Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 31, 2015 10:18 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

MB&Ofelia pisze:
klaudiafj pisze:
Ewa L. pisze:Na dziś też już się pożegnam i idę spać bo padnięta jestem. Postaram się nadrobić zaległości w weekend bo mam wolny a od poniedziałku zaczynam moje znienawidzone ranki :( :placz: :( :placz: :(

Rankami do sklepu przychodzą stare baby i wymyślają co? A to pani mi pokaże ten kawałek, a to tamten, a to proszę dwa plasterki, bo i tak ja prawie nic nie jem ... :ryk: Ale za to luz z młodymi, bo Ci albo śpią, albo pracują czy się uczą :)

Racja, "baby" zaczasmi mogą człowieka doprowadzić do szału! Stoję np. po dwa udka z kurczaka, a "baba" przede mną: "chciałabym dobrej szyneczki, jaką mi pani poleci? Nie, ta jest za tłusta. A może tą mi pani pokaże? Nie, jednak nie. A tamta, dobra jest? No to poproszę pięć plasterków. I jeszcze może kiełbaski, takiej żeby była dobra na ciepło. Ta nie, ta mi nie smakuje, jakaś inna. Taka? A nie za tłusta? To niech będzie, dwa pętka. I jeszcze pierś z kurczaka, ale taką malutką..." (po czym następuje pięciominutowe przebieranie w kurzych biustach). A ja stoję i jajo znoszę, albo umieram z głodu, jeżeli jestem tuż po pracy, przed obiadem.
Ale młodzi też portafią. Bywa że kupują tyle żarcia co dla pułku :strach: . Wręcz na kilogramy. Kto to wszystko zjada? 8O

Dla mnie klienci to najmniejsze zmartwienie. Ja jestem gadułą która lubi pogadać a jak wiadomo dobry bajer pół roboty więc z klientami nie mam problemów. Wiadomo że zawsze się może trafić jakiś niereformowalny ale ogólnie jest ok.
Problemem jest to czego klienci nie widzą bo praca ekspedientki nie tylko polega na obsłudze klienta.
Od rana jak przychodzę muszę wyłożyć towar czyli konkretnie mięso które na noc pakuje się do chłodni. Muszę sprawdzić daty i ewentualnie przygotować przeceny na towar któremu kończy się data. Muszę zrobić zestawienie towarów z określoną rotacją, muszę zrobić zestawienie dat na towary szybko psujące się , muszę wypełnić HCAP, muszę przyjąć i sprawdzić dostawę mięsa drobiowego, sprawdzić daty i powklejać je w specjalny zeszyt, wyłożyć towar na sklepie i resztę datami poukładać w chłodni, muszę przyjąć drugą dostawę wędlin, wyłożyć je w ladzie a resztę poukładać w chłodni zgodnie z terminami przydatności do spożycia, muszę w międzytrakcie obslugiwać klientów, dbać o czystość na stoisku czyli żeby krajalnice były czyste, lady, zlewy szafki. Muszę też na bieżąco kroić ser żółty aby go nie brakowało i na to wszystko mam 8,5 godz.- 15 min przerwę pod warunkiem że koleżanki sobie o mnie przypomną i przyjdą mnie zmienić albo ja się o to nie upomnę.
I tak jest dzień w dzień. Dodam tylko jeszcze że w tym wszystkim muszę jeszcze znaleźć chwilkę by zrobic z kierowniczką zamówienie na mięso i wędliny na następny dzień.
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Pt lip 31, 2015 11:56 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

Na mnie już czas - miłego dnia życzę :1luvu:

I pamiętajcie że dzis ostatni dzień głosowania. :ok:
Obrazek

Ewa L.

Post » Pt lip 31, 2015 11:57 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

Miłego dnia :)
Ja już głosowałam :)

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pt lip 31, 2015 21:17 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

szanuje prace ludzi w sklepach bo wiem jaka to ciężka praca jest :?
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pt lip 31, 2015 22:55 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

MB&Ofelia pisze:
Racja, "baby" zaczasmi mogą człowieka doprowadzić do szału! Stoję np. po dwa udka z kurczaka, a "baba" przede mną: "chciałabym dobrej szyneczki, jaką mi pani poleci? Nie, ta jest za tłusta. A może tą mi pani pokaże? Nie, jednak nie. A tamta, dobra jest? No to poproszę pięć plasterków. I jeszcze może kiełbaski, takiej żeby była dobra na ciepło. Ta nie, ta mi nie smakuje, jakaś inna. Taka? A nie za tłusta? To niech będzie, dwa pętka. I jeszcze pierś z kurczaka, ale taką malutką..." (po czym następuje pięciominutowe przebieranie w kurzych biustach). A ja stoję i jajo znoszę, albo umieram z głodu, jeżeli jestem tuż po pracy, przed obiadem.
Ale młodzi też portafią. Bywa że kupują tyle żarcia co dla pułku :strach: . Wręcz na kilogramy. Kto to wszystko zjada? 8O

Ja myślę, że te "baby" były kiedyś młodymi babeczkami :mrgreen: tylko wtedy nie było takiego wyboru......kości na kartki i byle jaka kiełbasa.....więc teraz nadrabiają :ryk: :ryk: :ryk:
Ale prawda jest taka, że czasem można dostać białej gorączki zanim człowiek się doczeka swojej kolejki, zanim ktos z klientów/tek się zdecyduje na jakiś zakup i nie mówię tu o szynce :mrgreen:
W zeszłym tygodniu chciałam kupić rogale w cukierni, przede mną dwie panie....ile pytań padło z ich ust odnośnie wszystkich ciast jakie były dostępne, to by chyba przez ten czas zdążyły same upiec i zjeść....ja zrezygnowałam, nie miałam tyle czasu i nie wiem co kupiły i czy wogóle coś kupiły :ryk: :ryk:
Obrazek
...Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi:
iść przez życie nie czyniąc hałasu...
Ernest Hemingway

AnnAArczyK

Od: Pt lip 24, 2009 22:00

Post » Pt lip 31, 2015 23:51 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

klient spoza Warszawy pytał kiedyś o bilety na autobus, chciałam doradzić więc spytałam
daleko pan jedzie ? a co to panią obchodzi....i bądź tu, człowieku uprzejmym

cześć Ewuniu :1luvu: :1luvu:
30.07.09 Maciuś [*] 02.10.10 Kocik [*] 16.12.10 Pusia [*] 10.07.14 Meliska[*] 23.01.18 Boluś [*] Kubuś [*] 07.10.2019 Kisia [*] 09.06.2021 Piracik [*] 07.03.2022 Kacperek [*] 05. 01. 2024 Belfaścik [*] 16. 02. 24 Figa [*] 22.02.25 Tulinka [*]15.04.25 Kropek [*] 06.05.25 Ptysiek 08.05.25 wybaczcie mi, do zobaczenia...

puszatek

Od: Sob lut 05, 2011 21:53

Post » Sob sie 01, 2015 0:08 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

Sihaja pisze:Miłego dnia :)
Ja już głosowałam :)

Dzięki Dorotko! :ok:
Obrazek

Ewa L.

Post » Sob sie 01, 2015 0:09 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

MaryLux pisze::piwa: :piwa: :piwa: :piwa: :piwa: :piwa: :piwa: :piwa:

:piwa: :piwa: :piwa: :piwa: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Ewa L.

Post » Sob sie 01, 2015 0:11 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

Moli25 pisze:szanuje prace ludzi w sklepach bo wiem jaka to ciężka praca jest :?

Dziękuję bo nie wszyscy to wiedzą. Wielu się wydaje że to praca miła , łatwa i przyjemna. :(
Obrazek

Ewa L.

Post » Sob sie 01, 2015 0:16 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

AnnAArczyK pisze:
MB&Ofelia pisze:

Ja myślę, że te "baby" były kiedyś młodymi babeczkami :mrgreen: tylko wtedy nie było takiego wyboru......kości na kartki i byle jaka kiełbasa.....więc teraz nadrabiają :ryk: :ryk: :ryk:
Ale prawda jest taka, że czasem można dostać białej gorączki zanim człowiek się doczeka swojej kolejki, zanim ktos z klientów/tek się zdecyduje na jakiś zakup i nie mówię tu o szynce :mrgreen:
W zeszłym tygodniu chciałam kupić rogale w cukierni, przede mną dwie panie....ile pytań padło z ich ust odnośnie wszystkich ciast jakie były dostępne, to by chyba przez ten czas zdążyły same upiec i zjeść....ja zrezygnowałam, nie miałam tyle czasu i nie wiem co kupiły i czy wogóle coś kupiły :ryk: :ryk:

Witaj Zuziu! :1luvu:
To fakt że starsi ludzie bywają męczący i choć nie raz mnie irytują to staram się ich zrozumieć. Takie starsze panie czasami chcą sobie po prostu pogadać bo to jedyny możliwy sposób na kontakt z ludźmi. Samotne , owdowiała z dziećmi zajętymi swoimi sprawami i swoimi rodzinami.
Obrazek

Ewa L.

Post » Sob sie 01, 2015 0:44 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

puszatek pisze:klient spoza Warszawy pytał kiedyś o bilety na autobus, chciałam doradzić więc spytałam
daleko pan jedzie ? a co to panią obchodzi....i bądź tu, człowieku uprzejmym

cześć Ewuniu :1luvu: :1luvu:

Witaj Basiu! :1luvu:
Na różne warzywka można trafić to fakt :ryk: :ryk: :ryk:

Dla mnie najbardziej wkurzającym pytaniem klienta jest : czy ta kiełbasa /szynka/ wędlina itd jest dobra ? :evil: :evil: :evil: :evil:
Wierz mi że na takie pytanie dym mi idzie uszami :evil:

Dziś przyszła kobita z mężem . Była wczoraj i kupiła laskę zwyczajnej kiełbasy. Stoi parę minut przed ta lodówką i gapi się na te kiełbasy jak sroka w gnat. Mąż niecierpliwi się i co chwilę ją pogania żeby coś kupiła bo on już chce iść.W końcu pyta męża czy jadł ta kiełbasę co wczoraj kupiła i czy mu smakowała. Facet znudzony odpowiedział jej że nie nie jadł ale niech weźmie jaką chce . I w końcu pada to znienawidzone przeze mnie pytanie : czy ta toruńska jest dobra ? Odpowiedziałam jej szczerze że nie próbowałam jej i nie wiem czy jest dobra czy nie. To ona by chciała zobaczyć jaka ona w środku jest ( jakby kiełbasy nie widziała :evil: ) Mówię do niej że nie przekrawamy kiełbas bo laska ma ok 25 - 30 dkg a potem nikt nie chce kupić takiego kawałka 12 dkg a jak ktoś chce to żeby mu kroić ze świeżego. Kawałki nam sie robiły i wszystko szło w straty bo obeschło. No to ona zaryzykuje i weźmie dwie laseczki tej toruńskiej ale żebym jej kawałek odkroiła to ona sobie spróbuje . Odciełam jej kawałeczek i podaje a ona do mnie z mina srającego kota na puszczy że jej się nie podoba ta kiełbasa bo jest brzydka. Wtedy nie wytrzymałam i wypaliłam do niej - a czego się pani spodziewała że w środku brylantami wysadzana jest , wygląda jak kiełbasa to co się pani w niej nie podoba. Jej mąż stojący opodal jak na nią wsiadł i zaczął wyzywać że jej się w dupie poprzewracało , głupiego kawałka kiełbasy nie umie kupić tylko wymyśla cholera wie co i on to w ogóle ostatni raz na zakupy poszedł bo nie będzie sobie wiecznie wstydu robił i ma kupić w końcu tą cholerną kiełbasę i iść . Kupiła tą toruńska z odciętą końcówka jedna laskę a drugą zwyczajnej i w końcu poszła.
Obrazek

Ewa L.

Post » Sob sie 01, 2015 6:59 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

Ewa L. pisze:
Moli25 pisze:szanuje prace ludzi w sklepach bo wiem jaka to ciężka praca jest :?

Dziękuję bo nie wszyscy to wiedzą. Wielu się wydaje że to praca miła , łatwa i przyjemna. :(

Praca z klientem nigdy nie jest łatwa i przyjemna :?
Tu trzeba mieć anielska cierpliwość i stalowe nerwy.

Dzień dobry Ewcia,
miłego dnia :1luvu:
Obrazek

Moli25

Post » Sob sie 01, 2015 7:34 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

Moli25 pisze:
Ewa L. pisze:

Praca z klientem nigdy nie jest łatwa i przyjemna :?
Tu trzeba mieć anielska cierpliwość i stalowe nerwy.

Dzień dobry Ewcia,
miłego dnia :1luvu:

Dokładnie sie z tobą zgadzam bo ludzie są różni i nigdy nie wiadomo na kogo sie trafi. Ale jednocześnie to ten kontakt z klientami jest tym co kocham w swoim zawodzie.
Witaj Martuś ! :1luvu:
Obrazek

Ewa L.

Post » Sob sie 01, 2015 7:39 Re: Zuzia i Pola po raz 32 ♥♥♥

macie tajemniczych klientów?
Obrazek

Moli25

[poprzednia][następna]