Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto cze 07, 2016 22:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie, mam prośbę, czy mógłby ktoś mi pomoc w interpretacji wyników mojego kocurka (4 lata) ?
Jakiś czas temu zrobiliśmy kontrolne badanie krwi pod kątem ewentualnej choroby nerek. Trochę czekaliśmy na wyniki bo próbki poszły do Niemiec. Jak się okazało w zeszłą niedzielę kreatynina jest przekroczona 192 przy normie do 168, mocznik pośrodku normy, a SDMA 16 przy normie do 14. Poza tym wszystko inne dobrze, cała morfologia, sód, fosfor, potas, bilirubina. Dostał Rubenal 75 do łykania 2x i zalecenie karmy Rebal. Dodam że wcześniej jadł tylko suchą i pił raczej normalnie, czasami zdarzało się że gubił apetet np. na 2 dni ale później wszystko wracało do porządku. Nie wymiotuje, nie ma biegunek, jest śpiący ale taki jest od dawna więc nie wiem czy to jakiś objaw. Szczerze mówiąc się podłamałam. Mamy przyjść za miesiąc skontrolować znów krew i tym razem też mocz. Co uważacie czy to już PNN? Bardzo proszę o jakieś rady. Ps. zamówiłam mu suchą karmę Animondy Renal i mokrą Hill's Prescript.
Pozdrawiam

Rogalinka

Od: Wto cze 07, 2016 22:12

Post » Śro cze 08, 2016 11:31 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie dziewczyny,
Wlasnie dostalam wynki moczu na maila. Zaraz bede dzwonic do weta.

Czy mozecie je skomentowac prosze?
Barwa - zolta
Przejrzystosc- zupelna
Ciezar wlasciwy - 1,016
pH - 7
Glukoza - nieobecna
Ciala ketonowe - nieobecne
azotyny - nieobecne
bialko - nieobecne
biluribina - nieobecna
urobilinogen - w normie
Nablonki plaskie - pojedyncze w preparacie
Leukocyty - 0-2 w polu widzenia
Erytrocyty - 2-4 w polu widzenia swieze
pasma sluzu - pojedyncze
Bakterie - nieliczne
Mikroalbumina w moczu - 2
Kreatyni a w moczu - 87,4

Dziekuje
Agata

agatamfrisco

Od: Pt maja 27, 2016 13:38

Post » Śro cze 08, 2016 13:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Można zdecydowanie wykluczyć białkomocz bo stosunek białko/kreatynina jest <0,2 (2/87,4).
Koniecznie zrobiłabym posiew moczu (do tego badania najlepiej byłoby żeby weterynarz pobrał mocz z pęcherza), bo są bakterie, pasma śluzu, pH trochę za wysokie i obniżony ciężar właściwy oraz obecne mineralizacje w miedniczkach (badanie usg). Pytanie tylko kiedy, czy w trakcie brania antybiotyku czy po zakończeniu.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Śro cze 08, 2016 13:37 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Fili- dziekuje. to badanie bylo wykonane wczoraj po odstawieniu amoxiciliny ( w niedziele), ktora przepisal poprzedni ( niezorientowany) wet.
Kiocia caly czas jest na kroplowkach podksornych od czwartku ( okolo 100 ml dziennie), B12 zastrzykach i dostaje 1/4 acardu 75.
Jutro idziemy tez na pelna morfologie krwi i ponowne usg nerek. W 1szym usg nerek wyszly pewne mineralizacje.

agatamfrisco

Post » Czw cze 09, 2016 7:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

agatamfrisco pisze:Jutro idziemy tez na pelna morfologie krwi i ponowne usg nerek. W 1szym usg nerek wyszly pewne mineralizacje.

Za wyniki badań :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Czw cze 09, 2016 7:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Rogalinka pisze:Witajcie, mam prośbę, czy mógłby ktoś mi pomoc w interpretacji wyników mojego kocurka (4 lata) ?
Jakiś czas temu zrobiliśmy kontrolne badanie krwi pod kątem ewentualnej choroby nerek. Trochę czekaliśmy na wyniki bo próbki poszły do Niemiec. Jak się okazało w zeszłą niedzielę kreatynina jest przekroczona 192 przy normie do 168, mocznik pośrodku normy, a SDMA 16 przy normie do 14. Poza tym wszystko inne dobrze, cała morfologia, sód, fosfor, potas, bilirubina. Dostał Rubenal 75 do łykania 2x i zalecenie karmy Rebal. Dodam że wcześniej jadł tylko suchą i pił raczej normalnie, czasami zdarzało się że gubił apetet np. na 2 dni ale później wszystko wracało do porządku. Nie wymiotuje, nie ma biegunek, jest śpiący ale taki jest od dawna więc nie wiem czy to jakiś objaw. Szczerze mówiąc się podłamałam. Mamy przyjść za miesiąc skontrolować znów krew i tym razem też mocz. Co uważacie czy to już PNN? Bardzo proszę o jakieś rady. Ps. zamówiłam mu suchą karmę Animondy Renal i mokrą Hill's Prescript.
Pozdrawiam

Witaj :)
Poziom kreatyniny oraz podwyższone SDMA wskazują, że praca nerek jest zaburzona.
Ale czy to na pewno PNN, jeśli wszystkie pozostałe parametry są w normie?
Mam wątpliwości, czy akurat karma Renal jest w tej chwili najbardziej potrzebna.
Karmy typu Renal mają m.in. podwyższoną zawartość potasu, a kocurek ma go w normie.

Piszesz, że do tej pory kotek jadł głównie karmę suchą i pił "raczej normalnie". W takim przypadku - a znam to także z własnych doświadczeń - na pewno pił zbyt mało.
Spróbuj przestawić kotka na mokre jedzenie lub przynajmniej zwiększ jego udział w codziennej ilości jedzenia.
Zrób wszystko, co się da, aby pił więcej - tu jest link do wątku na ten temat:
viewtopic.php?f=36&t=137650

Badanie moczu - dokładne, nie paskami - trzeba zrobić już teraz.
Podobnie - USG nerek, pęcherza, moczowodów.

No i sugerowałabym konsultację u innego weta.
Brak badania moczu oraz zalecenie stosowania Rubenalu (którego działanie nie jest potwierdzone) wraz z karmą Renal - dla mnie wygląda nie najlepiej.

mb

Post » Czw cze 09, 2016 16:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Bylysmy u weta gdzie zrobiono Kici profil nerkowy, elektrolity Na/K i wyniki maja byc jutro.
Wet nie uznal za konieczne robienie posiewu moczu i powiedial, ze mocz nie jet zly. Brak bialkomoczu jest dobrym znakiem. Na podwyzszone pH Kicia musi kontynuowac jedzenie urinary. Na razie renala nie - jutro bedziemy wiedziec cos wiecej.

Na apetyt dal kici MegaCe. Dostalam juz napelniona strzykawke i mam dawac 1-1.5 kreseczki na dzien. Po powrocie do domu dalam jej MegaCe ale z przerazeniem stwierdzilam ze chyba dalam duzo wiecej niz 1.5 kreseczki! chyba z 10 kreseczek bo jakos tak latwo polecialo. Strasznie trudno dawac takie male dawki. . NIe pamietam ile bylo maksymalnie w strzykawce.
Czy mozna przedawkowac MegaCe? Bo jestem teraz bardzo spanikowana. Zadzwonilam do weta i powiedziano mi ze nic sie nie stanie ale ja juz wszystkiego sie boje.

agatamfrisco

Post » Pt cze 10, 2016 11:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam.
Wlasnie dostalam wyniki morfologii Kici na maila. Lekarz dopiero bedzie po 13 tej.

Czy to wyglada na anemie?

WBC - 10,9 NORMA 5,5-19,0
RBC - 5,99 NORMA 6,5-10,0
HGB - 7,9 NORMA 8-15
HCT - 31,0 NORMA 24-45
MCV - 51,8 NORMA 39-55
MCH - 13,2 NORMA 13-17
MCHC - 25,5 NORMA 22-41
PLT - 609 NORMA 200-600
KWASOCHLONNE - 4 NORMA 2-12
GRANULOCYTY SEGMENTOWANE - 75 NORMA 35-75
GRANULOCYTY PALECZKOWATE - 1 NORMA 0-3
LIMFOCYTY - 20 NORMA 20-55
Opis: nieznaczna anizochromia i anizocytoza erytrocytow

MOCZNIK - 61,1 NORMA 25-70
KREATYNINA - 1,98 NORMA 1-1,8
BIALKO CALKOWITE 7,66 NORMA 6,0-8,0
ALBUMINY - 2,54 NORMA 2,7-3,9

FOSFOR - 6,87 NORMA 3,0-6,8
CHLORKI - 115,1 NORMA 101,5-118,4
SOD - 156,1 NORMA 143,6-156,5
WAPN - 11,68 NORMA 8,0-11,1
POTAS - 5,24 NORMA 4,1-5,6

Czy te wyzsze paametry sodu, wapnia i chlorkow to od kroplowek ktore dostaje ? Dostaje od 7 dni na przemian NaCl i Plyn Ryngiera. Plus dodaje ChitoFos aby zbic fosfot ale wciaz jest wysoki.

O co mam pytac weta? Powienien jej wlaczyc cos na anemie prawda?

Dziekuje

agatamfrisco

Post » Pt cze 10, 2016 11:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Całkiem przyzwoite wyniki.

O ewentualny preparat z żelazem można spytać weta, ale przede wszystkim trzeba zadbać, żeby Kicia odżywiała się i była nawadniana, bo kreatynina jest jeszcze przekroczona.

Sód, chlorki nie przekraczają normy, natomiast trzeba by zamienić ChitoFos na preparat bez wapnia, bo wapń jest przekroczony, a to także jest źle dla nerek.

mb

Post » Pt cze 10, 2016 12:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A jak się kicia czuje? Jak z jej apetytem?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pt cze 10, 2016 13:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzwonilam wlasnie do weta. Uspokaja, ze wyniki nie sa zle. Ze to nie anemia i nie chce jej dawac na razie lekarstw na krwinki ( Aronespa) skoro nie ma potrzeby.
Wedlug niego wskaznikiem jest HCT - jesli ponizej 20 to nalezy wtedy dawac cos farmakologicznie.
Megace na apetyt tez stymuluje szpik wiec tez powinno pomoc na krwinki.

Sod i wapn sa w gornych normach przez podawanie kroplowki. Potas jest ok. Fosfor jest wysoki i nalezy podawac Chitofos a jak sie skonczy to on poleca Pronefre. Nic nie mowil o tym ze wapno jest grozne dla nerek.

Albuminy troche nizsze bo nie jadla za duzo, ale nie robiono jej profilu watrobowego. Zreszta ja ja dokarmiam strzykawka od niedzieli ( Royal Convalescence Instant).
Kroplowki mozna podawac mniej (50ml) i rzadziej ( co 3-4 dni) w zaleznosci czy pije wode. Musze ja obserwowac.

Nie zalecil podawania Renala. Uwaza ze Urinary i Fibre jest wazniejsze, zeby sie nie zapychala bo wtedy zapychanie tez jest grozne dla nerek. Musze sprawdzic ile jest fosforu w tych karmach.

Kicia zaczela pic troche wode. Z apetytem jest dziwnie. Od 2 dni miauczy od rana, ze chce jesc ale jak jej podstawiamy jedzenie ( mokre i suche) to cos jej nie pasuje i wylizuje tylko galaretke z mokrego. Z suchym (urinary) chodzimy za nia z miseczka i najczesciej zje ale w malych ilosciach i po glebszym zastanowieniu. Je na lezaco lub pol lezaco . I to my musimy jej pokazac i zaniesc miseczke bo jak sama podhcodzi to nie za bardzo je. Wyglada jakby byla glodna ale nie mogla do konca jesc. Nadzerek nie ma, zeby so w dobrym stanie. Troche dzisiaj siedziala podkurczona ale wysiusiala sie wczoraj wieczorem, w nocy i potem przed poludniem jeszcze. Wiec pije wiecej i sika wiecej. Wet mowi ,ze lepiej jak wiecej pije i siusia.
Jak dla mnie to ona wciaz jest troche oslabiona.

W zasadzie, to mam troche metlik w glowie. Bo Kicia niby ma ok wyniki ale jeszcze nie wrocila do swojego przedchorobowego stanu. MegaCe na apetyt mam podawac przez kolejne 4 dni i potem przerwa. Ja wciaz jej daje Royal Convalescence proszek rozpuszczony w wodzie ( czasem mniej jak widze ze je inne jedzenie) bo nie je jeszcze swoich dziennych porcji sprzed choroby. I troche boje sie, ze jak odstawimy kroplowki to kreatynina znowu moze skoczyc.

No i chyba nie zostala w pelni zdiagnozowana. Wykluczyl klebuszkowe zapalenie nerek. Nie wykluczyl ze to moze byc spowodowane tworzeniem sie piasku, kamyczkow w moczowodzie i cewce moczowej.

Jak ja moge jeszcze obnizyc jej ten fosfor?
A jaki preparat do zbijania fosfory bylby lepszy?

Dziekuje,
Agata

agatamfrisco

Post » Pt cze 10, 2016 14:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przy wysokim fosforze i wapniu w górnej granicy nie należy podawać wyłapywaczy na bazie węglanu wapnia. Lepszy był Renagel na przykład. Są tu na forum wątki, gdzie ludzie się zbierają na zakup albo ktoś ma odstąpić.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt cze 10, 2016 16:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziekuje Erin. Poczytam i popytam o doswiadczenia w uzywaniu Renagelu.

agatamfrisco

Post » Pt cze 10, 2016 17:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ludzie go chwalą. Ja dopiero zaczynam.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt cze 10, 2016 18:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Złapałam kotu siki na kontrolne badania(miał struwity teraz OK)
Po sprawdzeniu wyników w necie zgłupiałam, help!

ciężar 1,058
białko w moczu 72,5mg/dl
kreatynina 33148,0(374,57) umol/l(mg/dl)
wynik 0,193

(Oczywiście dr Neska u której byliśmy wcześniej ze struwitami wyjechała na 2tyg i nie wiem czy mam robić dodatkowe badania)

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

[poprzednia][następna]