Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro sie 19, 2015 11:32 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

mamy kilka tematów do ogarnięcia :wink: :
1. umówić Mamuśkę na sterylkę, a później zwrócić jej wolność,
2. zrobić badania Irysowi i podjąć w końcu decyzję co z nim robimy,
3. przetestować Saszę i rodzeństwo z boksu obok i puścić luzem
4. odrobaczyć Siwego, bo ma robale i to żywe, skontrolować stan oczek,
5. skontrolować Janka (on jest na 14-dniowym antybiotyku - do tego weekendu),
6.skontrolwać Węgielki, antybiotyk miały do wczoraj
7. umówić Agatkę na zabieg przepukliny.
Patrycja zaproponowała żeby znowu zaprosić do Chatki weterynarza, popieram :)

The Szops

Od: Sob lip 30, 2011 15:08

Post » Śro sie 19, 2015 12:19 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

Też popieram z tym wetem.

Tajron

Od: Pon paź 20, 2014 19:36

Post » Śro sie 19, 2015 12:46 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

The Szops pisze:Wydaje mi się, że niepodawania mokrego nie przewalczymy, bo większość i tak daje wszystkim, więc może po prostu się umówmy, że skoro już dostają mokre, to niech ta ilość dla dorosłych zdrowych kotów będzie symboliczna, np. jedna tacka/saszetka 100g na 4 koty. Ok??? Dziobki umaczają i nie będą się czuły pominięte. No i wszyscy róbmy tak samo, bo faktycznie wprowadzamy kotom zamieszanie. Poza tym jeśli będziemy się trzymać uczciwie tej zasady, to w razie jakiś sraczek przynajmniej będzie wiadomo, czy to kwestia przeżarcia, czy należy szukać innej przyczyny.

Ja jestem za tym, by dawać kotom mokre jedzenie, bo to tak naprawdę dla nich jedyne urozmaicenie dnia, na które czekają i większość to mokre bardzo lubi. Poza tym nie jesteśmy w stanie skontrolować ile koty piją. Mam wrażenie, że niektórym wylewam nieruszoną wodę, a sucha karma bez dużej ilości wypitej wody jest katastrofą dla nerek. W mokrej jednak tej wody trochę jest, można nawet troszkę dolewać wody do jedzonka.

Moim zdaniem problem nie polega na przejadaniu się, bo poza Śnieżynką i Wolierowcami, które potrafią zjeść każdą ilość jedzenia jaką dostaną, reszta się raczej nie przejada.

W mojej ocenie problemy są dwa:
- przede wszystkim: mieszanie marek/rodzajów karm - zwłaszcza niebezpieczne dla wrażliwych żołądków maluszków - przestawianie z karmy na karmę powinno się odbywać stopniowo (mniej więcej w proporcjach 5:1 na początek, przy maluchach i wrażliwych brzuszkach nawet mniej). Każda ma inny skład, każda inaczej się trawi. Byłoby super, gdyby w miarę możliwości zdecydować się na jeden, góra dwa rodzaje karmy "ogólnej" (bo wiadomo, że niektóre koty muszą mieć specjalistyczną). Skoro wszystkie chętnie jedzą mokrą Animondę Carny (Kitten/Adult), która jest w miarę przyzwoita jakościowo, to może się jej trzymać? I suchego też wybrałabym określone marki, a nie że jest cały przegląd rynku karm i dziś w misce kot ma taką, jutro inną;
- podawanie równocześnie jedzenia suchego i mokrego - bo każde z nich inaczej się trawi. Optymalny jest kilkugodzinny odstęp między suchym a mokrym. Ale to jest niewykonalne, koty muszą mieć stały dostęp do suchego (choć nie wszystkie koty lubią suche). Ale to też może być przyczyną rzadkich kupali.
A właściwie jest też trzeci problem - kwestia zakłaczenia. Luźne kupy mogą być oznaką zakłaczenia.

PS. Mamy trochę złomu, proszę o znak, kiedy ten z KCH będzie zabierany, to dowiozę.

FElunia

Od: Wto kwi 14, 2015 15:11

Post » Śro sie 19, 2015 13:18 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

The Szops pisze:mamy kilka tematów do ogarnięcia :wink: :
1. umówić Mamuśkę na sterylkę, a później zwrócić jej wolność,
2. zrobić badania Irysowi i podjąć w końcu decyzję co z nim robimy,
3. przetestować Saszę i rodzeństwo z boksu obok i puścić luzem
4. odrobaczyć Siwego, bo ma robale i to żywe, skontrolować stan oczek,
5. skontrolować Janka (on jest na 14-dniowym antybiotyku - do tego weekendu),
6.skontrolwać Węgielki, antybiotyk miały do wczoraj
7. umówić Agatkę na zabieg przepukliny.
Patrycja zaproponowała żeby znowu zaprosić do Chatki weterynarza, popieram :)

AD 2. Irysek może wrócić na swoje wcześniejsze miejsce bytowania (tj Zagórze). Rozmawiałam już z opiekunkom kotów wolno żyjących, która znalazła Irysa wycieńczonego, złapała i skontaktowała się ze mną. Pani Kasia jest konkretną osobą, więc Irys będzie miał dobrą opiekę.

AD.7. Agatka do Lupusa - dr Hyla się nią zajmie, to już ustalone, proszę tylko, żebyście zadzwoniły i umówiły kotkę na zabieg, mówiąc, że jest to kotka zabrana ze schroniska do chatki, która ma przepuklinę po sterylizacji i że dr Edyta umawiała się ze mną, że kotka będzie zrobiona w Lupusie.

AD.1. Kiedy Wam pasuje? Najlepiej po 25/08.

W razie pytań jestem pod telefonem :smokin:
Obrazek+Obrazek+Obrazek+Obrazek
Festi,Tami, Julek, Pani Tiszka.

Cookie1706

Od: Czw gru 16, 2010 19:37

Post » Śro sie 19, 2015 13:20 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

CatAngel pisze:
Kuba_Karolina pisze:Prosimy jutro wieczór.....
Jutro wieczorem chce przyjechac Pan po Lunę, mieli kotke podobną do niej która miała 14 lat. Ponoć jakis czas temu wyszła przez okno i nie wróciła, podobno nigdy tak nie robiła. Nie wiem czemu ale odczuwamy obawę o nią :1luvu: ....powiedziałem Panu że muszę sprawdzić czy nie jest zarezerwowana:)...macie jakieś plany z nia związane czy jest przeznaczona do adopcji?..Szczerze mówiąc to chętnie wzięlibysmy ja do siebie...ale 4 koty?... :201461

Jeden więcej nie robi różnicy :mrgreen: :)
Luna jest cudna i szkoda by było żeby zaginęła :( wyrasta na piękną koteczkę :) Wydaje mi się że ona potrzebuje towarzystwa innych kotów. Zaczepia cały czas Enję i puka do niej co trochę :ryk:

Rozmawiałam z tym facetem i podała mu numer do Ciebie ale nie wzbudził mojego zaufania.

Cookie1706

Post » Śro sie 19, 2015 13:25 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

Cookie1706 pisze:Błagam o pomoc. Mamy malucha na butli w schronisku. Oczy wymagają kropienia ale bez tragedii.
Szukam mamy zastępczej. Czy ktoś da radę przygarnac maleństwo chociaż na kilka dni?

Baaaaaaaaaaaaaardzo dziękuję Marcie i Arkowi, Agacie Fruciu i Kasi Maskotce :201494
Jak zawsze ratujecie mi życie (to znaczy kotu) :wink:
Domy tymczasowe przy takiej ilości kotów w schronisku są na wagę złota. Proszę o tym pamiętać. Może jeszcze ktoś zdecyduje się na bycie DT...

Cookie1706

Post » Śro sie 19, 2015 13:47 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

W schronisku do odbioru jest książeczka zdrowia K330/2015 - to matka, która trafiła do chatki z trojką maluchów ostatnio.

Cookie1706

Post » Śro sie 19, 2015 20:36 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

Wieczorem:
Dzis w Chatce był dzień otwarty:)
Byłi Państwo po 2 koty...wybrali Lakiego i Nikiego...muszą zakupić niezbędną wyprawkę i przyjadą po kociaki w piątek:)..Kotki nie będą wychodziły na dwór.
Była Pani w sprawie dorosłego kota, jest zainteresowana Karolkiem, jednak że oglądała też jakiegoś kocurka w schronie i mają przemysleć którego zabrać. Dom jednorodzinny z ogródkiem, mają kotkę dorosłą która lubi wychodzić.
Był Pan z matką po Lunę....przez telefon nie wzbudzał zaufania, na żywo lepiej. Jednak Karolina i Asia nie były przekonane co do nich...nie obyło się bez :placz: ....Pan ok 40tki mieszka z mamą, troszke niepokoi ta sprawa z zaginięciem ich 14 letniej kotki, jednak pokazywał zdjęcia z telefonu, kotka zadbana leżąca wsród maskotek...sprawiali wrażenie opiekunczych nawet za bardzo. Zauważyli że Karolina nie chce zbyt im jej wydać i zapewniali że dobrze się nią zaopiekują, przeleją na nią caaałą swoją miłość( takie teksty szły:)...i że jeśli tylko poczujemy tęsknotę możemy przyjechać na kawę i ją odwiedzać. Zapowiedzieliśmy wizytę poadopcyjną, może ktoś zechce nam towarzyszyć? może lepiej ich wysąduje:)..dali paczkę Puriny i troche mokrego jedzonka które zostały im po wczesniejszej kotce i 50 zł( schowaliśmy do pudełka)
...Jacek i Agatka nie chcą jeszcze same jeść..zjadły z palca mokre..
Mało reczników, suchej karmy prawie nie ma...z mokrej zostawiliśmy dwie puszki z animondy dla maluchów i jest pare saszetek od tych ludzi
Był Korek.
Pani która miała przywieźć kota nie pojawiła się.

Kuba_Karolina

Od: Wto cze 17, 2014 10:20

Post » Śro sie 19, 2015 20:37 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

Które to Laki i Niki? bo te dwa koty na dole biało czarne są zarezerwowane i jutro jadą do domu

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro sie 19, 2015 20:39 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

CatAngel pisze:Które to Laki i Niki? bo te dwa na dole biało czarne są zarezerwowane.

Kurde no właśnie one:(((nie pamiętam czy o tym rozmawialiśmy:((...rozmawiałem z Beatą które wybrali i też nic nie wspominała o rezerwacji:((..kurde kapa...nie zapisałem numeru do tych ludzi, ale to są znajomi Beaty to może z nimi pogada?

Kuba_Karolina

Post » Śro sie 19, 2015 20:43 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

Kuba_Karolina pisze:
CatAngel pisze:Które to Laki i Niki? bo te dwa na dole biało czarne są zarezerwowane.

Kurde no właśnie one:(((nie pamiętam czy o tym rozmawialiśmy:((...rozmawiałem z Beatą które wybrali i też nic nie wspominała o rezerwacji:((..kurde kapa

Jutro po 10.00 ma po nie przyjechac Pani i zabrać do domu.
Beatko? rozumię że mam te malce wydac tej Pani co dzisiaj do mnie dzwoniła.

CatAngel

Post » Śro sie 19, 2015 20:45 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

CatAngel pisze:
Kuba_Karolina pisze:

Kurde no właśnie one:(((nie pamiętam czy o tym rozmawialiśmy:((...rozmawiałem z Beatą które wybrali i też nic nie wspominała o rezerwacji:((..kurde kapa

Jutro po 10.00 ma po nie przyjechac Pani i zabrać do domu.
Beatko? rozumię że mam te malce wydac tej Pani co dzisiaj do mnie dzwoniła.

A może to ta pani?:)

Kuba_Karolina

Post » Śro sie 19, 2015 20:46 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

Luna nie będzie mnie już gryzła po rękach :placz: :placz:
Wyrośnie na śliczną koteczkę z lekko długim włosiem :)

CatAngel

Post » Śro sie 19, 2015 20:50 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

Jeszcze są dwa takie maleńtasy od Luny pod moim blokiem...i tak mamusie trzeba wysterylizować to skoro się zrobi luźniej w Chatce to może je wyłapiemy?..chyba w poniedziałek deszcz zalał im tą norę w której bytują ale wczoraj wróciły, zjadły kolację i właśnie brykają pod moim balkonem:)

Kuba_Karolina

Post » Śro sie 19, 2015 21:05 Re: Kocia Chatka zaprasza - juz 32 odsłona

W sprawie adopcji wszystko gra...to ta sama osoba:)))))

Kuba_Karolina

[poprzednia][następna]