SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 03, 2016 22:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:Nie byłabym taka zachwycona, bo w składzie jest "suszony kurczak" a nie "suszone mięso z kurczaka". A liczy się to, co jest w składzie. Cała reszta to reklama.

Za dużo wapnia w stosunku do fosforu (jest prawie 1,7:1, idealnie powinno być 1:1). Ogólnie jest tych pierwiastków w karmach Applaws za dużo - w tej karmie jest ich jeszcze więcej niż w innych, ocenionych na http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166 a to może kotom zaszkodzić, jeśli będą jeść tylko Applaws. Może dałabyś radę finansowo mieszać im Applawsa z Purizonem, który przy okazji uzupełniałby poziom tauryny (w Applawsie tylko 2000 mg/kg, za mało, żeby kotom starczyło)?

Feringa to dobry wybór, jeśli chodzi o karmę mokrą :ok: Co do Grau i Animondy Carny to nie wiem, które rodzaje dajesz.

Grau bezzbożowe, Animonda Carny pakiety z kurczakiem :)

Co do Purizona, czy to prawda, że jest to odpowiednik Orijen stworzony dla zooplusa? Patrzyłam na ich stronie i Purizon jest droższy. :|

jedna z moich kotek mogłaby żyć wyłącznie na suchej karmie :/ ale pije przy tym hektolitry wody, więc chyba w jakiś sposób łagodzi ten wysoki fosfor? :|

crazycatlady

Od: Wto lut 02, 2016 23:28

Post » Czw lut 04, 2016 8:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

crazycatlady pisze:
Co do Purizona, czy to prawda, że jest to odpowiednik Orijen stworzony dla zooplusa?

Tak, tak mówią.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Czw lut 04, 2016 8:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

gatiko pisze:
crazycatlady pisze:
Co do Purizona, czy to prawda, że jest to odpowiednik Orijen stworzony dla zooplusa?

Tak, tak mówią.

Nie - Purizon to zooplusowa wersja innej karmy. Nazwy nie pamiętam, ale było o tym w wątku nie raz.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Czw lut 04, 2016 8:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A ja właśnie wyczytałam już kiedyś, na necie, że to "siostra" Orijena. Ktoś właśnie robił spis i opis karm...

gatiko

Post » Czw lut 04, 2016 9:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Miauowa wyszukiwarka mnie nie lubi. :( Na bank był gdzieś post porównujący skład Purizona do innej karmy. Były prawie identyczne. Coś mi się kołacze, że to Farmina N&D Grainfree, ale głowy nie dam za to.

Aaaśka

Post » Czw lut 04, 2016 9:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

viewtopic.php?p=10588425

http://www.barfnyswiat.org/printview.ph ... &start=510

Cytat :
" NR 5. PURIZON (kurczak i ryba, ryba, jagnięcina i ryba, kitten - kurczak i ryba)
„Podróbka“ Orijena tj. karma produkowana według bardzo podobnej receptury dla koncernu zooplus AG.
Posiada podobne wady i zalety jak jej pierwowzór, ale zawiera mniej mięsa (70%). Za to ma inne źródła białka, więc może być ciekawym uzupełnieniem."

Ekspertem nie jestem. Cytuję to, co kiedyś udało mi się znaleźć.

gatiko

Post » Czw lut 04, 2016 10:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A ja widziałam, że ktoś to potem sprostował i wstawił porównanie składu Purizona do innej karmy. No nie umiem znaleźć. :roll:
Zresztą nieważne, i tak zostanę przy Orijenie, bo zdecydowanie lepiej służy moim futrom. :)

Aaaśka

Post » Czw lut 04, 2016 10:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Aaaśka pisze:A ja widziałam, że ktoś to potem sprostował i wstawił porównanie składu Purizona do innej karmy. No nie umiem znaleźć. :roll:
Zresztą nieważne, i tak zostanę przy Orijenie, bo zdecydowanie lepiej służy moim futrom. :)

viewtopic.php?f=1&t=169393&p=11268862&hilit=purizon+vs+orijen#p11268862 Pewnie o to Ci chodzi. . Wistra też odnosi się do tego samego tematu, po raz drugi.

Ja szukałam na różnych stronach , nie tylko na "miau".

gatiko

Post » Czw lut 04, 2016 10:22 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

crazycatlady pisze:Grau bezzbożowe, Animonda Carny pakiety z kurczakiem :)

Co do Purizona, czy to prawda, że jest to odpowiednik Orijen stworzony dla zooplusa? Patrzyłam na ich stronie i Purizon jest droższy. :|

jedna z moich kotek mogłaby żyć wyłącznie na suchej karmie :/ ale pije przy tym hektolitry wody, więc chyba w jakiś sposób łagodzi ten wysoki fosfor? :|

Fosfor jest niwelowany wapniem, nie wodą :)

Purizon nie jest droższy, tylko tańszy. Przyjrzyj się cenom za kilogram. Niemniej Orijen spełni taką samą funkcję jak Purizon w diecie Twoich kotów. Jeśli te karmy są za drogie, poszukamy czegoś tańszego, choć prędzej to Applawsa bym w takim duecie zastąpiła (patrz niżej).

Kalai pisze:Probowałam dodawać ryzu nie je, Kali jest maruda i wybrzydzacz do tego wiekowy.
W PON jest chyba za mało zboz bo probowałam i nie pomaga, myslalam o seniorze ale nie ma.
Spróbuję brit.

Brit to całkiem dobre karmy są. Jeśli nie podejdzie, to możesz spróbować Royal Canin Sensitivity Control (kaczka + ryż) - ja swoim daję, bo mam dokładnie ten sam problem na diecie zupełnie bezzbożowej.

Danutka66 pisze:Dark Angel a co polecasz jako zamiankę za Applaws.Ja właśnie mam Applaws/Purizon

Żeby było taniej czy drożej? :lol:
Bo jak drożej, to PON, najlepiej Meadowland Mix, albo któryś WildCat, a jak taniej, to TOTW Rocky Mountain (poziom fosforu i potasu zbliżony do Applawsa, acz niższy) albo Brit Care Cat Cocco I’am Gourmand (zawiera ziemniaki, ale ma rewelacyjnie niski poziom fosforu i potasu). Są jeszcze Porta 21 Feline Finest Cats Heaven oraz Porta 21 Feline Finest Sensible, ale po 1. nie mogę się dokopać do ilości potasu, 2. mają tragicznie mało tauryny.

Na Farminę trzeba uważać i brać Grain Free, a nie Low Grain. No i oczywiście jest to wydatek porównywalny z Purizonem, nie wiem, czy nie trochę droższa jest.

To takie propozycje na szybko, bo w pracy jestem i wypada pracować, a nie pisać na forach ;)

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Czw lut 04, 2016 11:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Purizon ma identyczny skład z Farmina N&D Grainfree. Wystarczy porównać składy.
I w workach 10kg spokojnie można ją dostać taniej niż Purizona na zoo+

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Czw lut 04, 2016 12:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

kfiatek 1983 pisze:Purizon ma identyczny skład z Farmina N&D Grainfree. Wystarczy porównać składy.
I w workach 10kg spokojnie można ją dostać taniej niż Purizona na zoo+

Owszem, poza wersją Boar & Apple Purizony są identyczne. Dużo taniej to ja ND nie widziałam, różnica była na poziomie 1-3 zł za kilogram. Może gdybym się zagłebiła, to bym znalazła jakąś okazję, jak kiedyś PON za 125 zł. Niemniej wora 10-kilowego przy trzech kotach nie zakupię nigdy, bo 3,5 kg zjadają w niecały miesiąc, to to by stało prawie 3 miesiące otwarte (fuj), a na spółkę nie mam z kim.

A wszystko to i tak rozważania teoretyczne, bo tymczaska Misia na Purizona (kupionego z lenistwa, bo nie chciało mi się szukać taniej ND, a tak przesyłka była gratis, i parę punktów więcej wpadło) zareagowała biegunką, więc nawet gdybym chciała coś kombinować, to dopiero jak ta bida znajdzie dom.

Dark Angel

Post » Czw lut 04, 2016 12:36 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:(..) to to by stało prawie 3 miesiące otwarte (fuj), a na spółkę nie mam z kim. (...)

Dobry pojemnik z uszczelką i nic się z karmą nie dzieje :ok:
Od ponad roku kupuję tylko 10kg worki na 4 koty i spokojnie taka karma wytrzymuje 3 miesiące. Nie wietrzeje, nie ma wilgoci, zapach taki, jak przy pierwszym otwieraniu wora.

tyśka1

Od: Pon cze 04, 2012 19:32

Post » Czw lut 04, 2016 13:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Curver Petlife :)
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Czw lut 04, 2016 14:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

wistra pisze:Curver Petlife :)

Niby tak... Ale jakoś mnie to nie przekonuje. Pomijam, że niespecjalnie wiem, gdzie bym podziała pudło z 6 kg karmy.

Dark Angel

Post » Czw lut 04, 2016 16:08 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

One sa waskie. Ja mam 3, kazdy na 12kg.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

[poprzednia][następna]