PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięta...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 17, 2016 20:04 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Revontulet pisze:
Maykaw pisze:Hej :)
czy byłby w stanie ktoś odebrać w weekend gazety z Raszyna?
M

:?: :?: :?:

Nie jeżdzę do schronu bo nie mogę, ale zbieram gazety które zazwyczaj ktoś z wolontariuszy odbiera, niestety tylko tak mogę pomagać

Maykaw

Od: Śro wrz 09, 2009 19:45

Post » Wto maja 17, 2016 20:14 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Maykaw pisze:
Revontulet pisze:
Maykaw pisze:Hej :)
czy byłby w stanie ktoś odebrać w weekend gazety z Raszyna?
M

:?: :?: :?:

Nie jeżdzę do schronu bo nie mogę, ale zbieram gazety które zazwyczaj ktoś z wolontariuszy odbiera, niestety tylko tak mogę pomagać

Przecież ja to wiem :wink: . Znak zapytania nie był do Ciebie :wink: . Tylko czy ktoś zmotoryzowany mógłby pomóc?

Przecieków ciąg dalszy - do domu pojechała także Brita 200/16 :ok:
Obrazek

No to nam się porobiło :mrgreen:

Do adopcji mamy kilka kotków:
W A1:
176/16 - Karpatka - coś się nam ślicznota zasiedziała, a taka fajna jest.
Obrazek

Oraz kocięcy duet: 231/16 i 232/16 - ok. 5 tygodniowe, samodzielne maluchy
Obrazek

I w trakcie leczenia:

220/16 - Limbu - kochany, delikatny, jak to możliwe, że jeszcze jest w schronisku? 8O
Obrazek

206/16 - Snikers - przesłodki pieszczoch z ogromnymi pokładami energii. uwaga, gdy się w zabawie zapomni, dość mocno chwyta ząbkami
Obrazek

Po kwarantannie jest także 203/16 Przytulia - z połamaną miednicą i żuchwą. Obecnie przebywa na obserwacji i rekonwalescencji w lecznicy poza schroniskiem
Obrazek
Obrazek

Revontulet

Od: Sob maja 26, 2012 8:26

Post » Wto maja 17, 2016 23:24 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

super wieści :1luvu: powodzenia kociaki :ok:

ja mogę zgarnąć gazety, pewnie w niedzielę, skoro w sobotę widzimy się na Polach :)
sqter & świrek & hienka & ufik

ObrazekObrazek

sqter

Od: Sob sie 09, 2003 23:36

Post » Śro maja 18, 2016 9:27 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

6 kotków w domach to za mało :wink: . Więc wczoraj jeszcze dwa zostały odebrane: kocurki 235/16 i 236/16 - panowie, pilnujcie domów :ok:

A co u Melona słychać? Po pierwsze to już nie Melon tylko Skarbek (pełna wersja imienia - Mój Skarbek Kochany :D ).
Pospał w łóżku, pospał w fotelu, wystawia brzuszek do głaskania i jest baaardzo kochany :D . Dużo szczęścia daje swojej Opiekunce :kotek:
Tyle miłości do kota to już dawno nie słyszałam w głosie człowieka :wink: .
Obrazek

Revontulet

Post » Śro maja 18, 2016 15:50 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

sqter pisze:ja mogę zgarnąć gazety, pewnie w niedzielę, skoro w sobotę widzimy się na Polach :)

Super! :ok:

A kto dziś pojechał do domu??? :mrgreen:
Zwariowany słodziak Snikers 206/16 :ok:
Zamieszkał z dwójką ok. 10letnich dzieci, które same przygotowały dla niego mnóstwo zabawek.
Państwo wiedzą, że Snikers to nieprzytomny pieszczoch o ogromnych pokładach energii. I przede wszystkim wiedzą, że potrafi mocno złapać ząbkami, gdy zapędzi się w zabawie.
Adopcja z ogłoszenia :ok:
Obrazek
Obrazek

Revontulet

Post » Śro maja 18, 2016 21:46 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Wiecie, że ten maj baaardzo dobry dla Paluszków się wydaje, jest jak na razie - i oby zostało tak jak najdłużej! - stosunkowo mało kotów, normalnie kwiecień i maj już zalewało kociętami, a teraz wszystko wydaje się, że schodzi "na bieżąco" ;)

Za adopcje :ok:

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro maja 18, 2016 22:42 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Super :dance: Po kiepskim weekendzie tydzień jak marzenie :mrgreen:
To teraz jeszcze :ok: za dom dla słodkiej Karpatki :D

ObrazekObrazek

sqter

Post » Czw maja 19, 2016 8:02 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Szalony Kot pisze:Wiecie, że ten maj baaardzo dobry dla Paluszków się wydaje, jest jak na razie - i oby zostało tak jak najdłużej! - stosunkowo mało kotów, normalnie kwiecień i maj już zalewało kociętami, a teraz wszystko wydaje się, że schodzi "na bieżąco" ;)

Za adopcje :ok:

Marzec i kwiecień na przestrzeni roku są najbardziej stabilnymi miesiącami, z najmniejszą liczbą kotów. To ostatnie miesiące bez kociąt.

Maj w zeszłym roku wyglądał tak samo jak w tym :ok: .
Dopiero w pierwszy weekend czerwca (długi weekend, wtedy było Boże Ciało) wszystko się posypało.
Dosłownie w jeden weekend zrobiło się 2 razy więcej kotów :strach: . W jednym czasie przyszło kilka kotek z dużymi miotami - 03.06.2015 Pigma z 5-ma maluchami, 04.06.2015 - Halldis z piątką kociąt, które odrzuciła, 06.06.2015 Hesia z piątką kociąt, 06.06.2015 miot XII/15 - trzy kociaki. Do tego pojedyncze kociaki i oczywiście dorosłe koty. A adopcje przystopowały. Jeden weekend, który dał nam paskudnego kopniaka w tyłek :? .
Ale do końca maja był spokój :kotek: . Owszem, tak jak teraz pojawiały się kocięta i tak jak teraz na bieżąco szły do domów. Oby tym razem spokój trwał dłużej niż rok temu :ok: .

A, i jeszcze przykra statystyka - w tym roku więcej kotów trafiło do schroniska niż w zeszłym. Aż o 40 więcej. 19.05.2015 miałyśmy numerek 202/15. Teraz mamy już 240/16 :( .

Oby jak najdłużej nie zalało nas morze kociąt :ok: . I oby jak najdłużej adopcje szły na bieżąco :ok: .

Wczoraj została odebrana 234/16 :ok:
Obrazek

A wszystkich kotów mamy 20 :ok: .

Snikers trafił do raju :D . Ma aż cztery osoby, które może bez przerwy całować :mrgreen:
Obrazek

Revontulet

Post » Czw maja 19, 2016 10:40 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Dobrze, że tego delikatesika 234 odebrano :) Jej się wydawało, że to jakaś pomyłka i chwilowa zmiana, ale jako jedna z niewielu miała szczęście się nie mylić w tej kwestii...
Ostatnio edytowano Czw maja 19, 2016 12:07 przez jamkasica, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

jamkasica

Od: Śro sie 25, 2010 9:42

Post » Czw maja 19, 2016 11:15 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

A czy koty odbierane przez właścicieli są na wyjściu ze schronu czipowane, żeby zapobiec powtórzeniu się sytuacji?

ObrazekObrazek

sqter

Post » Czw maja 19, 2016 11:48 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Nie na wyjściu, tylko na wejściu każdy pies i kot są chipowane :ok:
Nadanie numeru ewidencji = zachipowanie.
Maluchy z numerami rzymskimi nie są zachipowane. Dopiero jak troszkę podrosną, a najczęściej w momencie adopcji mają nadawany normalny numer i są chipowane.
Obrazek

Revontulet

Post » Czw maja 19, 2016 12:59 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Niektórzy właściciele to nawet nie zauważają, że odebrali już zaczipowanego zwierza :lol:
Jeden pan się kiedyś mocno zdziwił, że został namierzony, bo suka jest zaczipowana.
A zaczipował właśnie Paluch po poprzedniej ucieczce suńki.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw maja 19, 2016 13:53 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

To właściciel nie musi podać danych, żeby czipa przerestrować na niego? Tzn nazwisko i adres na pewno podaje i tak i tak, no ale numer telefonu to już tylko chyb na potrzeby czipa, więc jak ktoś się może nie zorientować :?:

ObrazekObrazek

sqter

Post » Czw maja 19, 2016 14:06 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Domyślam się, że dane się podaje w jakimś formularzu/umowie odbierając zwierzaka, a schron tych danych używa do przerejestrowania.
A że większość ludzi nie czyta tego, co podpisuje, to... :mrgreen:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw maja 19, 2016 14:22 Re: PALUCH 14. Wiosna w schronisku :) (NIE)czekamy na kocięt

Odbierając zwierzaka musi podać dane. Nie można sobie przyjść, pokazać palcem zwierzaka, powiedzieć "to mój piesek/kotek, zabieram go, do widzenia".
To jest cała procedura. Osoba odbierająca zawsze dostaje informacje jakie zabiegi zostały na zwierzaku wykonane, tzn. na co został zaszczepiony, czym był leczony. I taka osoba wychodzi z informacją, że zwierzak jest zachipowany. A że niektórzy są zakręceni i nie przyswajają tej wiedzy to już inna sprawa :mrgreen: .
Obrazek

Revontulet

[poprzednia][następna]