Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pomoc

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Sob sie 08, 2015 7:19 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

mb pisze:Jeśli nadal nie może wysiusiac się normalnie - nie dawaj kroplowek.
W takiej sytuacji nie wolno nawadniac.
Idź do weta nawet dziś.

Przeczytaj, co powyżej napisała ASK@
Tamis nie może nadal tak się męczyć.
Poza tym jest groźba uszkodzenia nerek.

Mój wet zaleca 1/2 tabletki furaginu 2x dziennie. Zawsze tak podaję.

Jadę dzisiaj porozmawiać. Tylko nie wiem, czy mogę podać Furaginum do tego zestawu leków który wymieniłam?
Co zamiast kroplówek? Odstawić je na jakiś czas, aż kotek zacznie siusiać?
Ostatnio edytowano Sob sie 08, 2015 7:26 przez Miłka_L, łącznie edytowano 1 raz

Miłka_L

Od: Wto cze 02, 2015 17:50

Post » Sob sie 08, 2015 7:23 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Pomóżcie mi dziewczyny, bo jestem w takiej sytuacji po raz pierwszy :(

Miłka_L

Post » Sob sie 08, 2015 7:25 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Można - furagin nie jest antybiotykiem.

Ale na razie pouzgadniaj wszystko z wetem, przede wszystkim trzdba walczyć z obrzękiem.
Tamis musi zacząć siusiac.
Jeśli pęcherz jest czysty, to tylko niedrożność cewki moczowej uniemożliwia siusianie.

Nic zamiast kroplowek.
Jeslii nie siusia, nawadnianie grozi wodonerczem.
Dlaczego w ogóle zalecono "płukanie", jeśli w pecherzu nic nie zalega?

Wszystko dyskutuj z wetem.
I pytaj - dlaczego.
Niech wet zacznie myśleć. To wszystko już strasznie długo trwa.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Sob sie 08, 2015 7:28 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

mb pisze:Można - furagin nie jest antybiotykiem.

Ale na razie pouzgadniaj wszystko z wetem, przede wszystkim trzdba walczyć z obrzękiem.
Tamis musi zacząć siusiac.
Jeśli pęcherz jest czysty, to tylko niedrożność cewki moczowej uniemożliwia siusianie.

Nic zamiast kroplowek.
Jeslii nie siusia, nawadnianie grozi wodonerczem.
Dlaczego w ogóle zalecono "płukanie", jeśli w pecherzu nic nie zalega?

Wszystko dyskutuj z wetem.

Będę rozmawiała, ale o co poprosić na ten obrzęk? Jak się nazywa ten lek?

Miłka_L

Post » Sob sie 08, 2015 7:32 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Ja na szczęście nigy nie musiałam stosować, więc nie wiem.
Może napisz pw do ASK@.

Ja czytałam o podawaniu sterydu miejscowo, wokół cewki moczowej.
Był to depo medrol maść, ale to tylko czytałam tu na forum.

mb

Post » Sob sie 08, 2015 7:46 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Napisze w takim razie do ASK@

Miłka_L

Post » Sob sie 08, 2015 9:04 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Aster w ubiegłym roku na opuchnietą cewkę (nie dało się włożyć cewnika) dostał ceporex, no-spa i tolfine w zastrzyku. Następnego dnia siusiał prawie normalnie, tzn. częściej, ale bez kropelkowania i napinania się. Tylko, że wet dał to od razu w pierwszym dniu problemów z sikaniem. Potem dawaliśmy nospe aż wrócił normalny rytm sikania, czyli kilka dni. Tylko u Astra to był typowy stresowy zator, pęcherz był ok, mocz wręcz książkowy.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Sob sie 08, 2015 9:13 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Tamiś dostaje No Spę 2xdz w zastrzyku. Tolfinę wczoraj dostal u weta. Tamiś miał cewnik przez 5 dni. Robię co tylko mogę. Juz dostał No Spę :(

Miłka_L

Post » Sob sie 08, 2015 9:19 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Miłka_L pisze:Tamiś dostaje No Spę 2xdz w zastrzyku. Tolfinę wczoraj dostal u weta. Tamiś miał cewnik przez 5 dni. Robię co tylko mogę. Juz dostał No Spę :(

Wiem, że robisz co możesz. I nieustannie trzymam kciuki za Tamisia. Ta opuchlizna spowodowana przez cewnik i wet powinien zadziałać miejscowo na opuchliznę cewki, ale nie wiem, jakim lekiem.
Poza tym u Tamisia ten stan trwa już długo i mogło mu nadmierne napinanie się wejść w nawyk :(
Obrazek

miszelina

Post » Sob sie 08, 2015 9:24 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

miszelina pisze:
Miłka_L pisze:Tamiś dostaje No Spę 2xdz w zastrzyku. Tolfinę wczoraj dostal u weta. Tamiś miał cewnik przez 5 dni. Robię co tylko mogę. Juz dostał No Spę :(

Wiem, że robisz co możesz. I nieustannie trzymam kciuki za Tamisia. Ta opuchlizna spowodowana przez cewnik i wet powinien zadziałać miejscowo na opuchliznę cewki, ale nie wiem, jakim lekiem.
Poza tym u Tamisia ten stan trwa już długo i mogło mu nadmierne napinanie się wejść w nawyk :(

Tak, on się mocno napina, aby oddac mocz:( Nawet mocz samoistnie z niego wypływa, bo ma z tyłu mokre łapki i nie wiem dlaczego? :( Czy to efekt NoSpy?
Dziękuję Miszelino

Miłka_L

Post » Sob sie 08, 2015 9:28 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Mocz oddaje po kropelce:( teraz przyszedł na kocyk i widziałam :( Jak chciał się wysiusiać, a mocz kapał kropelkami :( Spadło kilka kropelek i koniec siusiania.

Miłka_L

Post » Sob sie 08, 2015 9:30 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Miłka_L pisze:
miszelina pisze:

Tak, on się mocno napina, aby oddac mocz:( Nawet mocz samoistnie z niego wypływa, bo ma z tyłu mokre łapki i nie wiem dlaczego? :( Czy to efekt NoSpy?
Dziękuję Miszelino

A mówiłaś wetowi o tym samoistnym wypływie moczu? Może jest - obok opuchlizny - jakieś uszkodzenie cewki?
Obrazek

miszelina

Post » Sob sie 08, 2015 9:43 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Wczoraj mówilismy, ale nic nie powiedzial, tylko zrobił USG pęcherza. Dzisiaj jeszcze raz powiem.

Miłka_L

Post » Sob sie 08, 2015 10:53 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Miłka_L pisze:
miszelina pisze:Tak, on się mocno napina, aby oddac mocz:( Nawet mocz samoistnie z niego wypływa, bo ma z tyłu mokre łapki i nie wiem dlaczego? :( Czy to efekt NoSpy?
Dziękuję Miszelino

To jest połączony skutek niedrożnośco, bólu, parcia moczu w pęcherzu - po prostu opróżnianie pęcherza nie zachodzi normalnie.
Tak było w przypadku mojej Tysi, gdy miała ujście cewki moczowej zablokowane piaskiem - miała podmokniete futerko w okolicach pod ogonem.
Tutaj przyczyną niedrożności jest zdaje się tylko obrzęk.
Trzeba by chyba także zrobić usg nerek - długo trwająca infekcja i niemożność oddawania moczu.

mb

Post » Sob sie 08, 2015 10:58 Re: Chory pęcherz zatykanie cewki brak poprawy. Proszę o pom

Witaj Miłko,

Czytam,że bieda u Ciebie :( czym przebywasz okolice cewki?Chyba też powinniśmy :|
Jeśli nie ma przyczyny medycznej,to problem,tak długi na pewno wpłynął na psychikę. Może za jakiś czas przydałby się koci psycholog,behawiorysta?warto wszystkiego spróbować.
Cezar sika raz dziennie,coraz mniej i niechętnie. Jest smętny,mało dziś jje i pije. Coś mi tu nie gra,od trzech dni. Jadę umówić USG.

Ściskamy Was mocno z Cezarkiem :201461

lukrecja K

Od: Śro lip 29, 2015 19:14

[poprzednia][następna]