Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob lut 20, 2016 15:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam. Proszę o pomoc, oczywiście będę czytać wątek ale proszę też o odniesienie się do naszego przypadku. Kot 2 lata i 5 miesięcy. Pół roku temu przechodził ostra niewydolnosc nerek leczona skutecznie. Teraz zapalenie pęcherza w związku z czym odbyła się wizyta u weta. Kroplowka, antybiotyk i badanie moczu, które wykazało duzo białka. Zalecano usg, które wykazalo: silna przebudowa nerki prawej, właściwe nie widoczne zróżnicowanie k-r, widoczne drobne mineralizacje, ukm bez zmian, nerka lewa prawidłowej wielkości, kształt bez zmian, nie widać zlogow, wciąż widoczne zróżnicowanie k-r, ale nieznacznie zawarte, widoczny rabek na granicy kory i rdzenia, lekko powiększony gruczol krokowy. Wyniki krwi są w normie, badanie moczu w trakcie brania antybiotyku uległy poprawie. Diagnoza: przewlekła niewydolność nerek w fazie 1. Martwi mnie bardzo to, że kot po leczeniu ostrej niewydolności nerek pół roku temu miał robione usg, które było ok a teraz już nerki są zniszczone. Boję się., że skoro tak szybko to postepuje to niewiele czasu nam zostało. Napiszcie proszę co o tym myślicie.

Agatka86

Od: Sob lut 20, 2016 15:28

Post » Wto lut 23, 2016 21:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Trudno powiedzieć.
Podaj wyniki, wszystkie, w tym mocz.
Kot może mieć zapalenie nerek, czyli znowu niewydolność ostrą. Przy tym często jest białkomocz
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro lut 24, 2016 11:29 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Analiza ogolna moczu (przed antybiotykiem):
Gestosc wzgledna 1.060. (1.025-1.060)
Barwa moczu zolty
Przejrzystosc metny
Odczyn sl. kwasny
Bialko 215,0 mg/dl
Glukoza -
Ketony -
Barwniki krwi slad
Barwniki zolciowe -
Urobilinogen w normie
Osad moczu obf, zol, st
Nabl. Wielokotne poj. w preparacie
Nabl. Okragle poj. w preparacie
Leukocyty 10-20
Erytrocyty 4-6
Waleczki -
Krysztaly -
Flora bakteryjna mierna
Plemniki d. liczne
Kulki tluszczu liczne

Badanie ogolne krwi:
Leukocyty (6-15,5) 7.20 G/l
Erytrocyty (6.5-10) 10.39 t/l
Hemoglobina (4.96-9.3) 10.6 mmol/l
Hematokryt (0.24-.45) 0.54 l/l
Plytki krwi (300-800) 122.00 gl
Mcv (39-55) 52.00 fl
Mch (0.81-1.12) 1.02 fml
Rdw (17-22) 16.30%
Mpv (6.5-15.0) 8.80 fl
Lim 41.70 %
Mono 7.40 %
Gran 50.90%
Eoz %
Alat (20-107) 104.00 u/l
Aspat (6-44) 38.00 u/l
Ap (23-107) 36.00 u/l
Mocznik (25-70) 48.90 mg/dl
Kreatenina (1.00-1.80) 1.23 mg/dl
Glukoza (100-130) 87 mg/dl
B.calkowite (6.0-8.0) 7.40 g/dl
Albuminy (2.7-3.9) 3.32 g/dl
Globuliny 4.08 g/dl
Amylaza (433-1248) u/l
Ggt (do 10) u/l
Bilirubina calk. (0.5-1.2) mg/dl

Jonogram
Chlorki 117.60 mmol/l (101.5-118.4)
Fosfor 4.40 mg/dl (3.0-6.80)
Magnez 2.40 mg/dl (2.1-32)
Potas 4.23 mmol/l (4.1-5.6)
Sod 150.70 mmol/l (143.6-156.5)
Wapn 11.10 mg/dl (8.0-11.1)

Badanie moczu wykonane w trakcie brania antybiotyku (synolox)
Gestosc wzgledna 1.039 (1.025-1,060)
Barwa moczu zolta
Przejzystosc lekko metny
Odczyn slabo kwasny
Bialko 22,00
Glukoza nieobecna
Ketony nieobecne
Barwniki krwi nieobecne
Barwniki zolciowe nieobecne
Urobilinogen w normie
Osad moczu d.obfity, zolty, st.
Nablonki wielokatne nieliczne
Nablonki okragle pojedyncze
Leukocyty 1-2
Erytrocyty 0-1
Opis swieze
Waleczki drobnoziarniste pojedyncze
Krysztaly nieznaleziono
Flora bakteryjna dosc obfita
Kulki tluszczu dosc liczne
Kreatenina w moczu 245,0 mg/dl
Bialko/kreatenina 0,09 (0,0-0,6)

Agatka86

Post » Śro lut 24, 2016 11:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wczoraj bylismy u weterynarza poniewaz kot zwymiotowal antybiotyk I Pani doktor, ktora nie zna sprawy(w lecznicy przyjmuje kilku weterynarzy) powiedziala, ze zmiany w nerkach postepuja niepokojaco szybko ale on a rowniez z kolejnymi badaniam kazala nam czekac 3 miesiace. Macie moze pomysl jakie badania jeszcze mozna zrobic, zeby poznac przyczyne choroby i postarac sie spowolnic jej postep? Bylismy tez juz u doktor Neski, ktora zalecila diete dla kastratow (Filemon jeszcze nie jest wykastrowany, mielismy robic to teraz), tran mollers, lespewet I antybiotyk na jeszcze 3 tygodnie. Czy np. nieleczona infekcja pecherza mogla tak zniszczyc nerki? Czy jam zostanie wyleczona to jest szansa, ze choroba sie spowolni?

Agatka86

Post » Czw lut 25, 2016 8:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie. Czytam wątek zamknięty VII (o nawadnianiu, i czym-?), jestem na 25 str z 108. Czy ktoś zna płyn infuzyjny OPTYLITE ?
Kiciuś zmaga się z raną, ale moja wina że się odnowiła bo posmarowałam już...strupka maścią, i zaczął krwawić. / Nabrałam sceptycyzmu (pózno) co do kroplówek w sensie ILE /nadmierne zmuszanie kłębuszków do wzmożonego filtrowania powoduje obumarcie nefronów.../ i JAKI skład? zdając się na lekarzy, NaCl jest okey, naprzemiennie z Ringerem zwykłym, ale stanowczo odradza Ringer z mleczanami - pomimo lekko podwyższonych Na/Cl w ostatnim jonogramie, kwasica nie stwierdzona, + mleczany z trudem się wchłaniają. Zmieniam na Ringer zwykły i NaCl+Glukoza. A teraz dow. się o OPTYLITE. /Dieta u nas "leży", og. nie jest już tak "dobrze" jak do tej pory.// U nas także infekcja pęcherza,
antybiotyk, pogorszył znacznie sytuacje.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Czw lut 25, 2016 9:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ciekawa teoria z tą nadmierną filtracją. Podane są jakieś źródła?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw lut 25, 2016 9:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin, tutaj, od str 22-24 o tym. Dane tam podane dot. ludzi, ale wcześniej jest o "szkodliwości" NaCl w ogóle, gdy za długo. I tak na "chłopski rozum" trzeba uważać by nie przewodnić - zmuszenie torbielowatych, chorych nerek do nadmiernej pracy MUSI mieć skutek uboczny, tylko pytanie: co w DANYM przypadku oznacza "przewodnienie"? teoretyczne 200 ml na dobę dla 4 kg kota to z podręcznika, ale wszystko zależy też od stanu nerek, jak zaburzonej już struktury.
viewtopic.php?f=36&t=130760&start=345
------------
Kminek w styczniu podawał Optylite, ale chyba dożylnio (i dużo ??!!!)
-----------
Erin, wcześniej pytałaś o karmę Catzinefood, teraz na "barfnym..." jest info, nowa wersja, lepsza, i info że Terra Faelis już się popsuła pod względem składu dla nas, formy "mielonkowo-pasztetowe" u nas nie przejdą, ciekawe jaki jest ten Catzinefood Purrr:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ood/526336

Czarnuszek6

Post » Czw lut 25, 2016 10:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzięki serdeczne! Poczytam później.
Co do karm, to TF odpadła, bo 5 dych za 6 puszeczek po 200g jest dla mnie nie do strawienia.
Ale rzucę okiem na CFF :)

Edit: widzę, że też tania nie jest, ale zawsze parę złotych mniej. Zostawię sobie w odwodzie.
Zastanawiałam się też nad Grau, bo mają fajne pakiety i wielkie puszki, po 800g.
Tylko tam jest więcej wapnia chyba, z tego, co pamiętam.
Ostatnio edytowano Czw lut 25, 2016 10:49 przez Erin, łącznie edytowano 1 raz

Erin

Post » Czw lut 25, 2016 10:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin, wiem... ale nie mogę patrzeć jak mój... odchodzi od misek, i musi być coś nowego zawsze; coś sprzedam i ... zamieniam na nową karmę, a nóż się skusi.

Czarnuszek6

Post » Czw lut 25, 2016 11:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Joasiu, czy pisząc o Catzinefood Purrr mas zna myśli post Margot: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?p=106129?
Zastanawiam się czy mojej kotce podpasowała by ta karma. Tylko opisywany kangur mnie trochę przeraża ;-) Najprędzej kurczaka lub jagnięcinę bym kupiła.

Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sklep gdzie można Terra Faelis lub Catzinefood Purrr kupić na sztuki?
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Czw lut 25, 2016 11:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Felisko, tak, to. Ostatnio Margot pisała dużo o 'kupnych" karmach, i dużo o tym że Terra Faelis już nie jest tą najlepszą wersją, zmienili skład, dużo sodu itd. I proponuje nową wersję Catzinefood Purr. Kangur też mi nie pasuje, ani wieprzowina które są ujęte pewnie w tym pakiecie mieszanym. I trzeba kupić 6 x coś z jednej linii....? // Ad. kupienia na sztuki (?), pytajmy w sklepach zoo fizycznych, może w tych hurtowniach co zamawiają mogą i te karmy sprowadzić do zwykłego sklepu? // Zamawiam dziś ten Purrr, napiszę co przyszło.
PS. Takie żywienie to i tak i tak "rosyjska ruletka", jeśli nie zmierzony "udziergany" barf, gdzie się wie dokładnie ile Fosforu, ile Białka

Czarnuszek6

Post » Czw lut 25, 2016 11:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

To jest także ruletka z innego powodu - nigdy nie wiesz, co danego dnia podejdzie kociastemu. Doskonale rozumiem ten dylemat, pisałam już o tym. I dlatego zostawię sobie tę opcję na przyszłość.

Teraz daję głównie bezzbożówki i trochę nerkowej, głównie saszetki Hill's. One mają inną konsystencję i sosik, więc służą jako odmiana. Za to Kattovit ostatnio jest beee, chyba że rozmemłany z wodą i podany przez strzykawkę. Kupiłam kilka zgrzewek i stoją :? Może ktoś chciałby kilka odkupić albo się wymienić na inne?

I co myślicie o puszkach Grau?

Erin

Post » Czw lut 25, 2016 13:12 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wiecie może coś więcej o preparacie Felini Renal?
Na stronie Barfnego Świata jest link, ale po niemiecku.

Erin

Post » Czw lut 25, 2016 16:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin pisze:Wiecie może coś więcej o preparacie Felini Renal?
Na stronie Barfnego Świata jest link, ale po niemiecku.

Jak rozumiem, jest to bezfosforowy dodatek witamin, minerałów i tauryny dla nerkowych kotów na BARFie. Z analizy składu wynika, że ma też w sobie wapń jako wyłapywacz fosforu
Wujek Google tak tłumaczy:
Felini Renal jest nie zawierającym fosforanów zestawem pierwiastków, witamin minerałów śladowych i tauryny do wzbogacania surowego mięsa (BARF), . Wolne od wypełniaczy, hipoalergiczne. Miarka wewnątrz.
Dodatki i składniki za kg: 76% popiołu surowego, białka surowego 9%, tłuszcz surowy 0,7%, włókna surowego 0%, 23,5% wapnia, fosforu 0%, sód 8,95%, 0,8% magnezu, witamina A 900000 jm witamina D3 25.000 jm, witamina e (a-tokoferolu octan) 6.760mg, witamina B1 380 mg, witamina B2 300 mg witaminy B6 230 mg, witamina B12 1350μg, D-pantenol 600mg, biotyna 12.000μg, 1500 mg nikotynamidu, 60 mg kwasu foliowego, żelaza ( siarczan) 2.700mg, miedzi (VI) 180 mg, mangan (VI) 300 mg cynk (siarczan) 1.100mg, jod (Ca-jodan) 32 mg, tauryna 130.000mg.
Stosowanie i dawkowanie: Dorosły kot 4,5 kg potrzebuje około 130g mięsa dziennie, podzielone na 2-3 posiłków. Można ukończyć 80g świeżego mięsa (10% tłuszczu) z 1 miarka (0,8 g) Felini Renal i trochę wody. Podczas gotowania większe porcje wprowadzić 10g Felini Rebal na 1kg mięsa. Oprócz mięsa mięśni serca i może być podawana (do 20%) w części zasilającej. Jak Felini Niewydolność już zawiera witaminę A i wapnia, bez kości lub wątroby może być dodatkowo karmione. Karmienie ci nie wieprzowiny. Felini nerkowej jest konserwator podejmowania diety recepty. Proszę omówić diecie Twojego kota choroby nerek zawsze z kotów Tierarzt.Gesunde potrzebować dodatkowej zawartości fosforu w diecie. Zamówienie dla zdrowych kotów zadowolić Felini Complete

taizu

Post » Czw lut 25, 2016 17:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek6 pisze:Erin, wiem... ale nie mogę patrzeć jak mój... odchodzi od misek, i musi być coś nowego zawsze; coś sprzedam i ... zamieniam na nową karmę, a nóż się skusi.

Przykro mi :( Jak ja to znam :(
Mó nerkowiec przez jakiś czas jadł surową wołowine zeskrobaną na drobne (nie mielone, nie siekane, ale właśnie skrobane)
Wypróbowałaś wszystko zwiększające apetyt? Peritol, mirtazepan? Jest jeszcze taki lek podawany chorym z wyniszczeniem nowotworowym, nazywa się Megace, wiem, że ludzie tez kotom podawali. Nie wiem, jaki jest obecnie jego stan prawny, miał kiedyś ograniczenia w rozpowszechnianiu, bo stosowali go pakerzy na przyrost mięśni i uprawiali nielegalny handel, dlatego weci niechętnie dawali recepty

A z karm, to mój niejedzący nerkowiec przez pewien czas zwrócił uwagę na te paszteciki http://www.krakvet.pl/advanced_search_r ... tonSearch=

Agatka86, na moje oko Wasz kot ma zapalenie nerek, kłębuszkowe albo śródmiąższowe. Nie wiem, czy na tle bakteryjnym czy innym, Oczywiście, że nieleczone infekcyjne zapalenie pęcherza może przerzucić się na nerki, toż to system rurką moczowodu połączony :evil:
Pierwsze badania pokazują odwodnienie. Nie wiem, czy Wasz kot miał kroplówki, ale zdecydowanie jest odwodniony, co wcale nie wpływa dobrze na układ moczowy. Mocz jest zagęszczony dobrze, więc nie ma co mówić o pnn
Zapalenie nerek może być skutkiem infekcji (także innych organów), ale również reakcją na niektóre leki takie jak antybiotyki czy niesteroidowe leki przeciwzapalne, Niestety zapalenia de facto się nie leczy, tylko leczy się infekcje i wspomaga organizm, by dał sobie radę.
Dość istotne są kroplówki

taizu

[poprzednia][następna]