SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 01, 2016 19:31 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dziś pierwszy raz sprobowałam mieszania mokrych karm - do ukochanego gourmeta dodałam trochę CFF. Ha, moje kotusie cwane są nad wyraz, powąchały, odsunęły się z niesmakiem. Ciekawa jestem czy do rana się zlamią, czy jednak będą głodne, ale honorowe.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Pon lut 01, 2016 20:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jarka, polej mokrą karmę odrobiną sosu z Whiskasa (saszetki "Kawałki w sosie").
Na moje gnojki to działa, kiedy grymaszą i nie chcą jeść jakiejś zdrowej karmy :)
Podobno dla kotów ważniejszy jest zapach karmy niż smak, przynajmniej przy pierwszym podejściu.

Reszty takiej saszetki Whiskasa nie wyrzucam, dorzucam im potem do posiłków, bo uważam, że kot też człowiek ;) i powinien też fast foody jadać dla przyjemności, choć z umiarem :)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Pon lut 01, 2016 20:44 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mój Tyson jest w takim razie ewenementem. Whiskasa zakopuje.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Pon lut 01, 2016 20:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Akne, dzięki, spróbuję na pewno. I sosów Vitakraft.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Wto lut 02, 2016 18:50 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Hurra ,dziękuję Wam za porady a propos pochłaniania dużych ilości jedzenia.Spasowały :D Nie najadają się już na zapas.Co do przechodzenia na lepsze karmy/problem z jedzeniem/ u mnie jest inaczej...marketowej nie tknęły po pierwszych dniach zdrowego jedzonka...chrupy mogą leżeć cały dzień...mądre kotki :201461

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

Post » Wto lut 02, 2016 23:53 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Witam, od jakiegoś czasu podglądam forum miau, nie ukrywam, że jest to dla mnie bardzo pomocne źródło kocich informacji :piwa: Dziś postanowiłam się zarejestrować i napisać swój pierwszy post.... :201461 Jestem szczęśliwą posiadaczką 3 wspaniałych kotek i chciałabym karmić je jak najzdrowiej (niestety w miarę moich finansowych możliwości) :201461

Jakiś czas temu kupiłam nowość z suchego Applawsa. Dziewczyny oszalały na jego punkcie,plusem jest brak "zapachów" z kuwet :kotek:

Jednak czy na dłuższą metę jest to dobry wybór?Załączam skład ze strony producenta :)
Kurczak z Jagnięciną + Aktywne Probiotyki jest unikalną w swojej formule kompletną dietą, symulującą naturalny pokarm jakim odżywiają się koty. Bez dodatku zbóż i ziarna. 80% Mięsa!

Skład: suszony kurczak (48%), suszona jagnięcina (20%), suszone ziemniaki, kurczak mielony bez kości (12%), pulpa z buraka cukrowego, sos drobiowy, olej z łososia, witaminy i minerały, suszone jaja, włókno celulozowe pochodzenia roślinnego (0,03%), chlorek sodu, węglan wapnia, wodorosty, żurawina, dl-metionina, chlorek potasu, wyciąg z juki, ekstrakt owoców cytrusowych, wyciąg z rozmarynu. Dodatki dietetyczne na kg: Witaminy: witamina A (octan retinolu) 27850 j.m./kg, Witamina D3 (Cholekalcyferol) 1200 j.m./kg, Witamina E (octan alfa-tokoferolu) 615 j.m./kg. Pierwiastki Śladowe: Selen (jako selenin sodu) 0,13 mg/kg, Jod (jako bezwodny jodan wapnia) 1,5 mg/kg, Żelazo (jako monohydrat siarczanu żelaza) 80 mg/kg, Miedź (jako pięciowodny siarczan miedzi) 48 mg/kg, Magnez (jako monohydrat siarczanu magnezu) 38 mg/kg, Cynk (jako monohydrat siarczanu cynku) 135 mg/kg. Dodatki technologiczne: E1705 Enterococcus faecium cernelle 68 (SF68; NCIMB 10415) 1000000000 CFU/kg jako pomoc w tworzeniu, utrzymaniu i odtwarzaniu naturalnej flory jelitowej u kotów, naturalny przeciwutleniacz: mieszany tokoferol z wyciągiem z rozmarynu. Analiza: Białko 37%, Oleje i Tłuszcze surowe 17%, Błonnik 2,5%, Popiół surowy 10,9%, Omega –6: 3,3%, Omega-3: 1%, Wapń 2,7%, Fosfor 1,6%, Tauryna 2000 mg/kg. Węglowodany <15%. Bez dodatku sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Zawiera mięso naturalnie zawierające taurynę. Zasady karmienia: Patrz wskazówki dot. żywienia. Przedstawiona zalecana dzienna porcja jest jedynie sugestią, ponieważ wymagania żywieniowe zwierząt różnią się w zależności od ich wieku, wagi i poziomu aktywności, a także, czy kot jest karmiony mokrą karmą.

Zaintrygowało mnie to suszone mięso, a nie mączka z... :ok:

Jak nie nowy Applaws to co w podobnych przedziałach cenowych? Z mokrego jedzą Feringę, Grau i Animondę Carny :201461

crazycatlady

Od: Wto lut 02, 2016 23:28

Post » Śro lut 03, 2016 9:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie byłabym taka zachwycona, bo w składzie jest "suszony kurczak" a nie "suszone mięso z kurczaka". A liczy się to, co jest w składzie. Cała reszta to reklama.

Za dużo wapnia w stosunku do fosforu (jest prawie 1,7:1, idealnie powinno być 1:1). Ogólnie jest tych pierwiastków w karmach Applaws za dużo - w tej karmie jest ich jeszcze więcej niż w innych, ocenionych na http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166 a to może kotom zaszkodzić, jeśli będą jeść tylko Applaws. Może dałabyś radę finansowo mieszać im Applawsa z Purizonem, który przy okazji uzupełniałby poziom tauryny (w Applawsie tylko 2000 mg/kg, za mało, żeby kotom starczyło)?

Feringa to dobry wybór, jeśli chodzi o karmę mokrą :ok: Co do Grau i Animondy Carny to nie wiem, które rodzaje dajesz.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Śro lut 03, 2016 10:09 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Jarka pisze:Akne, dzięki, spróbuję na pewno. I sosów Vitakraft.

U mnie, nie działały.
No ale wiadomo, z kociakami bywa tak,że co niejadalne dzisiaj, za tydzień może akurat posmakować. :kotek:

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Śro lut 03, 2016 15:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Potrzebuje pomocy w wyborze karmy suchej z niewielką ilością zbóż dla mojej starszej kotki.
Kali je głównie mokre CFF i Granate, suche dostaje dodatkowo ze względu na nietolerancji diety zupełnie bezzborzowej.
Kali przy diecie zupelnie bezzbozowej ma bardzo luźne kupy, przy dołączeniu do puszek zbozowki problem mija.
Aktualnie dostawala RC ale wolalabym cos z lepszym składem, chcialam zamowic jej na sprobowanie PON senior ale nigdzie nie ma aktualnie dostepnej Pan z Cattus.pl powiedzial ze w Polsce bedzie dopiero za miesiac.
Zastanawiam się Nat Granatą Pet sucha, Ferminą sama nie wiem.
Obrazek

Kalai

Od: Wto cze 30, 2015 1:21

Post » Śro lut 03, 2016 16:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Brit Care z ryzem?
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro lut 03, 2016 16:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

wistra pisze:Brit Care z ryzem?

nie pomyślałam o niej, byłaby ok.
Dzięki spróbuję.
Obrazek

Kalai

Post » Śro lut 03, 2016 16:49 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Ta nie wygląda też źle jako suche uzupełniające: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... t_for_life

EDIT: A może po prostu gotuj jej trochę ryżu i dodawaj do mokrego?

Vombat

Od: Wto gru 08, 2015 12:38

Post » Śro lut 03, 2016 17:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Z ryżem też jest Power of Nature Aktiv Cat dwa smaki do wyboru. Brit Care Senior i Brit Care Cat New Missy For Sterilised Chicken & Rice są z ryżem. Z mokrych uzupełniające Princess Premium Zest filetówka z ryżem różne smaki, Applaws w saszetkach też ma ryż.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Śro lut 03, 2016 17:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Probowałam dodawać ryzu nie je, Kali jest maruda i wybrzydzacz do tego wiekowy.
W PON jest chyba za mało zboz bo probowałam i nie pomaga, myslalam o seniorze ale nie ma.
Spróbuję brit.
Obrazek

Kalai

Post » Śro lut 03, 2016 18:35 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:Nie byłabym taka zachwycona, bo w składzie jest "suszony kurczak" a nie "suszone mięso z kurczaka". A liczy się to, co jest w składzie. Cała reszta to reklama.

Za dużo wapnia w stosunku do fosforu (jest prawie 1,7:1, idealnie powinno być 1:1). Ogólnie jest tych pierwiastków w karmach Applaws za dużo - w tej karmie jest ich jeszcze więcej niż w innych, ocenionych na http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166 a to może kotom zaszkodzić, jeśli będą jeść tylko Applaws. Może dałabyś radę finansowo mieszać im Applawsa z Purizonem, który przy okazji uzupełniałby poziom tauryny (w Applawsie tylko 2000 mg/kg, za mało, żeby kotom starczyło)?

Dark Angel a co polecasz jako zamiankę za Applaws.Ja właśnie mam Applaws/Purizon

Danutka66

Od: Pon mar 25, 2013 13:41

[poprzednia][następna]