Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw paź 01, 2015 5:35 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziękuję serdecznie.

Podaję czeski Biopron Premium, jedną tabletkę od dwóch tygodni.
Lotensin został zalecony rok temu na obniżenie ciśnienia wywołanego podawaniem kroplówek, lekarz twierdził, że przynosi efekty - i przez rok rzeczywiście to działało, tj. wyniki były tylko nieznacznie podwyższone. Jest natomiast w ulotce, że w niektórych przypadkach Lotensin podwyższa mocznik. Dziś się umówię do trzeciego weta i zapytam, czy nie lepiej odstawić.

Ipakitine podaję dużą miarkę 2ml zmieszaną z odrobiną mleka zaraz przed posiłkiem (wymieszanego z jedzeniem nie zje).
Renagel już zamówiłam, tak jak sugerowałyście.

Maciek zjada ostatnio tylko wołowinę lub filety z Miamor, to mnie martwi, bo nic innego nie chce.
Mam nadzieję, że nie robię czegoś nie tak :/ Już mnie wczoraj mąż wyprowadził zupełnie z równowagi mówiąc, że g** wiem o nerkach i nic nie mogę zrobić.

maAnia

Od: Pt sie 01, 2014 2:30

Post » Czw paź 01, 2015 7:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mąż :twisted:
Przy nerkach nikt nie ma pewności, potrzebna jest doza szczęścia, ale zdarza się, że z pnn koty żyją parę lat.
Starając się, dajesz kotu szansę, bo bez właściwego prowadzenia żadne szczęście nie pomoże :(
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw paź 01, 2015 17:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ten czeski Biopron ma więcej baterii, że tak małe dawkowanie?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw paź 01, 2015 18:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Biopron 9 od Biopron 9 Premium różni się ilością mikroorganizmów: pierwszy ma 9 x 10^9 CFU*, drugi 20 x 10^9 CFU*.
Nie mogę znaleźć w necie ulotki Azodylu, żeby policzyć i porównać.

Trzeba dawać więcej? Wet nie wie.

maAnia

Post » Czw paź 01, 2015 19:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pytanie, jaka jest dawka dzienna Biopronu. Bo znalazłam stronę, na której jest napisane 1-2 kapsułki dziennie.
Więc pytanie, czy jedna, czy dwie?

Erin

Post » Czw paź 01, 2015 20:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Nie pamiętam już dokładnie kto, ale ktoś tu na forum pisał, że w porównaniu z Azodylem zwykły Biopron zawiera mało bakterii i że trzeba by go było dawać w naprawdę sporych ilościach Tu jest przelicznik dla biopronu9, http://nerkipsa.pl/azodyl-zamieniamy-na ... zyc-dawke/ dla zwierzaka o masie do 2,5 kg trzeba 7 kapsułek dziennie, dla większego jeszcze więcej

taizu

Post » Czw paź 01, 2015 20:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tylko to jest polski Biopron, który ma 4,5 mld bakterii. Czeski ma 20 mld.
Pytanie tylko, jaka jest dzienna dawka.

Erin

Post » Czw paź 01, 2015 20:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Tam, gdzie podałam link jest też dawkowanie Azodylu podane, dawka zależy od wagi kota

taizu

Post » Pt paź 02, 2015 9:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

maAnia - zastanowiło mnie to co piszesz:
ciśnienia wywołanego podawaniem kroplówek
- Czy podawanie kotu kroplówek (i jakich - dożylnych/podskórnych) podnosi mu ciśnienie?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pt paź 02, 2015 10:47 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Jeżeli kot się mocno stresuje, to chyba jest to możliwe.

Erin

Post » Pt paź 02, 2015 11:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mi też podnosi ciśnienie podawanie kotu kroplówek choć bardzo się staram zachować spokój i pozytywne nastawienie :), ale nie biorę w związku z tym leków na zbicie ciśnienia.
Chodzi mi o to czy podawanie kroplówek podnosi kotu ciśnienie w taki sposób bardziej "trwały", powodujący konieczność jego farmakologicznego obniżania.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Pt paź 02, 2015 11:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

fili pisze:maAnia - zastanowiło mnie to co piszesz:
ciśnienia wywołanego podawaniem kroplówek
- Czy podawanie kotu kroplówek (i jakich - dożylnych/podskórnych) podnosi mu ciśnienie?

Erin pisze:Jeżeli kot się mocno stresuje, to chyba jest to możliwe.

Myślę, że może chodzić też o coś innego. W ulotce roztworu do infuzji producent podaje: "Roztwór Ringera podany dożylnie wypełnia łożysko naczyniowe i na krótko podwyższa ciśnienie krwi. Po 30-60 minutach woda i elektrolity przenikają przez ściany naczyń krwionośnych i ciśnienie krwi ponownie spada. Jest to spowodowane małym ciśnieniem onkotycznym płynu." Z moich obserwacji wynika, że podobnie może być przy kroplówce podskórnej.
Nie sądzę, żeby trzeba było to ciśnienie farmakologicznie zbijać :wink:
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Pt paź 02, 2015 17:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wracam właśnie od nefrologa. Doktor kazał odstawić lotensin. Biopron 9 Premium trzeba dawać dwa razy dziennie po tabletce. Ipakitine zamienić na Renagel, dwa razy dziennie po ćwierć tabletki 800mg. Te paskudne wyniki mogą być mimo wszystko skutkiem narkozy wziewnej podczas usuwania kamienia nazębnego sprzed dwóch miesięcy - ale kot miał takie klamoty i tak czerwono w paszczy, że nie miałam wyjścia.

maAnia

Post » Pt paź 02, 2015 17:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

narkoza wziewna nie powinna znacząco obciążać nerek, chyba że oprócz samej wziewki dostał coś dodatkowo :(

Chica_boni

Od: Czw lip 17, 2008 18:39

Post » Pt paź 02, 2015 18:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Oby się kocurkowi polepszyło :ok:
A dlaczego wet kazał odstawić Lotensil?

Erin

[poprzednia][następna]