Chłoniak śródpiersiowy

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw maja 19, 2016 9:52 Chłoniak śródpiersiowy

Witam, w poniedziałek 16 maja udaliśmy się z kotem do weterynarza Krakvet na ul. Sanockiej 3 w Krakowie. Kot zaczął w weekend ciężko oddychać, był osowiały. Podejrzewano FIP. Wykonano punkcję klatki piersiowej. Usunięto z prawej strony 60 ml płynu, a z lewej 85 ml- płyn był ciemnobrązowy. Wykryto zmianę w klatce za sercem- chłoniaka. Zostały wykonane takie zabiegi jak: rtg, cytologia oraz podano tlen. Podano scanofol 10mg/ml 20 ML 3ml.
Synulox, dexafort, a do domu wydali clavaseptin 50 mg. Kot został wypisany tego samego dnia do domu. Leży, nie chce się bawić. Dużo pije wody. Załatwia się i je ale mniej niż zwykle. Kot ma niecały rok. Clavaseptin podajemy co 12 godzin, a kolejna wizyta jutro (20 maja). Jest jakiś ratunek? O chemii lekarz nic nie wspomniał. Jak będzie taka możliwość to decydować się? Proszę o jakiekolwiek rady.

Funghi

Od: Czw maja 19, 2016 9:37

Post » Czw maja 19, 2016 16:42 Re: Chłoniak śródpiersiowy

Podnoszę :(

Funghi

Post » Czw maja 19, 2016 17:11 Re: Chłoniak śródpiersiowy

Funghi, strasznie mi przykro. Jakiej wielkosci ten guz jest?

Obcowalam osobiscie raz z chloniakiem srodpiersiowym. Na chemii urosl tylko. :(
Mozesz probowac konsultacji mejlowych z Onkologami - w Warszawie jest Jagielski. Ale niedawno dr.Balcerzak (tez z W-wy) mowil mi, ze te srodpiersiowe sa kiepskie do leczenia.

Kot nie je, bo przelykanie go poddusza. Ogolnie guz go poddusza, a jesli zbiera sie plyn to juz w ogole kiepsko.
Wypozycz koncentrator tlenu, zrob namiot/uzyj transportera i dotleniaj kota, jak najczesciej (http://www.tlenmed.pl). I odciagajcie plyn.
Zorganizuj p.bolowe ktore bedziesz mogla podawac sama.

mam nadzieje, ze zdarzy cud! zycze wam tego.
Obrazek Obrazek
PRZEPRASZAM ZA BRAK POLSKICH ZNAKOW.

Rakea

Od: Śro lis 14, 2007 23:56

Post » Czw maja 19, 2016 17:47 Re: Chłoniak śródpiersiowy

Nie wiem czy dobrze interpretuje skróty z RTG:
D 61 mm
PRC 17/4/2
PST 0
XV C3
PRS 8
C3

Funghi

Post » Czw maja 19, 2016 17:50 Re: Chłoniak śródpiersiowy

Funghi, bardzo mi przykro :( Twój kotek bardzo młody jest.
Mój Gucio miał chłoniaka, miał 10 lat. Niestety nie udało się Go uratować... były kroplówki, leki i wreszcie propozycja sterydów z zastrzeżeniem, że nie ma co Go męczyć. Nie zdążyłam podać sterydów. W ciągu 2 tyg. Gucio odszedł.

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Czw maja 19, 2016 18:39 Re: Chłoniak śródpiersiowy

Funghi pisze:Jak będzie taka możliwość to decydować się?

NIE.

przy okazji, gdyby wet sugerował nawadnianie kroplówkami, absolutnie nie dożylnie i o połowę mniejsze dawki niż wet zaleci. kot ma skłonność do odkładania płynu w opłucnej, istnieje ryzyko obrzęku i uduszenia, zwłaszcza jeśli dodatkowo pojawi się upośledzenie w produkowaniu i oddawaniu moczu...

przykro mi.

p/s a tak na marginesie ciemnobrązowy płyn to chyba nie chłoniak ? było badanie histopatologiczne ściągniętego płynu ?
jeśli chcesz więcej się dowiedzieć n.t. chłoniaka śródpiersia u kotów (więcej niż przekaże ci wet), sporo jest opracowań dr. Rafała Sapierzyńskiego - wystarczy wygooglać.
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Od: Czw cze 27, 2013 11:52

Post » Czw maja 19, 2016 21:06 Re: Chłoniak śródpiersiowy

color1 pisze:
Funghi pisze:Jak będzie taka możliwość to decydować się?

NIE.

przy okazji, gdyby wet sugerował nawadnianie kroplówkami, absolutnie nie dożylnie i o połowę mniejsze dawki niż wet zaleci. kot ma skłonność do odkładania płynu w opłucnej, istnieje ryzyko obrzęku i uduszenia, zwłaszcza jeśli dodatkowo pojawi się upośledzenie w produkowaniu i oddawaniu moczu...

przykro mi.

p/s a tak na marginesie ciemnobrązowy płyn to chyba nie chłoniak ? było badanie histopatologiczne ściągniętego płynu ?
jeśli chcesz więcej się dowiedzieć n.t. chłoniaka śródpiersia u kotów (więcej niż przekaże ci wet), sporo jest opracowań dr. Rafała Sapierzyńskiego - wystarczy wygooglać.

Na wypisie miałam, że ciemnobrązowy płyn. Nie przebadali go. Dziękuję za cenne rady.

Funghi

Post » Czw maja 19, 2016 22:51 Re: Chłoniak śródpiersiowy

ciemny plyn moze byc przy chloniaku - z opisu laboklinu:
Obrazek

Funghi, w pierwszym poscie uzylas slowa cytologia - mialas na mysli histopatologia, tak?

Niestety ni w zab nie rozumiem tych skrotow rtg ktore podalas (to sa raczej parametry naswietlania chyba???).
A moze masz opis radiologa do tego zdjecia rtg? Na nim powinien byc podany rozmiar guza.

Edit: plyn moznq oddac do badania, (tylko w sumie jesli na rtg mamy widocznego guza, a z histopat wyszlo, ze jest chloniak....)
Obrazek Obrazek

Rakea

Post » Czw maja 19, 2016 23:29 Re: Chłoniak śródpiersiowy

hm... pkt 3. nie jest ciemnobrązowy
dokładnie zaś taki jak na powyższym obrazku, barwa trochę bardziej czerwona, był u mojego Lesia...

natomiast jeśli płyn nie był oddany do badania histopatologicznego to warto to zrobić choćby po to aby określić na ile złośliwy jest ten nowotwór, u Lesia był blastyczny o dużej złośliwości...

i jeśli nie było, to na pewno warto zrobić badanie krwi, w tym dobrze wiedzieć czy kotek jest Felv pozytywny...
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Post » Czw maja 19, 2016 23:52 Re: Chłoniak śródpiersiowy

diagnostyka diagnostyka i mozemy tu dywagowac dalej nt. kolorow ;), a tlen trzeba podawac.

Funghi - podalam wyzej namiar na wypozyczalnie kondensatora tlenu, trzeba dzialac bo kot jest juz niedotleniony. Jakiekolwiek dalsze dzialania moga byc bez sensu, gdy serce i nerki zaczna padac z niedotlenienia.

tak sobie przypominam, ze tego chloniaka w srodpiersiu monitorowal na usg dr.Marcinski - nie ma takiego speca w Krk? usg jest nieinwazyjne, wiec mozna je praktycznie robic codziennie. (tylko tyle,,ze kota stresuje).
Obrazek Obrazek

Rakea

Post » Sob maja 21, 2016 5:33 Re: Chłoniak śródpiersiowy

Wczoraj podjęliśmy decyzję o eutanazji. Kot bardzo źle się już czuł. Może ktoś mnie skierować na wątek co powinno się zbadać przy nowym kocie, na co zwracać uwagę?

Funghi

Post » Sob maja 21, 2016 7:19 Re: Chłoniak śródpiersiowy

[*]

Nie ma nigdy i nigdzie pewności ,że zrobimy wszystko i zbadamy wszysto by sobie ułatwić życie i mieć pewność ,że kotu nic nie będzie. NIE MA! Tak jak z ludźmi chorób nie przewidzimy. Innych spraw też.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Sob maja 21, 2016 8:46 Re: Chłoniak śródpiersiowy

Funghi trzymaj się.

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Sob maja 21, 2016 11:41 Re: Chłoniak śródpiersiowy

można rzec, że chłoniaki u zwierząt (kotów) to choroba cywilizacyjna - niestety nie ma na to rady.

ze środków zapobiegawczych to zdrowe jedzenie, niepalenie w domu gdzie jest kot - ale to wie każdy kociarz.
pytanie na koniec, czy kotek był felv pozytywny ?
kot też człowiek...
04.06.2018 Myszunia [*]
13.08.2013 Lesio [*]

color1

Post » Sob maja 21, 2016 13:13 Re: Chłoniak śródpiersiowy

Funghi, przytulam mocno...:(
Kocio juz nie cierpi..dobre choc to [*]

Miesiac temu odszedl moj 7 letni Szejk, 2tyg. po tym gdy zdiagnozowano u niego chloniaka jelitowego. Bylo to wczesne stadium, rokowania wspaniale, a po pierwszej chemii czul sie dobrze. I nagle zmarl. Okazalo sie, ze watroba mu pekla, wazyl 9,5kg, musial skads spasc, a watroba przy chlonisku jest kruchutka, nie mial zadnej szansy....:(

Funghi - dbamy o nasze koty, nie wypuszczamy na dwor, siatkujemy okna, karmimy wartosciowa karma , robimy testy fiv/felv, szczepimy, leczymy, a one i tak nam po swojemu czasem umykaja za TM.

Trzymaj sie i nadal pomagaj jakims biedom, tylko tyle mamy...

(tu jest link do "kociego abc" - zbioru porad wszelakich viewtopic.php?f=1&t=27018)
Obrazek Obrazek

Rakea

[następna]