Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pomoc

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sie 10, 2015 6:36 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Zdejmuj kołnierz np do jedzenia i umycia się. Jeśli jednak jest problem z jego ponownym założeniem to bym nie robiła tego.
Zmień nospe na tabletki może? By nie kuc kota i nie stresować siebie i kota.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Pon sie 10, 2015 7:15 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Tabletki są bardzo gorzkie, więc gdy będziesz podawać (na raz ok. 1/3 tabletki) to owiń w coś smacznego lu posmaruj grubo masłem i ochłodź w lodówce przed podaniem.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pon sie 10, 2015 8:06 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Chyba znowu się zatyka :(((
Nie mógł w nocy się wysikać :(( Teraz zrobił trochę.

Miłka_L

Od: Wto cze 02, 2015 17:50

Post » Pon sie 10, 2015 8:18 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Daj mu dodatkową nospe może?
Ja podaję 1/2 tabletki 2xdziennie. Jak trzeba to daję dodatkową dawkę.
Trzeba go rozkurczyc.
A może go tak boli i pali ta cewka, że on boi się sikac. Może obok postawić kuwete lub miskę z wkładem pampersowym. Miękki i nie będzie się źle kojarzyć.
Obrazek

ASK@

Post » Pon sie 10, 2015 9:45 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

A opuchlizna schodzi w ogóle :?:

mb

Post » Pon sie 10, 2015 9:56 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

ASK@ pisze:Daj mu dodatkową nospe może?
Ja podaję 1/2 tabletki 2xdziennie. Jak trzeba to daję dodatkową dawkę.
Trzeba go rozkurczyc.
A może go tak boli i pali ta cewka, że on boi się sikac. Może obok postawić kuwete lub miskę z wkładem pampersowym. Miękki i nie będzie się źle kojarzyć.

Asiu ma Tamiś koszyk z podkładem i się załatwia. Cały czas ma dodatkowe pudełka z podkładami. Jest w pokoju ze mną. Wszedł pod łózko. Zjadł 2 łyżeczki mokrego, 20 ml strzykawką podałam jogurtu naturalnego. No Spa podana w zastrzyku. Trochę go nawodnilismy kroplówką, bo po moczu widać było, ze jest zagęszczony. O 16:00 jedziemy do weta.

Miłka_L

Post » Pon sie 10, 2015 9:59 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

mb pisze:A opuchlizna schodzi w ogóle :?:

Prącie nie jest już opuchnięte. Lekarz go oglądał w piątek. Na pewno cały czas jest problem z cewką moczową. Mocz oddaje, ale widać że jest zagęszczony, bo ciemny.

Miłka_L

Post » Pon sie 10, 2015 10:53 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Zróbcie mu badania. Na cito. Musicie wiedzieć co się tam dzieje. Nic na ślepo.Morfologia i pełna biochemia plus fruktozaminy.
Można mu podać gerberka " delikatny indyk " . Jak nie zje paszteciku to przecieram i rozrabiam deczko wodą (orsalitem) potem do strzykawy. Kotom bardzo smakują.
Nawadniacie a on ma coś z moczem. Tylko badania. Uprzyj się przy nich.
Mocz z pęcherza też można pobrać.
Obrazek

ASK@

Post » Pon sie 10, 2015 10:56 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

po furaginie sama miałam okropne bóle brzucha ,mdłości,nie do opanowania ból głowy.spytaj przy okazji weta bo może po tym się bardzo źle czuje.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon sie 10, 2015 11:23 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

USG nerek też trzeba by było zrobić.

Dostaje kroplówki, a mocz jest gęsty, to gdzie się ta woda podziewa, jeśli nie może jej wydalić na zewnątrz.

mb

Post » Pon sie 10, 2015 11:35 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

ASK@ pisze:Zróbcie mu badania. Na cito. Musicie wiedzieć co się tam dzieje. Nic na ślepo.Morfologia i pełna biochemia plus fruktozaminy.
Można mu podać gerberka " delikatny indyk " . Jak nie zje paszteciku to przecieram i rozrabiam deczko wodą (orsalitem) potem do strzykawy. Kotom bardzo smakują.
Nawadniacie a on ma coś z moczem. Tylko badania. Uprzyj się przy nich.
Mocz z pęcherza też można pobrać.

!,5 tygodnia temu miał robione wszystkie badania.
może dzisiaj lekarz pobierze próbkę moczu, ale będzie musiał wydusić.
Własnie podałam Tamisiowi gerbrka, delikatny indyk tez w strzykawce. Mam jeszcze delikatna rybkę w warzywach, tam jest seler, moge podać? Seler chyba nie jest trujący dla kotów?

Miłka_L

Post » Pon sie 10, 2015 11:36 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

mb pisze:USG nerek też trzeba by było zrobić.

Dostaje kroplówki, a mocz jest gęsty, to gdzie się ta woda podziewa, jeśli nie może jej wydalić na zewnątrz.

Wczoraj kroplówki nie dostał. Dostał przedwczoraj i dzisiaj rano.

Miłka_L

Post » Pon sie 10, 2015 11:37 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

anka1515 pisze:po furaginie sama miałam okropne bóle brzucha ,mdłości,nie do opanowania ból głowy.spytaj przy okazji weta bo może po tym się bardzo źle czuje.

Całkiem możliwe, ale też i upały dają się we znaki :( Na pewno nam nie sprzyjają w leczeniu :(

Miłka_L

Post » Pon sie 10, 2015 11:55 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Mocz jest ciemny po furaginie też. U mnie przy furaginie nie było zadnych nieprzyjemnych skutków ubocznych, więc to pewnie wszystko zależy od organizmu.

Dajecie dalej tą witaminę C?

Seler można podawać. Ja bym jednak stawiała na tłustsze jedzenie, przy chudych gerberkach zaraz zrobi się problem z qpa. No i przydałaby mu się porządna dawka kalorii, żeby nie chudł już bardziej.
Najlepiej daj mu cokolwiek, żeby sam chciał jeść :-)
Jak masz go karmić strzykawką to lepiej dać mu wartościowe jedzenie - conva czy zblendowana na papkę dobra, mięsna puszka.

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pon sie 10, 2015 12:10 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Podajemy wit C
Po furaginie jest mocno żółty, ale widać na białym podkładzie, że nawet lekko brunatny.
Sam, to on nie za bardzo chce jeść. Zjadł 2 łyżeczki applawsa - tuńczyka.
W kroplówce podajemy aminokwasy. Nawadnianie przez podanie kroplówki ma 2xdziennie. Wczoraj kroplówki nie dostał i już był efekt, zagęszczony mocz.

Miłka_L

[poprzednia][następna]