Skarpeciarz i Tosia - Przeprowadzka (new teeth-new life)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 29, 2015 20:59 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Ach, cudne :1luvu:
Bryska4 pisze: obejrzeć te dokumenty, bo mi narobiłaś ochoty, Józefino1970

Powinnam cię w zasadzie przeprosić.
Ja się naoglądam a potem przeżywam.
Ale... oglądałam też niedawno taki dokument o najbardziej zatrutym miejscu/mieście na świecie
Dzierżyńsk, trujące miasto, chyba inny tytuł był, na YT nie mogę znaleźć, oglądałam na zalukaj, to dokument Ewy Ewart
Mówiła przed projekcją, że tego na filmie nie widać ale panuje tam wszechogarniający smród. I oglądam, przejęta, bo dokument wstrząsający i czuję, że faktycznie śmierdzi... I myślę sobie "cholera, faktycznie musi tam śmierdzieć, taka siła sugestii". A to Mru odwiedziła kuwetkę, ja nawet nie słyszałam :oops:
(Mru kup nie zakopuje, tylko robi i ucieka...)

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Nie sie 30, 2015 16:45 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

jozefina1970 pisze:Ach, cudne :1luvu:

Ale... oglądałam też niedawno taki dokument o najbardziej zatrutym miejscu/mieście na świecie
Dzierżyńsk, trujące miasto, chyba inny tytuł był, na YT nie mogę znaleźć, oglądałam na zalukaj, to dokument Ewy Ewart
Mówiła przed projekcją, że tego na filmie nie widać ale panuje tam wszechogarniający smród. I oglądam, przejęta, bo dokument wstrząsający i czuję, że faktycznie śmierdzi... I myślę sobie "cholera, faktycznie musi tam śmierdzieć, taka siła sugestii". A to Mru odwiedziła kuwetkę, ja nawet nie słyszałam :oops:

Przeczytałam ten post wczoraj wieczór w łóżku i aż parsknęłam śmiechem :) z tej kupy, oczywiście.
Mam wiele szacunku dla Ewy Ewart. Nie potrafię ocenić, na ile zgodne z rzeczywistością są jej filmy dotyczące innych zagadnień, ale film "ETA - wyjście z cienia" jest, według mnie, jedynym polskojęzycznym, rzetelnym dokumentem na temat tej organizacji. Takim, który nie opiera się tylko na datach, liczbach ofiar, ale przedstawia sprawę tak, jak społeczeństwo Baskonii widzi ją na co dzień - teraz, gdy ETA już dawno nie atakuje, w 2010 ogłosiła zawieszenie broni, ale dalej jest obecna w lokalnej rzeczywistości.

A zmieniając temat (chociaż, bądź co bądź, z uwagi na miejsce, nie do końca ;) )
Oto nasz miejski park: Taconera - już od początków XVIII wieku istniejący na planach miasta jako tereny zielone, "zbudowany" wśród murów obronnych.

Jelonki się pasą, a gęsi mają WF na basenie.
Obrazek Obrazek

Drrrryń! Dzwonek!! Jelonkowie, prosimy przechodzić na pływalnię, gęsi przechodzą do szatni!! Pan Trener Czapla ma oko na wszystko!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ludzie mogą oglądać trening zza krat.
Obrazek

I reszta parku - piękna, zaskakująca zieleń po tylu dniach suchego, gorącego lata :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bryska4

Od: Sob paź 25, 2008 17:59

Post » Nie sie 30, 2015 17:26 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

O, widzisz - nie znam tego jej filmu, muszę obejrzeć.

jozefina1970

Post » Nie sie 30, 2015 17:37 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Obejrzyj, polecam też najpierw wstęp, chyba jest na Youtube (albo na chomiku), z cyklu "Ewa Ewart poleca" - ona opowiada tam niesamowitą historię: Pamiętam jak dziś oświadczenie ETA o zawieszeniu broni. Okazuje się, że to właśnie z jej ekipą z BBC skontaktowali się przedstawiciele organizacji, by ogłosić koniec walki zbrojnej. To był przełomowy dzień w historii Hiszpanii.
Można pomyśleć, że od tamtej pory nie dzieje się nic, ale ci ludzie wciąż siedzą w więzieniach. Konsekwencją ich działalności jest walka rodzin o sprowadzenie więźniów bliżej domów - to widać na każdym kroku. O ofiarach oczywiście też się nie zapomina.
O napięciu istniejącym w polityce nie wspomnę. Niestety, jeszcze przez długie lata kultura baskijska będzie się kojarzyła jednoznacznie.

Bryska4

Post » Nie sie 30, 2015 17:45 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Zawsze staram się oglądać ze wstępem. Ale dzisiaj, po tych dokumentach ostatnich chyba wrzucę coś lżejszego, myślałam o jakimś dobrym thillerze...
Chociaż w zasadzie teraz miałam pooglądać coś o IRA
To może zacznę o "Śniadania na Plutonie" :-) bo uwielbiam!

jozefina1970

Post » Nie sie 30, 2015 22:06 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Bryska4 pisze: Obrazek
Cukiereczki! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Sliczny ten park miejski :)
Obrazek
"Il n'y a pas de chat ordinaire" (Colette)
Trójkot - Puszek i Szatony

Birfanka

Od: Pon lip 06, 2009 9:48

Post » Nie sie 30, 2015 22:07 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Birfanka pisze:
Bryska4 pisze: Obrazek
Cukiereczki! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Sliczny ten park miejski :)

Wzdech :1luvu: :201494 :201494 :201494 Skarpetusia :1luvu: :201461
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie sie 30, 2015 22:08 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Bryska4 pisze:
jozefina1970 pisze:Ach, cudne :1luvu:

Przeczytałam ten post wczoraj wieczór w łóżku i aż parsknęłam śmiechem :) z tej kupy, oczywiście.
Mam wiele szacunku dla Ewy Ewart. Nie potrafię ocenić, na ile zgodne z rzeczywistością są jej filmy dotyczące innych zagadnień, ale film "ETA - wyjście z cienia" jest, według mnie, jedynym polskojęzycznym, rzetelnym dokumentem na temat tej organizacji. Takim, który nie opiera się tylko na datach, liczbach ofiar, ale przedstawia sprawę tak, jak społeczeństwo Baskonii widzi ją na co dzień - teraz, gdy ETA już dawno nie atakuje, w 2010 ogłosiła zawieszenie broni, ale dalej jest obecna w lokalnej rzeczywistości.

A zmieniając temat (chociaż, bądź co bądź, z uwagi na miejsce, nie do końca ;) )
Oto nasz miejski park: Taconera - już od początków XVIII wieku istniejący na planach miasta jako tereny zielone, "zbudowany" wśród murów obronnych.

Jelonki się pasą, a gęsi mają WF na basenie.
Obrazek Obrazek

Drrrryń! Dzwonek!! Jelonkowie, prosimy przechodzić na pływalnię, gęsi przechodzą do szatni!! Pan Trener Czapla ma oko na wszystko!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ludzie mogą oglądać trening zza krat.
Obrazek

I reszta parku - piękna, zaskakująca zieleń po tylu dniach suchego, gorącego lata :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Piękne foty :1luvu:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie sie 30, 2015 22:27 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

I skarpetki, i park śliczne :1luvu:
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro wrz 02, 2015 15:11 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

FORTUNKA SKOŃCZYŁA 5 LAT :piwa: :birthday: :dance:

A w głowie dalej pstro ;)

Bryska4

Post » Śro wrz 02, 2015 15:22 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

ślicznej panience mnóstwo wszystkiego co koty lubią najbardziej :1luvu:
Od-vetowy Snus Szarż
Za vetem veto - liberum veto :evil:

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Śro wrz 02, 2015 16:25 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

niemożliwe.

stulat dla kotuchny!
Chamstwo zawsze najgłośniej wrzeszczy, obraża, pogardza. Bo nic innego nie umie.

Belka na pokładzie - Jezebel w UK

kwiat groszku

Od: Nie wrz 13, 2009 19:15

Post » Śro wrz 02, 2015 16:34 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Bryska4 pisze:FORTUNKA SKOŃCZYŁA 5 LAT :piwa: :birthday: :dance:

A w głowie dalej pstro ;)
A jak ma być? ;)

:birthday: :201439 :201478
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro wrz 02, 2015 18:17 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Ta samrkula ma 5 lat? No to, oczywista, wszystkiego najlepsiejszego dla Szanownej Jubilatki! Obrazek
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Śro wrz 02, 2015 19:52 Re: Skarpeciarz, Tosia (II) - wątek hiszpański

Dziękujemy :1luvu:
Dziewczyny pozdrawiają z urodzinowej imprezy :D
Obrazek

Bryska4

[poprzednia][następna]