Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radioakt

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 26, 2016 18:34 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Sylwia5544 napisz o jakich dawkach metizolu mówisz. Co to znaczy zwiększamy troszeczkę ?
Jeśli chodzi o terapię jodem to jak przeczytasz ten wątek od początku zobaczysz , ze Monikah jeżdziła z kotem na ten zabieg do Wiednia. Wszystko jest opisane.

gosiczek

Od: Czw lis 05, 2015 15:23

Post » Wto sty 26, 2016 18:39 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

A vidaltę ja kupiłam poniżej :
http://www.petdrugsonline.co.uk/prescri ... blets-10mg
Przyszła w ciągu 3 czy 4 dni. Tylko jeszcze jej nie podawałam. Ciągle jesteśmy na metizolu , po którym mój kot bardzo zle się czuje.

gosiczek

Post » Wto sty 26, 2016 21:55 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Kochani,

u mojej Kayi ustabilizowałam wyniki tarczycowe Carbimazolem już po miesiącu. Zdecydowałam się jednak ostatecznie na terapię jodem radioaktywnym. Mamy już umówiony termin w Wiedniu na 15.02.2016. Poinformuję Was co i jak.

Podaję do tej pory Carbimazol w dawce 3,75 mg 2 x dziennie. Wyniki są w połowie przedziału wartości referencyjnych - 1,5 ug/dl (0,9-2,9). Kotka czuje się bardzo dobrze. Metizol jest o 0,6 x silniejszy od Carbimazolu, możliwe dlatego o wiele trudniej trafić w odpowiednią dawkę: 1 mg Metizolu = 1,6 mg Carbimazolu. Poza tym Metizol ma więcej skutków ubocznych niż Carbimazol, ale o tym pisałam już na początku tego wątku.

ryśka pisze:Może wystarczyła by dama dieta y/d?
Tak jest leczony nasz (w zasadzie mojej mamy, ale trochę także mój) kot, z dużym powodzeniem.

Dieta wystarczyłaby może tylko wtedy, gdyby kot miał wyniki na granicy przedziału referencyjnego lub ciut powyżej. U kota, który ma wyniki 2 lub 3 x wyższe niż przedział referencyjny, taka dieta nigdy nie pomoże.To tak samo jak z cukrzycą. Lekko podwyższone wyniki glukozy we krwi udaje się czasem ustabilizować dzięki stosowaniu odpowiedniej diety :wink:

Ryśka, piszesz strasznie ogólnikowo :( Fajnie byłoby, gdybyś podała wyniki kota, kiedy zdiagnozowano nadczynność, i opisała konkretne efekty podawania diety y/d. Dla forumowiczów liczą się jedynie konkrety, a nie ogólniki, bo każdy przypadek jest inny.

Pozdrawiam serdecznie
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro sty 27, 2016 22:57 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Tinka07, będę trzymać kciuki za udaną terapię jodem Twojej kici.
U mojej kotki rozwinęła się niestety niewydolność nerek, która ogranicza możliwości radykalnego leczenia nauczynności tarczycy.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Śro sty 27, 2016 23:12 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Fili,

a jakie są jej wyniki nerkowe? Kaya ma tylko troszeczkę podwyższoną kreatyninę. Rozmawiałam o tym dr. Pagitzem z Wiednia. Powiedział, że przy takich wynikach nie ma żadnego zagrożenia.
Jakie są Wasze wyniki T4 i na jakiej dawce jest Twoja Koteczka? Podajesz Metizol?

Pozdrawiam ciepło
Tinka
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro sty 27, 2016 23:20 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Jej grudniowe wyniki:
kreatynina 3,4 mg/dl, mocznik 132 mg/dl, T4 2,09 ug/dl (norma 1-3).
Dostaje 2x dziennie po 2,5 mg metizolu.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Sob sty 30, 2016 20:11 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Witajcie,
Rudy już po 3 tygodniach przyjmowania metizolu w dawce 2x 1/4 tabletki wpadł w niedoczynność tarczycy. Ja w to nie uwierzyłam bo przedtem dostawał 1x 1/4 tabletki przez 5 tygodni i miał dużą nadczynność. Dlatego dalej dawałam mu 2 x 1/4 i po następnych 4 tygodniach zrobiłam badania. Okazało się, ze naprawdę jest niedoczynność. Biedak na tym metizolu cały czas ma rozwolnienie i właściwie świat go nie interesuje.Cały czas śpi . Wstaje tylko do miseczki i do kuwety po czym wraca na swoją poduszkę i śpi. Teraz odstawilam mu metizol a po tygodniu znowu wracam do dawki 1x 1/4. Pozytywne jest tylko to, że poprawiły się parametry wątrobowe i teraz są w normie. Również kreatynina jest w górnej granicy normy.

Tinka- o co pytał ten dr.Pagitz bo mam zamiar do niego dzwonić i nie wiem co sobie przygotować. Czy jemu można wysłać nasze badania krwi ? Czy muszą być przetłumaczone ? Czy prosi także o wynik USG?

gosiczek

Post » Nie sty 31, 2016 21:09 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Hej Gosiczek,

nie potrzeba żadnych wyników USG. Co to by dało? Najważniejsze są wyniki krwi.

1. Ostanie wyniki krwi (morfologia i biochemia)
2. Wyniki tarczycowe od początku leczenia (nie zapomnij o podaniu jednostek i przedziałów referencyjnych.), nazwa leku i poszczególne dawki
3. Ważny jest profil nerkowy
4. Inne leki, które przyjmuje Twój kot
5. Objawy przed diagnozą tarczycy i obecne samopoczucie
6. Wszelkie dane kota: imię, rasa, wiek, umaszczenie
7. Twoje dane: imię i nazwisko, adres, nr telefonu, adres mailowy, Twoja data urodzenia

Przygotuj sobie na rozmowę przez telefon wyniki Twojego kociaka. Kartę pacjenta i opiekuna możesz mu wysłać mailem. Dr Pagitz nie rozumie po polsku, więc jeśli wyniki byłyby po polsku, to chyba lepiej na wszelki wypadek je przetłumaczyć.

Pozdrawiam
Tinka

EDIT: Kaya po normalnej niskowęglowodanowej mokrej karmie ma też niestety biegunki. Spróbuj przestawić swojego Kota na karmę Animonda Integra Protect Sensitve (z ryżem lub ziemniakami) i /lub na Royal Canin (saszetki Sensitivity Control (kurczak z ryżem). Wiem, że pod względem żywienia kota nie są aż tak super, ale po nich Kaya nie ma biegunek. Próbowałam jeszcze inne, o wiele wartościowsze, ale Kaya nie chce ich jeść. Odstawianie leku uważam za błąd, bo po tym czasie powrócisz do wyników sprzed rozpoczęcia terapii.

Tinka07

Post » Nie sty 31, 2016 21:35 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Tinka - dzięki za informację. Trochę poczytałam na stronie internetowej tej kliniki w Wiedniu i naszła mnie obawa czy Rudy czasem nie wpadnie w niedoczynność po tym zabiegu, skoro ma taką wrażliwość na metizol . No ale bedę musiała o to dopytać.

Ciekawa jestem jak się czuje kotka Monikih , ktora miała tę terapię w listopadzie. Wiesz coś o tym?

gosiczek

Post » Nie sty 31, 2016 21:39 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Gosiczek, nie wiem. Musiałabym dopytać mailem. Przeczytałaś mój edit na temat biegunek?

Pa,
Tinka

Tinka07

Post » Nie sty 31, 2016 21:43 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Dzięki , będę próbować z tą karmą tylko, że on jest taki wybredny...

gosiczek

Post » Czw lut 04, 2016 20:34 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

U Feli z tarczycą wszystko w porządku. W ostatnim badaniu z poniedziałku T4 wyszło 1,9 ug/dl, czyli środek normy :).

Niestety, przeczulica pozostała. Prawdopodobnie jest to problem bólowy albo neurologiczny - Fela ma zwyrodnienia w obu lewych łapach, a kilka lat temu miała epizody padaczkowe (wyciszone luminalem, po odstawieniu nie wróciły).
Kilka lat temu miała prawdopodobnie wypadek, albo została postrzelona. Przednia lewa łapa była złamana i sama się zrosła, na zdjęciach widać coś co może być albo śrutem, albo odłamkami kości. Oczywiście wiadomo było o tym od dawna, ale przeczulica zbiegła się z nadczynnością tarczycy, więc inne przyczyny nie były brane pod uwagę. Teraz będzie dalej diagnozowana i zobaczymy co dalej - terapia przeciwbólowa, rehabilitacja.

monikah

Od: Pt kwi 10, 2009 17:54

Post » Czw lut 04, 2016 22:35 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

monikah pisze:U Feli z tarczycą wszystko w porządku. W ostatnim badaniu z poniedziałku T4 wyszło 1,9 ug/dl, czyli środek normy :).

monikah, super (Y)

My jedziemy 14.02. Na wszelki wypadek umówiłam się na przyszłą środę z moją wetki na sprawdzenie parametrów nerkowych wraz z elektrolitami. Po uregulowaniu tarczycy, niestety wyniki kreatyniny zwiększyły się ciut poza wartości referencyjne. Ale z tym się liczyłam, bo wiem, że w wielu przypadkach tak właśnie jest.

Pozdrowiam ciepło
Tinka

Tinka07

Post » Pon lut 22, 2016 19:49 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Tinka 07 - napisz proszę jak tam jodoterapia . Czy wszystko jest dobrze?

gosiczek

Post » Pon lut 22, 2016 22:53 Re: Nadczynność tarczycy - szukam info o terapii jodem radio

Hejka,

u nas wszystko OK. Odebrałam Kayę z Wiednia w ubiegły piątek. Na razie nie mam czasu pisać sprawozdania, ale kocica czuje się i wygląda super. Ponowne badania tarczycy zrobimy za 4 tyg.,natomiast nerki sprawdzimy już za 2 tyg.

Papatki
Tinka

PS: Gosiczek, jeśli potrzebujesz pomocy w kontakcie z Wiedniem, to daj znać.

Tinka07

[poprzednia][następna]