Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kropkaXL pisze:Innym kotom raczej nie zaszkodzi jak zjedzą karmę z błonnikiem i z probiotykami.To koszt 18 zł za 250g.
Niemniej to Twój wybór, pytałaś o rady, więc napisałam.
Alienor pisze:Anno - żaden chirurg nie naprawi pozrywanych połączeń nerwowych, a to prawdopodobnie one odpowiadają za ten problem. W czasie wypadku spora ich część najwidoczniej uległa przerwaniu - na szczęście nie wszystkie - dlatego po załatwieniu "dużym" w końcu odbyt się zamyka, jednak zajmuje to dużo czasu a póki się nie zamknie kicia "roni' nieuformowany kał. Takie koty w naturze żyją bardzo krótko, dlatego w przypadku kotów dzikich weci w takich okolicznościach sugerują eutanazję. Bo skoro są nieobsługiwalne, to nie będzie realnej szansy pomocy - czyszczenia odbytu, pomocy przy załatwianiu się jeśli kot się 'zatka" itd. Dla większej zwięzłości można podawać błonnik (nawet wszystkim) - przy czym nie rozwiąże to raczej w 100% problemu - chyba że to popuszczanie pojawiło się (a nie tylko zostało zaobserwowane przez Ciebie0 dopiero niedawno.
kropkaXL pisze:Nie wiem czy podawanie otrąb( otrębów?) pomoże, ale ja doradzałam w/w Colosan Ex ze względu na zawarte w nim probiotyki-zwykły , czysty błonnik typu ColonC np ich nie zawiera.
Sama właśnie go odkryłam i stosuję u kotów z zaparciami.
kropkaXL pisze:Ja dopiero we czwartek odkryłam ten Colosan Aniu, przedtem używałam ColonC, ale on bez probiotyków jest.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 230 gości