Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 04, 2016 21:32 Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Zakładam ten wątek bo wiem jaka to tragedia stracić ukochanego Kota. Wiem też, że czasem w tym ogromnym stresie ludzie zostawiają swoich przyjaciół w lecznicy a poźniej często tego żałują, mają wyrzuty sumienia.
Może podpowiem na przyszłość ( oby jak najdalszą) tym, którzy tak jak ja nie mają własnego kawałka ziemi, nie planują przyszłości w miejscu, w którym mieszkają, nie chcą zostawić Kotka do "utylizacji" w lecznicy lub nie potrafią pogodzić się z myślą o rozkładzie ciałka w ziemi. Ja wpadłam w panikę gdy stanęłam przed decyzją...
Ja osobiście chcę by moje ciało zostało po śmierci poddane kremacji. Chciałam tego samego dla moich kocich dzieci. Zostałam wyśmiana w lecznicy jak to powiedziałam, bo coś takiego jak kremacja pojedyńcza zwierząt nie istnieje.
ISTNIEJE. Wszystkie Kotki, które musiałam pożegnać zostały skremowane. Byłam przy każdej kremacji i powiem Wam, że sposób w jaki obchodzono się z ciałami moich ukochanych Kotków zrobił na mnie ogromne wrażenie.
Byłam też na kremacji ciał ludzkich i wierzcie mi, że kremacje zwierząt wyglądały 1000 razy lepiej. Do tego stopnia, że sama chciałabym zostać spalona w tym miejscu. Moja babcia została zapakowana do pieca jak ciasto do piekarnika. Byłam w szoku podzczas tej " uroczystości".
Moje Koty zostały ułożone w kwiatach i powolutku przy spokojnej,klasycznej muzyce znikały w płomieniach. Przed schowaniem do urny zawsze pokazywano mi prochy. Jechałam do domu spokojniejsza. Ja mam urny w domu. Czuję taką potrzebę. Po śmierci moje prochy będą zmieszane z prochami moich ukochanych Kotów i pochowane razem. Mam to obiecane i wierzę, że słowa zostaną dotrzymane .

Pan.Kruk

Od: Pon paź 12, 2015 10:28

Post » Pon sty 04, 2016 21:43 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Osobiście bardzo mnie zaskoczył twój post, ale ok co kto lubi.
Ale jakby nie było większość naszych bliskich ludzi chowamy w tradycyjny sposób i ich ciała rozkładają się w ziemi.
Ja nie mam kawałka swojej ziemi ale na pewno bym jakieś spokojne miejsce znalazł dla moich kotów.

Szwagier

Od: Czw wrz 04, 2014 2:00

Post » Pon sty 04, 2016 21:50 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Tez bym chciala w przyszlosci skremowac swoje ukochane koty, ale niewiem gdzie takie rzeczy robia ? Chociaz moja najstarsza kocica Gina ma dopiero 11 lat, to wolalabym juz wiedziec gdzie i jak mozna to zrobic ?
KOCHANA BASIENKO NA ZAWSZE ZOSTANIESZ W MOIM SERCU [*]

ObrazekObrazekObrazek

toz-police

Od: Sob sie 27, 2011 13:50

Post » Pon sty 04, 2016 21:54 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Jeśli jesteś z Polic to polecam Berlin- www.portaleum.de
Codziennie. Nawet w święta po dodatkowej opłacie można.

Pan.Kruk

Post » Pon sty 04, 2016 21:58 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

tak z czystej ciekawości ile takie coś kosztuje w takim berlinie ?

Szwagier

Post » Pon sty 04, 2016 22:04 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Różnie. Zależy od kilku czynników. Wagi zwierzątka, urny, która wybierzesz, dnia tygodnia. Sprawa indywidualna. Ja placilam dużo więcej niż za człowieka, ale nie żałuję ani centa.
Najtańsza opcja dla ciała średniego kotka i kremacji pojedynczej to około 150 euro. Urny nie musisz kupować.
Ostatnio edytowano Pon sty 04, 2016 22:10 przez Pan.Kruk, łącznie edytowano 1 raz

Pan.Kruk

Post » Pon sty 04, 2016 22:05 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Pon sty 04, 2016 22:13 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

No tak, kto bogatemu zabroni. Uważam osobiście to za fanaberię dla bogatych, bo przeciętnego użytkownika kota na coś takiego chyba nie stać. Nie licząc samych kosztów kremacji to jeszcze dojazd gdzieś do Berlina a jak czytamy na forum ludzie czasami mają problem z dojazdem do weta szczególnie jak mieszkają poza miastem.

Szwagier

Post » Pon sty 04, 2016 22:14 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Pon sty 04, 2016 22:19 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Twoje prawo. Każdy ma tyle na ile zapracuje. Każdy też wie na ile może sobie pozwolić. Piszę,że jest taka możliwość. Nikt nikogo nie zmusza.

Pan.Kruk

Post » Pon sty 04, 2016 22:19 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

To widzę, że ceny znormalizowane. Za kremację Kicusia i urnę w kształcie śpiącego kota płaciłam 150 euro. Też nie mam kawałka swojej ziemi, zostawienie go w lecznicy nie wchodziło w rachubę a pochowanie go gdzieś kojarzyło mi się z wyrzuceniem go do rowu lub na śmietnik - zdecydowaliśmy się na kremację i Kicuś już zawsze będzie z nami. Stoi a raczej śpi na półce nad kominkiem i trzyma nad nami pieczę.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Pon sty 04, 2016 22:22 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Pan.Kruk pisze:Każdy ma tyle na ile zapracuje.
Szczególnie jak ktoś jest np niepełnosprawny

Szwagier

Post » Pon sty 04, 2016 22:22 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Napisz gdzie byłaś i co sądzisz o tym miejscu. Może powstanie mała lista z opiniami.
Ja za każdym razem byłam w Portaleum w Berlinie. Polecam w 100% . Bardzo wrażliwi i delikatni.
Dopisujcie się proszę.

Pan.Kruk

Post » Pon sty 04, 2016 22:24 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

Szwagier pisze:No tak, kto bogatemu zabroni. Uważam osobiście to za fanaberię dla bogatych, bo przeciętnego użytkownika kota na coś takiego chyba nie stać. Nie licząc samych kosztów kremacji to jeszcze dojazd gdzieś do Berlina a jak czytamy na forum ludzie czasami mają problem z dojazdem do weta szczególnie jak mieszkają poza miastem.

A dlaczego uwazasz, ze to fanaberia dla bogatych ? Moje koty to moja rodzina i sa warte kazdych pieniedzy.
KOCHANA BASIENKO NA ZAWSZE ZOSTANIESZ W MOIM SERCU [*]

ObrazekObrazekObrazek

toz-police

Od: Sob sie 27, 2011 13:50

Post » Pon sty 04, 2016 22:28 Re: Co zrobić z ciałem ukochanego Kota? KREMACJA.

U mnie była inna sytuacja - wszystko załatwiała wetka. Pytaliśmy czy możemy być obecni przy kremacji ale niestety irlandzkie przepisy tego zabraniają, musielibyśmy ubiegać się o specjalne zezwolenie a ponieważ Irysy mają arabskie poczucie czasu więc czas oczekiwania na takie zezwolenie to nawet do 5-ciu miesięcy.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

[następna]