Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon sie 03, 2015 18:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Taizu i mgrpl bardzo Wam dziekuje za szybka rekcje. :) Potwierdza sie reguła ze weterynarz ,ktory jest np dobrym zabiegowcem nie koniecznie musi radzic sobie z innymi schorzeniami.Teraz jestem troszke mądrzejsza ( równiez dzieki temu portalowi :ok: )i nie zamierzam już jak ciele przyjmowac każda decyzje weta zwiazana z choroba i cierpieniem mojej kotki.Nie bardzo mam na kogo zmienic obecnego weta ale moge pilnowac aby trafiac zawsze na jego dyzur a nie jak do tej pory kotke leczyl lekarz ,ktory byl na dyzurze.Masakra!Niby wszystko bylo w komputerze a widac jakie efekty.

Ale brak mi sil na pomstowanie ,wole zebrac siły dla mojej kotki i na niej sie skoncetrowac :lol:
Dzisiaj zawiozlam mocz do laboratorium.Zrobia posiew i antybiogram.Powinnam miec wyniki na 5 sierpnia wiec wieczorem z wynikami i antybiogramaem pojade na wyznaczona wizyte.Bez sensu bylo robic wyniki za 2 dni jak sugerowal lekarz , bo skad by wiedzieli jaki antybiotyk podac 5 sierpnia?1 Znów" na czuja ?!!"

Mocz pobieram kotce bez problemow .Podstawiam pojemniczek z tylu i juz :lol: Niestety po wlaniu moczu do probowki widok byl tragiczny.Brunatny mocz od krwi,osad po godzinie na dnie grubości pol cm i plywaly jakies farfocle.Plakac mi sie chciało.Nigdy nie widzialam takiego moczu.Zreszta jak moja kicia chodzi to jest troch taka skulona.

Teraz dziennie zjada 80 gr tunczyka z puszki dla kotow i z 50 gr pasztetu Pediatric Vening plus mala garsteczke wielkosci lyzeczki suchego Pediatric Wening.Taka ilosc jedzenia to juz jest dla mnie swieto.Suchego ,ktore jadla wczesniej nie rusza.Owszem polize i tyle.

Nadal podaje jej Pronefre i Urinovet. 5 sierpnia konczy sie działanie Conveni i juz na nia nie pozwole.Zobaczymy zreszta co wyjdzie w posiewie.Oprocz pecherza ,ktory widac ze jej dolega i niemoznosci jedzenia suchej karmy jest poprawa do stanu ,ktory byl podczas brania wszystkich lekow i temperatury jaka miała.

I wiecie ze od 18 czerwca dnia zabiegu na lapke i dalej calej choroby ona przestala mruczec!!!

Bardzo boje sie aby lekarz dobral dobry lek i postawil dobra diagnoze.Zeby znow nie podal leku, ktory jej bedzie szkodzil a ja zorientuje sie dopiero jak sprawdze w internecie czy na Waszym forum...
Taizu zaraz napisze wyniki jakie miala moja dziewczynka.
I pomyslec ze trwa to juz 6 tygodni !!!! :placz:
T

Niesforcia

Od: Pt lip 31, 2015 12:34

Post » Pon sie 03, 2015 21:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Troche trwalo to przepisywanie wynikow.Nie umiem wstawic zdjec.Czy na ich podstawie mozna juz cos wywnioskowac?Prosze pomozcie :201461 Ja jak je analizuje to zauwazam iz jak przestano podawac poprzez zastrzyki cala mieszanke lekow wyniki krwi ( kreatyniny i mocznika wroocily do normy.Ale z pecherzem moczowym jest coraz gorzej.Coraz wiecej krwi i bakterii :placz: Gdyby Convenia zdziala byloby choc troche lepiej...Jak leczy sie klebuszkowe i srodmiaszowe zapalenie nerek?

29.06.2015 ( prawdopodobnie zle skalibrowano urzadzenie)
Kreatynina 4.203 mg norma 1.000-1.800
mocznik 105.180 norma 25.000-77.000
WBC 9.1x10/L norma 5.5-19.5
Limf 1.4x10/L norma 0.8- 7.0
MOn 0.3x10/L norma 0.0-1.9
RBC 10.28x10/L norma 4.60-10.00
HGB 168g/L norma 93-153
HCT 51,4 % norma 28.0-49.0
MCV 50.0 fL norma 39.0-52.0
MCHC 326 g/L norma 300-380
RDW 16.0 % norma 14.0-18.0
PLT 97x10 /L norma 100-514
MPV 9.7 fL norma 5.0-9.0
PCT 0.094 %

MOCZ 3.07.2015

barwa -slomkowy
przejrzystosc-metny
osad-obfity,biały
leukocyty nieliczne
erytrocyty umiarkowane
kryształy fosforanu amonowo-magnezowego -brak
krysztaly szczawianowo wapniowe -brak
komorki nablonkowe -umiarkowane komorki nablonka plaskiego ++
bakterie - w preparacie widoczne bakterie i po 20h w posiewie kontrolnym obfity wzrost flory bakteryjnej ( z silną S hemolizą)

krew -erytrocyty 250 +++
bilirubina mg/dL -brak
urobilinogen mg/dL <0,1
ketony -brak
białko mg/dL 30-100 (+)
azotyny-brak
glukoza -brak
ph- 6.5
ciezar wlasciwy g/l 1.025
leukocyty >25

MOCZ 20.07.2015

barwa -slomkowy
przejrzystość-metny
osad- obfity
leukocyty-brak
erytrocyty-umiarkowane ++
kryształy fosforanu amonowo-magnezowego( surowitowe) -brak
krysztaly szczawianowo -wapniowe -brak
komorki nabłonkowe-liczne ( przewaga nabłonka kanalików nerkowych ++)
bakterie -posiew kontrolny > 1000 jtk/ml-G(-) pałeczki *
krew -Erytrocyty >250(++++)
bilirubina-brak
urobilinogen-brak
ketony-brak
białko 30(+)
azotyny -brak
glukoza-brak
ph-6.5
ciezar wlasciwy 1.030
leukocyty-brak

MOCZ 1 .08.2015 ( wyniki z Berlina wiec jakies inne miary :?:
Lymphocytes ( absolute) 4285 norma 1000-6000 /ul
Monocytes (absolute) 320 norma 0-500
Luc -0
Protein/creatinine ratio 1.2 ++ norma <0.33
Total protein in Urine 1.14 + norma 0.02-0.63
Erythrocytes -abundant norma 0-1
Leucocytes 10-15 norma 0-5
Epithelial cells - 0 norma 0-5
Crystals ++ norma -negative
Casts negative negative
Bacteria +++ negative
Nitrite
Reaction PH 8 norma 5.0-7.0
Protein ++ negative
Glucose negative negative
Ketone Bodies negative negative
Urobilinogen negative neg.to +
Bilirubin negative neg.to +
Blood +++++ negative
spec.gravity 1018 >1035

KREW 4.07.2015

Kidney:

Urea 7.6 norma 5.7-13.5 mmol/l
Creatinine 132 norma <168
Sodium 156 n. 147-159
Potasium 4.7 n. 3.3- 5.8
Liver :
Bilirubin(total) 4.5 n. <6.8
ALT (GPT)96 n. <175
Alkaline Phosphatase 22 n. <73 U/l
AST( GOT) 28 n.<71
Total Protein 77 n.59-87 g/l
Albumin 33 n.27-44
Globulin 44 n.29-54
Albulin/Globulin-Ratio 0.75 n.>0.57

Pancreas :
Glucose 4.5 norma 3.5-7.8
Cholesterol 3.9 n. <8.5

Leukocytes 8.6 norma 6-11 g/l
In stressed Cats up to 18
Erythrcytes 9.5 norma 5-10 T/L
Hemoglobin 13.7 norma 9-15 g/dl
Packed cell volume 43 norma 28-45 %
MCV 46 norma 40-55 fl
MCH 14 norma 13-17 pg
MCHC 32 norma 31-35 g/dl
Thrombocytes 219 norma 150-550

KREW 1.08.2015

Kidney :
Urea (BUN) 14.2 + norma 5.7-13.5
Creatinine 167 n.168
Sodium 154 n.147-159
chloride 119 n.109-129
potasium 4.7 n.3.3-5.8
inorganic phosphate 1.6 norma 0.8-2.2
Liver :
Bilirubin 3.9 n. <6.8
ALT (GPT) 51 n.<175
Alkaline Phosphatase 15 n. <73
GGT<1 n.<5
GLDH 2 n.<11
Total protein 84 n.59-87
Albumin 29 n. 27-44
Globulin 54 n.29-54
Albumin/Globulin -Ratio 0.54 n. >0.57
Pancreas :
Glucose 3.9 n. 3.5-7.8
Cholesterol 5.0 n.8.5
Fructosamine 260 n.190-365

Muscie:
CK 147 norma <542
LDH 133 n. <182
Calcium 2.5 n.2.2- 2.9
Magnesium 1.0 n. 0.6-1.1
Triglycerides 0.4 n. 0.2- 4.9

Haemogram
Leukocytes 16+ norma 6-11 G/L
In stressed Cats up to 18
Erythrocytes 6.9 norma 5-10
Haemoglobin concentration 10.1 n. 9-15
Packed cell volume (PCV) 33 n.28-45
MCV 49 n. 40-55
MCH 15 n.13-17
MCHC 30 n.31-35Throbocytes 229 n.150-550
Reticulocytes (relative) 0.22
REticulocyte(absolute) 15000

:strach: :placz:

Niesforcia

Od: Pt lip 31, 2015 12:34

Post » Pon sie 03, 2015 22:36 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Więc tak:
1) kot ma dalej infekcję, jakiś antybiotyk będzie potrzebny
2) wydaje mi się, że ogólny stan nerek jakby wraca do normy, poziom kreatyniny spada i mocznika też.; jest nadzieja, ze to niewydolność ostra, wyleczalna
3) objawy (krew i silne zmiany moczu) sugerują, że infekcja dotyczy bardziej pęcherza i to bakteriami hemolizującymi. W takim wypadku antybiotyk trzeba podawać przynajmniej 6 tygodni, bo to trudne do wybicia draństwo (najczęściej E.coli albo gronkowiec). Ta bakteria alkalizuje mocz, powinnaś więc zakwaszać go (tak działa ją leki zawierające L-metioninę, np. uropetem http://www.krakvet.pl/vetoquinol-uropet ... p-396.html
4) Parę pytań: Czy kot miał usg nerek? (powinien, warto zbadać czy ma jakieś złogi) Czy w tych niemieckich badaniach jest hematokryt (HCT)? Czy kot dostaje kroplówki? Przy infekcjach dróg moczowych powinien przyjmować naprawdę sporo płynów, one wypłukują z układu moczowego bakterie, piasek i skrzepy, na których siedzą bakterie, to bardzo istotne. Trzeba dopajać, albo dawać kroplówki (z kroplówkami to jednak zwracam uwagę, ze kot ma spory poziom sodu, w normie, ale może warto na sód uważać)
5 Kontynuowałabym pronefrę, ale jak wcześniej pisałam - podaje się ją tak, by się spotkała w kocie z posiłkiem
Czyli: picie, pronefra, zakwaszacz moczu, dobrany antybiotyk. I usg nerek. Niech kot je co chce i co się da, dopieszczaj go :)
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Wto sie 04, 2015 11:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Zwracam się o pomoc w imieniu mojego kotka, Gamonia. Kotek ma ok. 11 lat i w połowie czerwca zdiagnozowano u niego pnn. Początkowo "leczyliśmy się" u osiedlowego weta, u którego robiliśmy badania krwi - w mojej ocenie (po lekturze forum itp.), trochę słabo ogarniał - kazał dawać nerkową karmę, renalwet, dał 3 razy kroplówkę i kazał przyjść za miesiąc.
Po ok. 2 tyg. od pierwszej diagnozy poszliśmy do innego weterynarza. Zrobił kotu kolejne badania krwi (mocznik spadł, krea wzrosła), zrobiliśmy badania moczu, usg nerek (nie mam żadnego wydruku,ale są podobno w bardzo złym stanie).

Poniżej wstawiam link do skanów wszystkich wyników badań, są ułożone chronologicznie - jeśli ktoś będzie miał ochotę zerknąć i coś podpowiedzieć, będę wdzięczna. Wiem, że wyniki są złe :(

Aktualnie: dajemy nerkową karmę suchą i trochę mokrej, dajemy 1 kapsułkę renalwet dziennie, dajemy kroplówkę NaCl 2 razy w tyg. po 50 ml.
Wydaje mi się, ze to wszystko trochę za mało, żeby pomóc. Znajome koleżanki z fundacji podpowiadają o żelazie, dobrych kropłowkach i lekach na osłonę śluzówki :)

Kot ma apetyt, jest trochę osowiały, ale odkąd go kroplówkujemy trochę mu się też poprawiło. Ma też takie drżenia mięśni ud, jak leży (jak u człowieka przy niedoborach megnezu) i lekkie problemy ze wskakiwaniem, tzn. podnoszeniem wysoko przednich łap. To głownie to mnie zaniepokoiło i było powodem do wizyty u weta i zrobienia badań kotrolnych. Tymi drżeniami i problemami ze wskakiwaniem nikt się "odrębnie" nie zajmuje, bo obaj weci powiedzieli, ze to pewnie z powodu mocznika i zatrucia organizmu :x

Teraz w środę (5.08.15 r.) chcemy odwiedzić panią wet., która specjalizuje się w nefrologii - wet. Anna Włodarczyk z Gdańsk z Nordica. Czy ktoś może słyszał o pani doktor albo był jej pacjentem?

Z góry dziekuję za pomoc :)

http://www.pdf-archive.com/2015/08/04/kot/

Innka001

Od: Pt maja 06, 2011 23:22

Post » Wto sie 04, 2015 12:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Przede wszystkim odstaw suchą karmę, a do mokrej spróbuj dolewać wody.
Suche to nerkowca dramat. I za mało kroplówek, zdecydowanie.
Co do drżenia mięśni, to może być niedobór magnezu. Robiłaś kotu jonogram?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto sie 04, 2015 15:06 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam pierwszy raz w temacie kotów "nerkowców".
Piszę, ponieważ wiem że są tutaj doświadczone osoby i może coś nam doradzicie.

Problem dotyczy mojej kotki Loli. Ma 4 lata. Do tej pory był incydent z układem moczowym jak miała około roku, w pęcherzu piasek, lekko podniesiony mocznik (46mg/dl, norma do 33, kreatynina była obniżona - 0,873mg/dl, norma od 1-1,8). Karma RC, proszek Ipakitine unormowały wyniki, z czasem przeszłam na karmę Purizon, na której Lola już "nie zatykała się".

Przez prawie 3 lata z kotem nie było problemu, kilka razy powtarzaliśmy badania, były w normie.

W zeszłym tygodniu we wtorek znów się zaczęło.
Lola od rana wchodziła do kuwety i zaraz wychodziła (sikała po trochu, "kropelkowała"), po południu już byliśmy u weta.
Dostała furosemid, synergal, wit.C, no-spe.
Problem jakby zniknął, w czwartek rano pojechaliśmy na czczo żeby zrobić badanie krwi.
W wynikach źle wyszły:
Kreatynina 2,0 mg/dl
Mocznik 49 mg/dl
WBC 3,3 tys/mm3 (norma od 5,5 - 19,5)

Wczoraj zrobiliśmy testy na FIV i FeLV - na szczęście ujemne. (podejrzenie białaczki przez zmniejszoną ilość leukocytów).
Od wczoraj Lola jest "płukana", mam jej podawać codziennie przez 10 dni kroplówkę i powtarzamy badanie krwi.
Krew poszła też na rozmaz, wyników jeszcze nie znam.
Zalecenia: karma weterynaryjna renal, Ipakitine.

Do wczoraj Lola za wielu objawów nie wykazywała poza tym wchodzeniem do kuwety częstym, które minęło.
Normalnie już się załatwia.

Dziś od rana jest jakaś nieswoja.. nie chciała rano jeść, nie chce się bawić po raz pierwszy w życiu (jej ulubiona wędka nigdy nie pozostała bez zainteresowania jak ją zaczepiałam), mam wrażenie że boli ją brzuch, unika dotyku, jak ją podnosiłam to dziwnie płacząco miauczy, cały czas śpi. Dzwoniłam do gabinetu i na razie dostałą no-spe, jak nie przejdzie jej to pojedziemy jeszcze dziś do weta.

Nie miała jeszcze zrobionego USG, choć nalegałam, wetka mówiła że nie ma pełnego pęcherza. Nie udało nam się jeszcze złapać jej moczu na badanie.

Czy macie jakieś sugestie?
Nie chciałabym żeby został popełniony jakiś błąd, to mój ukochany kot.
Sceptycznie podchodzę do podawania karmy RC czy innych wet, ale na razie się ugięłam.

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę jak mamy z kotem postępować.

PS. Jak dowiedziałam się o jej wynikach, od razu myślałam o zabieraniu jej do specjalistów we Wrocławiu (jesteśmy z Częstochowy), ale tutejsza Pani wet do której mam zaufanie od lat uspokajała mnie że jest to stan który jeszcze da się odwrócić i nie jest najgorzej.

olalolaa1

Od: Sob maja 29, 2010 14:48

Post » Wto sie 04, 2015 16:40 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Innka001 pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Zwracam się o pomoc w imieniu mojego kotka, Gamonia. Kotek ma ok. 11 lat i w połowie czerwca zdiagnozowano u niego pnn. Początkowo "leczyliśmy się" u osiedlowego weta, u którego robiliśmy badania krwi - w mojej ocenie (po lekturze forum itp.), trochę słabo ogarniał - kazał dawać nerkową karmę, renalwet, dał 3 razy kroplówkę i kazał przyjść za miesiąc.
Po ok. 2 tyg. od pierwszej diagnozy poszliśmy do innego weterynarza. Zrobił kotu kolejne badania krwi (mocznik spadł, krea wzrosła), zrobiliśmy badania moczu, usg nerek (nie mam żadnego wydruku,ale są podobno w bardzo złym stanie).

Poniżej wstawiam link do skanów wszystkich wyników badań, są ułożone chronologicznie - jeśli ktoś będzie miał ochotę zerknąć i coś podpowiedzieć, będę wdzięczna. Wiem, że wyniki są złe :(

Aktualnie: dajemy nerkową karmę suchą i trochę mokrej, dajemy 1 kapsułkę renalwet dziennie, dajemy kroplówkę NaCl 2 razy w tyg. po 50 ml.
Wydaje mi się, ze to wszystko trochę za mało, żeby pomóc. Znajome koleżanki z fundacji podpowiadają o żelazie, dobrych kropłowkach i lekach na osłonę śluzówki :)

Kot ma apetyt, jest trochę osowiały, ale odkąd go kroplówkujemy trochę mu się też poprawiło. Ma też takie drżenia mięśni ud, jak leży (jak u człowieka przy niedoborach megnezu) i lekkie problemy ze wskakiwaniem, tzn. podnoszeniem wysoko przednich łap. To głownie to mnie zaniepokoiło i było powodem do wizyty u weta i zrobienia badań kotrolnych. Tymi drżeniami i problemami ze wskakiwaniem nikt się "odrębnie" nie zajmuje, bo obaj weci powiedzieli, ze to pewnie z powodu mocznika i zatrucia organizmu :x

Teraz w środę (5.08.15 r.) chcemy odwiedzić panią wet., która specjalizuje się w nefrologii - wet. Anna Włodarczyk z Gdańsk z Nordica. Czy ktoś może słyszał o pani doktor albo był jej pacjentem?

Z góry dziekuję za pomoc :)

Nie słyszałam tu na forum o tej pani doktor, nie wiem jaka jest.
Wyniki są niezbyt świeże, tzn. te obszerniejsze. Według mojego rozeznania kot ma też jakieś problemy wątrobowe, a w czerwcu już mu się zaczynała anemia, u nowej wetki koniecznie zróbcie morfologię i przynajmniej , poza wskaźnikami nerkowymi, wapń, fosfor, magnez i potas
Kot prawdopodobnie potrzebuje więcej kroplówek, suplementowania żelaza i witamin (polecam bezreceptowy preparat ChelaFer BioComplex). Reszta zależy od wyników badań

taizu

Post » Wto sie 04, 2015 16:48 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

olalolaa1 pisze:Problem dotyczy mojej kotki Loli. Ma 4 lata. Do tej pory był incydent z układem moczowym jak miała około roku, w pęcherzu piasek, lekko podniesiony mocznik (46mg/dl, norma do 33, kreatynina była obniżona - 0,873mg/dl, norma od 1-1,8). Karma RC, proszek Ipakitine unormowały wyniki, z czasem przeszłam na karmę Purizon, na której Lola już "nie zatykała się".

Zmień koniecznie weta. Jedź do Wrocławia. Zrób bardzo dobre badanie usg jamy brzusznej, nie tylko nerek. I przepisz wszystkie wyniki, te dobre także, najlepiej z zakresem norm.
Obniżony poziom kreatyniny bardzo często jest następstwem problemów z wątrobą
Zbadaj mocz, dokładnie, także na posiew bakterii. Możliwe, że kotu nakłada się na siebie kilka chorób i objawy tłumią się nawzajem. Zbadaj poziom hormonów tarczycy
Kot koniecznie powinien więcej pić i jeść mokra karmę

taizu

Post » Wto sie 04, 2015 16:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Dzięki za odp.
Dlaczego koniecznie zmienić weta? To co do tej pory robiła, jest złe? Przeraziłaś mnie :(

olalolaa1

Od: Sob maja 29, 2010 14:48

Post » Wto sie 04, 2015 17:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

olalolaa1 pisze:Dzięki za odp.
Dlaczego koniecznie zmienić weta? To co do tej pory robiła, jest złe? Przeraziłaś mnie :(

Nie ma pomysłu na leczenie, daje kotu nefrotoksyczny furosemid, nie zwróciła uwagi na wyniki wątrobowe, nie zrobiła usg (pęchzerz nie musi być do tego pełen, chyba, że sprzęt jest przedpotopowy jakiś).
Wetka nie musi być zła tak w ogóle, ale , jak masa innych wetów, ma "ślepy punkt" tam, gdzie chodzi o nerki :evil:

taizu

Post » Wto sie 04, 2015 20:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Erin i taizu - bardzo dziękuję za odpowiedź. Jutro na wizycie postaram się wszystko wyjaśnić, jak będę miała aktualne wyniki to też je wkleję.

Innka001

Od: Pt maja 06, 2011 23:22

Post » Wto sie 04, 2015 20:11 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wklej koniecznie :ok:

Erin

Post » Nie sie 09, 2015 8:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam wszystkich na forum :)

Mam pytanie, czy kreatynina nie jest za wysoka jak na kota który ma 15 miesięcy?

Kreatynina 1,6 mg/dl 1,0 1,8 ~
Mocznik 44,8 mg/dl 25 70 ~
Sód 151,9 mmol/l 143,6 156,5 ~
Potas 4,5 mmol/l 4,1 5,6 ~
Chlorki 115,6 mmol/l 101,5 118,4 ~

lareth

Od: Śro lip 30, 2014 17:20

Post » Nie sie 09, 2015 12:55 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Absolutnie nie za duża :ok:

taizu

Post » Nie sie 09, 2015 14:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Czy u któregoś z Waszych kotów był kiedyś obniżony poziom potasu i jakieś skutki uboczne?

Erin

[poprzednia][następna]