Zabezpieczenie balkonu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 31, 2015 15:52 Zabezpieczenie balkonu

Witam, niedługo przeprowadzam sie do nowego mieszkania, ktore znajduje sie na parterze. Balkon jest tak nisko, ze moje koty śmiało beda mogły zeskoczyć sobie na zewnątrz. Teraz mieszkam na 4 pietrze, koty praktycznie nie wychodzą na balkon, jak juz to pod moja opieka jednak boje sie ze spadną. Siatki tutaj nie mogłam założyć bo to nie moje mieszkanie w dodatku na ostatnim pietrze i cieżko by było. Szukałam, ale w moim mieście nie ma firmy, która zajmuje sie zakładaniem siatek. Moje pytanie brzmi jak zrobic to samemu ? I przede wszystkim gdzie kupić odpowiednia siatkę.?

aniia20

Od: Nie cze 07, 2015 19:05

Post » Pt lip 31, 2015 19:51 Re: Zabezpieczenie balkonu

Witaj :)
Firma, do której podaję link:

http://www.sklep.linarem.pl

zajmuje się zabezpieczaniem balkonów i elewacji przed ptakami oraz balkonów przed wypadnieciem kotów.
W ich sklepie jest duży wybór siatek oraz zestawy do samodzielnego montażu, a także filmy instruktażowe. Warto także zobaczyć ich blog.

Są także inne firmy, poszukaj w necie.

Możesz także sprawdzić, czy któraś z tych firm nie ma filii w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania.

Ja mam balkon zabezpieczony przez Linarem i jestem bardzo zadowolona z ich wykonania.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Sob sie 01, 2015 11:50 Re: Zabezpieczenie balkonu

mb pisze:Witaj :)
Firma, do której podaję link:

http://www.sklep.linarem.pl

zajmuje się zabezpieczaniem balkonów i elewacji przed ptakami oraz balkonów przed wypadnieciem kotów.
W ich sklepie jest duży wybór siatek oraz zestawy do samodzielnego montażu, a także filmy instruktażowe. Warto także zobaczyć ich blog.

Są także inne firmy, poszukaj w necie.

Możesz także sprawdzić, czy któraś z tych firm nie ma filii w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania.

Ja mam balkon zabezpieczony przez Linarem i jestem bardzo zadowolona z ich wykonania.

Też zabezpieczałam balkon przy ich pomocy. Świetna robota.
Eśkowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... 0#p8422130
Borysowe mruczanki: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=167143

Esiu [*]15.07.1995 - 02.01.2014r.... byłeś mi wschodem słońca i zachodem...
Borys [*] 2009 - 28.02.2019r. .. byłeś mi Najdroższym Towarzyszem ...

feniks32

Od: Pt gru 04, 2009 21:19

Post » Sob sie 01, 2015 15:09 Re: Zabezpieczenie balkonu

feniks32 pisze:Też zabezpieczałam balkon przy ich pomocy. Świetna robota.

Zgadza się.
I cena do przeżycia :D

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pt wrz 18, 2015 20:07 Re: Zabezpieczenie balkonu

Witajcie, jestem w trakcie przeprowadzki. Mieszkanie miało byc mniejsze ale wyszlo tak ze jest większe w dodatku na parterze. Dla mnie to wielki plus (do tej pory na 4...). No i zaczął sie problem balkonu.
Szczebelki szerokie kot śmiało sobie wyjdzie, na dole tez sie przeciśnie i jeszcze sobie skubane beda mogły do sąsiadki przejść. Skontaktowałam sie z firma. Dzis oddzwonili i podali koszt takiej atrakcji 900zl!!!!!!!!

Czy to jest normalna cena, czy Panowie troszkę zaszaleli ?
Nie stać mnie w tym momencie na takie wydatki, tym bardziej ze Tż wcale nie jest zadowolony, ze ta siatka będzie,a co dopiero taka cena, ale ja nie odpuszcze.!

Mozna tez zamówić taka siatkę, ale blok jest dopiero co wybudowany (nawet nie skończony), i czytałam ze nie powinno sie ingerować w elewacje. Podobno sa jakieś metody bezinwazyjne.
Czy ktoś z was siatkowal sam balkon ? Musze cos wymyślić, bo nie bede mogła spać spokojnie. Nie wyobrażam sobie, ze któryś z moich futerek mi ucieknie.

aniia20

Post » Pt wrz 18, 2015 20:12 Re: Zabezpieczenie balkonu

Szukaj innych firm - sporo ich jest na rynku, a kilka nawet się ogłasza na forum.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt wrz 18, 2015 20:18 Re: Zabezpieczenie balkonu

felin pisze:Szukaj innych firm - sporo ich jest na rynku, a kilka nawet się ogłasza na forum.

Szukałam :( u mnie w Gorzowie Wlkp właśnie tylko ci Panowie montują siatki...

Moze sie nauczę i otworze interes hehe.

aniia20

Post » Sob wrz 19, 2015 8:37 Re: Zabezpieczenie balkonu

Siatki do samodzielnego montażu sa też w zooplusie. Jeśli już się zdecydujesz to tę wzmocnioną weź. Obejrzyj foty w galerii wstawione przez klientów, poczytaj ich komentarze do produktu - może małżonek sam będzie umiał zamontować.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_siataki_preparaty

I o zabezpieczeniu okien pamiętaj. Szczególnie jeśli będziesz otwierac uchylnie. Takim oknem kotek nie tylko może zwiac, ale stracić życie, czy zostać kaleko na całe życie.
regułą w przypadku kotów jest to, że nie ma żadnych reguł.. Obrazek

Kamionka

Od: Pon lut 23, 2015 2:17

Post » Sob wrz 19, 2015 9:46 Re: Zabezpieczenie balkonu

Kamionka pisze:Siatki do samodzielnego montażu sa też w zooplusie. Jeśli już się zdecydujesz to tę wzmocnioną weź. Obejrzyj foty w galerii wstawione przez klientów, poczytaj ich komentarze do produktu - może małżonek sam będzie umiał zamontować.

http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_siataki_preparaty

I o zabezpieczeniu okien pamiętaj. Szczególnie jeśli będziesz otwierac uchylnie. Takim oknem kotek nie tylko może zwiac, ale stracić życie, czy zostać kaleko na całe życie.

Właśnie patrzyłam wczoraj na zooplusie i chyba sie na taka zdecydujemy.
A z oknami uchylnymi nie ma problemu, bo sa w takiej jakby wnęce i rękę cieżko nawet włożyć.

Dzięki za rady :)

aniia20

Post » Sob wrz 19, 2015 10:51 Re: Zabezpieczenie balkonu

aniia20 pisze:
Właśnie patrzyłam wczoraj na zooplusie i chyba sie na taka zdecydujemy.
A z oknami uchylnymi nie ma problemu, bo sa w takiej jakby wnęce i rękę cieżko nawet włożyć.

Dzięki za rady :)

Zrobisz jak zechcesz z tymi oknami. Mi tez się wydawało, że nie musze, z jednej strony i od góry okna zabezpieczać, bo okno zaczyna się przy samej ścianie no prawie 6 i pół centymetra ( i on w tej szparce wisiał) a od góry zabudowałam rury od centralnego i tez nie ma dojścia jakies 3 cm. Okno zaczyna się prawie przy samej niszy. Drugą stronę zabezpieczyłam moskitierą na przylepiec, tak sama z siebie, na robale, bo u nas w miescie nikt okien nie zabezpiecza, nikt o takich wypadkach nie slyszal. Schronisko nie wymaga zabezpieczenia okien. Dopiero później w necie znalazłam informacje na temat takich wypadkow. Zawiesil się na tej stronie okna, na której moim zdaniem nie miał prawa wejść. Na tej bez moskitiery - a ja się balam, ze może zechcieć chodzic po moskitierze. Na szczęście inaczej niż te koty, które pokazują w necie. Tylek miał na zewnatrz, a glowe i wszystkie 4 łapy w srodku. Może to go uratowało, a może sam się tak przekręcił chcąc wrócić. Jak on to zrobil, jak tam wlazł nie mam zielnego pojecia. Podejrzewam, że wskoczył na szafkę w kuchni - szafka 30 cm od okna i skoczyl z góry prosto w szpare -przeliczyl się zle wymierzyl szerokość miedzy scianą a oknem. Ze szczegółami nie będę opowiadac, bo to było cos strasznego. Powiem Ci tylko, że ja agnostyczka, nie modląca się od lat slyszac placz kota, widząc, co się z nim dzieje mota zaczelam się modlic. Modlitwa brzmiała tak: Boże JEŚLI istniejesz pomoż temu kotu. Uratuj go !!! Sama go wypchnęlam z tej dziury zanim sasiadka zdarzyła zadzwonić po straż. Mam szczęście, że byłam w domu, ale pecha, że spałam i nie upilonowałam. Płakał tak głośno, że nie tylko mnie obudził, ale ludzie zbiegli się pod blokiem. Choc to 3 piętro. Dzis ciesze się, że on żyje i nie jest kaleką. Mam tylko 1 takie okno i teraz otwieram je normalnie, a nie uchylnie.
regułą w przypadku kotów jest to, że nie ma żadnych reguł.. Obrazek

Kamionka

Od: Pon lut 23, 2015 2:17

Post » Sob wrz 19, 2015 11:35 Re: Zabezpieczenie balkonu

Koty nie mają obojczyków i wcisną się w bardzo wąską szczelinę.Kratka na uchylne okna kosztuje grosze.Warto.
A tak swoją drogą to 900 zł za siatkę na balkonie??? Kupiłam w Zooplusie tę najdroższą, zapłaciłam 129 zł.Balkon mam trudny do osiatkowania, bo to częściowo loggia, a trochę wystaje, trzeba było dać metalową rurkę z jednej strony. Za nią, za dodatkowe wkręty, jakieś zapięcia i usługę zapłaciłam 100 zł.Dwóch panów zrobiło to w godzinę.Też nie mogłam naruszać elewacji, blok jest po remoncie.Typową loggię osiatkowałabym sama, naprawdę.Poszukaj "złotej rączki", ogłaszają się i będziesz mieć zrobione za niewielkie pieniądze.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob wrz 19, 2015 15:16 Re: Zabezpieczenie balkonu

a nie myslalas zeby zabezpieczyc drzwi balkonu, zeby koty w ogole nie wychodzily na balkon?
Ja tak zrobilam, bo nie mialam zgody na siatke na balkonie i jestem bardzo zadowolona

kociamama321

Od: Nie cze 21, 2015 16:13

Post » Sob wrz 19, 2015 15:23 Re: Zabezpieczenie balkonu

Miałam nieczynny balkon przez czas remontu bloku i to był koszmar.Dla kotów balkon to namiastka wolności, okazja do wygrzania się w słońcu, a o tym, że to też rozrywka dla nich, swego rodzaju telewizor już nie wspomnę.Kiedy nareszcie pojawiła się ponownie siatka na balkonie odetchnęłam z ulgą, a koty do tej pory jeszcze nie mogą się nacieszyć.Niektóre spędzają na nim całe noce.W zimie koty też wypuszczam, na chwilę, wracają, kiedy zmarzną, ale są zahartowane, nie przeziębiają się.Białaczkowy Czaruś , już za TM :( o wiele lepiej się czuł, kiedy mógł przebywać na słońcu.Warto naprawdę założyć siatkę, same korzyści z tego.O gołębiach też napiszę, mam kłopot z głowy.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob wrz 19, 2015 21:11 Re: Zabezpieczenie balkonu

Kamionka- w sumie trochę mnie przekonałas, ale to wydatek na pózniej. Teraz naprawde mam kiepsko z kasa.
Widziałam tez na zooplusie takie do okna uchylnego. Bede myslec. Dzięki :)

Ewar-widzisz, o tym nie pomyslałam. Faktycznie tak byłoby najlepiej i tak właśnie zrobię. Znam nawet taka złota rączkę co wszystko zrobi i naprawi, kwestia zapytania o zamontowanie siatki :)) dzięki wielkie ! :)

aniia20

Post » Sob wrz 19, 2015 21:17 Re: Zabezpieczenie balkonu

kociamama321 pisze:a nie myslalas zeby zabezpieczyc drzwi balkonu, zeby koty w ogole nie wychodzily na balkon?
Ja tak zrobilam, bo nie mialam zgody na siatke na balkonie i jestem bardzo zadowolona

Mam tak fajny wielki balkon, ze nie chciałabym sie męczyć z otwieraniem i zamykaniem tych drzwiczek. A koty mam tak cwane, ze nawet jak wchodzę do domu i zasłaniam torebka i rękoma to i tak wybiegnie na ta klatkę, bo musi I JUZ.

Do tej pory siatki nie miałam, koty wychodziły ze mna na czas zapalenia papierosa i to tyle. Widziałam jak sie im podoba i chciałabym zeby mogły sie swobodnie poruszać i żebym ja była spokojna. :) także siatka na balkon musi byc. Jest to duże ułatwienie tym bardziej, ze jestem osoba paląca i balkon jest otwierany co chwila.

aniia20

[następna]