Bezdomny kociak z ulicy, jak zabrać go do domu

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Nie gru 13, 2015 11:45 Bezdomny kociak z ulicy, jak zabrać go do domu

Wczoraj po wyjściu z restauracji zauważyłam kota, który siedział przed wejściem. Kot dał się pogłaskać, a nawet wskoczył mi na kolana i próbował wskoczyć na nogi. Bardzo przytulaśny, nie boi się ludzi. Wydawało mi się, że musiał niedawno uciec lub zostać wyrzuconym, bo wydawał się spasły :) Ale kiedy wróciłam do domu i podniosłam mojego Katusa, miałam ochotę sie rozpłakać, tamten kot ważył ledwo połowę co mój. (Mój ma pół roku i waży ok 3kg, tamten teź wyglądał mi na ok pół roku, choć jest mniejszy od mojego)

Dzisiaj z mamą postanowiłyśmy go zabrać do domu, wyczesać, nakarmić, zawieść do weterynarza i znaleźć mu nowy dom. Oczywiście to nie będzie proste, dlatego mam prośbę o jakieś wskazówki, co zrobić by kociak jak najmniej się bał?

Wiem, że są już podobne pytania, ale w tym przypadku jest taki problem, że kociak znajduje się za daleko od mojego bloku, więc nie mam za bardzo jak codziennie do oswajać i przyzwyczajać do przybywania w domu (chodź kociak ewidentnie lgnie do ludzi). Chciałabym jeszcze dzisiaj wziąć go do domu i jutro iść do weterynarza. Czy to nie będzie dla niego za duży szok?
Mam też pytanie odnośnie kuwety, gdzie ją ustawić (jak daleko?) tak by mój kot nie miał z tym problemu? Dodatkowo mam małe mieszkanie i kota, nie mam za bardzo jak go odizolować od mojego Katusa, nie chcę zaszkodzić temu kotu, czy poszukać kogoś innego do pomocy?

kociarozruba

Od: Nie gru 13, 2015 11:22

Post » Nie gru 13, 2015 12:34 Re: Bezdomny kociak z ulicy, jak zabrać go do domu

Pewnie najlepsza będzie ścieżka już sprawdzona na Miau- zabrać do domu JUŻ - szok to pikuś przy innych możliwych zdarzeniach ( samochód, agresywne psy, niemniej agresywni i zwyrodniali ludzie - tym groźniejsze, ze kot lgnie do człowiek). Na ogól takie koty są zamykane w łazienkach, lub innych pomieszczeniach gdzie są na małej przestrzeni ,do kuwety mają blisko. Izolowanie od domowego kota, zanim nie rozpozna się zdrowia nowego jest konieczne.
Powodzenia w akcji ratunkowej!

zjawka

Od: Nie wrz 18, 2011 21:36