Kochani,
u mojej Kayi ustabilizowałam wyniki tarczycowe Carbimazolem już po miesiącu. Zdecydowałam się jednak ostatecznie na terapię jodem radioaktywnym. Mamy już umówiony termin w Wiedniu na 15.02.2016. Poinformuję Was co i jak.
Podaję do tej pory Carbimazol w dawce 3,75 mg 2 x dziennie. Wyniki są w połowie przedziału wartości referencyjnych - 1,5 ug/dl (0,9-2,9). Kotka czuje się bardzo dobrze. Metizol jest o 0,6 x silniejszy od Carbimazolu, możliwe dlatego o wiele trudniej trafić w odpowiednią dawkę: 1 mg Metizolu = 1,6 mg Carbimazolu. Poza tym Metizol ma więcej skutków ubocznych niż Carbimazol, ale o tym pisałam już na początku tego wątku.
ryśka pisze:Może wystarczyła by dama dieta y/d?
Tak jest leczony nasz (w zasadzie mojej mamy, ale trochę także mój) kot, z dużym powodzeniem.
Dieta wystarczyłaby może tylko wtedy, gdyby kot miał wyniki na granicy przedziału referencyjnego lub ciut powyżej. U kota, który ma wyniki 2 lub 3 x wyższe niż przedział referencyjny, taka dieta nigdy nie pomoże.To tak samo jak z cukrzycą. Lekko podwyższone wyniki glukozy we krwi udaje się czasem ustabilizować dzięki stosowaniu odpowiedniej diety
Ryśka, piszesz strasznie ogólnikowo

Fajnie byłoby, gdybyś podała wyniki kota, kiedy zdiagnozowano nadczynność, i opisała konkretne efekty podawania diety y/d. Dla forumowiczów liczą się jedynie konkrety, a nie ogólniki, bo każdy przypadek jest inny.
Pozdrawiam serdecznie
Tinka