SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 29, 2016 13:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ostatnio testuję trochę karm, bo moje koty mają bardzo wybredne podniebienia.
Niestety, mam niemiłe doświadczenia z Animondą vom Feisten, którą podmieniłam licząc, że skoro Animonda Carny nam już nie idzie, to może AvF będzie lepsza.
I cóż, być może trafiłam na feralną serię, ale ani moje koty, ani pies nie chcą jej tknąć. Jeden kot karmę zwracał (wymioty zdarzały się tylko po podaniu Animondy vom Feinsten, jak dostaje inną puchę to jest wsio okej), więc pozostałych tacek nawet nie kończymy, za to kończymy całkowicie z Animondą. Szkoda, bo była przyzwoita na moją kieszeń.

Na razie numerem jeden z mokrych karm dla moich kotów jest Porta 21 i Miamor, ostatnio próbujemy Thrive Complete i też jest chętnie jedzony. Niestety, te puszki już nadwyrężają mój budżet. Zwłaszcza, że każdy z kotów lubi inną suchą karmę, a mimo możliwości wyboru jedzą jej niewiele. Szukamy dalej puszek przyzwoitych cenowo i smacznych.

Nie wiem czy to ja wychowałam sobie wybredne koty, czy same zaczęły wybrzydzać, ale ostatnio jest coraz gorzej... Kotka odkąd ma możliwość wyboru karm to nie chce jeść ciągle tego samego i to przez nią właśnie nie tylko kombinuję z mokrą, ale zaczęłam też z suchą...

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Śro cze 29, 2016 13:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Porta21, Miamor Filets sa karma uzupelniajaca, raz na jakis czas, nie na stale. Nie ma nic z witamin i mineralow, o tluszczach nie wspominajac ;)

A Animonda sobie jakies jaja robi, mialam jedna partie zepsuta, zooplus oddal mi za nia kase, zamowilam nowe puszki i co? Ten sam nr partii. Inna data waznosci, ale efekt w kuwecie ten sam - plastelina.

Po podaniu puszki animondy z innym nr partii przechodza rewolucje kuwetowe prawie od razu.
Ale chyba przerzuce sie z Animondy na cos innego...
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro cze 29, 2016 13:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Niestety, wiem że są uzupełniające, dlatego ciągle szukamy. Na razie żadna normalna mokra im nie przechodzi przez gardło... Jeszcze mam do wyboru Gourmet, to już z dwojga złego wolę podać znowu Portę niż marketówkę :roll: Moje koty coraz bardziej mają wymagające pyszczki. Cieszę się, że chociaż Thrive Complete została zaakceptowana przez kocie państwo, ale kosztuje dużo, nie stać mnie by było na stałe w naszym menu - inna sprawa, że te koty muszą mieć urozmaicenie, szybko im się nudzi. Szukam dalej dobrej karmy, ale to na razie idzie mi jak krew z nosa - większość puszek ląduje dla lokalnych bezdomniaków lub do pyszczka mojego psa...A koty chodzą głodne, bo chcą mokrą, ale tylko taką, która im smakuje.... A to to już cud. Nawet nie wiedziałam, że będę płakać ze szczęścia po zjedzeniu przez koty puszki nowo próbowanej karmy. W domu już się ze mnie nabijają, a mnie coraz niżej ręce opadają.

Animonda faktycznie szaleje, niedobrze :( - to kolejny powód by jej nie kupować, więc to kolejna karma skreslona z naszej listy. Eh...

Teraz na celownik idzie Naturea. Miałam ostatnio zamówić, ale była niedostępna w magazynie. No i może Dolina Noteci.

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Czw cze 30, 2016 9:25 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Witam,
Od kilku dni mam 2 miesięcznego kotka, kupiłem mu Whiskas Junior karmę suchą i mokrą - mój błąd. Po jej dokończeniu (niestety suchej mam 800 g), myślę o kupnie czegoś lepszego i taniego.
W kwestii karmy suchej myślę o Animonda Carny Kitten 12,83 zł/kg kupując 12 x 200 g. Chyba, że ktoś poleci coś innego lepszego w podobnych pieniądzach.
Ewentualnie teraz jest w promocji Miamor Ragout Royale Kitten, Drób i wołowina w galarecie 14 zł/kg

Karma sucha mam 3 typy:
Taste of the Wild Rocky Mountain Feline - nie ma wersji dla kociąt, ale ta karma jest chyba uniwersalna 23,40/kg przy 2 kg
Sanabelle Kitten 19,40 zł/kg przy 2 kg
Porta 21 Feline Finest Kitten - względnie dobre opinie czytałem, ale o innych karmach z tej serii, nie typowo o kitten. 17,90 zł/kg przy 2kg

Co polecacie?
Ceny pochodzą ze sklepu zooplus, chyba, że ktoś poleci jakiś inny sklep, gdzie robi zaopatrzenie.

Ewentualnie czy ktoś zna w Łodzi jakiś sklep gdzie powyższe karmy mogę kupić w mniejszym opakowaniu lub na kg, na próbę.
Opakowanie 7 kg odpada, chyba, że ktoś z Łodzi byłby chętny zakupić takie opakowanie na pół lub nawet mniejsze części ;D

Pozdrawiam

Walduś

Od: Czw cze 30, 2016 8:44

Post » Czw cze 30, 2016 12:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Taste, Porta ok, Sanabelle nie. Nie polecam dla jednego małego kotka dużych puszek. Po otwarciu kolejne porcje tracą trochę smak, koty często nie chcą jeść, szkoda wyrzucać. Animonda kitten może być, miamor gorsza, ale ewentualnie. Zooplus często ma duże pakiety. Kotu nie zasmakują i wyrzucona kasa. Ja kupuję też w animalii, zakupy powyżej stówki, chyba, dostawa gratis. Tam mają na sztuki

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12

Post » Czw cze 30, 2016 13:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dzięki za odpowiedź. Tyle, że właśnie przy zakupie większej ilości to się opłaca - puszka 200g wychodzi po 2,60. Znalazłem tą Animonde Carny w zoologicznym więc kotek przetestuje przed zakupem większej ilości. Kolejna sprawa, na coś trzeba wydać to 99 zł, żeby przesyłka była darmowa ;)

Walduś

Post » Czw cze 30, 2016 13:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Alija pisze:Taste, Porta ok, Sanabelle nie. Nie polecam dla jednego małego kotka dużych puszek. Po otwarciu kolejne porcje tracą trochę smak, koty często nie chcą jeść, szkoda wyrzucać. Animonda kitten może być, miamor gorsza, ale ewentualnie. Zooplus często ma duże pakiety. Kotu nie zasmakują i wyrzucona kasa. Ja kupuję też w animalii, zakupy powyżej stówki, chyba, dostawa gratis. Tam mają na sztuki

Zależy co to znaczy duża puszka. 200g to raczej taka standardowa puszka, mniejszej Animondy Carny chyba się nie dostanie. Polecam od razu zakup pokrywek Trixie (są na zooplusie), które zakłada się po otwarciu puszki, dzięki czemu tak szybko nie wysycha.
Co do zooplusa to z Animondy mają bodajże pakiety próbne, więc na początek można wziąć taki pakiet i zobaczyć, co kotu pasuje.

tomek_szczecin

Od: Śro sty 20, 2016 11:18

Post » Czw cze 30, 2016 13:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Walduś, dodaj do tej diety mięso, indyka, kurczaka, wołowinę, serduszka drobiowe, czasem wątróbkę, przegotowaną rybę. Kociaki lubią gotowanego kurczaka, ale surowe mięso też. Poza tym żółtko jaja, czasem serek Bieluch, trochę jogurtu, kociego mleka. Szkoda malucha karmić samym whiskasem, nawet przez niedługi czas. Mięso nie wychodzi drożej niż whiskas.

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Adopcje: 7 >>

Post » Czw cze 30, 2016 13:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Właśnie, mięso! Przez upał zapomniałam! Walduś pytał o gotowce a tu mózg ugotowany. Mięso rzeczywiście wychodzi taniej ale zbyt dużo mięsa też niedobrze ze względu na nadmiar fosforu. Chyba. Gdzieś na forum niedawno czytałam.,

Alija

Post » Czw cze 30, 2016 14:33 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dzięki, Walduś jadł dzisiaj gotowanego kurczaka i widać było, że mu smakuje ;)

Walduś

Post » Czw cze 30, 2016 15:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja dodaję do gotowania kurczaka i ryby trochę włoszczyzny. Tylko marchew, pietruszka i seler. Por, cebula, szczypiorek, czosnek to dla kota bardzo szkodliwe warzywa. Taką ugotowaną marchewkę też można kotu podać, jeśli zechce. Moje niestety nie. :evil: Oczywiście bez soli. Ryba tylko gotowana i to nie częściej niż raz w tygodniu. Surowe mięsko zdrowsze, gotowane tylko od czasu do czasu.

Alija

Post » Czw cze 30, 2016 18:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Gotowane mięso jest praktycznie wyjałowione. Jeśli już to mięso surowe, sparzone lub przemrożone. I nie samo mięso bo to dawka dodatkowa fosforu do zbilansowanej karmy. Mięso to np. skrzydełko czyli mięso+kości lub mięso i suplement wapniowy (np. skorupki jajek) Jeśli masz czas i miejsce w zamrażarce to najtaniej i najzdrowiej jest karmić kota dietą BARF. Jeśli dajesz mięso nie suplementowane sporadycznie to nie ma dramatu ale takie samo mięso nie może być np. jednym z posiłków dziennych.
Co do karm dla kociaka. Sucha TOTW ok taniej masz Brit care Crazy I'm Kitten ok 40 zł za 2 kg (karma zawiera ryż) Applaws kitten. To najniższa i dobra półka.
Mokre Animonda Carny ok ale od kiedy pozmieniali troszkę składy koty jedzą ją mniej chętnie i... potrafi się znudzić. Więc dobrze radzą powyżej, uwaga na pakiety bo jest taniej ale jak kot nie zje to wyjdzie drożej. ;) Troszkę droższa Catz FineFood, Granatapet, Grau jakościowo są zdecydowanie lepsze.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw cze 30, 2016 18:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

dodam jeszcze jedna uwagę. Karmiąc suchym Whiskasem dawkowanie na dorosłego kota to ok 150g, dobra karma to ok 30-50g dziennie, warto przeliczyć za ile kot zje dziennie karmy a nie ile ona kosztuje w sklepie za opakowanie.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw cze 30, 2016 18:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Przestawiam Eryka na mokre (z suchego je Purizona obecnie), na razie osiągnęłam tyle, że zjada Portę 21 w wersji tuńczyk + wołowina. Tak, wiem, że to karma uzupełniająca. Czy wobec tego myślicie, że może codziennie wciągać pół saszetki dziennie + suchego Purizona? Na razie poza tym tuńczykiem nie smakuje mu nic innego, testowałam z mokrych kilkanaście, babranie chrupek w niewielkiej ilości lepsiejszej karmy typu Power of Nature skutkuje tym, że kot w ogóle suchego z tym małym dodatkiem nie ruszy i siedzi głodny. Ale Portę je.
Czy jeżeli przez miesiąc (żeby się przyzwyczaił do mokrego ogólnie) będzie jeść Portę + Purizona, to się nabawi jakichś niedoborów? Co sądzicie?

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw cze 30, 2016 18:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Co do mięsa surowego, weterynarz powiedział, żeby jeszcze mu nie dawać

Walduś

[poprzednia][następna]