Pomocy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 17, 2016 21:57 Pomocy

Tydzień temu trafiła do nas kotka Maine Coon. Pani od której ją braliśmy mówiła, że mała ma PONAD 2 miesiące. Okazało sie, że 2 miesiące będzie mieć w najbliższym tygodniu. Jest bardzo żywa, normalnie je saszetki, podaje jej mleko Bobovita 1, które chętnie pije, skacze, bawi sie, podgryza, dużo śpi, ma zimny nosek i jest bardzo towarzyska, pięknie korzysta z kuwety. ALE: od kilku dni ma okropną biegunkę. Zastosowałam się do poleceń znalezionych w Internecie na stronach weterynaryjnych: podałam węgiel- cały poszedł wodniscie dołem, podałam Stoperan- zero reakcji, podałam białe gotowane mięso- nie chce nawet ruszyć, podałam Smectre- częstotliwość biegunki zmalała , ale ciągle jest. Nie wiem co robić i co może być przyczyna. Zachowuje się normalnie. Jak do nas trafiła przez pierwsze 2-3 dni była zwykła kupka. Druga sprawa jest taka, że ssie albo moje malżowiny obojętnie którego ucha , albo poduszki moich palców- też obojętnie którego. Podczas tej czynności ma zamknięte oczka i głośno mruczy. Czy to jest normalne i czy mam jej na to pozwolić? PROSZĘ O POMOC. :cry:

roks4na

Od: Nie lip 17, 2016 21:39

Post » Nie lip 17, 2016 22:54 Re: Pomocy

A do weta dlaczego kotka nie trafiła jeszczr? Biegunka dla małego kota może być zagrożeniem życia. Jest też objawem choroby.
Powiedz jak można postawić diagnozę przez net? Samemu też tak się leczysz?
Idź do weta. Już dawno kotka winna tam trafić.
I odstaw mleko. Przy biegunce ludziom i kotom się go nie podaje.
Dlaczego tak mały kot nie jest przy matce jeszcze? To dachowiec czy z pseudo? Bo szanujący się hodowca tak małych kotów nie wydaje. Poza tym hodowca daje listę karm jakie koty jedzą w hodowli.
Do weta wreszcie idź.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie lip 17, 2016 23:00 Re: Pomocy

spytaj pani od której ją masz czym ją karmiła.
Zmiana karmy może powodować biegunki.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie lip 17, 2016 23:03 Re: Pomocy

NIE PODAWAJ KOTU LUDZKICH LEKÓW BO MOŻESZ GO ZABIĆ!
I to, co dużymi literami, zapamiętaj sobie proszę na zawsze.

Skąd masz Kicię? Ma rodowód? Została Ci oddana za wcześnie, zbyt wcześnie odłączono ją od matki (dobry hodowca co do zasady nie oddaje kotów wcześniej niż przed 12 tygodniem), dlatego ma odruch ssania, czuje się wtedy bezpiecznie, jest jej dobrze (jak z mamą) i dlatego mruczy.
Nie podawaj Kotce ludzkiego mleka i udaj się do weta jak najszybciej, Kicia jest malutka i takie kłopoty z brzuszkiem mogą być dla niej niebezpieczne.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Nie lip 17, 2016 23:08 Re: Pomocy

Sama mam Maine Coona. Zmiana karmy u tych kotów często skutkuje biegunką. I to jakakolwiek zmiana. Mają bardzo wrażliwe żołądki. Idź do weterynarza z małą. Niech jej poda coś na biegunkę. (Ja na początku z moją bywałam często, dopóki się nie nauczyłam, że jej się karmy nie zmienia, a jeśli już teraz wprowadzam coś nowego, to po bardzo niewielkiej porcyjce - na spróbowanie. By żołądek się przystosował. Każdy nowy rodzaj białka wywoływał rozwolnienie).
Węgiel przy mocno podrażnionych jelitach na niewiele się zda. Trzeba środek od weta na zatrzymanie biegunki. Stoperanu się kotom nie daje. ANI INNYCH LUDZKICH LEKÓW! Musisz iść do weta. Niech sprawdzi, czy kicia nie jest odwodniona. A potem, jeśli mała pozwoli, dieta z gotowanego kurczaka. I koniecznie odstaw kici mleko.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pon lip 18, 2016 6:05 Re: Pomocy

Mleko próbowałam jej odstawić i dodawałam wodę mineralną niegazowaną, ale nie chce jej pić i miałczy za mlekiem. To mleko to Bobovita 1, takie jakie podawała jej poprzednia właścicielka. Kotkę wzięłam od Pani która kupiła ją dla swojej córki, ale okazało się że ma alergię i musiała ją wydać. Kotka nie ma rodowodu, rodzice kotki są. z rodowoduowodem, ojciec wystawowy, żadna hodowla. Wszędzie było napisane że można podawać np. węgiel i Stoperan-wersja dla dzieci. Wszędzie było również napisane, żeby nie panikować. Wiem o kurczaku gotowanym ale jak pisałam nie chce nawet ruszyć. Zdaję sobie sprawę że muszę z nią iść do weta ale chwilowo nie mam jak

roks4na

Od: Nie lip 17, 2016 21:39

Post » Pon lip 18, 2016 10:44 Re: Pomocy

roks4na pisze:Druga sprawa jest taka, że ssie albo moje malżowiny obojętnie którego ucha , albo poduszki moich palców- też obojętnie którego. Podczas tej czynności ma zamknięte oczka i głośno mruczy. Czy to jest normalne i czy mam jej na to pozwolić? PROSZĘ O POMOC. :cry:

Tak, to jest normalne. Kicia tęskni za mamą, za wcześnie się z nią rozstała.

IDŹ Z KOTKĄ DO WETA :!: Narażasz jej życie, bo nie dostaje właściwej pomocy.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Pon lip 18, 2016 10:59 Re: Pomocy

Znajdź temu kociakowi dobry dom, jeśli nie masz możliwości zapewnić mu podstawowej opieki, bo go zmarnujesz.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 8 >>

Post » Pon lip 18, 2016 11:04 Re: Pomocy

Idź do weta. Nic więcej już nie pomogę. Poza tym, skoro u Ciebie ta kotka nie ma jeszcze dwóch miesięcy, to W JAKIM WIEKU ZOSTAŁA KUPIONA przez tę panią, od której ją przejęłaś??? Nic dziwnego, że ma chorobę sierocą.
I idź do weta! Prosisz o pomoc, ale nic nie robisz, gdy Ci się tej pomocy udziela.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pon lip 18, 2016 11:13 Re: Pomocy

roks4na pisze:Wszędzie było również napisane, żeby nie panikować.

Jak to "nie panikować"? Kto ci takie piramidalne głupoty nagadał/napisał? 8O
To jest MAŁE DZIECKO!!!!
Przy biegunce u małego kociaka NALEŻY panikować!!!
Małe kocięta, podobnie jak małe dzieci odwadniają się wskutek biegunki błyskawicznie!!
Nie mówiąc już o tym, że odwodnienie powoduje wychłodzenie organizmu, a taki malec jak nie przyswaja jedzenia, to nie ma czym się ogrzewać. A malce wyziębiają się dużo szybciej od dorosłych. Jazda z kotem na sygnale do weta!
Poza tym w przypadku nieszczepionego kocięcia (a jak rozumiem, kot jest od pseuducha, więc na pewno nigdy na nic nie był szczepiony) każdy przypadek biegunki należy podejrzewać o to, że jest panleukopenią.

Nie czytałaś nigdy w gazetach historii rodziców, którzy nie poszli z małym dzieckiem do lekarza "bo to tylko katar", "bo to tylko biegunka" i po dwóch dniach nie mieli dziecka? Nie dało ci to myślenia? Dla małego dziecka (każdego gatunku) choroby przebiegające z utratą płynów i/lub gwałtowną zmianą temperatury ciała (wychłodzenie, gorączka) są śmiertelnie niebezpieczne!

I na Boga, nie dawaj kocięciu ludzkich leków, czy swoje dziecko byś leczyła tabletkami dla krów???

myamya

Od: Czw cze 23, 2011 12:16

Post » Pon lip 18, 2016 11:24 Re: Pomocy

KociaMama44 pisze: skoro u Ciebie ta kotka nie ma jeszcze dwóch miesięcy, to W JAKIM WIEKU ZOSTAŁA KUPIONA przez tę panią, od której ją przejęłaś???

Zapewne wtedy, kiedy zaczeła samodzielnie jeść.

Poza tym zgadzam się z Arcaną. Stoperanu to ja nawet ludziom odradzam częste podawanie, dla psów i kotów nikt normalny nie zaleci, no chyba, że te porady zostały przeczytane na Kafeterii.
Swoją drogą ciekawe ile zwierzaków zostało zmarnowanych przez podawanie ludzkich, reklamowanych leków typu Aspiryna, Apap czy Stopperan ...
Nie tak dawno odbyłam rozmowę z kobietą, która kk "leczyła" polopiryną i uważa, że wszystko jest ok.

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Pon lip 18, 2016 15:19 Re: Pomocy

Wiztyta u weta. KONIECZNIE :!: Jesli 1 z normalnych, nie faszerujacy od razu antybiotykami na wszystko, to zapewne zacznie leczenie od probiotyku. np takiego http://megavet.eu/files/5/5/3/pdf_f43a7 ... fa7bbb.pdf
Jesli zacznie od antybiotyku, bo uzna, ze jednak potrzebny to jesli normalny to probiotyk tez da, zeby to co spustoszy antybiotyk naprawil.

Nie rozumiem leczenia kota samemu i to ludzkimi prepratami. Wegiel na koty nie dziala w ogole. Nie wiem co za idioci to polecaja. Przelecial przez kota i tyle - teraz sama juz wiesz, ze nie dziala - tylko pytanie czemu eksperymentujesz na tym biednym kocie ?

I czemu kupujesz kota z pseudohodowli ? Nie wazne czy bezposrednio. Zaden szanujacy sie Hodowca nie odda kociaka ponizej 12 tyg. Kot ssie bo powinien byc jeszcze przy matce i ja ssac. Zaoszczedzilas na kocie. Teraz i w przyszloasci wydasz na weta, leki, a moze i na behawiorystę :( Jesli nie zrobisz tak jak jego poprzednia wlascicielka i nie puscisz kota w obrot dalej, bo z kotkiem problemy. Pseuduchy zarabiaja, a koty cierpia.

Edit bo wywala mnie z forum.

Kot ma ksiazeczke ? Byl odrobaczany? Szczepiony ? Jesli nie moze miec robale, albo byc powaznie chory, a biegunka to tylko objaw czegos gorszego i trzeba leczyc przyczyne nie objawy.
regułą w przypadku kotów jest to, że nie ma żadnych reguł.. Obrazek

Kamionka

Od: Pon lut 23, 2015 2:17

Post » Pon lip 18, 2016 18:44 Re: Pomocy

A ja bym spróbowała skontaktować się z hodowczynią i podrzucić kota matce. Nie ma lepszego lekarstwa niż mleko kotki matki.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Śro lip 20, 2016 14:11 Re: Pomocy

Ewa.KM pisze:A ja bym spróbowała skontaktować się z hodowczynią i podrzucić kota matce. Nie ma lepszego lekarstwa niż mleko kotki matki.

Naprawde sadzisz, ze pseudych, ktory specjalnie sprzedal tak malego kota, zeby nie ponosic kosztow jego utrzymania i ewentualnego dewastowania mieszkania wezmie go do siebie?

Zreszta, kot nie bezposrednio od pseuducha tylko od kogos kto go kupil malenkiego bo sliczna kuleczka, a pozniej mial juz go dosc, albo nie radzil sobie z nim i poscil dalej w obrot.
regułą w przypadku kotów jest to, że nie ma żadnych reguł.. Obrazek

Kamionka

Od: Pon lut 23, 2015 2:17

Post » Śro lip 20, 2016 16:31 Re: Pomocy

Sprbowac zawsze mozna, tym bardziej, ze pseudochowi grozi kolegium za handel bez uprawnien. Mozna zagrozic, ze jak nie to zglaszam sprawe na policje.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

[następna]