SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 13, 2016 11:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Niestety nie miałam nigdy styczności z Feringą. A to dokładnie ten sam rodzaj i puszka i saszetka? Np. CFF ma więcej galaretki i jest delikatniejszy w saszetce niż w puszce ale to kwestia napakowania. W puszce jest to wszystko ciasno ubite saszetka ma więcej wolnej przestrzeni.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Sob lut 13, 2016 11:46 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Danutka66 pisze:Są hodowcy i "hodowcy"

Nie mówię, że nie, ale takie generalizowanie jak powyżej doprowadza mnie do szału. Większość hodowców staje na głowie dla swoich futer.

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Sob lut 13, 2016 12:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

boguska_t pisze:Niestety nie miałam nigdy styczności z Feringą. A to dokładnie ten sam rodzaj i puszka i saszetka? Np. CFF ma więcej galaretki i jest delikatniejszy w saszetce niż w puszce ale to kwestia napakowania. W puszce jest to wszystko ciasno ubite saszetka ma więcej wolnej przestrzeni.

Jak dla mnie to są takie same, aczkolwiek przy puszce nie ma podanego składu...
Saszetka
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... tki/519904

Puszka
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... aki/438545
Dziczyzna to kolor zielony.

Może ktoś inny dopatrzy się jakiejś różnicy.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Nie lut 14, 2016 11:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

PON o smaku krolika posmakował kotom, musi byc smaczny skoro posmakował Tysonowi i ma fajna konsystencje pasztetu. Niestety minus jest taki, ze Prada zrobiła rzadka kupę, zapewne po nim, bo nic innego, czego jeszcze nie jadły im nie dawałam.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Post » Nie lut 14, 2016 16:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja też czekam na dostawę Feringi/puszka/Ciekawe czy będą jadły,a swoją drogą to coraz bliższa jestem przejścia na BARF i myślę ,że będzie to znacznie tańsza opcja :D

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Nie lut 14, 2016 17:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ja tez chciałabym karmić barfem, ale moje france nie chcą mięsa, skubią jedynie zmielona wołowinę w niewielkich ilościach, a przecież nie mozna sama wołowina karmić. Tak mysle, ze moze krolika bym spróbowała im dac, skoro mokre o tym smaku jest zjadane.

Moniaaaa

Post » Nie lut 14, 2016 17:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Moje futrzaki po prostu są nienasycone/muszę obmyślić może jakąś pułapkę na myszy- będzie najtaniej/W tej chwili daję im takie przepisowe porcje czyli 120 mokrego i 40 suchego "na łebka" w średnio 6-8 częściach/mam nadzieję,że tym sposobem skurczą im się żołądki :D - częściej i mniejsze porcje/,ale one chcą więcej i więcej.Wiem jedno -że indyczej wątróbki nie tkną haha
Próbowałam wcześniej opcję mokre porcja i suche cały czas,ale one po mokrym zaraz zjadają suche i ro w ilości dziennej dawki 8O ...po prostu ręce opadają ,portfel też hihi

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Nie lut 14, 2016 18:30 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dziewczyny, probowaly wasze koty granata pet symphonie?bo zastanawiam sie wlasnie nad kupnem i nie wiem

kociamama321

Od: Nie cze 21, 2015 16:13

Post » Nie lut 14, 2016 20:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

kociamama321 pisze:Dziewczyny, probowaly wasze koty granata pet symphonie?bo zastanawiam sie wlasnie nad kupnem i nie wiem

Suche, czy mokre? Ja kupiłam sucha rybna, tylko kotka jadła, kocur nie chciał.

Moniaaaa

Post » Śro lut 24, 2016 19:10 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A ja mam pytanie o dwie suche karmy, które wypatrzyłam w sklepie:
- Canagan
- Naturea Lands
Przy obu jest informacja, że są to karmy bezzbożowe, ale jeśli chodzi o szczegółowy skład, to dla mnie laika jest zbyt trudny do oceny, a w sieci nie ma o nich opinii... Do jakiej "półki" jakościowej można przypisać te karmy? Czy będą lepsze, czy gorsze niż np. Acana, Orijen, TasteOfTheWild, Applaws? Wymieniam akurat te marki nie bez powodu. Acana rybna to jak dotąd jedyna lepsza karma, która jako tako smakuje mojej Śliwce (ale śmierdzi okrutnie :)))) , a te trzy pozostałe czekają w kolejce na wypróbowanie.

lolkalolka

Od: Czw sty 14, 2016 2:56

Post » Śro lut 24, 2016 20:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Karma Canagan i Naturea do półka Orjiena. Karmy te nie zawierają mączki. W składzie mają mięso suszone i świeże. W składzie są bataty a nie ziemniaki. Bataty mają niski indeks glikemiczny i nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Applaws i TOTW to karmy mączkowe i dlatego ich cena jest mniejsza. Obie karmy i Canagan i Naturea są bardzo smaczne. Naturea ma bardzo malutkie granulki co jest minusem przy dużych kotach. Naturea bo dobry bilans wapń-fosfor bo 0,98:0,87. Obie mają niski poziom sodu Canagan 0,36% a Naturea 0,48% (Acana ma 0,62%) Niestety obie mają sporo węglowodanów bo ok 23% (Acana 25%)
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Śro lut 24, 2016 20:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A ja bym powiedziała, że Canagan od Orijena jest jednak trochę gorszy. A droższy.
Tej drugiej karmy nie znam.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro lut 24, 2016 21:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Orjien ma bardzo dużo świeżego mięsa ale nie zapominajcie, że tego mięsa faktycznie zostaje mniej niż połowa. Dla porównania karma z kurczakiem:
orijen:
świeże mięso kurczaka (20%), dehydratyzowane mięso kurczaka (15%), świeża wątróbka z kurczaka (4%), świeże mięso śledzia (4%), świeże mięso indyka (4%), dehydratyzowane mięso indyka (4%), świeża wątróbka z indyka (3%), świeże całe jaja (3%), świeże mięso sandacza (3%), świeże mięso łososia (3%), świeże serca kurczaka (3%), chrząstka z kurczaka (3%), dehydratyzowane mięso śledzia (3%), dehydratyzowane mięso łososia (3%), olej z wątróbki kurczaka (3%), tłuszcz z kurczaka (2%), czerwona soczewica, zielony groszek, zielona soczewica, lucerna, pochrzyn, włókno grochu, ciecierzyca, dynia, kabaczek, szpinak, marchew, jabłka, gruszki, żurawina, czarne jagody, organiczne wodorosty, korzeń lukrecji, dzięgiel litwor, kozieradka, kwiat nagietka, koper słodki, liście mięty pieprzowej, rumianek, mniszek, cząber, rozmaryn, Enterococcus faecium. Karma dla kotów Orijen nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów.
Canagan:
mięso suszone z kurczaka (35,5%), świeże mięso z kurczaka bez kości (25%), bataty, ziemniaki, tłuszcz z kurczaka (4,2%), suszone jajka (4%), sos z kurczaka (2,3%), olej z łososia (1,2%), minerały, witaminy, lucerna, żurawina, mannaoligosacharydy, fruktooligosachrydy, jabłko, marchew, szpinak, wodorosty, rumianek, mięta pieprzowa, nagietek, anyż i kozieradki.

Cena Orjien przy średnim opakowaniu 2,27 37zł/kg (krakvet) Canagan 1,5 kg 36zł/kg (u mnie) Przy większym opakowaniu Orijen wygrywa ok 24 zł Canagan 27 zł
Obrazek
Obrazek Obrazek

boguska_t

Post » Śro lut 24, 2016 23:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Boguska_t - baaaaardzo dziękuję za fachową odpowiedź :) Mam też dodatkową korzyść, bo nie omieszkałam zajrzeć w Twój link i opłacało się :) Pozdrawiam!

lolkalolka

Od: Czw sty 14, 2016 2:56

Post » Czw lut 25, 2016 11:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie ma za co. :) oby coś kotu zasmakowało.
Obrazek
Obrazek Obrazek

boguska_t

[poprzednia][następna]