Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 10, 2015 14:29 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

JoasiuS zamawiasz http://allegro.pl/buda-drewniana-ociepl ... 68090.html ? Bo jak nie to ja skorzystam. Jedynym mankamentem jest chyba tylko wejście nisko, zaraz przy podłodze.
Nie bardzo ogarniam allego ale jest tylko 1 czy raczej dostępne jest jeszcze 1000 sztuk?
Ostatnio edytowano Czw wrz 10, 2015 14:31 przez Ewa.KM, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Czw wrz 10, 2015 14:31 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Ewa.KM pisze:JoasiuS zamawiasz http://allegro.pl/buda-drewniana-ociepl ... 68090.html ? Bo jak nie to ja skorzystam. Jedynym mankamentem jest chyba tylko wejście nisko, zaraz przy podłodze.

Ewa, kupuj, ja jeszcze poszukam :)
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Czw wrz 10, 2015 14:33 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

bardziej funkcjonalna jest ta za 180 zł bo i jedzenie nie moknie. http://allegro.pl/buda-drewniana-ociepl ... 87870.html
albo ta niższa za 145 zł http://allegro.pl/buda-drewniana-ociepl ... 68052.html
Szkoda, ze nie podaje wymiarów.
Ostatnio edytowano Czw wrz 10, 2015 14:36 przez Ewa.KM, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Ewa.KM

Post » Czw wrz 10, 2015 14:34 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Ewa.KM pisze:Nie bardzo ogarniam allego ale jest tylko 1 czy raczej dostępne jest jeszcze 1000 sztuk?

Mają 1000 sztuk.
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Czw wrz 10, 2015 14:38 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Ewa.KM pisze:bardziej funkcjonalna jest ta za 180 zł bo i jedzenie nie moknie. http://allegro.pl/buda-drewniana-ociepl ... 87870.html

Wymiary Ewa masz zaraz pod ostatnim zdjeciem budy:)
wymiary budy za 145zł

wysokość: 37 cm
szerokość: 60 cm
długość: 60 cm
wymiar legowiska: 30x50cm
wejście: 17x17cm

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw wrz 10, 2015 14:40 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

No własnie, nie ma co sie spieszyć, trzeba zadzwonic i dopytac o wymiary i koniecznie postawic na palecie albo na cegłach. Ale wiem z doswiadczenia, ze nie mozna czekac do mrozu i sniegów. Kot musi miec czas aby się przyzwycaic do domku jeszcze jak jest w miarę ciepło.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Czw wrz 10, 2015 14:41 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

CatAngel pisze:
Ewa.KM pisze:bardziej funkcjonalna jest ta za 180 zł bo i jedzenie nie moknie. http://allegro.pl/buda-drewniana-ociepl ... 87870.html

Wymiary Ewa masz zaraz pod ostatnim zdjeciem budy:)
wymiary budy za 145zł

No to chyba w sam raz. Ja wprawdzie robiłam z wejściem 14-15 cm i wysokość 33 cm bo tyle mi wychodziło z przecięcia na 3 częsci metrowego styropianu
Obrazek

Ewa.KM

Post » Czw wrz 10, 2015 14:46 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Na zimę warto założyć na otwór wejściowy kotarkę.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw wrz 10, 2015 14:49 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Prakseda co myslisz o tej za 145 zł? Deski 2 cm i styropian 2 cm a płyta HDF to nie wiem co to jest?
Grubość desek wynosi 18-20mm. Dach jest podnoszony (zamontowany na zawiasach) i pokryty jest papą bitumiczną. Do podłogi przymocowane są legary, stąd podłoga nie leży bezpośrednio na ziemi.
W środku buda ocieplona jest styropianem o grubości 2cm + 3 mm płyta HDF Buda ta składa się z prostych elementów do samodzielnego montażu, wkrętów, zawiasów, a do tego dołączona jest instrukcja montażu.
WYMIARY BUDY
Ta za 180 jest chyba za wysoka i za duże wejscie.
Obrazek

Ewa.KM

Post » Czw wrz 10, 2015 14:53 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Ewa.KM pisze:JoasiuS zamawiasz http://allegro.pl/buda-drewniana-ociepl ... 68090.html ? Bo jak nie to ja skorzystam. Jedynym mankamentem jest chyba tylko wejście nisko, zaraz przy podłodze.
Nie bardzo ogarniam allego ale jest tylko 1 czy raczej dostępne jest jeszcze 1000 sztuk?

Przepraszam bardzo, że występuję tutaj jakbym rozumy pozjadała, ale ja mam wręcz obsesję na punkcie tych otworów. Trudno dla dobra kotów wyjdę na mądralę ale napiszę.
No i po co kotu taka wielka dziura. Przecież całe ciepło ucieka przez takie wrota. Dla kota wystarczy otworek aby tylko się przecisnął i wysoko.
Tu wkleję cytat z mojego wątku instrukcyjnego:
Duże znaczenie ma wielkość i umiejscowienie otworku wejściowego. Obserwuję, że ludzie wzorują się na psich budach, robią duży otwór, po środku ścianki frontowej. W dodatku przy samej ziemi.
Dla dobra kotów radzę by ściana, w której znajduje się wejście tak była pomyślana, by i ona stanowiła dla kota osłonę. Czyli otwór z boku i dość wysoko. Podobno najlepiej dla kota jak ma otwór wejściowy na wysokości karku. Ja robię nawet wyżej i zapewniam, że nawet dla małych kotów nie stanowi to przeszkody. Natomiast gdy otworek jest przy samej ziemi kot musi wczołgiwać się do domku. Poza tym wiadomo, przez tak umiejscowiony otwór chlapie się, przy ulewach może dostawać się woda, no i im niżej, tym bardziej wieje. Wielkość otworu to kolejna sprawa, nie powinien być większy jak 15 x 15 cm , ja robię nawet ok 13 cm. (no chyba, że jest przewidziany dla kota-brzuchala). Nie zgadzam się z teorią, że większy otwór gwarantuje bezpieczeństwo – możliwość szybkiej ucieczki. Kot uciekając np. przed psem, nie chowa się raczej do domku tylko leci gdzie „pieprz rośnie” lub czmycha na drzewo. Natomiast mały otwór chroni kota siedzącego w domku, przez zaglądającym tam psem, bo ten nie ma możliwości wsadzenia pyska do budy (chyba, że York, ale z takim kot sobie poradzi). A przed złymi zamiarami człowieka to i tak trudno sie kotu uchronić, nie zależnie od wielkości otworu.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Czw wrz 10, 2015 14:57 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Ewa.KM pisze:Prakseda co myslisz o tej za 145 zł? Deski 2 cm i styropian 2 cm a płyta HDF to nie wiem co to jest?
Grubość desek wynosi 18-20mm. Dach jest podnoszony (zamontowany na zawiasach) i pokryty jest papą bitumiczną. Do podłogi przymocowane są legary, stąd podłoga nie leży bezpośrednio na ziemi.
W środku buda ocieplona jest styropianem o grubości 2cm + 3 mm płyta HDF Buda ta składa się z prostych elementów do samodzielnego montażu, wkrętów, zawiasów, a do tego dołączona jest instrukcja montażu.
WYMIARY BUDY
Ta za 180 jest chyba za wysoka i za duże wejscie.

Moment, bo się pogubiłam, przejrzę linki jeszcze raz.

Prakseda

Post » Czw wrz 10, 2015 15:00 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Dlatego my mamy wejście w sam raz dla kotów :) co widać na zdjęciu z poprzedniej str, jak się grubasek ledwo mieści :ryk: :twisted:

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Czw wrz 10, 2015 15:10 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Dla kota lepsza ta za 145 zł.
Ale wszędzie to samo. Po co otwór 17X17. To chyba dla psa.
Dla kota wystarczy nawet 13x 13.
We własnym zakresie można ten wiatrołap jeszcze przysłonić do połowy deską Wzdłuż wysokości a na odsłoniętej części zawiesić zasłonkę z grubej materii (gruby polar, furto). Oczywiście na zimę. Latem może służyć jako weranda.

Wychodzę z netu. Ew. do jutra. Pa

Prakseda

Post » Czw wrz 10, 2015 19:43 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Gościu ma jeszcze w ofercie budke stropianową za 59 zł. Ale taką to ja sama potrafię zrobić. Otwór oczywiscie centralnie, zobaczcie jaką ma fajną animację. Trzeba go tylko uświadomic zby zmienił wejscie na pólnocny wschód: http://allegro.pl/domek-budka-legowisko ... 17883.html
I pisze niegłupio:
"W związku z nadejściem zimy warto pomyśleć, jak można pomóc ją przetrwać kotom wolnożyjącym. Zazwyczaj bezdomne koty potrafią sobie znaleźć schronienie na noc. Jednak kiedy noce i dnie stają się coraz zimniejsze, potrzebują one naszej pomocy aby móc dotrwać do wiosny. Zimno to wielkie cierpienie dla każdego, a jego skutki to zapalenia dróg oddechowych, moczowych, rodnych...

Niestety w wielu przypadkach nie ma możliwości udostępnienia kotom ciepłej piwnicy, a domek pozwala im chociaż trochę osłonić się przed zimnem. Zachęcamy wszystkich do stawiania kocich domków.

Wymiary dł. 44 x szer. 44 x wys. 32 cm pozwalają na wygodne zamieszkiwanie w nim 3 dorosłych kotów lub sześć mniejszych. Dzięki niedużej kubaturze łatwiej jest kotu utrzymać wewnątrz ciepło. Buda nie może być za duża, zbyt wysoka, bo kot nie wypełni jej własnym ciepłem. Kot musi jednak w miarę swobodnie w niej usiąść, obrócić się i położyć. Jeżeli ma w niej mieszkać kila kotów razem, to odpowiednio do ich liczby. W duże mrozy koty wchodzą do jednego domku grzeją się wzajemnie.

Grubość styropianu: 3 cm.

Domek jest całkowicie szczelny, wykonany z pudła z gęstego styropianu.

PO SEZONIE ZIMOWYM - GÓRNA I DOLNA POKRYWA MOGĄ SŁUŻYĆ JAKO KUWETA DLA KOTA"
Obrazek

Ewa.KM

Post » Pt wrz 11, 2015 13:54 Re: Pudełka styropianowe na kocie domki do kupienia

Nie znam się na allegro, jak kontaktować się z oferentem.
jak masz możliwośc, to proszę napisz facetowi o tym otworze i jeszcze dwie uwagi.
Lepiej robić otwór w dłuższej ściance, wtedy jeżeli otwór jest we właściwym miejscu, to ta ścianka też kota chroni.
Drugie to grubość. 3 cm to za cienko. Ja kupuje też 3 cm pudła, bo pasują wymiarami ale docieplam je płytami styropianowymi albo kilkakrotnie owijam folią bąbelkową.

Prakseda

[poprzednia][następna]