Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 20, 2016 21:04 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Cześć :)

Zapraszam do dołączenia do nowo powstałej i prawdopodobnie jedynej polskiej grupy wsparcia dla właścicieli zmagających się z kardiomiopatią u swoich zwierzaków. Dzielmy się doświadczeniem i wspierajmy. Link: https://www.facebook.com/groups/animalshcm/

Sama jestem właścicielką 3 letniego Sfinksa chorującego na hcm, na grupie opisuję naszą historię od rozpoznania choroby do chwili obecnej, piszę o tym w jaki sposób można zauważyć że coś jest nie tak, jak radzić sobie z podawaniem leków, itp.

Jeśli ktoś znalazł się w podobnej sytuacji, zapraszam do dołączenia :201461

EMEMSY

Od: Śro lip 20, 2016 21:01

Post » Śro lip 20, 2016 21:16 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Nie mam pojęcia dlaczego prawy bok wygolony, ale dobry wet zrobi usg nawet bez golenia, tak jak niektórzy potrafią wkłuć się w żyłę do pobrania krwi nie goląc łapki, sama widziałam.
Felvital z tauryną to dobry pomysł a witaminki nie mogą zaszkodzić. Gotowe karmy nie zapewniają kompletu witamin, więc nie ma obawy o przedawkowanie. To krucha tabletka, bardzo smakuje kotom. Nadmiar tauryny jest wydalany z organizmu. Tabletki nie trzeba podawać z jedzeniem, bo jest raczej smaczna, chociaż co kot to obyczaj a raczej gust. Felvital ma jeszcze taką zaletę, że jest taniutki.

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Śro lip 20, 2016 21:20 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Dobrze, że poleciłyście wizytę u innego weta. Czytałam opinie o tym gabinecie kardiologicznym i pani dr kardiolog i chociaż mam takie wewnętrzne przeczucie, że łapek będzie w dobrych rękach.
CardioVet póki co się nie przyjmuje, powąchał - odszedł, wyczuł w pokarmie - to samo. Jutro jadę po ten Felvital skoro smakuje kotom :)

westalka

Od: Nie lip 17, 2016 17:44

Post » Czw lip 21, 2016 7:11 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Bez paniki z tym prawym bokiem. Mój też ma echo robione na prawym. I też z wygoleniem skóry.
:)
A kota naucz zjadania tabletek podanych bezpośrednio do pyszczka.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw lip 21, 2016 10:00 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Felvital sie przyjal, je jak chrupki :)

westalka

Post » Czw lip 21, 2016 10:15 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Dziewczyny nawet nie wiecie jak się boję, że mówimy o bardzo krótkim czasie... Mam nadzieję, że dopasuje mu dobre lekarstwa i będzie dobrze na nie reagował. :(

westalka

Post » Czw lip 21, 2016 12:53 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Nie możesz mieć takich pesymistycznych myśli. Wcześnie wykryta kardio ma naprawdę duże szanse na dłuugi czas szczęścia.
Cieszę się, że Felvital smakowo podpasował. Dla moich kotów to jak najlepsza pychotka.
Kciuki są cały czas :ok:

Alija

Post » Czw lip 21, 2016 14:48 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Myślę, że to obecni weci zaszczepili w nas taki pesymizm :( Nasza wetka powiedziała, że w klinikach często grają na emocjach właścicieli mówiąc takie rzeczy.. nastawiają człowieka na to, że ma zrobić dla pupila wszystko i przy okazji zostawić fortunę w klinice. Gdyby nie patrzyli na kasę odesłaliby nas do kardiologa i na porządne badania.

Powiedzcie mi jeszcze - mam ograniczać mu ruch? Zrobił się bardzo żywy, wszędzie włazi, tak jakby nic się nie stało, a póki leków na serce jeszcze nie ma to trochę się obawiam o szkraba.

westalka

Post » Czw lip 21, 2016 17:50 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Wróciliśmy z kliniki, płucka czyste, a wet nawet nie wspomniał jak się z nim obchodzić, nawet nie wspomniał o kontroli...

westalka

Post » Czw lip 21, 2016 18:05 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

W sobotę pewnie wszystkiego się dowiesz. :)
fckptn
Obrazek

ana

Post » Czw lip 21, 2016 18:08 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

W sprawie ograniczania ruchu nic nie doradzę. Może zadzwoń do weta i podpytaj, lub podjedź bez kota.
Tak na zdrowy rozum, to myślę, że starczy kota obserwować, czy nie ma niepokojących objawów i resztę zostawić kotu, który sam będzie dawkował tyle ruchu, na ile może sobie pozwolić. Ja bym zadzwoniła. Z niektórych wetów trzeba prawie siłą wyciągać informacje.
Super, że z płuckami ok. :)

Alija

Post » Czw lip 21, 2016 20:47 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Dziewczyny, teraz ktoś mi powiedział, że USG serca to to samo co echo serca :O naprawdę?

westalka

Post » Czw lip 21, 2016 21:18 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Echo serca to USG nieco rozszerzone. Zobacz, jak masz opisany wynik. Na wyniku echa powinnaś mieć podane grubości różnych elementów składowych sera w skurczu i rozkurzu, światło komór, przedsionków i aorty, oraz prędkości przepływu przez tętnicę płucną i aortę.

Tak czy owak, w sobotę kota obejrzy specjalista i zrobi takie badania, jakie uzna za stosowne.
fckptn
Obrazek

ana

Post » Czw lip 21, 2016 21:19 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Okej, już rozumiem, dziękuję. Dla nas to jeszcze wszystko bardzo świeże i już gubimy się w tym wszystkim.

westalka

Post » Sob lip 23, 2016 12:59 Re: Kardiomiopatia przerostowa - rokowania

Jesteśmy poo wizycie u pani kardiolog. :) Serduszko ma się dobrze, mówi, że to wygląda bardzo dobrze jak na początek choroby i mamy się nie martwić, bo jest bardzo duża szansa na obkurczenie. ;) Początek choroby, bardzo wcześnie wykryty. Póki co mamy rozpiske co jaki czas i ile furosemidu (przez 2,5 miesiąca) i 2x dziennie atenolal :) Za 2.5 miesiąca wizyta!

westalka

[poprzednia][następna]