Odpis podatkowy na Konstancin - JUŻ MOŻLIWY !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 13, 2005 15:18

Do góry! ...bo wielu ludzi dopiero teraz wypełnia PIT-y.

Koci Tata

Koci Tata

Od: Pt wrz 24, 2004 13:04

Post » Nie mar 13, 2005 15:40

Jeszcze jedna uwaga: pytałam w urzędzie skarbowym - kwotę 350 zł. na organizacje pozarządowe (odlicza się od przychodu) należało wpłacić do końca 2004r., a więc jeśli nawet ktoś to wpłaci teraz, to zaliczy dopiero w 2006 roku. Obecnie można odliczyć tylko 1% należnego podatku tak jak o tym pisał Julkot.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie mar 13, 2005 23:13

A te pozarządowe, na które - jak pisze Zakocona - można odliczyć 350 zł od przychodu (domyślam się = darowizny), chyba nie muszą być OPP? Bo my od kilku lat robimy darowizny na Konstancin i jakoś uwzględniamy je w zeznaniu podatkowym.

A teraz będę dopiero wypełniał PIT-a, więc już trochę zapomniałem.

Koci Tata

Koci Tata

Od: Pt wrz 24, 2004 13:04

Post » Pon mar 14, 2005 4:27

Witam!
Organizacje, na które można odliczyć darowiznę muszą mieć OPP. Nie wiem, jak było w latach ubiegłych, powinny to sprawdzić osoby, które taką darowiznę odliczały i w razie potrzeby sporządzić zeznanie korygujące. Jeśli Urząd Skarbowy sam wykryje taką nieprawidłowość, np. przy wyrywkowej kontroli, będzie kara!
Oczywiście darowiznę odlicza się tylko od przychodu i musi być dokonana w roku, który się rozlicza, czyli w tym roku już tej darowizny za rok ubiegły nie można dokonać.

A teraz nowina: opłaty za przesłanie darowizny lub odpisu 1% na rzecz OPP uległy zmniejszeniu (podaję za Psim Aniołem, ale z witryny PP):

Nowa usługa Poczty Polskiej

Poczta Polska informuje, że z dniem 1 marca 2005 r. opłata za wpłaty na rachunki bankowe na rzecz organizacji pożytku publicznego wynosić będzie 1 zł.

Dyrektor Generalny Poczty Polskiej Tadeusz Bartkowiak, realizując misję społeczną przedsiębiorstwa, podjął decyzję o zmianie w dotychczasowym cenniku opłat za usługi pocztowe, ustanawiając nową pozycję: wpłaty na rachunki bankowe na rzecz organizacji pożytku publicznego.
Organizacje te wymienione są na liście Ministerstwa Sprawiedliwości RP.

Tak więc trochę mniej do tego dołożymy. Chyba, że już ktoś wpłacił, ale wtedy możemy się pocieszać, że podobnie będzie i w latach następnych.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

Post » Pon mar 14, 2005 10:52

up.
Właśnie odliczamy :)
Aśka i...
Obrazek

tomoe

Od: Wto sie 03, 2004 21:02

Post » Wto mar 15, 2005 1:35

Witam!
Sprawdziłem w instrukcjach do PIT/O, w latach ubiegłych (2003, 2002) nie było jeszcze OPP, odliczenia darowizny od dochodu można było robić np. na cele związane z ochroną środowiska, pod co podpadają organizacje zajmujące się opieką nad zwierzętami. Można było odliczyć do 10% dochodu. W tym roku, rozliczając rok 2004 możemy odliczyć od dochodu tylko darowiznę dokonaną w ciągu roku na organizację posiadającą status OPP.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Post » Wto kwi 12, 2005 18:11

Podnosze :D
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro kwi 13, 2005 0:01

Wysłałam ten 1% na Konstancin, tylko że wyszła mi śmieszna kwota i podwoiłam ją, żeby to jakoś wyglądało :lol: Po prostu w tytule wpłaty napisałam, że to te 1% plus tyle a tyle. Płaciłam przelewem z PKO SA i w ogóle żadnej opłaty nie pobrali.
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Śro kwi 13, 2005 6:42

Kurcze, ja w tytule przelewu wpisalam organizacja pozytku publicznego, myslicie, ze to zle? :roll:
W ogole wiadomo co sie powinno w tytule wpisac?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro kwi 13, 2005 14:55

Witam!
Ja myślę, że można wpisać np. wpłata na rzecz OPP, albo wpłata odpisu 1% na rzecz OPP, albo tekst, którym opisana jest rubryka 1% w formularzu PIT. Poczta pobiera za każdą wpłatę na OPP opłatę 1 zł.
O ile pamiętam w materiałach NGO nie podają jakiegoś obowiazującego tekstu, być może można też i nic nie pisać, ale moim zdaniem coś napisać trzeba, bo jest to też informacja dla organizacji, której się pomaga.
Przy wpłacie 1% nie powinno się raczej pisać, że jest to darowizna, bo to jest odpis od podatku. Darowizna to coś zupełnie innego, można ją odpisać od dochodu albo po prostu podarować z własnej kieszeni.
Tak więc ktoś, jak np. Puma, kto wpłaca więcej niż wyliczony 1% może pozostałą część wpłaty nazwać darowizną i odliczyć od dochodu przy przyszłym rozliczaniu roku bieżącego ( limit 360 zł rocznie ). Nie zapłaci wtedy od tego podatku czyli parę złotych zostanie mu w kieszeni.
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Post » Śro kwi 13, 2005 23:13

Ja konkretnie napisałam "1% od PDoOF" (podatku dochodowego od osób fizycznych). Po tym "1%" każdy chyba powinien poznać, o co chodzi, nawet jeśli takie skróty księgowe nic mu nie mówią :lol:
Zuza, na pewno jest dobrze - chyba ważne, że wpłata jest na OPP. Ja po prostu jestem drobiazgowa potwora i lubię, jak wszystko jest wyszczególnione bez cienia wątpliwości :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon kwi 25, 2005 13:50

jul-kot pisze:A teraz nowina: opłaty za przesłanie darowizny lub odpisu 1% na rzecz OPP uległy zmniejszeniu (podaję za Psim Aniołem, ale z witryny PP):

Nowa usługa Poczty Polskiej

Poczta Polska informuje, że z dniem 1 marca 2005 r. opłata za wpłaty na rachunki bankowe na rzecz organizacji pożytku publicznego wynosić będzie 1 zł.

Dyrektor Generalny Poczty Polskiej Tadeusz Bartkowiak, realizując misję społeczną przedsiębiorstwa, podjął decyzję o zmianie w dotychczasowym cenniku opłat za usługi pocztowe, ustanawiając nową pozycję: wpłaty na rachunki bankowe na rzecz organizacji pożytku publicznego.
Organizacje te wymienione są na liście Ministerstwa Sprawiedliwości RP.

Tak więc trochę mniej do tego dołożymy.

BZZZZ!!! Wrong answer!

Dziś w końcu dokończyłem Pitowanie, wysłałem szacowną rodzicielkę z tajną misją na pocztę aby wpłaciła na Konstancin i wróciła z informacją że podczas płacenia okazało się że kochana niekonwencjonalnie Poczta Polska wprowadziła sobie podział na OPP lepsze i gorsze. Za wpłaty na Konstancin zażyczyli sobie po 2,50.

Wszyscy wiedzą co poczcie i gdzie, a Azyl i tak parę groszy dostanie ;)
A gdy wieczorem pójdziesz do łóżka, przyjdzie z wizytą Wróżka Zębuszka...
Na razie zjadła mi zdjęcie.

Damork

Od: Wto lut 05, 2002 9:51

Post » Pon kwi 25, 2005 14:05

A ode mnie wzięli rzeczywiście 1 zł opłaty.
W tytule przelewu napisałam: "1% podatku na Organizację Pożytku Publicznego".

Ania z Poznania

Od: Śro gru 17, 2003 15:25

Post » Pon kwi 25, 2005 14:33

Było że na pożytek. Panienka z okienka poślipiała w komputer i stwierdziła że mają podział i Konstancin łapie się na 2,50.
A gdy wieczorem pójdziesz do łóżka, przyjdzie z wizytą Wróżka Zębuszka...
Na razie zjadła mi zdjęcie.

Damork

Od: Wto lut 05, 2002 9:51

Post » Śro kwi 27, 2005 12:18

up :) ja dzis wplacam ;)

melba

Od: Wto lis 16, 2004 12:50

[poprzednia][następna]