Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob gru 19, 2015 19:00 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Najlepiej kupić koci probiotyk - fortiflora albo prokolin+. Na necie to drugie jest 30ml za jakieś 12-16 funtów, u weta pewnie będzie dwa razy drożej za małe opakowanie ;-)
Fortiflora jest w saszetkach 30x1g, ma też dodatek minerałów, jest trochę droższa, ale pewnie na dłużej starczy, bo przecież nie trzeba dawać 1g dziennie, pół spokojnie powinno wystarczyć.

Jogurt naturalny to od biedy może być, chociaż nikt nie zagwarantuje, że kotka nie dostanie większej biegunki od tego, na niektóre koty produkty mleczne tak działają. Koci jest ważny 2 lata, super się sprawdza przy biegunkach, więc zawsze warto mieć pod ręką (można trzymać w temp pokojowej do 25 stopni, ale w lodówce pewnie będzie lepiej).

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Nie gru 20, 2015 11:56 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Kurde nie wiem jak wrzucic kopoe wynikow..wiec napisze te 3 co byly leko zawyzone apozniej jak dojde to wrzuce wszystko.. Moze ktos wie jak najlarwiec to zrobic?

Wiec tak

ALB 1.9 g/dl. Norma 2.5-4.4
CRE 1.5+ mg/dl. Norma 0.3- 1.4
K+ 3.0mmol/L. Norma. 3.7-5.8

I jeszcze cos znalazlem

HGB 12.0. Norma 12-18
HCT 35.99. Norma 37.00-55.00
MCV 44 fl. Nirma. 60-77
MCH 14.7-pg norma 19.5-24.5

PLT 64. Norma 200-500

To by bylo na tyle z tego co sa jakies odchylki..

Kubabuba

Od: Śro gru 16, 2015 13:45

Post » Nie gru 20, 2015 13:11 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Możesz zrobić zdjęcie i wrzucić przez serwis hostingowy np. tinypic.com

Niski potas i hemoglobina sa bardzo niepokojące.
Kotka chyba była po kroplówce jak jej krew pobierali? Ma bardzo niski hematokryt, stad tez mogą być zaniżone pozostale parametry. w takim wypadku pociagnelabym dalej diagnostyke nerek, bo to oznacza, ze kreatynina jest wyzej niz to 1,5.
Jeśli to nie było po kroplówce to tym bardziej takie wyniki by mnie niepokoiły, krew jest bardzo rozrzedzona...

Satirra

Post » Nie gru 20, 2015 13:36 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Nie wiem dokladnie czy byla po kroplowce..ogolnie jak ja przywiazlem to tska otlumiona byla....jutro bede caly dxien w domu bo bede chcia zlaoac moczu i dac szybko do badania...matko boska zey to tylko nie przez ren caly stres z tym nowym bo poprodty nie wybaze sobie tego...tak sie o nia martwie..
Ogolnie ma duzy apetyt od wczoraj i co zauwazylem czsto podchodxi do miski z woda i pochlipie...
Zaczyna wracac do normalnosci przychdzi mizia sue chce byc glaskana oby wszystko bylo jak najlepiej..

Kubabuba

Post » Nie gru 20, 2015 13:58 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Kubabuba, dowiedz się, czy była po kroplówce pobierana krewka. Dowiedz się dokładnie wszystkiego.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Nie gru 20, 2015 14:47 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Jeśli dużo pije to też nie jest zbyt dobrym objawem. Często i dużo to zazwyczaj objaw choroby nerek albo cukrzycy. Zrób dokładniejsze badania. Przy cykrzycy bada się fruktozaminę z krwi, ale badanie moczu też sporo wnosi do jej diagnostyki.
Nie zadręczaj się, że to z powodu kociaka, bo takie choroby (nerki, cukrzyca itp) nie rozwijają się z dnia na dzień, być może dzięki temu, że masz nowego kociaka, udało się wyłapać wcześniej początki choroby.
Mam nadzieje, ze to po prostu było po kroplówce i nic złego się nie dzieje, ale jednak trzeba to sprawdzić.

Satirra

Post » Nie gru 20, 2015 15:16 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Z tym piciem to tylko dzisiaj tak rano kilka razy pochlipala jak bedsc po kopie badan zapytakem veta to mowil ze to po znueczuleniu tak mize byc ze sie pic bardziej chce..bo wczesniej czy wogole nigdy tak nie miala..
A tak wogole to taka spokojna chodzi tak jakby po tym wszystkim wracala do siebue..
Mam nadzieje ze jutro uda mi sie z moczem a i tak pojade do veta spytac sie o event. Kroplowke

Kubabuba

Post » Nie gru 20, 2015 15:45 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Być może jest tak jak mówisz, po prostu postaraj się zbadać mocz i obserwuj kotkę :-)
A jeszcze jedno pytanie, może już pisałeś, ale mi to umknęło, dlaczego kotka miała znieczulenie?
I nie martw się na zapas :-)

Satirra

Post » Nie gru 20, 2015 16:10 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Wiem staram sie nie martwic ale ciezko jest...
Znieczulenie bylo ze wgledu na pobranie krwi..tzn u nich to nazywalo sie sedition po angielsku tez bylem troche zdziwiony bo myslalem ze krew biora normalnie tak jak u czlowieka tylr ze kota trzeba chyba przytrzymac....
A i wiem jak mowil mi vet ze bedze kolo szyji troszke wygolona wiec chyba dla pobrania no ale chyba krew bierze sie
Z lapki ...wetem nie jestem no ale oni chyba wiedza co robia

Kubabuba

Post » Nie gru 20, 2015 16:33 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

w uk pobieraja z szyi, ale usypiac kota do tego??? :strach:
moich nie usypiali, a bylam juz u kilku wetow. nie pozwolilabym na to... bo to tez jednak jakis wplyw na kota ma.

Satirra

Post » Nie gru 20, 2015 16:53 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Usypiają, bo idą po najmniejszej linii oporu. Pacjent oszołomiony, nie miota się ,a oni mają spokój. A to,że to wpływa żle na zdrowie ? A co to kogo... :evil: :201418
Tak samo, jak do USG , czy RTG dają "uspokajacze". A można bez... wiem,że można. Ale trzeba chcieć.

gatiko

Post » Nie gru 20, 2015 17:14 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

ale tak jak mi mowiono przed zabiegiem bo sie jesZcze dokladnie pytalem czy ona bedzie uspiona czy tylko znieczulona lokalnie to powidzieli ze tylko lokalnie tzw. Sedition ze bedzie taka sleepy...ale nie bedzie to tak jak w general aneasthetic czy jak to tam...
Wlasnie wrocilem z pracy i kicia spi w pudelku na szafie ....
O 20 dostanie pol tabletki antybiotyku wczoraj juz zaczolem i trzymam sie zeby o tej samej porze dostawala..

Kubabuba

Post » Nie gru 20, 2015 17:50 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Nie ma znaczenia, "to" szkodliwe i" tamto" też ... Skoro można bez premedykacji, to znaczy,że można. Tylko widzisz, nie każdemu się chce.
Na przyszłość już będziesz wiedział. Zanim pójdziesz z kotkami na pobieranie krwi, zapytasz jakie mają metody.
Probiotyk jak podajesz ? Znaczy - czasowo, czy robisz odstępy od antyb.

gatiko

Post » Nie gru 20, 2015 18:10 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Z probiotykiem jeszcze nie zaczolem ale napewno w odstepach albo calkiem zaczne po skonczeniu z antybiotykiem...bo jak o 20 dostaje antybiotyk to musial bym czekac tak 3 4 godziny chyba ze moge dac szybciej jak myslicie...jutro zakupie probiotyk...
A takie pytanie jeszcze bo nie wiem czy mam tym niepokoic....kupe zrobila ostatni raz z srody na czwartek tak kolo 3 w nocy...jak narazie cisza tylko siku robi ale wiem ze malo tez jadla ..apetyt jej wrocil od soboty rano no ale musilaem ja przyglodowac do badan krwi ...wiec w sumie juz 3 dzien bez kupala oby sie to tez unormowalo jak zaczyna wiecej jesc...
A najlepsze ze posmakowala jej karma malego james wellbeloved i czasami felix bo jeszcze malego przyzwyczajam do tej lepszej wiec mieszam....smiesznie to wyglada jak kicia wcina a maly patrzy sie i nie wie co robic :)
Wczoraj dostawilem mu druga miske zeby nie czul sie obrazony i jedli razem w odleglosci okolo pol metra bez fuczenia wiec maly sukces jak po tygodniu..oby tak dalej ale najwazniejsze zdrowie starszej..

Kubabuba

Post » Nie gru 20, 2015 18:17 Re: Kotka NIE JE mało sika Cystitis STRES ??? POMOCY!

Kubabuba pisze:Z probiotykiem jeszcze nie zaczolem ale napewno w odstepach albo calkiem zaczne po skonczeniu z antybiotykiem...bo jak o 20 dostaje antybiotyk to musial bym czekac tak 3 4 godziny chyba ze moge dac szybciej jak myslicie...jutro zakupie probiotyk...
A takie pytanie jeszcze bo nie wiem czy mam tym niepokoic....kupe zrobila ostatni raz z srody na czwartek tak kolo 3 w nocy...jak narazie cisza tylko siku robi ale wiem ze malo tez jadla ..apetyt jej wrocil od soboty rano no ale musilaem ja przyglodowac do badan krwi ...wiec w sumie juz 3 dzien bez kupala oby sie to tez unormowalo jak zaczyna wiecej jesc...
A najlepsze ze posmakowala jej karma malego james wellbeloved i czasami felix bo jeszcze malego przyzwyczajam do tej lepszej wiec mieszam....smiesznie to wyglada jak kicia wcina a maly patrzy sie i nie wie co robic :)
Wczoraj dostawilem mu druga miske zeby nie czul sie obrazony i jedli razem w odleglosci okolo pol metra bez fuczenia wiec maly sukces jak po tygodniu..oby tak dalej ale najwazniejsze zdrowie starszej..