwa przyszly Piracik i ta bieda kulawa. Ostatnio ta bida spi u nas na krzeselku. Musze pomyslec jednak o jakiejs budce. Piracik juz dokladke dostal i nadal nie nazarty :ryk:

Gosiagosia

Post » Sob lip 30, 2016 19:22 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Maja z Toba dobrze :1luvu:
Obrazek

Moli25

Post » Sob lip 30, 2016 19:26 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Moli25 pisze:Maja z Toba dobrze :1luvu:

Ze mna jak ze mna ale z Tz lepiej , to on biega dla nich po miesko i rozmawia z nimi. :lol:

Gosiagosia

Post » Sob lip 30, 2016 23:50 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

No popatrz :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Dziś okazało się , że mąż znajomej z pracy też jest wielkim kociarzem :ok:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Nie lip 31, 2016 9:07 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

barbarados pisze:No popatrz :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Dziś okazało się , że mąż znajomej z pracy też jest wielkim kociarzem :ok:

Oni sa wielkimi kociarzami tylko sie do tego nie przyznaja. Koty nie przyszly na sniadanie :(

Gosiagosia

Post » Nie lip 31, 2016 9:08 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Witaj Gosiu ! :)
Może godziny posiłków zmieniły.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Nie lip 31, 2016 9:14 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Gosiagosia pisze:Koty nie przyszly na sniadanie :(

Pewno jeszcze śpią. Niedziela w końcu :D
Dobrego dnia Gosiu :ok:
ObrazekObrazek
Obrazek

Batumi [*] 1.06.2009
Padzioch [*] 20.09.2014
Tereska [*] 10.09.2018
Iga [*] 9.10.2019

Kotimont

Od: Sob cze 13, 2015 22:34

Post » Nie lip 31, 2016 9:19 Re: Pusia, Migotka i Hugo zapraszają na 3 część

Moze spia tylko martwie sie bo malutki czarnuszek wczoraj tez nie przyszedl, on jak tylko samochod zobaczyl to juz biegl sie witac. Miseczka z suchym stoi a w lodowce maja pyszne miesko.
Pogoda pochmurna wiec ide w ogrod popatrzec co tu powyrywac.

Gosiagosia

[poprzednia][następna]