Karanie kota

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 27, 2016 14:03 Karanie kota

Mój kot od jakiegoś czasu wyskakuje na blat, na którym się gotuje. Współlokatorzy za radą znajomego, stosują karę w postaci krótkiego zimnego prysznicu (wcześniej używałam spryskiwacza) kot wie że nie może wyskakiwać, ale czasem zdarzy mu się wyjść z ciekawości podczas naszej nieobecności. Nie wiem czy pozwalać na takie zachowanie, wg mnie kara jest za surowa, a kot może bać się później kąpieli.

Palinka

Od: Pon wrz 14, 2015 22:48

Post » Sob lut 27, 2016 14:06 Re: Karanie kota

Moze pies bedzie lepszym rozwiązaniem?
Kot wskakiwał, wskakuje i wskakiwać bedzie, czy Ci sie to podoba czy nie. Koty lubia wysokości. Pod Twoja nieobecnosc nie chciałabyś wiedzieć gdzie wchodzi.
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Sob lut 27, 2016 14:25 Re: Karanie kota

Pytam czy kara nie jest zbyt surowa i czy poddawanie kota tak dużemu stresu ma sens. Mi zachowanie kota nie przeszkadza. Z poprzednim miałam więcej kłopotów.

Palinka

Od: Pon wrz 14, 2015 22:48

Post » Sob lut 27, 2016 14:42 Re: Karanie kota

Wg mnie nie ma, bo bedzie dalej to robic.
Kot to uparte zwierze.
Ale niech sie wypowiedzą specjaliści z dużym doświadczeniem.
Ja bym nie karała
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Sob lut 27, 2016 15:10 Re: Karanie kota

Nie ma sensu. Kot będzie zestresowany, będzie bał się współlokatorów co może przerodzić się w lęk przed ludźmi ogólnie, będzie bał się wody, łazienki, itp. Ze stresu może się rozchorować za co będziesz mogła podziękować współlokatorom.
Ten prysznic to zabieranie go do łazienki i polewanie wodą? Jeśli tak, to kot nie kojarzy tego z wchodzeniem na blat tylko z współlokatorami, z wodą i łazienką. Zupełnie bezsensowna kara, za surowa do tego, i w ogóle nie ucząca kota niczego poza lękiem przed wymienionymi czynnikami.
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Sob lut 27, 2016 15:13 Re: Karanie kota

rudalia pisze:Nie ma sensu. Kot będzie zestresowany, będzie bał się współlokatorów co może przerodzić się w lęk przed ludźmi ogólnie, będzie bał się wody, łazienki, itp. Ze stresu może się rozchorować za co będziesz mogła podziękować współlokatorom.

Dokładnie.Proponuję nakleić na blat taśmę dwustronną.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17