Moi koci Panowie chorują dość ciężko w ostatnim czasie, a ja choć chcę, nie bardzo mam pomysł jak im pomóc.
1. Tomasz:

kot około 7 letni. Zgarnięty jako małe kocię, generalnie wychodzący, ale domowy.
Od 4 lat ma problemy z pęcherzem: posikiwanie krwią, napady agresji, marudliwość.
Kotek leczony regularnie, mocz badany, USG robione. Podawałam wspomagająco Uropet, karmę Urinary HD, SD i parę innych, saszetki Urinovet. Oprócz tego w którymś momencie ze względu na jego stresowość zaczął dostawać Fluoksetynę a z czasem nawet Kalmvet do tego.
W czasie zapaleń pęcherza brał antybiotyki (różne), Dexafort, miewał kroplówki.
Sprawa pogorszyła się jesienią ub roku. Nie do końca podobało mi się ciągłe podawanie sterydu (Tarnowskie Góry)
Zmieniłam weterynarza za namową mojej doktor od "zadań specjalnych"(Sosnowiec) do której jeździłam z poprzednimi zwierzakami. Wybór padł na najlepsze USG w okolicy, czyli na Centrum weterynarii Fabisz&Stefanek.
Okazało się, że oprócz pęcherza psikusa sprawiły nam nerki - wdało się zapalenie.
Wyniki wyglądały następująco:
Koniec września 2015
Krew:
Leukocyty 5,1 G/l
PTT 170 tys/mm3
Mocznik 47 mg/dL
Kreatynina 1,3 umol/l
glukoza 71 mg/dl
Mocz:
bardzo duże widoczne struwity, liczne bakterie, krwinki czerwone 150-200wpw, białko 281,4
USG: znaczny osad krystaliczny w pecherzu, nerki: prawidłowe (wielkość, struktura), w przejściu cz korowej silnie hyperogenny cień
Październik:
Mocz tak jak we wrześniu kot nadal sika krwią. Boli go brzuch, marudzi.
Badanie z połowy miesiąca:
Kreatynina 8,7
Białko 435
bardzo liczne struwity i czerwone krwinki.
USG: nerki silnie hyperogenne, ściany połyskujące, zmieniona część rdzenia.
Jelita wypełnione masami kałowymi.
Wskazania: Convenia, Uropet, ograniczenie stresu Feliway.
Listopad mi gdzieś zniknął :/ Zmian wielkich nie było. Podawałam kroplówki z płynu Ringera.
Grudzień:
kroplówki, badania moczu, Bifuroksym.
Styczeń:
Krew:
AST 10 U/l
ALT 23 u/l
Mocznik 87 mg/dl
kreatynina 2,6 umol/l
glukoza 61 mg/dl
PTT165 tys/mm3
Mocz:
ph5
białko 21
kreatynina 0,75
krwinki czerwone liczne
Luty:
Mocz:
ph 9
białko 218
Kreatynina 1,26
pojedyncze bakterie
krwinki czerwone i białe ok 20 wpw
No już pomysłu brak a kot się gorzej czuje...
Macie jakieś pomysły?