SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 22, 2016 20:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

gatiko pisze:
wistra pisze:
gatiko pisze:http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=6362

wydaje się,że ta karma ma skład ok ...

Długo karmiłam CARE'm i jestem bardzo zadowolona :)

W Zoo nie ma 8O

Nie ma, ja kupuję w klubie hodowcy.
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Pt sty 22, 2016 20:27 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Polina, ja bym chyba wzięła CFL. Co prawda zawiera 41% białka drobiowego, ale poza tym tylko ryż i tłuszcz drobiowy. Tauryny 2000 mg/kg. Smillę przecież i tak zawieziesz.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt sty 22, 2016 20:37 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dark Angel pisze:Polina, ja bym chyba wzięła CFL. Co prawda zawiera 41% białka drobiowego, ale poza tym tylko ryż i tłuszcz drobiowy. Tauryny 2000 mg/kg. Smillę przecież i tak zawieziesz.

kfiatek 1983 pisze:Składowo Porta zdecydowanie lepsza.

No tak właśnie myślę i myślę. Wiem, że kociaki jedzą tam co im ludzie podarują a wiadomo, że to jest zazwyczaj karma z gorszym składem. Tak trochę Porty się obawiam, to jednak może być spory szok dla kociaków. Z drugiej strony i tak będą to mieszać z tym co akurat mają. Do CFL jakoś ta tauryna mnie przekonuje.
Zawsze brałam im Smilę, teraz i tak Smilę zawiozę, więc chcę wziąć jeszcze coś nowego.
Kiedyś zawiozłam im Purizon :D ale miały ucztę!
Biorę jeszcze pod uwagę Sanabelle bezzbożową, ma dość dobre opinie.

Dzięki za pomoc. Pomyśle jeszcze, poczytam i na coś się zdecyduję.

Polina

Od: Sob sty 17, 2015 14:58

Post » Pt sty 22, 2016 22:00 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie znam kota, który by nie pochłaniał Purizona :)

Oszczędnym polecam Porta 21 Sensible:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... rma/407523

Smilla jest lepsza od karm marketowych, ale warto wydać kilka groszy więcej i kupić Porta 21 Sensible.

Tymczasem kupiłam z ciekawości karmę mokrą Lux w markecie Aldi.
Na pierwszy rzut oka ma skład porównywalny z Animondą Carny i podobną cenę.
Dam znać, jak przebiegną testy na moich kociastych :)
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Sob sty 23, 2016 12:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Napiszcie prosze, czy puszki z Feringi maja taka sama konsystencje, jak saszetki? Nie ukrywam, ze puszki bardziej sie opłaca.
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Od: Nie wrz 27, 2015 8:55

Post » Sob sty 23, 2016 12:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Feringa ma różne smaki i w zależności od tego różnią się też konsystencją, np. bardziej mielonkowate są: cielęcina z kaczką, jagnięcina z królikiem, wołowina z kurczakiem. A bardziej "paćkowate" to np. królik i indyk (biała puszka), kurczak (żółta puszka), rybne (niebieska i pomarańczowa).
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Sob sty 23, 2016 12:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Obecnie mam 2 rożne pakiety mieszane, ale saszetek i zauważyłam, ze jedne sa bardziej zbite, drugie nie. W takim razie puszka i saszetka o takim samym smaku maja identyczna konsystencje?
Hejterzy nienawidzą rzeczy, których nigdy nie zdobędą oraz ludzi, którym nigdy nie dorównają

Moniaaaa

Post » Sob sty 23, 2016 12:21 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Tego niestety nie wiem, nie kupowałam nigdy saszetek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

mandala20

Od: Pon wrz 22, 2014 15:41

Post » Sob sty 23, 2016 12:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Zaryzykuje, kupie puszki i saszetki dla bezpieczeństwa, gdyby kocur zastrajkowal. Mam jeszcze w zapasie CFF właśnie w puszkach łososia z drobiem.

Moniaaaa

Post » Sob sty 23, 2016 13:17 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie wiem jednak sama.. mączki tam sporo i ryż... nie za dużo tego , w takiej formie ?
Która karma lepsza będzie, ta powyższa, czy Porta 21 heaven ?
Prosiłam o pomoc, przypomnę się ponownie - Porta 21 heaven, ma ktoś ile jest fosforu i wapnia ?

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Sob sty 23, 2016 21:47 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

gatiko pisze:

Nie wiem jednak sama.. mączki tam sporo i ryż... nie za dużo tego , w takiej formie ?
Która karma lepsza będzie, ta powyższa, czy Porta 21 heaven ?
Prosiłam o pomoc, przypomnę się ponownie - Porta 21 heaven, ma ktoś ile jest fosforu i wapnia ?

Hmm, pewnie mnie ktoś ochrzani ;) ale nigdy nie szukam informacji o zawartości fosforu i wapnia.
Zwracam uwagę na opis składu karmy (im bardziej szczegółowy, mniej mączek, tym lepiej; bez zbóż, dużo białka).
Ale karmy suche zmieniam dość często - max co 3 tygodnie wprowadzam inną dla odmiany, karmię koty dwiema karmami suchymi równocześnie (Applaws, Purizon, Porta 21 Sensible, Brit Sensitive, Orijen, Feringa, Acana - różne smaki).
Nie pamiętam, co mi nie pasowało w Porta 21 Heaven - wolę Porta 21 Sensible i tę karmę często stosuję dłużej niż 3 tygodnie, tylko drugą zmieniam.
Może to zmienianie karm powoduje, że nawet jeśli trafię na karmę o zbyt dużej zawartości fosforu, to i tak w dłuższym okresie to nie ma znaczenia.
Oprócz suchej raz dziennie moje koty dostają mokrą dobrej jakości (Catzfinefood, Animonda Carny, Feringa).
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Sob sty 23, 2016 22:57 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Prawie wszystkie suche karmy maja za dużo fosforu (dla seniorów i nerkowe maja go z reguly mniej, ale tez mniej białka i wiecej zbóż). Zdrowym kotom ten fosfor nie szkodzi :-)

Applaws akurat tego fosforu ma bardzo dużo. Najmniej z suchych bezzbozowych ma power of nature medowland mix. Na barfnym świecie jest analiza niektórych bezzbozowych karm suchych.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Nie sty 24, 2016 1:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Cześć, to mój pierwszy post :)
Od wczoraj moje życie się zmieniło, w moim domu zamieszkały dwie śliczne około siedmiomiesięczne koteczki (burza mózgów co do imion trwa :) )
Kupiłam na początek suchą Acanę, ale jak nic nie zjadły przez prawie dobę to dorzuciłam mokre, które bardzo lubiły w DT (Sheba). Wreszcie chyba największy stres przeszedł (są ogólnie nieśmiałe a do tego bardzo źle zniosły wkładanie do transportera) zjadły całe mokre i trochę Acany, czyli chyba jest ok. Nie wiem natomiast jakie mokre dobrej jakości im dawać, macie może jakieś pomysły?
Albo jakieś inne porady dotyczące karm? Koleżanka poleca Animondę, ale opinie w necie średnie. A z suchych zostawiać Acanę, jeśli jedzą?

Shewolf

Od: Nie sty 24, 2016 1:01

Post » Nie sty 24, 2016 17:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

My nasze stadko karmimy przemiennie Animonda Carny, Animoda vom Feinsten, Feringa, CFF, Grau :)
z suchych porta21 Sensible :)

off: pamiętaj o sterylizacji kotek jeśli jeszcze nie są
ser_Kociątko

Post » Nie sty 24, 2016 19:52 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

U nas mokre to Animonda Carny Catz FineFood Grau Granata Pet Monlight Diner Princess Canagan na zmiane a suche dlugi czas Felina Porta zielona i Apllaws a teraz od 3msc Purizon

piter7

Od: Wto sie 03, 2010 19:15

[poprzednia][następna]