S.K.Niekochane XXVII-zapraszamy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 14, 2016 23:01 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Wygooglowałam ten klirens i tam jest tak

"Samo badanie klirensu kreatyniny polega na:
wykonaniu dobowej zbiórki moczu – mocz powinno się zbierać do jednego naczynia, zbiórkę rozpoczyna się od drugiej mikcji (czyli pierwszą poranną porcję moczu należy oddać normalnie do toalety), a kończy na pierwszej porannej porcji moczu z dnia następnego;
pobraniu próbki krwi w celu zbadania poziomu kreatyniny w osoczu;
zmierzeniu i zważeniu pacjenta;
pomiarze objętości moczu zebranego w ciągu doby."

A potem są jakieś wzory do obliczeń ale już za pieniądze.

Myślę, że u Tiki ten uraz wynika z tego, że miała pobierany mocz przez nakłucie pęcherza.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw sty 14, 2016 23:06 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Eeeeee moje koty wielokrotnie miały pobierany mocz z pęcherza, mniejszy stres niż pobieranie krwi. Szybko bezbolesnie, nic nie czuły, tylko nie podobało im sie że musiały byc unieruchomione. To juz ta guma na łapce przy pobieraniu krwi jest duzo gorsza jak obserwuję.

Myslę że teraz sa jakies nowe metody na ten klirens. Raz pobrany mocz, do labortorium i dostęje wynik na kartce pisze klirens, moge ją gdzies poszukać.

Zyta Felicjańska

Od: Śro kwi 20, 2011 13:27

Post » Czw sty 14, 2016 23:13 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

To pewnie o cos innego chodzi.
Tu jest już z wzorami jak się go wylicza u ludzi
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 38953.html

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw sty 14, 2016 23:17 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Tak to jest ten sam klirens co u ludzi, oglądała go moja znajoma lekarka. Przeczytałam to podinkowane o na pewno o to chodzi. Po podawaniu semintry klirens zacznie sie poprawił w przypadku mojej kotki. Wbrew pozorom nasz organiz jest bardzo podobny do kociego :)

Zyta Felicjańska

Od: Śro kwi 20, 2011 13:27

Post » Pt sty 15, 2016 2:45 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

TanundA pisze:Bettysolo - imię Nowela - skradło moje serce :kotek:

Dziękuję :)
To może za ciosem ponazywamy nowe kotki czytelniczo :)
Kilka fajnych by było :)
KOT JEST DOMOWY NA TYLE NA ILE MU TO ODPOWIADA
Obrazek
SPRZĄTAM I WYPRZEDAJE
Kupię stare widokówki Katowic

bettysolo

Od: Wto kwi 25, 2006 21:43

Post » Pt sty 15, 2016 16:18 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

VeganGirl85 kiepskie te nerkowe wyniki :(
dziewczyny, rozmawiajcie tu o nerach, można się czegoś nauczyć

...a w schronisku...

jest jeden nowy kot, ale widziaałm go dzis po południu sekundę, więc jutro opiszę

pozmieniały mi sie plany i dziś podskoczyłam z Panem Kapitanem na konsultacje
cały czas gryzie sie koło nasady ogona, aż ma tam ropnie :(
niestety to nie zatkane kanały okołoodbytowe, problem jest raczej gorszy
W przyszłym tyg jedziemy na rtg i zobaczymy co dalej
W tej łapce z stopka niestety nadal jest bardzo duzy niedowład. Wbrew pozorom ta z amputowana stopka jest silniejsza. nie wiadomo czy nie trzeba będzie amputować ogona, bo kot dziwnie na niego reaguje
Zobaczymy w przyszłym tyg
Niestety posikiwanie może jednak być nadal od uszkodzenia kręgosłupa

a teraz cos na poprawę nastroju
Zobaczcie, mamy tresowanego kota :))))
to nasza brudaska ciut plaskata- Hestia

https://www.youtube.com/watch?v=smo_nFj ... e=youtu.be

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Pt sty 15, 2016 17:58 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Piszę z komórki więc może wyjść dziwnie.
Moja Masakra jest na animondzie renal, a moje tymczasy po wieczne czasy dostawały dla kociąt. Robie tak, że karma nie stoi i miskach tylko karmię rano wieczorem i jak jęczą. Masakra na parapecie kociaki nq ziemi no i stoję i pilnuję. Poza tym Masakra ma suche na balkonie i nie chce go jeść gdzie indziej nawet teraz w zimie. Nie jest to system doskonały, ale ja niczego lepszego nie wymyśliłam.

zouza

Od: Sob wrz 16, 2006 11:32

Post » Pt sty 15, 2016 19:31 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Trzymam kciuki za Pana Kapitana. On taki biedny...

Aga_Marlena

Od: Sob maja 29, 2010 19:10

Post » Pt sty 15, 2016 20:40 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Za pana Kapitana najmocniejsze :ok: :ok: :ok:

VeganGirl85 - tak mi się widzi, że nie tylko nerki trzeba sprawdzić, ale i wątrobę, niektóre z tych parametrów mocno się rozjechały - pewnie wtórnie.
Pewnie wiesz, ale w dziale "nerkowców" dziewczyny rewelacyjnie potrafią wychwycić i zinterpretować odchylenia w wynikach. Może przepisz tam wyniki, napewno coś podpowiedzą. Bo stan zapalny jest, i hemoglobinę macie niziutką, jak się anemia pojawi, to walka trudniejsza ( fosfor jest wysoki,a to nie pomaga, fruktozamina też w górnej wartości). Oprócz polecanych wetów dobrze by było zasięgnąć porad dziewczyn zaprawionych w bojach, ich wiedza może Cię nakierować :mrgreen:
Trzymamy :ok: :ok: :ok: , bo wyniki pokazują, że trzeba nastawić się na podejmowanie wielu decyzji, które mają pomóc.
Za Was :ok: :ok: :ok:
Fileńka - 18.09.2012 (*) - gdy zasnęłaś, kawałek mojej duszy uleciał bezpowrotnie, a świat stracił swe barwy.
Milka - 31.03.2014 (*) - śpij spokojnie, moja dumna królewno.

julita_a115

Od: Śro gru 26, 2012 17:14

Post » Pt sty 15, 2016 21:10 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Usg wykazało zaawansowaną wrodzona wielotorbielowatosc nerek. Kota dziś już nawet nie chciała jeść. Dostała leki, ale wetka radzi żeby pomóc jej przejść za TM. Nie mam pojęcia co robić, najważniejsze żeby nie cierpiała niepotrzebnie.
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt sty 15, 2016 21:17 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

strasznie mi przykro
Możecie karmić na siłę, dawajcie przede wszystkim cokolwiek lubi, bez żadnej diety.
A tej decyzji za Was niestety nikt nie podejmie.
:(

Mała1

Od: Wto wrz 12, 2006 8:56

Post » Pt sty 15, 2016 21:26 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Mała1 pisze:strasznie mi przykro
Możecie karmić na siłę, dawajcie przede wszystkim cokolwiek lubi, bez żadnej diety.

Ona już nawet ulubionym mokrym się nie interesuje :-( 3,5 roku robiliśmy wszystko żeby była szczęśliwa i mamy nadzieję że choć trochę nam się udało...
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Pt sty 15, 2016 22:44 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

VeganGirl85 pisze:
Mała1 pisze:strasznie mi przykro

Ona już nawet ulubionym mokrym się nie interesuje :-( 3,5 roku robiliśmy wszystko żeby była szczęśliwa i mamy nadzieję że choć trochę nam się udało...

Cały czas walczyliście o kota, więc robiliscie wszystko i pewnie nawet więcej.
Bardzo mi przykro, że taka jest diagnoza :(
Obrazek

jou

Od: Pt cze 26, 2015 9:09

Post » Pt sty 15, 2016 22:59 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

hej hej

to znów ja ;)

chciałabym się ze znajomym (Romkiem)wybrać do schroniska żeby kotki pooglądał :) spodobała mu się Solaris (kiedy kica będzie miała sterylkę? czy jest jeszcze do adopcji?) ja po cichu mam nadzieje, że jakiś starszy niż roczny kotek wpadnie im w oko i w serce, ale nawet jak młodzika weźmą, to i tak dobrze :) grunt, że jakiś kot będzie miał dobry dom :)

co do terminy naszego przyjazdu ewentualnego to albo we wtorek najbliższy, albo dopiero po 23 stycznia, chciałam go zabrać w czwartek - na wolontariat ;) ale nie wiem, czy ja wyrobię się po pracy ...

te nowe paro miesięczne kociaki będą też sterylizowane przed adopcją? czy są jeszcze za małe ? Pytam bo ja mojego kocurka kastrowałam dopiero jak miał więcej niż 7 miesięcy (około)

ewentualnie który, ze starszych kotów jest miły, proludzki i nie przeszkadza mu kocie towarzystwo ?;) przedstawiłabym kandydatów Romkowi , to może łatwiej mu potem będzie wybrać kićka :)

Sol spod piecyka pozdrawia ;)
Obrazek

Istar

Od: Sob cze 11, 2011 17:37

Post » Pt sty 15, 2016 23:05 Re: S.K.Niekochane XXVII- zapraszamy

Po prostu... przyjedźcie :ok:

Ile razy ktos od progu woła" Przyszedłem po półrocznego czarnego kocurka!" i wychodził np. z trzyletnią bura dziewczyną ( nadal pisze o kotach nie wolontariuszkach).

To trzeba "przezyć" i zobaczyć.... ;-) Zapraszamy w czwartek lub w sobotę....I niestety: mamy ciągle świeże dostawy....
Obrazek

Jestem zbudowana z pamięci moich rodziców i dziadków, wszystkich moich przodków. Są w tym, jak wyglądam, w kolorze moich włosów. I jestem zbudowana ze wszystkich, których w życiu spotkałam, którzy zmienili sposób mojego myślenia. Więc kim jestem „ja"?

Kamakolo

Od: Śro gru 30, 2009 8:21

[poprzednia][następna]