Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw gru 10, 2015 10:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Boo pisze:
franeczka2 pisze:do poczytania,znalezione w necie
http://www.idexx.eu/pl/sdma

Właśnie wczoraj dostałam wyniki do interpretacji z oznaczonym SDMA.

I jak to wygląda, po interpretacji ?
Głupie pytanie zadam pewnie,ale w takim razie w profilu nerkowym, wazne jest SDMA i dodatkowo oznaczenie mocznika i krea, czy samo SDMA wystarczy ?

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Czw gru 10, 2015 10:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

TERUMO Neolus widzę na Allegro. Chyba 0,8 byłoby najlepsze.
Długie lata nawadniałam nasze koty, z Ziutkiem trudno...
Będę próbować.

Co dajecie swoim nerkowcom do jedzenia mokrego.
Raz dałam Animondę nieren i narazie nie widzę uczulania, może za wcześnie?

Ziutek wiele by zyskał na jedzeniu n/n zamiast kurczaka...

"Wykazano, że poziom SDMA oznaczany w surowicy lub osoczu jest czulszym czynnościowym testem nerkowym niż poziom kreatyniny."
czy to trzeba dodatkowo zamawiać przy badaniu krwi? Już poczytałam, ale to u nas jest dostępne ?

Obrazek
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Od: Pt paź 08, 2010 13:07

Post » Czw gru 10, 2015 14:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja praktycznie daję tylko mokrą karmę.
Nerkowy Kattovit, Beaphar, Hill'sa i czasami bezzbożowe o podobnej zawartości wapnia i fosforu - Landfleisch i Ferringę.
I muszę mieć zawsze kilka rodzajów, bo księciunio bywa kapryśny.
Raz lepsza jest puszka, innym razem pasztecik poproszę. Kawałki w sosie jakoś w ogóle średnio mu pasują.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw gru 10, 2015 14:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja daję różne mokre karmy, połowę wywalam, połowę zjada, bywa kapryśny. Do tego cały czas ma suche, niech się dożywia.

Co do tego SDMA, to wydaje mi się, że to będzie lepsze dla kotów, które dopiero zaczynają być chore. U Maćka pewnie nie będę oznaczać, bo i po co, skoro i tak kreatynina, mocznik przekroczone, białko w moczu, nerki średnie. Wg tej tabelki na stronie idexxu rokowanie słabe, a my powoli będziemy dociągać do 3 lat z pnn.
Ale dowiem się, czy to można badać, wtedy będę monitorować u drugiego kota.

Yagutka

Od: Nie paź 01, 2006 17:27

Post » Czw gru 10, 2015 15:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy pozostałe mogą zjadać resztki z n/n ?

Suche nie wchodzi w grę, Ziutek ma dwa zęby...

Mam ochotę zamówić Beaphar, jeszcze nie wiem czy Ziutek nie obsypie się uczuleniowymi strupami. Narazie nie...
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Post » Czw gru 10, 2015 16:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Yagutko, ja też na Allegro zamówiłam igły jako TERUMO NEOULS, a przysłali już TERUMO AGANI. Kolega zrobił za mnie rozeznanie w temacie i dowiedział się u zródła że Neolus wycofali i w to miejsce produkują pod nazwą Agani. Może i nadal są ostre, ale mam wrażenie że gorzej się nimi wkuwać, albo to moje uprzedzenie? Dobrze zrobić zapas jeśli spotkasz faktycznie NEOLUS, ale upewnij się czy to już nie te Agani.

Czarnuszek6

Od: Pon lip 28, 2014 8:06

Post » Czw gru 10, 2015 17:00 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czarnuszek, ok dzięki za info, to kupię na zapas!

Yagutka

Post » Czw gru 10, 2015 21:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ja też mam wrażenie, że te igły TERUMO AGANI są tępsze :( myślałam, że może Niki skóra już tak stwardniała, albo jest tak odwodniona, a nie raczej nie jest. Wychodzi na to, że jednak są gorsze, skoro i Wy macie takie spostrzeżenia.
I ja muszę znaleźć i kupić. W aptece mówili mi, że hurtownia nie miała.
Obrazek
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie: w cierpieniu zwierzęta są nam równe. Peter Albert David Singer

szybenka

Od: Nie gru 13, 2009 22:16

Post » Pt gru 11, 2015 0:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jeszcze jedno : ile tacek mokrego jedzą Wasze koty?
Ziutek jest mały, ale żarłoczny. Może dołożyć jakiś wypełniacz?
Typu ryż? Może mniej uczuli ?
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Post » Pt gru 11, 2015 6:30 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jak żarłoczny, to dobrze, nerkowce mają problem z apetytem.
Maciek zjada od połowy saszetki do półtora. Plus suche. Mało.

Yagutka

Post » Pt gru 11, 2015 10:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ziutek wczoraj dwie aniomondy i gotowany kurczak. Dzisiaj 1/2 Beaphar i paw...
Gdyby udało się Ziutka odstawić od gotowanego kurczaka to zje 3-3,5 tacki.
Ziutek zadowolony, kontaktowy, barankuje. Ucho boli, ale ja nie jestem godna żeby wyczyścić.
U weta na kroplówce pozwoli bez awantur. Co to za charakter ? Po mnie ?
Jestem kotem

Soseki Natsume

lamiglowka

Post » Pt gru 11, 2015 10:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

3 tacki? Zazdroszczę :)

A ile waży?

Yagutka

Post » Pt gru 11, 2015 11:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przekarmianie kota nerkowego też nie jest dobre. Im więcej zje tym więcej fosforu będzie do przerobienia. Poza tym nerkowe mokre (poza RC i hillsem) ma więcej fosforu niż typowy nerkowy barf ;-)
Lepiej mu dać więcej tłuszczu (najlepiej surowego ale może być smalec albo masło od biedy) i może odrobinę gotowanych warzyw, zwłaszcza jeśli wyniki nie są zbyt dobre...

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pt gru 11, 2015 11:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Też masz rację, ale u nas to nie grozi.

Chętnie bym mu dawała więcej tłuszczu, kupowałam nawet smalec, ale nie chciał tego jeść.

Generalnie z Maćkiem doszłam do jakiejś równowagi, jest w miarę stabilnie od jakiegoś czasu,więc za bardzo też nie chcę kombinować.

Yagutka

Post » Pt gru 11, 2015 11:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Próbować zawsze możesz. Łata wołowa ma malutko fosforu (w 100g jakieś 120mg) i jest tłusta. Możesz próbować dawać po kawałeczku surowej, może się przekona :-)
Surowe to też dobrze przyswajalne białko, którym kotom nerkowym też często brakuje.

Dobrze jest też dodać trochę skorupek z jajek, żeby zrównoważyć fosfor. Na 1kg mięsa z reguły daje się ok. 5g drobno zmielonych skorupek (najlepiej na pył).

Jeśli jest teraz dobrze to też nie ma sensu mocno kombinować, żeby nie zaburzyć równowagi.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

[poprzednia][następna]