Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ Rudość w DS

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 17, 2016 11:17 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

mir.ka pisze:
Moli25 pisze:
mir.ka pisze:
Moli25 pisze:Z nudów jeszcze zrobiłam "samorobiący" sie dosłownie piernik :love: wyszedł pyszny
Obrazek

proszę przepis

Bardzo prosze :1luvu:
2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
1 SZKLANKA CUKRU
1 SZKLANKA OLEJU
1 SZKLANKA MLEKA
1 JAJKO
2 ŁYŻKI DOWOLNEGO DŻEMU
2 ŁYŻKI CIEMNEGO KAKAO
1 LYZKA PRZYPRAW DO PIERNIKA (korzenne)
1 ŁYŻECZKA SODY
SZCZYPTA SOLI

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę. Ciasto wylać do foremki 25x11cm i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg ok. 40-50 minut

a nie jest za słodkie?
bo aż szklanka cukru i jeszcze dżem?

Tak było w przepisie, wiec tak zrobiłam. Moj m lubi słodkie. Dla mnie było normalne. Mysle ze jakby dac 1/2 szklanki tez smak byłby ok
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Śro lut 17, 2016 11:29 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

Obrazek
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Śro lut 17, 2016 12:15 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

Kociaki, buziaki! :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Śro lut 17, 2016 13:23 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

Miau! Czesć Moli i Fuksiku! Swiętujecie dzisiaj? :1luvu:

Ten piernik wygląda kusząco. Ja w niedzielę zrobiłam ciasto czekoladowe z wykopanego w necie przepisu i to była kompletna porażka, jak czekoladowa guma do żucia. Nie wiem czy to przepis dziwny, czy mój talent cukierniczy się objawił... :( czuję się zniechęcona do dalszych eksperymentów ;)

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Śro lut 17, 2016 13:51 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

KatS pisze:Miau! Czesć Moli i Fuksiku! Swiętujecie dzisiaj? :1luvu:

Ten piernik wygląda kusząco. Ja w niedzielę zrobiłam ciasto czekoladowe z wykopanego w necie przepisu i to była kompletna porażka, jak czekoladowa guma do żucia. Nie wiem czy to przepis dziwny, czy mój talent cukierniczy się objawił... :( czuję się zniechęcona do dalszych eksperymentów ;)

Cześć Ciociu Kats,
mamy wrażenie ze świętujemy od 3 tygodni, odkąd duża siedzi w domu, tyle dobrego z jej choroby.
tak w ogole po co ma chodzić do pracy? powinna siedzieć z nami i służyć należycie
zadowoleni Moli i Fuks

w internecie często są przepisy do bani. Ostatnio pokusiłam o ciasto mleczka kanapka. zrobiłam wg przepisu. wyszła porażka. spać w nocy nie mogłam bo straciłam 5 jajek 8O chodziłam zła jak osa cały dzień, bo wiedziałam ze nic z tego nie będzie. biszkopt jak kamień, masa jak woda ale nadzieja umiera ostatnia, wylalam mase na biszkopt z pomysłem, ze nasiąknie biszkopt i będzie cacy.

na drugi dzień wstałam, zaglądnełam od razu do ciasta a tam wszystko pływa. dobrze się nie ubrałam a już poleciałam pokruszyć biszkopt po trawie, chociaż ptaszki zjadły....

wzięłam się za kolejny. bardziej normalny na moje oko.
wszystko krok po kroku i wyszło NIEBIAŃSKO PYSZNE CIASTO, które będę robić co jakiś czas. nawet mój m powiedział, ze z takim ciastem to możesz już cukiernie otwierać :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Moli25

Post » Śro lut 17, 2016 14:04 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

To może dlatego mi nie wychodzą ciasta, bo zawsze robię z netu jakiś przepis :D Ale szukając ostatnio piekarnika, przeczytałam na stronie producenta, że blachy do pieczenia ciasta muszą być ciemne, a najlepiej czarne, bo przez srebrne źle przepływa ciepło i ciasta nie będą się dopiekać, będą i smalone i surowe - chyba u dwóch producentów to czytałam. Co o tym myślisz Martuś? Ja w to uwierzyłam, bo faktycznie mam srebrne formy.

Wszystkiego najlepszego dla Molisi i Fuksika :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Śro lut 17, 2016 14:09 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

klaudiafj pisze:To może dlatego mi nie wychodzą ciasta, bo zawsze robię z netu jakiś przepis :D Ale szukając ostatnio piekarnika, przeczytałam na stronie producenta, że blachy do pieczenia ciasta muszą być ciemne, a najlepiej czarne, bo przez srebrne źle przepływa ciepło i ciasta nie będą się dopiekać, będą i smalone i surowe - chyba u dwóch producentów to czytałam. Co o tym myślisz Martuś? Ja w to uwierzyłam, bo faktycznie mam srebrne formy.

Wszystkiego najlepszego dla Molisi i Fuksika :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

kto zrobił mi zdjęcie jak śpie z Fuksem ????
dosłownie ostatnio prawnie spadłam :twisted: nie śpi zwinięty w kulkę, śpi długi jak wąż najczęściej w poziomie :twisted:

Klaudia, powiem Ci szczerze, że piernik jak widać na zdjęciach piękłam w srebrnej, ale resztę blach mam czarnych w domu, nawet nie wiedziałam o tej teorii którą przedstawiłaś.
w pracy mam wszystkie srebrne i ciasta rosną jak nie wiem co :D
myślę ze przede wszystkim
1. piekarnik
2. przepis

ja mam swoje sprawdzone przepisy, a jak chce cudować jak z mleczką kanapką to tak wycudowałam ze stracilam 5 jajek i trochę mleka w proszku :evil:
zawsze patrze na składniki jakie są w przepisie a przede wszystkim na komentarze. jeśli są do bani od razu opuszczam stronę :ok:
Obrazek

Moli25

Post » Śro lut 17, 2016 14:17 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

To bło proste ciasto, żadne cuda, więc się skusiłam. Inny przepis na mocno czekoladowe ciasto mam też z netu i wychodzi zawsze i bardzo dobre, a tym razem taka porażka. Może to jednak moja wina ;) Może ciasto wyczuło moje nastawienie, bo ja ani piec nie lubię, ani gotować - i się zbuntowało, że dla takiej baby nie będzie dobre :ryk:

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Śro lut 17, 2016 14:20 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

Nie znalazłam na stronie producentów teraz, ale jednak jest tak:

w kuchniach z piekarnikiem gazowym – konieczne jest stosowanie blach w kolorze srebrnym, lub naczyń szklanych. Użycie blach czarnych może powodować nadmierne zarumienieniem spodniej części wypieku, a nawet przypalenie.
W kuchniach z piekarnikiem elektrycznym – zaleca się stosowanie blach w kolorze czarnym, lub naczyń szklanych. Użycie blach srebrnych może być powodem niedopieczenia spodniej części wypieku. Dlatego więc, użycie form w kolorze czarnym dodatkowo spowoduje lepsze wypieczenie ciasta, oraz wyraźne skrócenie czasu pieczenia.
http://www.dlakucharza.pl/porady/formy- ... piekarnika

A jaki masz piekarnik? Ja wybrałam trzy i nie umiem się zdecydować - Amica, Elektrolux i Indesit. Chyba wezmę Amikę jak zawsze ;)

klaudiafj

Post » Śro lut 17, 2016 14:27 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

klaudiafj pisze:Nie znalazłam na stronie producentów teraz, ale jednak jest tak:

w kuchniach z piekarnikiem gazowym – konieczne jest stosowanie blach w kolorze srebrnym, lub naczyń szklanych. Użycie blach czarnych może powodować nadmierne zarumienieniem spodniej części wypieku, a nawet przypalenie.
W kuchniach z piekarnikiem elektrycznym – zaleca się stosowanie blach w kolorze czarnym, lub naczyń szklanych. Użycie blach srebrnych może być powodem niedopieczenia spodniej części wypieku. Dlatego więc, użycie form w kolorze czarnym dodatkowo spowoduje lepsze wypieczenie ciasta, oraz wyraźne skrócenie czasu pieczenia.
http://www.dlakucharza.pl/porady/formy- ... piekarnika

A jaki masz piekarnik? Ja wybrałam trzy i nie umiem się zdecydować - Amica, Elektrolux i Indesit. Chyba wezmę Amikę jak zawsze ;)

a ja zachodziłam w głowę czemu mi piekarnik palił ciasta :lol: zmniejszyłam temperaturę i pomogło :lol:

ja mam elektrycznego Boscha, jestem zadowolona.
ale na sprzęcie ja się nie znam kompletnie.
Obrazek

Moli25

Post » Śro lut 17, 2016 14:30 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

A na jakim programie pieczesz?
Obrazek
Kreska u góry i na dole? Raz czytałam, że to jest program do ciast zwykłych, a do tych z mokrym spodem tylko program z kreską na dole.
To pewnie masz szerokość piekarnika 60 cm :) Ja muszę mieć na 50 cm i tutaj mam mniejszy wybór :)

klaudiafj

Post » Śro lut 17, 2016 14:33 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

Powiem Ci szczerze, ze ZAWSZE piekę góra/dół. nigdy nie sugerowałam się opinią do mokrych suchych, choć słyszałam o tym.
jak się konczy ciasto piec to ustawiam dół. samej góry u mnie nie ma.
bardzo lubie termoobieg :ok: też często z niego korzystam.
Obrazek

Moli25

Post » Śro lut 17, 2016 14:35 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

Stąd możecie brać spokojnie przepisy.
Znam autorki blogów i wiem, że to robią z serca

http://consumelavida.blogspot.com/

http://sniezkagotuje.blogspot.com/
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro lut 17, 2016 14:37 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

A ja jak korzystałam z góry i dół lub termoobieg to miałam czarna górę ciasta i złe to wyglądało. Oczywiście ja mam zepsuty piekarnik ale chcę wyczuc co jest zepsute a co ja źle robie ;) Tobie się nie przypinki góra ciasta jak korzystasz z górnej grzałki? A na termoobieg zmniejsza temp? Sorki ze tak tak wypytuje - ale to pytania do fachowca ;)
Na gazie mi kiedyś wszystkie ciasta wychodziły a na tym nic.

klaudiafj

Post » Śro lut 17, 2016 14:37 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡ cz 4

MalgWroclaw pisze:Stąd możecie brać spokojnie przepisy.
Znam autorki blogów i wiem, że to robią z serca

http://consumelavida.blogspot.com/

http://sniezkagotuje.blogspot.com/

dziękuje Małgosiu, przejrzę co fajnego robią blogerki polecane.

ja dorzucę swój ulubiony blog na słodkości

http://www.mojewypieki.com/
Obrazek

Moli25

[poprzednia][następna]