» Nie mar 06, 2016 15:07
Re: Opowieści Mopika
Pocieszę Cie - przygarnęłam kotkę, która ma lęk przed skorzystaniem z kuwety- mam 100% siku (i nie tylko) na podłogę w przedpokoju (nałożyliśmy warstwę grubej wykładziny do czasu aż kicia się nauczy - o ile w ogóle - że kuweta nie gryzie). Była w domu z 9 kotami - syf i malaria, kuwety brudne i jedna pusta, druga z gazetami - ona boi się kuwety (choć strach coraz mniejszy widać), więc jest długie "kopanie" po podłodze w pobliżu drzwi, sik i długie "zakopywanie" w podłogę; od kilku dni jest uprzejma sikać na gazety (tylko papier nie może być kredowy) - widać ma usilną potrzebę czytania podczas "kuwetkowania". Zamówiłam TRAINEX dr Seidla i KalmAid - może ten zestaw pomoże jej się przekonać, że kuweta jednaj nie gryzie (rozmawiałam z kilkoma behawiorystami i nie tylko - albo koty ją napadły, bo byłą tam najmniejsza i chyba najsłabsza sądząc po tym jaka jest chuda, a tamte nie są - a wg wyników idealny stan zdrowia, albo ktoś ją z wrzaskiem do kuwety wrzucił).
Także łączę się z Tobą w bólu... zastosowanie odstraszacza w miejscu siku powoduje tylko zmianę miejsca na podłodze - także dużo pracy przed nami... może do wakacji będzie kuweta w kuwecie a nie na podłodze (już z gazetami - postęp!).
...