SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 08, 2016 17:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Danutka66 pisze:boguska dzięki...bardzo pomocne artykuły :)Wiem ,że to moja wina/byle jaka karma,kiedy bytowały na zewnątrz/Teraz ograniczam im ilość,zwiększyłam też ilość posiłków ,no i więcej ruchu.Zastanawiam się teraz,na co powinnam zwracać uwagę przy wyborze karmy.Czy ilość tłuszczu jest istotna?Czy zwracać uwagę na węglowodany?Mięso czy mączka mięsna?

Kot musi dostawać białko i tłuszcz aby prawidłowo funkcjonować. Należy unikać węglowodanów.

Anja33 pisze:Z Wrocławia ;)

edytuję: Czy sądzicie, że Taste of the Wild Rocky Mountain byłaby ok jako sucha, a GranataPet albo Catz Finefood jako mokre? Przejrzałam kilka sklepów i te karmy wydają mi się ok, a TOTW wychodzi chyba lepiej cenowo niż Orijen, Applaws czy Acana.
Czy oprócz tego mogę kotkowi dawać raz na jakiś czas kawałek surowej piersi z indyka albo serca drobiowe?

Jeśli jesteś z Wrocławia i jesteś mobilna zapraszam do mojego sklepu stacjonarnego, mam duży wybór karm w małych opakowaniach próbnych od 100g do 500g. Dobre karmy w dobrej cenie to Brit Care, TOTW, Carnilove, Applaws. Troszkę droższe ale i lepszej jakości (bez mączek mięsnych) Canagan, AlphaWolf, Granatapet, Fish4cats, Naturea i najwyższa półka jakościowa Power of Nature, WildCat, ZiwiPeak
Wybrałaś dobry zestaw. Możesz dawać surowe mięsko, najlepiej całe skrzydełko, szyjkę (mięso i kości aby nie zaburzać bilansu fosforowo-wapniowego) jeśli podajesz karmy komercyjne.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Nie sty 10, 2016 9:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Dziękuje wam wszystkim za odpowiedzi! Oczywiście będę stopniowo zmieniać udział karmy bezzbożowej w diecie kotki. Boguska, czy możesz wysłać mi w prywatnej wiadomości adres Twojego sklepu? :)

Mam jeszcze pytanie, jak często i jakie mięso można podawać. Okazało się, że kot jest trochę bardziej zestresowany i zaniedbany, niż myślałam, i oprócz beta glukanów dostaje też leki uspokajające, ale problemem jest podawanie leków. Weterynarz poradziła, żeby wymieszać proszek z łyżeczką masła, i to kot chętnie zjadał. Nie chcę jej jednak codziennie podawać masła, żeby jej nie utuczyć... Dawałam jej pierś z indyka, podzieloną na dwie porcje po ok. 10g - w jednej porcji Zylkene, w drugiej beta-glukany - czyli ma ok. 20g mięsa dziennie. Próbowałam dawać jej podroby, żeby zjadła te leki (serca i żołądki indycze), ale nie chciała tego tknąć - tylko tą pierś wcina aż jej się uszy trzęsą ;) Oprócz tego dostaje Joserę Culinesse, bo Puriny o której pisałam, w ogóle nie chce jeść. Nie chcę jednak dawać jej codziennie tej piersi z indyka, bo boję się o przebiałczenie kota :? Ale no nie wiem, taka porcja wydaje mi się dość mała jak na kota niecałe 4kg? Zwłaszcza że przecież nie będzie tak jadła przez miesiąc, może jeszcze przez parę dni - kontrolę u weterynarza mamy we wtorek. Nie wiem, z czym jeszcze mogę wymieszać leki, żeby kot je jadł, a nie chcę też dodatkowo jej stresować karmieniem ze strzykawki...

Anja33

Od: Czw sty 07, 2016 14:12

Post » Nie sty 10, 2016 10:56 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Nie ma czegoś takiego jak przebiałczenie kota O.o kot to mięsożerca...
pierś jest za chuda dla kotki ;)
od łyżeczki masła kot nie utyje na pewno ;)
a co z mokrymi karmami? kot nie może być tylko na chrupkach - koty za mało piją, chrupki dodatkowo wodę z organizmu wyciagaja... co potęguje problemy z nerkami
z mokrych dobre to CFF, Grau, Feringa, Animonda Carny w kolejności jakość-cena spróbuj :)
ser_Kociątko

Post » Nie sty 10, 2016 11:05 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

No właśnie też mi się tak wydawało, bo przecież nadmiar białka jest wydalany... Ale naczytałam się tu na forum i teraz nie wiem ;)
Z mokrych próbowałam z Animondą, ale kicia nie chciała tego jeść :) Będę na pewno wypróbowywała inne,

Anja33

Od: Czw sty 07, 2016 14:12

Post » Wto sty 12, 2016 20:42 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Anja33 pisze:Nie wiem, z czym jeszcze mogę wymieszać leki, żeby kot je jadł, a nie chcę też dodatkowo jej stresować karmieniem ze strzykawki...

Moim kotom podaję beta glukan z musem Gourmet:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... kota/43917
Dwie płaskie łyżeczki musu mieszam z beta glukanem, żeby była pewność, że wyliże miskę do czysta, czyli jedna puszka 85 g wystarczy Ci na trzy razy do podania dla jednego kota.
Oczywiście pamiętaj, żeby nie dawać kotu zimnego jedzenia prosto z lodówki - wyjmij z lodówki na godzinę przed podaniem.

Możesz też spróbować z obiadkami dla niemowląt - takimi zawierającymi głownie mięso:
http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/pr ... atny-indyk
http://www.rossmann.pl/Produkt/babydrea ... ,1673,6749
Gerbery kupisz w każdym sklepie, a Babydream tylko w Rossmanie.

Nie znam kota, który by się nie uparł Gourmetowi musowi i obiadkom Geber/Babydream.
Ale jeśli Twoja się oprze, to możesz spróbować ze śmietaną, jogurtem lub serkiem Bieluch - dwie łyżeczki wymieszaj z lekiem lub z beta glukanem, zawsze to mniej kaloryczne niż masło :)

Przy okazji podaję przepis mojej koleżanki na karmę dla kotów z biegunką lub szybką domową karmę, kiedy zapasy gotowej się skończyły:
Ugotować biały ryż. Pokroić drobno świeżą wołowinę i wymieszać z ryżem (1 część ryżu, 2 części wołowiny).
Oczywiście do stosowania ad hoc.
Ostatnio edytowano Wto sty 12, 2016 20:56 przez akne, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek
Obrazek

akne

Od: Pon lut 18, 2013 21:06

Post » Wto sty 12, 2016 20:45 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

...i paczeć bezsilnie, jak kotouparciuch dokonuje laboratoryjnej analizy każdego kęsa, oblizując do białości ziarenka ryżu z mięsa i wypluwając je z odrazą :mrgreen:
przerabiałam ;>

KotkaWodna

Od: Pon kwi 07, 2014 21:26

Post » Wto sty 12, 2016 20:48 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

KotkaWodna pisze:...i paczeć bezsilnie, jak kotouparciuch dokonuje laboratoryjnej analizy każdego kęsa, oblizując do białości ziarenka ryżu z mięsa i wypluwając je z odrazą :mrgreen:
przerabiałam ;>

ryż musi być dobrze przyklejony do mięsa, czyli na klejąco trzeba go ugotować :)
rzadko przygotowuję tę potrawę, więc moje koty ją zżerają bez marudzenia, jako urozmaicenie po tych wszystkich zdrowych mielonkach (Catz Finefood, Feringa, GranataPet, Animonda)
:)
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Wto sty 12, 2016 20:58 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

mam taką aparatkę, co wywącha nawet bezwonne dodatki niejadalnetymjęchceszotrućczłowiek! w paszy i odmawia jedzenia, patrząc na mnie łzawo. Co ja się z tym ryżem nakombinowałam.... bo tak, masz absolutnie rację, ryż ładnie zapiera laksę. Dodawałam jeszcze czasem do takiej mieszanki gotowaną marchewkę. Z podobnym rezultatem :mrgreen:

KotkaWodna

Post » Wto sty 12, 2016 21:20 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

KotkaWodna pisze:mam taką aparatkę, co wywącha nawet bezwonne dodatki niejadalnetymjęchceszotrućczłowiek! w paszy i odmawia jedzenia, patrząc na mnie łzawo. Co ja się z tym ryżem nakombinowałam.... bo tak, masz absolutnie rację, ryż ładnie zapiera laksę. Dodawałam jeszcze czasem do takiej mieszanki gotowaną marchewkę. Z podobnym rezultatem :mrgreen:

przypomniałaś mi o marchewce, dzięki :)

moje koleżanki wolontariuszki w schronisku robią taką papkę dla kociąt: miksują gotowanego kurczaka, gotowany ryż i gotowaną marchewkę (proporcje mniej więcej takie: 5:4:1, dodać rosół z gotowania kurczaka, żeby uzyskać papkę).
zwykle działa u malutkich kociąt, jako następna karma po żywieniu mlekiem w strzykawce.
Obrazek
Obrazek

akne

Post » Śro sty 13, 2016 0:11 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

A po co ten ryż? 8O
Moje jedzą na jeden posiłek dziennie surową wołowinę. Czasem indyka. Nie przyszło by mi do głowy dodawać do tego ryż.

Aaaśka

Od: Śro sty 19, 2011 22:57

Post » Śro sty 13, 2016 1:02 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

przede wszystkim jako dobry beton ;> przy biegunce.

KotkaWodna

Post » Pt sty 15, 2016 0:26 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

Mam problem z mokrą karmą. Chciałabym, żeby koty jadły mielonki ale problem z tym straszny. Jeden z kotów nie robi problemów, ładnie je Animondę Carny. Z pozostałymi już nie jest tak fajnie. Jeden zaraz po tym jak był przygarnięty przestawił się na chrupki, wcześniej jako bezdomniak jadł wszystko. Inne mniej lub bardziej wybrzydzały. Jakiś czas temu jeden kot bardzo się przeziębił, nie miał apetytu, więc żeby zjadł cokolwiek dawałam mu mus Gourmeta. I teraz mam problem bo te wybredne też posmakowały i mielonki zrobiły się już całkowicie niejadalne. Więc nagle na wszystkie koty tylko jeden je mielonki, pozostałe strajkują, jak nie ma Gourmeta obywają się tylko chrupkami. Nie wiem co mam robić, na ile szkodliwy jest ten Gourmet, czy jest tylko bezwartościowy czy może coś uszkodzić w kocim organizmie. Z chrupek jedzą zazwyczaj Purizon z małą domieszką Brit Care Lilly.
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

Post » Pt sty 15, 2016 9:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

rudalia a próbowałaś blendować Animondę? wtedy zrobi się taki mus można go dosmaczyć pastą z Miamora, albo z tym Gourmetem.

grainfreek

Od: Nie paź 27, 2013 17:14

Post » Pt sty 15, 2016 12:24 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

rudalia, mus gourmeta to ładnie podany syf. Podobnie jak kawałki w sosie. Ja jedną wybredziochę karmię kawałkami, ale przemycam w nich CFF rybny, może się da namówić na przestawienie.

Dark Angel

Od: Wto sie 12, 2014 11:38

Post » Pt sty 15, 2016 12:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA cz. 5

grainfreek, nie próbowałam jeszcze tego sposobu. Na razie mieszam Animondę z Gourmetem, wtedy trochę zjadają, chociaż jeden najsprytniejszy i tak zazwyczaj stara się wylizywać tylko Gourmet. Pasta Miamor u nas niejadalna, po pierwszym zainteresowaniu parę lat temu okazało się, że nikt nie chce sobie tym głowy zawracać.

Dark Angel, no właśnie wiem, że syf. Zdecydowałam się to podać tylko dlatego, że kot odmawiał jedzenia czegokolwiek innego, mokrego i suchego. Teraz myślę, że może lepiej byłoby prowadzać go codziennie na kroplówki zamiast wprowadzać te Gourmety...
Zbiórka na utrzymanie bezdomnych kotów z działek w Chylicach
https://pomagam.pl/kotychylice

rudalia

Od: Nie maja 12, 2013 19:25

[poprzednia][następna]