Koty Patmola

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 29, 2015 6:52 Re: Koty w ziołach

Alibaba w otoczeniu innych kotów 8) jakoś tam się odnajduje, najchętniej Łapa się blisko niego kladzie
Obrazek

Obrazek

Alibaba bardzo się wpycha do łózka i do człowieka i mruczy strasznie głośno
Obrazek

Obrazek

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto wrz 29, 2015 8:57 Re: Koty w ziołach

miałam kotom zrobić zdjecia w dyniach
byłoby malowniczo, ale zapomniałam :oops: została mi jedna dynia w całości
może dzisiaj się wybiorę jeszcze po dynie i zrobię wtedy zdjecia
byłoby na czasie -do ogłoszeń 8)

jeszcze Alibaba -fajny kot do wspólnego czytania i dla estety (bardzo ładnie się komponuje z niebieskim i zielonym)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niestety uparcie siedzi/leży /śpi na blacie w kuchni :roll:
Obrazek
chociaz może u mnie boi się psów, a w nowym domu nie będzie tak siedział
no i u mnie życie toczy się w kuchni (głównie) :roll:

Patmol

Post » Wto wrz 29, 2015 9:38 Re: Koty w ziołach

Młody ma teraz w szkole (na polskim) historie Mojżesza i dekalog
i zadaje mi dziwne pytania typu
ile jest dekalogów? :roll:
więc wczoraj go przymusiłam żeby po prostu przeczytał sobie porządnie o Mojżeszu (od początku księgi Wyjścia do przymierza na Górze Synaj i tablic z dekalogiem)
bo bez przeczytania tekstu to gadanie jak ze ślepym o kolorach :roll:
a że wersja Dekalogu ze Starego Testamentu (czyli ta oryginalna) jest trochę inna niż ta której uczą w szkole i w kościele -no to już przecież nie moja wina
dałam mu Biblie Tysiąclecia do czytania, żeby nie było ze jakieś nieprawomyślne przekłady mu daję (chociaz ja wole czytać tłumaczenie ewangelickie 8) albo Gdańską -ale Gdańskiej to by Młody nie dał rady czytać 8) tam jest taki archaiczny język, superancki)

i ciągle mnie Młody wypytuje o kredyty i pożyczki
i czym się różni chwilówka od pożyczki w banku :roll: i muszę się produkować o kodeksie cywilnym i prawie bankowym (muszę, bo on nie odpuści)

czy ja jestem informacja? :strach:

Patmol

Post » Wto wrz 29, 2015 9:48 Re: Koty w ziołach

Patmol - matką jesteś to masz w obowiązkach wiedzieć (prawie) wszystko :wink: .
A Alibaba jeszcze świetnie wyglądałby na czerwonym, szarym no i w nowoczenym mieszkaniu w czerni i bieli 8) .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto wrz 29, 2015 9:59 Re: Koty w ziołach

Alienor pisze:Patmol - matką jesteś to masz w obowiązkach wiedzieć (prawie) wszystko :wink: .

wiedzieć 8) to nawet jest fajnie
ale ciągle odpowiadać i się produkować :roll: szczególnie na spacerze czy jak robię pizzę -to nie przepadam za tym

nie mam czerwonego ani szarego, ani tym bardziej modnego biało-czarnego mieszkania 8)
ale może ktoś ma i chciałby sprawdzi jak Ali baba się prezentuje

Patmol

Post » Wto wrz 29, 2015 18:36 Re: Koty w ziołach

Całokształt jest fajny. I wiedza, i pytające dziecko [ew. mogłoby wszystkiego szukać w internecie i sie ograniczyć do pytania matki kto ma rację]. A Alibaba to już w ogóle jest fajny :D - komponuje się z dobrym człowiekiem. Od razu mówię, że nie jestem!

Swoją drogą - dobrze jest przeczytać biblię, bez względu na światopogląd, bo nie ma jak uciec od komentarzy od czasu do czasu. Czytałam.
Koran musze przeczytać, tylko ciągle zapominam będąc w bibliotece, wypożyczyć.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro wrz 30, 2015 6:35 Re: Koty w ziołach

morelowa pisze:sie ograniczyć do pytania matki kto ma rację

wiadomo przecież że ja mam rację 8)

Całą przeczytałaś? i Księgę Liczb tez ? I Kapłańską?
Młody czytał Księgę Wyjścia; doszedł do przepisów i się zawiesił :wink: wiec mu doradziłam żeby zaczął czytać Księgę Rodzaju -nawet mu się podobało

a czytałaś Misznę? fajnie się czyta
Koranu nie znam

Alibaba
Obrazek

Obrazek

Patmol

Post » Śro wrz 30, 2015 6:46 Re: Koty w ziołach

Alibaba jest pięknym kotem
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Śro wrz 30, 2015 7:05 Re: Koty w ziołach

właśnie
i u mnie się marnuje po prostu

Patmol

Post » Śro wrz 30, 2015 9:03 Re: Koty w ziołach

U ciebie po prostu jest mu dobrze :D
Banita zgarnięty z klatki schodowej nareszcie czuje się bezpiecznie
(żebyś jeszcze tylko te psy gdzieś schowała :wink: )

Ale oczywiście rozumiem, o co Ci chodzi.
Piękny, duży spokojny kot, rozmruczany i przytulasty, szuka dobrego domu!
(Jest podobny do mojego Ringo, z wyglądu i z charakteru.)
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Śro wrz 30, 2015 9:40 Re: Koty w ziołach

psy mu zabierają jedzenie :roll: Alibaba to straszna gapa jest
je chyba ze 30 minut :roll: :roll: ja mu kładę kawał miecha wyżej na misce na biurku i daleko od brzegu
Alibaba jest zachwycony i je
ale nie pilnuje żeby byc daleko od brzegu, albo mu spadnie albo Sweetie sobie weźmie :roll: Alibaba warczy, ale nie w tą stronę co trzeba
a nie bardzo mam go czas pilnować 30 minut codziennie
koty tez mu zabierają bez problemu :roll:

Patmol

Post » Śro wrz 30, 2015 10:40 Re: Koty w ziołach

zaczęłam robić rożne mieszanki typu ciasto drożdżowe z różnymi warzywami/przyprawami czy placki smażone ( kasza jaglana+ dynia+ feta+ papryka)
i do tego wszystkiego potrzebuje mąki
i w sklepie dostaję oczopląsu -bo nie wiem już wcale która mąkę kupować :roll:
do naleśników czy pizzy kupuje po prostu pszenną typ 550 (ostatnio kupiłam typ 750)
ale
czy można zrobić ciasto drożdżowe np z mąki kukurydzianej? albo ryżowej? albo z ciecierzycy?
czy raczej te mąki są tylko do jakiś specjalnych dań?

i czy zdrowsza jest mąka pszenna 550 czy 750?
czy pytanie jest bez sensu -bo każda ma inne właściwości?

widziałam nawet ostatnio mąkę samo-rosnącą :strach: może była z proszkiem do pieczenia?

takie znalazłam

Nazwa mąki Typ mąki Przydatność
Mąka tortowa

Typ 450 – mąka bardzo
drobna

Do wszelkich wypieków ze szczególnym uwzględnieniem tortów. Mąka jest bardzo jasna, ale mniej lepiąca.

Mąka krupczatka
Typ 450 – mąka gruba o konsystencji kaszki
Wyśmienita do makaronów i ciast kruchych.

Mąka koszalińska, wrocławska, poznańska
Typ 500 Podstawowa mąka do klusek, naleśników i pierogów, ale także do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety.
Mąki piekarnicze

Typ 550, 650, 750, 850, 1800, 2000.
Nadają się na chleb, bułki, precle lub do innych celów kulinarnych, ale są to mąki ciemne.

ja jakoś kupuję zawsze na pizze typ 550 :roll: a tu jest napisane, że to ciemna mąka
i juz wiem dlaczego Młody marudzi, ze ciasto jest za ciemne (jak dla mnie jest w porządku)

i dalej z internetu
Typ mąki oznacza zawartość minerałów. Im wyższa liczba oznaczająca typ mąki, tym więcej minerałów ona zawiera, ale jednocześnie jest ciemniejsza i ma grubszą granulację.

Jeżeli zastosuje się polskie przepisy na ciasto, a użyje nieodpowiedniej mąki lub nie zwróci się uwagi na to, jaką mąkę zaleca przepis, to zamiast wspaniałego ciasta można uzyskać „gniota.”

Jak widać z tabeli mąki różnią się między sobą. Mąka tortowa różni się od krupczatki tylko granulacją. Krupczatka ma granulację kaszkową, a tortowa jest najbardziej miałką mąką pszenną. Obydwie są bardzo jasne, ale mają odcień kremowy. Obydwie mają bardzo dużo glutenu czyli białka, stąd muszą być wyeliminowane z diety bezglutenowej. Nadają się na ciasta, torty, naleśniki, pączki, ciastka, lane kluski itd. Mniej nadają się na pierogi i makaron, bo są mniej „klejące” niż mąki typu 500.

Mąki wrocławska, poznańska, koszalińska – jak na to wskazuje typ mąki, są nieco ciemniejsze niż mąka tortowa i nadają się na kluski, pierogi i wszystkie te potrawy, które wymagają dobrej lepkości. Praktycznie mogą być stosowane powszechnie do wszystkich potraw, ale pod warunkiem, że są to prawdziwe mąki bez dodatków.

Zarówno mąka wiejska jak i luksusowasą to mąki ciemne, o czym świadczy liczba przy typie (550,650). Wszystkie inne mąki babuni, dziadunia, puszyste, królewskie, dziadowskie itd. są najczęściej z dodatkami chemicznymi.

Jeżeli okaże się, że nabyta przez Was mąka jest biała jak papier, to znaczy, że ma dodatek wybielacza, ale także może zawierać suchy gluten i inne składniki chemiczne

Patmol

Post » Śro wrz 30, 2015 10:56 Re: Koty w ziołach

Mąkę kupowałam tu.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=k ... 7116,d.bGg
Może trochę rozjaśnią. Im wyższa numeracja mąki tym jest mniej przetworzona i dla mnie - lepsza.
Na przykład nazwa "mąka razowa" pochodzi od tego, że jest tylko raz mielona a więc mało przetworzona i dobra. To znaczy zdrowsza.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro wrz 30, 2015 11:16 Re: Koty w ziołach

ale czy urośnie na drożdżach?
bo ja na razie zakwasu nie robię
i np. żytnią mąka nie da rady na drożdżach -musi być zakwas

i z internetu (będę specem od mąki 8) )

Najpopularniejsza w naszym kraju mąka pszenna dostępna jest w kilku typach. Im niższy, tym lepsza jest ona do delikatniejszych wyrobów. Najniższe, oznaczone numerem 400 i 450 to mąka tortowa - doskonała do pieczenia lekkich ciast biszkoptowych, a także naleśników.

Ta oznaczona jako typ 500 (np. krupczatka, poznańska czy wrocławska) ma więcej zastosowań. Można ją wykorzystać do: ciast o bardziej zwartej strukturze - w szczególności kruchych, półkruchych i parzonych (ale też francuskich i półfrancuskich), naleśników i omletów, wyrobu makaronów oraz różnorodnych klusek, pierogów, kopytek i knedli, a także zagęszczania zup czy sosów.

Typy 550 i 650 przydadzą się do „cięższych” wypieków. Pierwszy z nich, określany często jako mąka luksusowa, poleca się zazwyczaj do ciast drożdżowych, a także racuchów czy pączków. Można ją również wykorzystać do wyrobu różnorodnych klusek. Drugi natomiast to dobra baza do ciemnych zwartych ciast, w szczególności pierników i miodowników oraz bułek. Obydwu typów możemy ponadto użyć do zagęszczania potraw, a także zasmażek.

Najwyższe typy mąki są wykorzystywane przede wszystkim do wypieku chleba. Im wyższy typ, tym bardziej zwarte pieczywo. Można ich używać również do wyrobu pełnoziarnistych makaronów. Typ 750 to tak zwana mąka chlebowa, 1400 - sitkowa, a 1850 - graham. Najmniej przetworzone mąki, najlepsze przede wszystkim do tradycyjnego chleba na zakwasie, oznaczone są zaś jako typ 2000 (razowa i śrutowa chlebowa) oraz 3000 (mąka z pełnego przemiału).

Wśród mąk żytnich mamy nieco skromniejszy wybór. Typ 580, czyli jasna mąka żytnia, przyda się np. do wyrobu makaronów. Typów 650 i 720 (pytlowa) można używać z kolei do przygotowywania bułek. Podobnie jak w przypadku mąki pszennej, wyższe typy mąki żytniej, w tym np.: 800, 950, 1400 (sitkowa), 1850 (starogardzka) czy 2000 (razowa), to przede wszystkim mąki chlebowe.

Patmol

Post » Śro wrz 30, 2015 11:20 Re: Koty w ziołach

Patmol pisze:ale czy urośnie na drożdżach?

A nie wiem, ja się do zakwasu przymierzam. Tylko naczynia wysokiego mi brak, bo najlepsze szkło. Chyba taki słój 3 l ale nie mam.
Ja w tej chwili żadnej mąki w domu nie mam :oops:
Będę miała ale tylko chlebową.
Taką normalną wywaliłam przy ostatnich porządkach - u mnie bardzo mało mąki idzie.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

[poprzednia][następna]