Tulinek ,czyli kot, który...DO ZAMKNIĘCIA wątek, nie kot :-)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 01, 2015 14:00 Re: Tulinek ,czyli kot, który... zaprasza do ankiety

Oferta specjalna Tulinka w opcji KT :mrgreen:

no najpierw to mnje zestresowali tym Tiffanym, że taki niby śfjatowy- no i my przekonali,że Tuliś lepszy :lol:
ale teraz to mnje stresa zrobili - mam mieszkać z krową :strach:
Tuliś kocha szystkie stforzenia, ale boi siem krowy i jeszcze ona jest ... fijoletowa 8O
sie powiesić normalnie tylko , jak tak dalej pójdzie, to Duża zrobi ze mnie Obrazek :(

Dobre ludzie jesteście, kupicie tę krowę ode mnie?

taka jest , o
:

Milka kosmetyczka, piórnik, portfelik na skarby , wym. dł. całkowita 22cm, wymiar pojemnosci 18cmx 8cm w kłębie
One som dwie :strach: :wink: kupita? Tuliś
Obrazek

viewtopic.php?f=20&t=170875

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Czw paź 01, 2015 16:10 Re: Tulinek ,czyli kot, który... sprzedaje krowę ;-)

Ma ktoś pomysła, co jest Krzysiowi? T.
Katia K. pisze:Krzyś coraz gorzej wygląda. Sterydy i antybiotyki podane w drugim tygodniu września podziałały tylko na chwilę. Oczy i uszy fatalne, ma coraz więcej łysych plam w różnych miejscach. W poniedziałek badanie włosów i zeskrobin wykluczyło grzyba (oczywiście, reszta na szczęście zdrowa) i pasożyty. We wtorek pobraliśmy krew (co mogłoby stać się kanwą scenariusza podrzędnego horroru), żeby wykluczyć problemy hormonalne. Te zostały wykluczone. Alergia? Raczej nie pokarmowa, jedzenia nie zmieniamy, na chemię też nie, ja "od zawsze" używam do wszystkiego tych samych środków. Podejrzane jest słońce, bo w piekielne sierpniowe upały problemy się zaczęły.

alessandra

Post » Czw paź 01, 2015 16:56 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma zapytanie -poradzi ktoś?

Pytanie, jakie badania krwi były robione.
Bo moja Tacia z Cushingiem w normalnych (rozszerzonych) badaniach krwi wcale nie miała żadnych zmian charakterystycznych dla problemów hormonalnych, prócz cukrzycy, która jednak u kotów b. rzadko jest spowodowana nadczynnością nadnerczy. Dopiero badania celowane (stosunek kortyzol/kreatynina i test hamowania dexometazonem) potwierdziły chorobę. Problem w tym, że hormonów jest dużo i różne zaburzenia mogą powodować podobne objawy :|
Czy łysienie jest jedynym problemem?

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Czw paź 01, 2015 19:01 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma zapytanie -poradzi ktoś?

Tak, łysienie. Plamy na łapkach, na boczku (jednym), na mostku, natomiast na końcówkach uszu i w okolicach oczu sierść jest po prostu przerzedzona.
Były badania w kierunku tarczycy i wątroby. Ale właściwie miały one tylko potwierdzić, a raczej wykluczyć problemy hormonalne, bo zmiany te reagują na steryd, wszystko się goi, zarastają łyse miejsca, okolice oczu. No i prawdopodobnie problemy hormonalne dają zmiany bardziej symetryczne.
Stanęło na tym, że to alergia. Tylko na co, skoro raczej jedzenie zmieniane nie było praktycznie nigdy, żwirek też, chemia wciąż taka sama. Pogorszenie zmian nastąpiło podczas upałów, o ile pozostałe koty schodziły z balkonu, kiedy słońce najostrzej działało, tak Krzyś spał tam praktycznie cały czas, codziennie. Ja mam problemy ze skórą podczas upałów, dlatego przyszło mi do głowy, że kot może mieć podobny problem. Powinnam dostać tabletki sterydowe do podawania przez kilka tygodni, ale Krzyś jest niestety nieobsługiwalny, dlatego dostał zastrzyk dziś, następne w sobotę i w przyszłym tygodniu.
W maju 2013 temu Krzyś miał podobne objawy, tzn. łyse plamy w różnych miejscach, jednak dużo mniej i były one mniejsze. Wtedy zostało zdiagnozowane zapalenie skóry, były kąpiele, nacieranie, a raczej próby nacierania, no i steryd z antybiotykiem. Wszystko pięknie się wygoiło i na długi czas był (ze skórą) spokój.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Pt paź 02, 2015 11:21 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma zapytanie -poradzi ktoś?

Moja znajoma ma koteczkę, która co jakiś czas ma włąsnie takie dziwne wyłysienia i strupki, bo sie drapie bardzo. Jej wet wówczas ordynuje zestaw witamin i po jakims czasie jest ok. Uważa,że ze względu na monotonne jedzenie (kotka je wyłacznie jeden rodzaj mokrego i jeden rodzaj suchego) brakuje pewnych elementów witaminowych i innych. Zapytam co podaje koteczce, bo wiem,że przechodzi .

alessandra

Post » Pt paź 02, 2015 11:27 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma zapytanie -poradzi ktoś?

Kefirowi zdarzały się takie placki na głowie, nad brwiami. Okrągłe, około 2 cm średnicy. Zeskrobiny wykazały brak jakichkolwiek chorób. Samo przeszło...
Żaden wet nie wiedział o co chodzi.
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pt paź 02, 2015 11:29 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma zapytanie -poradzi ktoś?

Fakt, że przy problemach hormonalnych zmiany są na ogół symetryczne.
Niedobory też mi przyszły do głowy.

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt paź 02, 2015 11:52 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma zapytanie -poradzi ktoś?

A może to faktycznie jakiś okresowy brak lub nadmiar witamin czy pierwiastków , skoro wyniki nic nie wykazują w kierunku zaburzeń pracy hormonów?

alessandra

Post » Pt paź 02, 2015 14:58 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma zapytanie -poradzi ktoś?

Dziewczyny, dzięki za sugestię, powiem szczerze, że tego nie wykluczam. Niby wszystkie w domu (i na dworze) jedzą to samo i wcale nie najgorzej, ale organizm Krzysia jest chyba wyjątkowo słaby, ciągle coś, jak nie skóra, to kręgosłup, jak nie kręgosłup, to nowotwór i tak w kółko. Po incydencie czerwcowym, kiedy to prawie przestał chodzić (wypadł mu krąg w części lędźwiowej kręgosłupa), dawałam mu dwa razy dziennie krople witaminowe, Cebion Multi czy jakoś tak. Może trzeba kuracje powtarzać? Jutro kolejna wizyta u weta, zapytam, co sądzi o tym.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Wto paź 06, 2015 13:38 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma wolne :-))

ta jest :ok: kot może odetchnąć od jednego etatu-bazarkowego , ale parę dni , bo potem, jak Duża wróci , znowu będziem piniondza zbierać dla poczebujacych -siem gotujcie a ja idem podrzemać w moim nowym koszyku, se zarobiłem na niego SAM :ok: Tuliś

I jak powiedział, tak uczynił :mrgreen:

ObrazekObrazek

alessandra

Post » Wto paź 06, 2015 13:39 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma wolne :-))

mądry koteczek :1luvu:
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Wto paź 06, 2015 13:54 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma wolne :-))

Miłego leniuchowania, Tulisiu :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek Obrazek Obrazek
Anielko ['], Jerzyku ['], Malwinko ['], Kellusiu ['], Tymonku ['], Lolusiu['], Klaczku ['], Jaśminku ['], PiPi [']

jerzykowka

Od: Śro kwi 30, 2008 10:53

Post » Wto paź 06, 2015 13:56 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma wolne :-))

Ależ ładnie urządzony kącik ma Tuliś do swojej dyspozycji :1luvu: Na pewno piękne sny Mu się tam śnią :wink:

Aia

Od: Pon lut 19, 2007 18:08

Post » Wto paź 06, 2015 14:32 Re: Tulinek ,czyli kot, który... ma wolne :-))

paczajta, jakiego fajnego kotka znalazłem , myślcie mocno a dobrze, aby znalazł dom T.

Obrazek

viewtopic.php?f=13&t=1710
Ostatnio edytowano Wto paź 06, 2015 15:09 przez alessandra, łącznie edytowano 1 raz

alessandra

[poprzednia][następna]