SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 14, 2016 15:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Koniczynka47 pisze:A która z suchych karm ma najlepszy skład? Cena nieistotna.

Jak cena nieistotna, to podobno ZiwiPeak 8)
http://www.kocimietka.pl/43-ziwipeak-dla-kota

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Post » Sob maja 14, 2016 15:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Power of nature bije na głowę większość karm (za ok 1,5 tygodnia znów będzie dostępna.. podobno)
WildCat (Karoo, Etosha, cheetah) uwaga karmy mają super skład ale za mało tauryny bo tylko 1,500 mg/kg
Naturea godna uwagi
Essential, AlphaWolf for Cats, Canagan
Wymieniłam moje faworytki.
Nie z mojej oferty Purizon, Orjien, Acana
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Sob maja 14, 2016 15:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Arcana pisze:

To świetna karma ale nie każdy kot lubi jej formę, to nie jest chrupka, granulka. To są takie płaskie kawałki suszonego mięsa. W promocji mam obecnie Dziczyznę z rybą 400g jest okazja spróbować tej droższej ;)
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Sob maja 14, 2016 17:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

boguska_t pisze:
Arcana pisze:

To świetna karma ale nie każdy kot lubi jej formę, to nie jest chrupka, granulka. To są takie płaskie kawałki suszonego mięsa. W promocji mam obecnie Dziczyznę z rybą 400g jest okazja spróbować tej droższej ;)

No właśnie, znam kota, który gardzi ZiwiPeakiem.
Więc szukam karmy nr dwa pod względem jakości i stąd pytanie.
PoN jest lepszy od Orijena?

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Sob maja 14, 2016 18:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Tak PON jest lepszy od Orijena :) Pon linia natural cat bo aktiv cat jest z ryżem i niektórzy uważają go za gorszą wersję. Mimo to Farm mix aktiv cat jest całkiem fajny i bogaty w różnorodne mięsa. PON natural cat wygrywa brakiem wypełniaczy (nie ma ryżu, ziemniaków) największą ilością tauryny ponad 4 tyś, niskim poziomem węglowodanów ale można się przyczepić jak w każdej karmie... do stosunku Ca/P.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Sob maja 14, 2016 20:59 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dzięki za odpowiedź :)
A znasz jakieś dobre kompleksowe suplementy , najlepiej w postaci płynu/rozpuszczalnych granulek, które można zmieszać z puszką?

W ostatecznej ostateczności może być pasta, ale dobra

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Sob maja 14, 2016 22:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jaką karmę suchą polecacie dla kota bezzębnego?

Mam na chacie 6 kotów, w tym jedną tymczaskę bez zębów. Karmię ją mielonkami, ale reszta moich kotów lubi podjadać karmę suchą w ciągu dnia, więc karmę suchą mają w miskach przez cały dzień (mokrą daję im raz dziennie, a tymczasce bezzębnej tak często jak mogę - ale nie mogę zostawiać całemu stadu karmy mokrej w miskach na cały dzień, bo mam w stadzie dwóch "bulimików", co się rzucają na mokrą i rzygają z przejedzenia i tyją), a suchą skubią bez rzygania.

Szukam karmy suchej pasującej całej szóstce.
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Nie maja 15, 2016 10:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Koniczynka47 pisze:Dzięki za odpowiedź :)
A znasz jakieś dobre kompleksowe suplementy , najlepiej w postaci płynu/rozpuszczalnych granulek, które można zmieszać z puszką?

W ostatecznej ostateczności może być pasta, ale dobra

Jak coś jest do wszystkiego to zazwyczaj jest do niczego ;) Nie wiem czego dokładnie potrzebujesz? suplementów jest bardzo dużo i mieszanek też. Odradzam wszelki przysmaki z suplementami bo tak naprawdę nie wiele ich tam jest. Jeśli dasz dobrą karmę to nie ma sensu ją suplementować na wszystko lepiej przeanalizować skład karmy i dodać to czego jest mało. Ja często jeden posiłek robię kotom mięsny i wtedy dodaje suplementy ale nie mieszankę tylko każdy dodaję osobno. Olej z łososia(kwasy Omega), drożdże piwne (kompleks witaminy B, probiotyki), skorupki jajek (wapń), taurynę.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Pon maja 16, 2016 9:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

mam pytanie za milion - muszę zrobić dietę eliminacyjną mojej kici i szukam dobrej suchej karmy (cena nie gra roli), która
1. nie zawiera zbóż
2. nie zawiera kurczaka (w żadnej formie)
3. nie zawiera wołowiny
4. nie zawiera, lub ma minimalne ilości ryb
no i żeby była dobrze mięsna
Kicia obecnie je surowego indyka (wcześniej wołowinę) oraz suchą bardzo tymczasowo Acana rybna, bo to tak na szybko w zoologicznym kupione
znalazłam jedną karmę, która spełnia w/wym wymogi - http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ult/511046 jest z indyka (to bym miała tylko jeden rodzaj mięsa, co prawda ma olej rybi, ale już bez tego będzie mi ciężko), ale niestety tu jest mięsa 27,5%
ja wiem, że BARF byłby świetny, ale na razie nie chcę jej tak drastycznie zmieniać nawyków żywieniowych

help :20147
Obrazek

Pinezkowa

Od: Śro gru 17, 2014 20:53

Post » Pon maja 16, 2016 9:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Wildcat konina z batatami, no i Ziwipeak dziczyzna.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Pon maja 16, 2016 10:06 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Tylko tłuszcz drobiowy i jajko to też jest kurczak. Jeśli kotka ma alergię na ryby to tłuszcz rybi też będzie uczulał.
Z własnego doświadczenia (kot alergik na wołowinę i jagnięcinę) dodam, że lepiej wyeliminować alergen całkowicie.
Ja przez jakiś czas używałam krwi wołowej w zmniejszonej dawce w barfie (kot nie miał zbytnio widocznych objawów, w kuwecie w porządku), ale dopiero po przestawieniu na wieprza okazało się, że te minimalne ilości krwi wołowej jednak szkodziły.
Kocurowi futro zrobiło się jeszcze lepsze - tak mięciutkie i aksamitne jak jeszcze nigdy :1luvu:

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pon maja 16, 2016 12:51 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Witam, mam takie pytanie bardzo mnie nurtujące, otóz od ponad miesiaca posiadam sliczna kotke mainecoon kicia skonczy teraz pol roku i pani z hodolwi polecila nam kupic dla niej sucha karme porta 21 i kupilismy zielona ale ona jest dla doroslych kotow, czytalam ze jak kicia jest po steryzlizacji to niby juz sie powinno dawac karme dla doroslych, bardzo prosze o jakas opinie? dodam ze kotka niedawno miala wypadek i zerwala wiazadla w kolanku jest juz poeracji ale czytalam ze wlasnie podawanie karmy dla doroslych moze skutkowac oslabieniem stawow ....

silentkitty

Od: Nie maja 01, 2016 15:09

Post » Pon maja 16, 2016 12:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Wszystkie karmy bezzbozowe z wyjątkiem Applawsa i Purizona ( wiecej nie kojarzę ) nie maja podziałów dla kociąt, dorosłych, czy kastrowanych. Sa to karmy dobrze zbilansowane, najlepiej karmić barfem, o ile kot je surowe mieso.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Pon maja 16, 2016 12:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Podawanie śmieciowego jedzenia także może skutkować osłabieniem stawów.

Dobre karmy nie mają podziału na kociaki/dorosłe. W naturze kociaki jedzą to samo co matka, tylko odpowiednio więcej w stosunku do swojej wagi.
Większosć suchych karm po prostu ma za mało tauryny, najlepiej kupić czysty proszek i suplementować niezależnie od podawanej karmy.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

[poprzednia][następna]