Koty Patmola

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto paź 27, 2015 8:28 Re: Koty w gąszczu przepisów

a mój pies zrobił wielką aferę jak kupiłam Młodemu ogórki kiszone
że on bardzo, bardzo chce ogórka
i dostał i zjadł
smakowało

no to Sweetie tez chciała
dałam jej okruszek ogórka 8) i wypluła jak zwykle
ona nie lubi dziwnych smaków

zwierzaki uwielbiają tran
dzisiaj im rano trochę nalałam -pycha po prostu

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto paź 27, 2015 8:56 Re: Koty w gąszczu przepisów

Szkoda, ze moje nie uwielbiają - miałabym z głowy martwienie się o ich zapotrzebowanie na witaminki niektóre.
Z drugiej strony - jak i z kogo ten tran jest pozyskiwany? Jak słucham, że praktycznie na naszym rynku nie ma nieskażonych ryb [wiem, że nie z tych ryb, ale chodzi o zasadę] , że sztuczne hodowle, że sztuczne karmienie, antybiotyki jak u kurczaków itd.
Moze dlatego moje nie chcą jeść ryb??

A ja nadal nie wiem co zrobić z muscatem... :roll: Poza traktowaniem jako ozdoby - taka ładna :D
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto paź 27, 2015 9:00 Re: Koty w gąszczu przepisów

zjeść 8)

moje teraz dostają taki http://archiwum.allegro.pl/oferta/molle ... 78909.html
z wątroby dorsza
a czy skazony czy nie -no to nie wiem :oops:

Patmol

Post » Wto paź 27, 2015 9:17 Re: Koty w gąszczu przepisów

A same spożywacie jakieś suplementy ?
Bo ja od lat prawie nie (czasem wit C).
Kiedys kupowałam i czułam się lepiej, teraz włosy coraz gorsze, skóra też ....
Dieta podobna, a nawet wydaje mi się lepsza. Zatem jednak te witaminy cos dawały. Chyba.
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Wto paź 27, 2015 9:30 Re: Koty w gąszczu przepisów

takich w proszku czy w tabletkach- nie
ale jem naprawdę dużo warzyw i owoców i pije zioła, które tez zawierają różne składniki
zamiast czarnej kawy pije zbożowa
nie jadam wędlin wcale
prawie wcale nie jem słodyczy takich typowych sklepowych, ale raczej gruszki czy tego typu słodkości
chleb kupuję w piekarni -ma inny smak niż market-owy
i jem dużo różnych rzeczy uważanych za zdrowe 8) typu jarmuż, biała rzepa, dynie itd
i codziennie idę na spacer (chociaż na te 8-10km)

i dobrze się czuję
odkąd zaczęłam jeszcze dosypywać szczodrze sobie do jedzenia imbir i też go kroję do herbaty -nie miewam już problemów z choroba lokomocyjną
używam dużo różnych przypraw typu czarnuszka, kminek, cząber, kozieradka, kurkuma itd

z tego co czasem czytam branie takich suplementów w tabletach nie jest bezpieczne
tez witamina C w nadmiarze nie jest zdrowa
psy i koty dostają w sumie konkretne rzeczy, które moznaby używać -ale ja jakos zapominam
krew wołową suszoną, drożdże , tran , algi -odrobinę, olej z łososia, i koty taurynę

Patmol

Post » Wto paź 27, 2015 9:38 Re: Koty w gąszczu przepisów

No tak, Ty się zielem wszelakim napychasz :) Takim, które sama nazbierasz :ok: Podziwiam ;)
Ja nie mam do tego przekonania, ani wiedzy. Czytałam też, że trzeba dobrze się znać na tym co się zbiera i suszy, bo można się bardzo pomylić. Sama widzę jak podobne są niektóre zioła w moim ogrodzie.
Mama mi podrzuca co chwile cos tam ususzonego, a to własna miętkę, a to melisę (dobra !), bo ponoć nerwowa się zrobiłam :twisted:
Dynie jadamy aż w nadmiarze, lubimy i teraz sa w extra cenach, o teraz mi leżą na stole dwie śliczne czekające na coś pysznego :)
Ale czuję, że czegoś mi brakuje w organizmie ... Muszę się wziąć na siebie.
Biała rzepa ! :ok:

8-10km !!!!! 8O Ja tyle nawet na rowerze nie robię :mrgreen:
A jak kręgosłup Patmol ?
Obrazek

psiama

Post » Wto paź 27, 2015 9:46 Re: Koty w gąszczu przepisów

dobrze
tylko muszę codziennie chodzić po prostu, czy deszcz i czy mam czas i czy juz ciemno się zrobi jak wrócę do domu
normalnie robię z psem dziennie na spacerze te 8-10 km (no i do pracy i z pracy dodatkowo 6--7km, bo na nogach zawsze chodzę, ale to już przez miasto idę więc nie liczę jako spacer)
a w sobotę/niedzielę więcej
Młody ze mną chodzi 8) to i się dotleni i pogadamy o wszystkim

trzeba iść na targ -albo w takie miejsce gdzie jest dużo owoców i warzyw
i spokojnie popatrzeć i czekać -co Twój organizm zapragnie
i to kupić i zjeść :mrgreen:

i przyprawy tez można sypać według tej samej zasady -ja do ciasta na pizzę sypię imbir (duzo) i np kolendrę, słodką paprykę i pieprz zielony 8)

większość ziół kupuję
nie znam się jakoś nadmiernie, ale niektóre łatwo rozpoznać jak jasnotę purpurowa czy koniczynę

Patmol

Post » Wto paź 27, 2015 10:12 Re: Koty w gąszczu przepisów

I podobno lepsze są sezonowe owoce, naszej strefy klimatycznej - śliwki, gruszki itp. zamiast zagranicznych. Pomijając to, że zagraniczne nafaszerowane, żeby transport przetrwały.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto paź 27, 2015 10:17 Re: Koty w gąszczu przepisów

ja kupuje sezonowe owoce
teraz głównie gruszki i jabłka -jest bardzo dużo odmian gruszek
uwielbiam gruszki
dopiero potem zimą, akk tylko jabłka zostają -to kupuje tez banany i cytrusy

i jeszcze patrze żeby były luzem, a nie w folii albo zapakowane
bo folie tez się nasącza czymś od środka 8)
ostatnio widziałam w markecie czarną rzepę i chciałam kupić, ale podeszłam bliżej - :roll: każda rzepa zafoliowana oddzielnie i szczelnie
dlatego najłatwiej kupować na targu, nawet informacje są skąd są dane produkty -i przeważnie są to jakieś gospodarstwa niedaleko

dzisiaj całkiem rano kupiłam na targu gruszki i białą rzepę

Patmol

Post » Wto paź 27, 2015 10:20 Re: Koty w gąszczu przepisów

Patmol pisze:ja kupuje sezonowe owoce

Tak napisałam w uzupełnieniu do twojego postu - co robić, żeby być w miarę zdrowym.
Patmol pisze:dlatego najłatwiej kupować na targu

Niestety, u mnie targ tylko rano...

jozefina1970

Post » Wto paź 27, 2015 10:22 Re: Koty w gąszczu przepisów

Znać się to jedno - drugie, mieć gdzie nazbierać. A świeżych ziół w ciągu całego roku nie kupisz. Nawet o zieloną kolendrę u nas trudno, a jak już to do zjedzenia od razu bo więdnie w doniczce. Ech, pamiętam jak w Indii budził mnie wrzask takiego pana, który ciągnął - osobiście- wózek duży, drewniany z wszystkim zielonym, w tym z pękami świeżej kolendry ... ech..
Łosoś - piszą, że nawet ten sprzedawany jako 'dziki' , rzadko dziki jest. A hodowlany to się do jedzenia nie nadaje, co i tak mnie - jako wege - nie dotyczy.
Więc ponieważ ani mięsa, ani nabiału nie jadam [który tez moim zdaniem jest tak produkowany - krowy nie jedza trawy np.- że bardziej szkodzi niż pomaga] to się lekko dosuplementowuję :mrgreen: Bcomplex, D3+K2 poza słonecznym sezonem i C w formie kwasu I-askorbinowego np. http://www.akademiawitalnosci.pl/najlep ... korbinowy/ , może nie ciurkiem, ale interwencyjnie, albo jak se przypomnę. [zęby trzeba wyleczyć ! :mrgreen: ]
Targowisko? Po drugiej stronie ulicy mam giełdę, na której 'targowisko' się zaopatruje. W dodatku to takie konkretne jest dużo droższe niż u sprzedawców w dzielnicach pod sklepami np. Ale w sumie to i tak z jednego miejsca, więc korzystam ale staram się szukać osób sprzedających swoje.
Jakbym słuchała swojego organizmu to bym codziennie jadła awokado, na które nijak mnie nie stać i ma za dużo tłuszczu do codziennego jedzenia. To nie prawda, że organizm sam wie - nie wie, przyzwyczaja się , ma nawyki i uzależnienia.

Spacery na pewno dobrze robią na kręgosłup.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Wto paź 27, 2015 10:29 Re: Koty w gąszczu przepisów

mój organizm nie ma jakiś potrzeb skomplikowanych, ani ekskluzywnych
na targu (u nas tez tylko rano jest, idę przed pracą -czyli dość wcześnie ) krzyczy mi "gruuuszki, dużo gruuuszek, maaarchew, dyyynia, rzepa, paaaapryka"

na pewno częśc jest z jakiejś giełdy
ale ludzie sprzedają tez z konkretnych gospodarstw warzywa i owoce, albo swoje gruszeczki
taniej jest niż w marketach i owoce/warzywa są ładniejsze niż w marketach, świeższe no i bez folii

no i wspieram ludzi tutejszych, którzy na tym zarabiają
a nie właściciela Biedronki czy Tesco 8)

spacery dobrze robią na wszystko
a teraz jest nieziemsko po prostu pięknie

o świeże zioła trudno -pewnie

Patmol

Post » Wto paź 27, 2015 10:31 Re: Koty w gąszczu przepisów

Patmol pisze:(u nas tez tylko rano jest, idę przed pracą -czyli dość wcześnie )

Jak ja jadę to jeszcze ich nie ma.
Warzywniak na wsi - to dno. Są serki i podpaski. I znicze.

jozefina1970

Post » Wto paź 27, 2015 10:33 Re: Koty w gąszczu przepisów

dziwne -no nie?
przecież na wsi powinny być warzywa i owoce

u nas zaczynają się rozkładać o 6 rano , nie wszyscy są tak wcześnie -ale już można te gruszki czy rzepę kupić

Patmol

Post » Wto paź 27, 2015 10:51 Re: Koty w gąszczu przepisów

Wszystko teraz pokręcone ... wieś powinna stać świeżymi lokalnymi warzywami i owocami, a tu masz ...
Swoje najlepiej mieć i z drzewka i z krzaczka i z pola, ale to przy pracy na pełnym etacie trudne.

A! Coraz więcej opinii naukowych widzę, że powinniśmy faktycznie się dosuplementowywać D3, bo mamy drastyczny niedobór tej witamy, i dzieci i dorośli.
Obrazek

psiama

[poprzednia][następna]