Moderator: Moderatorzy
Mary_Mary pisze:Feliska97 - dziękuję za rzeczowa odpowiedź. Kotu nigdy nikt nie robił usg, z badań krwi wiadomo, że wątroba jest w nie najlepszym stanie i bodaj trzustka. Lata temu jedna pani weterynarz rzuciła hasłem, że może to być wątroba a nerki są od wątroby, nie samo pnn jako schorzenie pierwotne, niemniej 11 lat jest leczony na nerki z dwoma poważnymi atakami mocznicowymi <spuchnięte nerki, gorączka, cuchnący i płytki oddech, był wtedy 4 i 6 latkiem, wyszedł z tego>. Tak samo nigdy nikt nie zaproponował mi badania moczu, a na to wpadłam tu na forum, czyli bardzo niedawno.
Co do glukozy jestem pewna.
18.04.2016 glukozę miał w normie - 116 mg/dl <100-130 norma>, a 08.05.2016 - 44 mg/dl i TYLKO mnie to zdziwiło, bo weta nie. Ogólnie mają swoje wytłumaczenie na wyniki wątrobowe - to się waha w zależności od mocznika i kreatyniny, bo wątroba nie wyrabia.
Królestwo za kompetentnego weta z okolic Trójmiasta!
UpCard miał dostawać zamiast furosemidu jako mniej szkodliwy dla nerek! Jak przeczytałam ulotkę, to byłam załamana :/ I poważnie obstawiam, że ten skok kreatyniny z 3.7 do 4.51 i mocznika ze 114 do 137 to zawdzięcza temu cholernemu lekowi :/
Muszę raz jeszcze przekopać ten wątek o polecanych wetach w Trójmieście, ale.. tam gdzie teraz chodzimy - też polecani, zresztą kilka razy kota mi odratowali, ale nie była to kwestia nerek samych w sobie.
Erin pisze:A ja wczoraj zrobiłam kontrolne badania. I sama nie wiem, co myśleć. Jedno spada, drugie rośnie. Kot leczony od roku. Wyniki z kwietnia i wczorajsze:
Krea 2,91/2,49 [1-1,8]
Mocznik 52,4/82,9 [25-70]
Fosfor 4,81/4,85 [3-6,8]
Wapń 10,36/10,38 [8-11,1]
Potas 6,53/5,19 [4,1-5,6]
Magnez 2,6/2,41 [2,1-3,2]
Sód 145,3/159,6 [143,6-156,5]
Chlorki 124,5/101,9 [101,5-118,4]
Morfologia (nie mam podanych wartości referencyjnych):
RBC 6,8
WBC 10,8
Hematokryt 24,0
Hemoglobina 12,0
MCV 32,8
MCH 14,7
MCHC 44,8
Plytki 128
Mocz staram się złapać. W poprzednim badaniu wszystko OK, poza niskim ciężarem właściwym. Przez cały czas dostaje probiotyk i od miesiąca Renagel (ćwiartkę dziennie, podzieloną do każdego posiłku). Kroplówki zazwyczaj co 2 dni, czasami co 3, bo to straszny histeryk i w ubiegłym roku miał kilka ataków paniki/histerii właśnie.
Zrobiłam też badania drugiemu kotu, u którego zimą, przy badaniach okresowych, wyszła podwyższona kreatynina. Miesiąc temu wyniki były w miarę ładne, szczególnie w stosunku do tych sprzed 2 miesięcy. A wczoraj zonk. Też podaję sprzed miesiąca i wczorajsze:
Krea 2,12/2,6
Mocznik 29,2/79,9
Fosfor 3,8/3,91
Wapń 9,76/10,2
Potas 5,8/5,1
Magnez 1,69/2,18
Sód 145,4/159,5
Chlorki 118,8/99,8
Morfologia:
RBC 7,81
WBC 5,1
Hematokryt 28,6
Hemoglobina 13,10
MCV 36,7
MCH 16,7
MCHC 45,8
Plytki 344
Na mocz też poluję, w poprzednim badaniu wyszło podwyższone ph (7). Dostaje Urinomet i magnez, bo miał obniżony miesiąc temu. Kroplówki 2 razy w tygodniu.
Erin pisze:Złą morfologię?Nie, nie dostają B12. W jakim celu miałyby ją dostawać? A leukocyty to chyba obaj mają obniżone trochę.
Pierwszy ma czerwone krwinki w dolnej granicy, ale to od początku tak było. Przy następnym badaniu spróbuję zbadać żelazo.
Zastanawiam się, czy można coś zrobić, żeby zbić poziom fosforu (oprócz podawania Renagelu)?
Mocz próbuję złapać.
Erin pisze:Nie przypominam sobie. Ale drugi ma 5,1 - to nie zastanawia?
Erin pisze:Nie przypominam sobie. Ale drugi ma 5,1 - to nie zastanawia?
I od razu uprzedzę - moim kotom się zdarza mieć niskie WBC. Taka ich uroda.
Feliska97 pisze:Mary_Mary, jeżeli wybierasz się po niedzieli na badania to poproś w szczególności z krwi o morfologię, kreatyninę, mocznik, pełen jonogram czyli fosfor, wapń, potas, sód, chlorki i magnez, transaminazy (ALAT, ASPAT), bilirubinę, fruktozaminę i glukozę. Dobrze byłoby także sprawdzić lipazę, amylazę oraz przebadać tarczycę wykonując badanie tyroksyny.
Ipakitine to generalnie słaby specyfik, którego głównym zadaniem ma być obniżenie poziomu fosforu. Koty przeważnie niechętnie go przyjmują, a dodatkowo często powoduje skok poziomu wapnia, co u nerkowców też jest nieporządane.
Poczytaj o Pronefrze, ma podobny skład do Ipakitine. Też można ją stosować jako wyłapywacz fosforu gdy poziom wapnia jest ok. Podobno niektórym kotom pomaga obniżyć poziom mocznika we krwi.
Najskuteczniejszymi wyłapywaczami fosforu są Alugastrin, a przede wszystkim Renagel.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości