Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro wrz 09, 2015 22:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mój Maciek po dwóch tygodniach wyniki ma jeszcze gorsze:

Kreatynina 8,83 mg/dl
Mocznik 213 mg/dl
Hematokryt 25%
Potas 3,85 mmol/l

Płyn Ringera dostaje codziennie, Combivit, Lotensin, Ipakitine, Omegatrin. Aranespu na razie mam nie dawać, by nie wywołać przeciwciał - zbadać hematokryt za tydzień, czy spada. Dieta przestrzegana. Feliway podłączony do kontaktu. Poduszka elektryczna idzie pocztą już.
Nie wiem, co jeszcze zrobić, by poprawić mu komfort.

Opchał się dziś Trovetem Renal (codziennie dostaje co innego, w tym specjalnie dla niego preparowane dania), bo często wybrzydza.
Nie wysiaduje w ciemnym kącie pod łóżkiem, co zazwyczaj robił w gorszych chwilach. Chętnie chodzi na spacery (w szelkach na łąkę). Zaczął dużo gadać, czego nie robił wcześniej, śpiewa sobie, pomrukuje. Bawi się właśnie piórkiem. Oszukuję się każdym przejawem jego dobrego nastroju. Mam nadzieję, że skoro zajada, to go nic nie boli.

maAnia

Od: Pt sie 01, 2014 2:30

Post » Czw wrz 10, 2015 0:03 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przykro mi.
Nie widzę fosforu i wapnia, a to istotne. Możliwe, że trzeba zamienić Ipakitine na renagel albo inny środek. Może mieć nadmiar wapnia/iloczynu wapnia i fosforu. Zamiast Combivitu spróbowałabym dawać czystą B12, bez fosforu
Ringer też zawiera trochę wapnia i fosforu.
Dla usunięcia mocznika spróbowałabym podawać Azodyl, o ile udałoby się go zdobyć, albo przynajmniej probiotyk Biopron. Zawierają bakterie, które w pewnym stopniu rozkładają mocznik w treści jelit
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Czw wrz 10, 2015 0:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Bardzo dziękuję.
Jutro będę znać resztę wyników, bo tylko te robią na miejscu.

Zamówiłam Biopron Premium. Czy tego rodzaju lek trzeba przesypać do kapsułek dojelitowych?

maAnia

Post » Czw wrz 10, 2015 9:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:Ringer też zawiera trochę wapnia i fosforu.

Płyn Ringera nie zawiera fosforu.
"Zwykły" Ringer, bez mleczanów składa się z chlorku sodu, chlorku potasu oraz chlorku wapnia.
Combovit również nie ma dodatku fosforu (http://www.scanvet.pl/oferta/lekarze-we ... id,21.html)

maAnia, jeżeli u Maćka istnieje potrzeba suplementacji wit. B12 to można podawać do kroplówki Intravit B12 (http://www.scanvet.pl/oferta/lekarze-we ... id,34.html), lub doustnie preparat o nazwie Chela Ferr Bio Complex, który oprócz wit. B 12 ma m.in. żelazo oraz kwas foliowy.
Nie podawałabym kotu Smakołyków Dr Seidla na świeży oddech. Bakterie rozkładające mocznik są u nerkowców bardzo pożądane ;-) Właśnie dlatego stosujemy u kociaków Azodyl lub Biopron.
Biopron jest w odpowiednich kapsułkach, nie trzeba go przesypywać.
"Prawdziwa moralna próba ludzkości, najbardziej podstawowa [...] polega na jego stosunku do tych, którzy są wydani na jego łaskę i niełaskę: do zwierząt."
Milan Kundera, Nieznośna lekkość bytu

Feliska97

Od: Pon lis 17, 2014 20:55

Post » Czw wrz 10, 2015 10:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

witam,
mam pytanie techniczne: w jaki sposób podajecie kotu całą kapsułkę biopronu?
Obrazek

zytta

Od: Pon mar 07, 2011 11:28

Post » Czw wrz 10, 2015 10:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Zwykłego biopronu?
Maczam kapsułkę w wodzie, wkładam głęboko do kociego pyszczka uważając żeby kapsułka nie ustawiła się w poprzek, i daję kotu trochę wody ze strzykawki żeby popił.
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Czw wrz 10, 2015 13:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dziewczyny, serdecznie dziękuję. Rzeczywiście nie pomyślałam o B12.

Znalazłam w aptece Duo-Lactil, skład ma podobny (lactobacillus acidophilus, streptococcus thermophilus, bifidobacterium lactis, bifidobacterium longum, lactobacillius rhamnosus), zawartość niestety mniejsza, niż w Biopronie Premium, ale zanim przyjdzie z Czech, spróbuję z tym.

Chciałam dać pokrzywę do picia rozcieńczoną, ale kot popatrzył na miskę i na mnie takim wybałuszem, że sama to wypiłam karnie :D
Na razie jest apetyt.

maAnia

Post » Czw wrz 10, 2015 14:04 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

fili pisze:Zwykłego biopronu?
Maczam kapsułkę w wodzie, wkładam głęboko do kociego pyszczka uważając żeby kapsułka nie ustawiła się w poprzek, i daję kotu trochę wody ze strzykawki żeby popił.

Jeszcze lepiej niż zwilżanie robi pomazanie masełkiem, daje niezły poślizg

taizu

Post » Śro wrz 16, 2015 18:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Na 5 wyplutych, rozgryzionych i rozmemłanych udało mi się podać jedną, ale się nie podajemy :)
Maciek stabilny, trochę markotny, ale chętnie zajada.

maAnia

Post » Czw wrz 17, 2015 21:13 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Ten czeski Biopron jest inny, niż nasz?

I jaki płyn stosować do kroplówek, w przypadku podwyższonego sodu i obniżonego potasu?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt wrz 18, 2015 15:34 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy ktoś poradzi gdzie się można zaopatrzyć w cytrynian wapnia?
dla nerkowego kocurka bo na węglanie PH moczu winduje na 7,5 i komórki drożdży są :(
Zapodaję dopaszczowo witC ale wolałabym jak najmniej wpychać mu cokolwiek do dzioba :(
ktoś stosował w ogóle cytrynian zamiast węglanu? Z jakim skutkiem?

Chica_boni

Od: Czw lip 17, 2008 18:39

Post » Pt wrz 18, 2015 18:14 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Można w aptekach, także internetowych (wujek Google się kłania, np http://www.agito.pl/osteodiag-x-60-tabl ... cgodn4YMkw ). Ale jesteś pewna, że cytrynian wapnia jest wyłapywaczem fosforu?

taizu

Post » Pt wrz 18, 2015 18:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

mysle ,że chodzi o zakwaszanie -ph

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt wrz 18, 2015 20:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin, Biopron 9 od Biopron 9 Premium różni się ilością mikroorganizmów: pierwszy ma 9 x 10^9 CFU*, drugi 20 x 10^9 CFU*.

Nie wiem, czy to reguła, ale Maćkowi bardzo samopoczucie poprawia przebywanie w cieple, np. w zawiniętym kocu. Często ma zimne łapy i siedzi nastroszony, toteż go tulimy i grzejemy wciąż.
Dużo je, niestety jedynie Miamor filety, nic innego nie rusza.

maAnia

Post » Pt wrz 18, 2015 20:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przeglądając skład karm nerkowych widziałam że np. kattovit zawiera cytrynian wapnia.

Właśnie dokonałam odkrycia że ulgastran zmieszany z odrobiną convalescence w proszku i podany strzykawką do pysia został o wiele łaskawiej przyjęty przez kocicę. :D
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

[poprzednia][następna]