Moje koty XVIII. Rysia [`]

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 01, 2015 1:11 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

mina, że czołg i dwa karabiny zastąpi..... :mrgreen:

KotkaWodna

Od: Pon kwi 07, 2014 21:26

Post » Wto wrz 01, 2015 13:09 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

Że niby groźny ten kotek? :)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto wrz 01, 2015 13:12 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

A u nas akcja kot przebiegła sprawnie bardzo.
Dwaj panowie D, zaszczepieni; krew pobrana od panów oraz Zawieszki, uff.
Rysia obejrzana, goi się ładnie

Przyszedł wynik histopatologii. No niestety, guz złośliwy. Ale nie stwierdzono nacieków do naczyń krwionośnych co daje nam szansę i optymizm. Co można zrobić? Obserwować. Wieczorem pewnie dostanę mailem opis, wkleję

casica

Post » Wto wrz 01, 2015 13:14 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

A jednak :-(
Cholera...

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto wrz 01, 2015 13:27 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

Rysiulka , kciuki za Ciebie, koteńko.

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Wto wrz 01, 2015 14:08 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

Oj Rusiulka, nie tak to miało wyglądać :( Ale mam wielką nadzieję, że wszystko jednak będzie ok. Mnóstwo :ok: :ok: :ok: za dziewuszkę.
Obrazek

"Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi: iść przez życie nie czyniąc hałasu."
Ernest Hemingway

ewan

Od: Nie cze 21, 2009 19:19

Post » Wto wrz 01, 2015 15:02 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

Cholera jasna :x Nie mogę wstawić screena :evil: Przepisałam

Opis brzmi tak:

Opis makroskopowy: Fragment skóry i tkanki podskórnej o wymiarach 7x3x3 cm. Na przekroju stwierdzono żółty, torbielowato - lity guz o średnicy 2,5 cm z masami martwiczymi w centralnej części
Opis mikroskopowy: Mikroskopowo nadesłany wycinek stanowi fragment skóry i tkanki podskórnej zawierający utkanie gruczołu mlekowego objęte w większości przez atypowy, gruczołowy naciek nowotworowy tworzący struktury cewkowo-brodawkowate, z obecnością martwicy głównie w części centralnej (>50%) i pojedynczych figur podziału (20/10HPF). Ewidentnych zatorów z komórek nowotworowych w świetle naczyń i nacieku pni nerwowych w przebadanym materiale nie stwierdzono.

Rozpoznanie: Ang. Tubulo-papillary carcinoma G2 of the mammary gland.

Ocena usunięcia zmiany: Zmiana wycięta w granicach zdrowych tkanek

casica

Post » Wto wrz 01, 2015 15:33 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

Trzeba wierzyć, że nowotwór został wycięty w całości i nie zdążył się "przerzucić". Obserwuj Rysię i obmacuj brzuszek, ale nie za często (dr Jagielski zabronił mi dotykać grzbietu Whisky częściej niż raz w tygodniu)
Pamiętam jak dostałam wynik badania guza wyciętego z grzbietu Whisky. To był tłuszczakomięsak, ale na szczęście wycięty w początkowym stadium, komórek nowotworowych było niewiele i były dobrze scentralizowane. Bogu dzięki nie było żadnych nawrotów (ten rodzaj nowotworu bardzo rzadko daje przerzuty, ale niestety potrafi odrastać szybciej niz futerko wygolone do zabiegu).
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Wto wrz 01, 2015 18:31 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

Nie takiego opisu oczekiwałam, przecież Rysia miała mieć normalnego guza :( Dobrze chociaż, że wycięty w całości, dostaje theranecron więc na pewno jeśli były nawet jakieś pojedyńcze komórki to na pewno już je wybił :ok: :ok: :ok:

A u mojej Zeski do kitu, niby żre jak koń, ale chudnie pomalutku, do tego czuć dwa spore guzy, z których jeden krwawi, bo chyba sobie wylizuje i kilka kuleczek małych dookoła :( . Gdyby była młodsza i w lepszym stanie to może spróbowalibyśmy jeszcze raz usunąć to razem z cała listwą po tej stronie, ale ta ostatnia narkoza mało jej nie zabiła tzn. nerki nie mogły się rozkręcić i musieliśmy ją kroplówkować. Przepuszczam, że druga tak inwazyjna operacja by je całkowicie uszkodziła albo by się nie wybudziła. Zresztą u niej od razu wiadomo było, że są nacieki w naczyniach.
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Wto wrz 01, 2015 20:03 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

:(
Złe wieści...
Choć może i dobre o tyle, ze wygląda na to, że guz wycięty w całości, nie ma nacieków... Cóż, kciuki za Ryszardę (Y) (Y) (Y) . Niech będzie dobrze!
Obrazek Bis, Ami i Księżniczka ['] Obrazek

Siean

Od: Pon paź 25, 2004 21:11

Post » Wto wrz 01, 2015 20:18 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

No ja nie bardzo rozumiem te wszystkie oznaczenia :roll:
Ale pan doktor powiedział, że są szanse i tego się trzymamy. Że to jest guz, to było wiadomo od początku, pytanie brzmiało jaki. G2 czyli II stopień. Czy to ma znaczenie, że nie III? Rysia w dobrej formie i oby jak najdłużej tak było, a najlepiej zawsze.

A u nas jeszcze zaczął rzygać Knotek mamy. Wymioty podbarwione krwią :roll: Ale on tak czasem miewa, jakaś alergia/nietol.erancja pokarmowa. Justyn pojechał precz, mama musiała taksówką do Asa. Jutro wyniki i jutro kolejna wizyta.
Po Knotku womitować zaczął Justyn :roll: Pięknie się wrzesień zaczyna, bardzo pięknie :twisted:
AgaPap pisze:A u mojej Zeski do kitu, niby żre jak koń, ale chudnie pomalutku, do tego czuć dwa spore guzy, z których jeden krwawi, bo chyba sobie wylizuje i kilka kuleczek małych dookoła . Gdyby była młodsza i w lepszym stanie to może spróbowalibyśmy jeszcze raz usunąć to razem z cała listwą po tej stronie, ale ta ostatnia narkoza mało jej nie zabiła tzn. nerki nie mogły się rozkręcić i musieliśmy ją kroplówkować. Przepuszczam, że druga tak inwazyjna operacja by je całkowicie uszkodziła albo by się nie wybudziła. Zresztą u niej od razu wiadomo było, że są nacieki w naczyniach.

Trzymamy z całych sił za Zeskę :ok: :ok: :ok:
Trzymamy, kibicujemy, ślemy ciepłe myśli. Oby jak najdłużej i w komforcie :ok:

casica

Post » Wto wrz 01, 2015 20:19 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

Trochę kijowe rozpoznanie :?
Ale może ten Theranecron coś da.
Bo niestety, przy tym typie nowotworu zdrowe tkanki dookoła produkują związki chemiczne powodujące przekształcanie ich w nowotworowe, czyli nawet wycięcie z tzw. marginesem nie zawsze gwarantuje sukces.

Edit: II stopień złośliwości nowotworu (grading) - G2 oznacza, że komórki rakowe przypominają prawidłowe zdrowe komórki w średnim stopniu w 3-stopniowej skali. W tym stopniu raki piersi charakteryzują się pośrednimi właściwościami między wolno a szybko rosnącymi.
"Zróżnicowanie (złośliwość) komórek nowotworowych. Komórki nowotworu złośliwego mogą być bardziej lub mniej zróżnicowane od prawidłowych komórek narządu, z którego się wywodzą. Im bardziej są podobne, tym zróżnicowanie jest większe. Im mniej przypominają komórki tkanki, z której powstały - tym ich zróżnicowanie jest mniejsze. Od zróżnicowania komórek nowotworowych zależy ich złośliwość (czas podwajania - czyli wzrostu guza oraz skłonność do tworzenia przerzutów). Zróżnicowanie określane jest w skali G1 - G3.
Guzy G1 to guzy dobrze zróżnicowane i wolniej rosnące (o lepszym rokowaniu), guzy G2 mają gorsze rokowanie, wreszcie G3 to guzy wysoce złośliwe. Najzłośliwsze są raki anaplastyczne (w zasadzie poza skalą G1-G3), np. anaplastyczny rak tarczycy, drobnokomórkowy rak płuca."
Ostatnio edytowano Wto wrz 01, 2015 20:22 przez felin, łącznie edytowano 1 raz

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Wto wrz 01, 2015 20:20 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

A to mnie pocieszyłaś :cry:
Ale lepiej znać prawdę i monitorować :ok:

casica

Post » Wto wrz 01, 2015 20:23 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

casica pisze:A to mnie pocieszyłaś :cry:

Dodałam edit, żebyś miała lepsze pojęcie w czym rzecz z tymi stopniami.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro wrz 02, 2015 18:30 Re: Moje koty XVIII. Za adrenalinę już dziękujemy

felin pisze:
casica pisze:A to mnie pocieszyłaś :cry:

Dodałam edit, żebyś miała lepsze pojęcie w czym rzecz z tymi stopniami.

Dzięki Magda :)

casica

[poprzednia][następna]