SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 26, 2016 18:04 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mięso a szczególnie surowe jest najlepsze dla kota ale musi być umiejętnie podane. Poczytaj o diecie Barf i supelementowaniu mięsa odpowiednio. Polecam stronę Barfnyswiat.org.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Pt lut 26, 2016 19:29 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja właśnie rozważam BARF,choć trochę przeraża mnie ta suplementacja.Z puchami jest prościej:otwierasz i do michy..ale powoli dojrzewam /chcę pozostać też jednak przy suchej ,w związku z moją wielogodzinną nieobecnością w domu/...no chya że w związku z nadchodzącą wiosną uwiążę kociambry na sznurkach w ogródku :ryk: ...tam tauryna "ino śmiga" :mrgreen:

Jeden z przepisów tzw.gotowców z Barfnego:
Przepis z preparatem Felini Complete
1 kg mięsa bez kości (w tym 150 g serc)
12,5 g Felini Complete
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa
200 ml wody

...i może od tego zacznę

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Pon lut 29, 2016 13:43 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

specjalnie założyłam konto, bo mam dylemat z wyborem karmy suchej (kot będzie jadł głównie mokrą- wybrałam póki co GranataPet, bo zawierają olej z łososia) ;) poprzedniego kota karmiłam acaną grasslands, ale teraz widzę, że ma trochę za mało białka, a za dużo węglowodanów. Więc teraz waham się pomiędzy tą właśnie acaną a purizonem z jagnięciną. a dodatkowo podczas poszukiwań karmy trafiłam na ESSENTIAL Jaguar cat, czy ktoś próbował może tej karmy? powiem szczerze, że nie znam się na wyliczaniu ilości poszczególnych składników w karmie, a chciałabym karmić kota jak najlepszą karmą (w granicach rozsądku ;). dodam jej opis ze strony sklepu:

Jaguar to doskonała karma bez zbóż dla kotów każdej rasy i w każdym wieku, oparta na 80% udziale mięsa. Mięso z ryb (pstrąg z rzeki Avon, łosoś wolno żyjący) oraz drobiu (kurczak, kaczka z wolnego wybiegu), a także świeże, pożywne jajka, to gwarancja zdrowia i witalności dla Twojego kota.
Oprócz mięsa karma zawiera warzywa, owoce, zioła oraz niezbędne witaminy i minerały. Karma jest w 100 % wolna od zbóż i zawiera niską ilość węglowodanów, przez co jest posiłkiem doskonale przystosowanym dla mięsożernych kotów.
Karma nie zawiera GMO
SKŁAD
mięso świeże z kurczaka i kaczki, suszone mięso z kurczaka i kaczki, świeży łosoś i pstrąg, ziemniaki, świeże jaja, słodkie ziemniaki, groszek, świeże wątroby kurczaka, tłuszcz z kurczaka, bulion z kurczaka, lucerna, włókno grochu, olej z łososia, żurawiny, acai, jagody, jabłka, pomidory, pomarańcze, gruszki, marchew, szpinak, kalafior, nagietek, wodorosty, żeń-szeń, zielona herbata, imbir, kultury probiotyczne.

ANALIZA
Białko surowe 40% Oleje i tłuszcze surowe 20%, włókno surowe 3%, popiół 9%, 7% wilgotności
Omega 6 - 1,4%, omega 3 - 1,7%, 1,7% wapnia, 1,5% fosforu, 0,09 glukozaminy, chondroityny 0,07%.

Dodatki na kg: Witamina A 26000 jm, Witamina D3. Pierwiastki śladowe: chelat cynku, chelat żelaza, chelat manganu, chelat miedzi, jodek potasu, selenian sodu, tauryna 2000 mg, DL-metionina, L-karnityna, Enterococcus faecium.

kadziajka

Od: Pon lut 29, 2016 13:31

Post » Śro mar 02, 2016 15:38 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kadziajka wybierz Purizon moj kot sie nim zajada

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Śro mar 02, 2016 18:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Piter7 dzięki za pomoc, wybiorę purizona takim razie :)
Ostatnio edytowano Pt mar 04, 2016 20:04 przez kadziajka, łącznie edytowano 2 razy

kadziajka

Post » Czw mar 03, 2016 10:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ciężko cokolwiek wyliczyć bo do żadnego składnika nie podali procentowego udziału w karmie

Kierei

Od: Pon sty 18, 2016 9:51

Post » Czw mar 03, 2016 12:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Przyjrzałam się tej Essential.
80% mięso z tego 45% świeże... czyli jakieś 15 max 20% po wysuszeniu czyli 65% w suchym stanie +, bez zboża +, bataty nie ziemniaki +.Węglowodany ok 22 w suchej masie słabo -... wysoki fosfor i wapń ale bilans niezły. Dodatki na ochronę układu moczowego +. Tauryna ok. Różnorodność mięsa +, Olej z łososia +. Generalnie karma całkiem dobra.
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Pt mar 04, 2016 19:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

dzięki boguska_t za analizę :) a jak w takim razie ten essential wypada w porównaniu z purizonem z jagnięciną? purizon wychodzi chyba, że ma więcej mięsa?

kadziajka

Post » Pt mar 04, 2016 23:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

kadziajka pisze:dzięki boguska_t za analizę :) a jak w takim razie ten essential wypada w porównaniu z purizonem z jagnięciną? purizon wychodzi chyba, że ma więcej mięsa?

Purizon z pewnością ma dużo więcej tauryny i przede wszystkim jest mega smaczny. Większość kotów się nim po prostu zajada. Weź sobie na początek zestaw 3 małych Purizonów (3x400g), zobaczysz jak smakuje.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pt mar 04, 2016 23:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Tak zrobię, Polina, dzieki za pomoc, dziewczyny :)

kadziajka

Post » Sob mar 05, 2016 12:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Purizon (kurczak-ryba): Zaleta tauryna ale mięsa ma mniej niż Essential, białka więcej niż w Essential o 4% ale podbija to hydrolizat białka zwierzęcego (Essential ma wyłącznie białko naturalne), Essential większa róznorodność mięsa, Essential ma lepszy stosunek wapń/fosfor, Essential ma olej z łososia, Purizon tran, Essential ma wyciąg z alg, żeń-szeń i probiotyki tego nie ma w Purizonie, Purizon ma za to drożdże piwne.
Cena Purizon przy opakowaniu 2,5 kg 69,80 zł Essential 95 za 3 kg. Czyli P 27,92 zł/kg, E 31/66 zł/kg Jak dla mnie obie karmy są fajne, kwestia wyboru na czym w składzie nam zależy.
Smakowitość oba moje koty (wybredne) zjadły Essentiala ze smakiem (Purizona nie próbowały ale wiele opinij jest pozytywnych o jego smakowitości)
Obrazek
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Sob mar 05, 2016 15:41 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

boguska_t pisze:Purizon (kurczak-ryba): Zaleta tauryna ale mięsa ma mniej niż Essential, białka więcej niż w Essential o 4% ale podbija to hydrolizat białka zwierzęcego (Essential ma wyłącznie białko naturalne), Essential większa róznorodność mięsa, Essential ma lepszy stosunek wapń/fosfor, Essential ma olej z łososia, Purizon tran, Essential ma wyciąg z alg, żeń-szeń i probiotyki tego nie ma w Purizonie, Purizon ma za to drożdże piwne.
Cena Purizon przy opakowaniu 2,5 kg 69,80 zł Essential 95 za 3 kg. Czyli P 27,92 zł/kg, E 31/66 zł/kg Jak dla mnie obie karmy są fajne, kwestia wyboru na czym w składzie nam zależy.
Smakowitość oba moje koty (wybredne) zjadły Essentiala ze smakiem (Purizona nie próbowały ale wiele opinij jest pozytywnych o jego smakowitości)

ja akurat wybrałabym purizona z jagnięciną, a ten ma już lepszy stosunek wapnia do fosforu :) jeśli chodzi o omega 3 to będę je i tak suplementować olejem Grizzly, podawanym na mokrą karmę. Ogólnie karma sucha ma być tylko dodatkiem do diety, nie podstawą, stale dostępną do przegryzania, lub przy ewentualnej nieobecności w domu dłuższej niż 8 godzin. Jako mokrą podstawę wybrałam GranataPet, bo skład ma krótszy, niż CatzFinefood, a cena praktycznie identyczna, poza tym wygląda zdecydowanie bardziej świeżo, niż CFF ;) to tak tylko na moje oko ;)

mam jeszcze pytanie o witaminę A. Jakie powinno być jej dzienne spożycie, aby kot nie dostał jej za dużo? w GranataPet jest jej 3.000 j.m./kg a w Purizonie 18000 j.m. Czy to odpowiednie wartości?

kadziajka

Post » Pon mar 07, 2016 12:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

dziewczyny, znacie karme MAC'S? U mnie na zooplusie jest dostepna i sie zastanawiam.

kociamama321

Od: Nie cze 21, 2015 16:13

Post » Pon mar 21, 2016 17:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

kociamama321 pisze:dziewczyny, znacie karme MAC'S? U mnie na zooplusie jest dostepna i sie zastanawiam.

Niema to jak Purizon :)

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

Post » Śro mar 30, 2016 19:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Widzę powyżej zachwyt nad Purizonem - a ja akurat rozterkach. Z karmy mareketowej przestawiłam koty na Royala, bo łatwo dostępny teraz chcę iść w kierunku karm bezzbożowych i przeżywam wahanie, pewnie takie co wiekszość.

Z przystępnych cenowo waham się między TOTW a Porta 21, ale ten Purizon kusi...

Nie wiem .
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

[poprzednia][następna]